Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 20 Сеп 2019, 06:57

donika005 написа:Здравейте, ТSH 2.34 висок ли е или е в норма?

Уважаеми donika005,
стойността на ТSH 2.34 е в референтни граници, т.е. в норма.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1046
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот НелинаПърванова » 05 Окт 2019, 04:02

Здравейте. Предстои ми втора ин витро процедура през ноември. Вземам левотироксин 50мг от около три години. Направих изследване на THS - резултата е 3.65, което според докторът ми е в норма, но аз съм чела че при опити за зачеване е добре да е под 2. Мисля да увелича дозата на 75мг. Какво е вашето мнение? Благодаря!
данни от кръвен тест:
TSH - 3.650 uIU/mL
Free Thyroxine - 1.56ng/dL
Prolactin - 20.7 ng/mL

TSH резултати през годините:
07/2017 - 6.070 uIU/mL - преди започване на левотироксин
08/2017 - 4.860 uIU/mL - 50mg левотироксин
03/2018 - 2.800 uIU/mL
07/2019 - 4.210 uIU/mL - бременност 6гс
10/2019 - 3.650 uIU/mL
НелинаПърванова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Окт 2019, 03:46

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 06 Окт 2019, 00:20

НелинаПърванова написа:Здравейте. Предстои ми втора ин витро процедура през ноември. Вземам левотироксин 50мг от около три години. Направих изследване на THS - резултата е 3.65, което според докторът ми е в норма, но аз съм чела че при опити за зачеване е добре да е под 2. Мисля да увелича дозата на 75мг. Какво е вашето мнение? Благодаря!
данни от кръвен тест:
TSH - 3.650 uIU/mL
Free Thyroxine - 1.56ng/dL
Prolactin - 20.7 ng/mL

TSH резултати през годините:
07/2017 - 6.070 uIU/mL - преди започване на левотироксин
08/2017 - 4.860 uIU/mL - 50mg левотироксин
03/2018 - 2.800 uIU/mL
07/2019 - 4.210 uIU/mL - бременност 6гс
10/2019 - 3.650 uIU/mL

Уважаеми НелинаПърванова,
няма единно поведение при всички пациенти с хипотиреоидизъм. Има много важни фактори, които определят как да се действа при конкретния пациент. Когато се планира бременност е много важно да се знае за какво заболяване се касае, има ли повишени стойности на anti-TPO. Прицелните стойности се определят индивидуално. По време на бременност прогресивно се повишават нуждите от тиреоидни хормони и дали жлезата би могла да отговори на тези потребности се предвижда от тези и други фактори. Препоръчва се пациенти на заместителна терапия по време на бременност да се проследяват до 6 м ежемесечно.
Предвид, че не знам нищо за Вас ми е трудно да препоръчам конкретна доза. Бих Ви посъветвала да редувате 50 мкг през ден със 75 мкг в останалите дни и да проведете изследване след 1 м.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1046
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот plamen00111 » 12 Окт 2019, 10:35

Здравейте , след хроничен стрес и невроза хормона TSH беше 5.8 , назначиха ми лечение 4 месеца с еутирокс 25мкг. , както и желателно да вземам добавки от селен и витамини , но при вълнение емоционално все още чувствам леко като пулсиране в областта на жлезата ... това нормално ли е или това лечение не е подходящо дайте ми мнение моля ?
plamen00111
 
Мнения: 5
Регистриран на: 02 Юли 2019, 09:31

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 14 Окт 2019, 07:20

plamen00111 написа:Здравейте , след хроничен стрес и невроза хормона TSH беше 5.8 , назначиха ми лечение 4 месеца с еутирокс 25мкг. , както и желателно да вземам добавки от селен и витамини , но при вълнение емоционално все още чувствам леко като пулсиране в областта на жлезата ... това нормално ли е или това лечение не е подходящо дайте ми мнение моля ?

Уважаеми plamen00111,
препоръчително е да се пусне ТСХ за да се провери дали лечението е ефективно. Ако са минали поне 30-40 дни след стартиране на лечението, проведете изследване на ТСХ и се консултирайте с ендокринолог, за да се разбере причината за дали оплакванията са свързани с щитовидната жлеза или са причинени от стреса.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1046
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Mihaylova87 » 31 Окт 2019, 19:09

Здравейте! Пуснах както всяка година профилактични изследвания и на щитовидната. Тази година TSH ми е завишено.
Според вас има ли място за тревога? С наднормено тегло съм. Кръвните ми изследвания са супер включително кръвната захар 4.17 и холестерола също 4.17
Това са ми изследванията на щитовидната жлеза:

Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
fT3 II 5.06 pmol/l 3,1 - 6,8 ECLIA
FT4 III 14.18 pmol/l 12.0-22.0 ECLIA
TSH 6.59 uIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA
TAT/anti-TG 21 IU/ml < 115 ECLIA
MAT/anti -TPO 20 IU/ml < 34 ECLIA

Благодаря предварително за консултацията!
Mihaylova87
 
Мнения: 1
Регистриран на: 31 Окт 2019, 19:03

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 01 Ное 2019, 08:38

Mihaylova87 написа:Здравейте! Пуснах както всяка година профилактични изследвания и на щитовидната. Тази година TSH ми е завишено.
Според вас има ли място за тревога? С наднормено тегло съм. Кръвните ми изследвания са супер включително кръвната захар 4.17 и холестерола също 4.17
Това са ми изследванията на щитовидната жлеза:

Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
fT3 II 5.06 pmol/l 3,1 - 6,8 ECLIA
FT4 III 14.18 pmol/l 12.0-22.0 ECLIA
TSH 6.59 uIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA
TAT/anti-TG 21 IU/ml < 115 ECLIA
MAT/anti -TPO 20 IU/ml < 34 ECLIA

Благодаря предварително за консултацията!

Уважаеми Mihaylova87,
резултатът от изследването трябва да се обсъди със специалист ендокринолог и да се прецени дали е необходимо да се стартира лечение. След преглед и ехография на щитовидната жлеза ще се прецени какво да е поведението.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1046
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот dida.chuturkova » 15 Ное 2019, 10:56

Здравейте! Моля за консултация. При профилактичен преглед на съпруга ми, хормонът ТСХ беше много нисък, 0,06мk/ml, без никаква симптоматика. Хормона Ft4 е в норма. След 25 дни с направление от ендокринолог новото изседване на ТСХ е с много завишени стойности 20,067мк/ на милилитър. Личният ни лекър смята ,че това е абсурд и има някъде грешка. Съветва ни за трети път да направим пълни хормонални изледвания на щитовидната жлеза. Възможни ли са такива големи разлики в нивата на ТСХ за 25 дни? Съпругът ми се чувства добре, нямя никакви оплаквания. Благодаря предварително за отговора.
dida.chuturkova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Ное 2019, 10:41

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 17 Ное 2019, 00:20

dida.chuturkova написа:Здравейте! Моля за консултация. При профилактичен преглед на съпруга ми, хормонът ТСХ беше много нисък, 0,06мk/ml, без никаква симптоматика. Хормона Ft4 е в норма. След 25 дни с направление от ендокринолог новото изседване на ТСХ е с много завишени стойности 20,067мк/ на милилитър. Личният ни лекър смята ,че това е абсурд и има някъде грешка. Съветва ни за трети път да направим пълни хормонални изледвания на щитовидната жлеза. Възможни ли са такива големи разлики в нивата на ТСХ за 25 дни? Съпругът ми се чувства добре, нямя никакви оплаквания. Благодаря предварително за отговора.

Уважаема dida.chuturkova,
Трябва да се изчакат резултатите от последните изследвания за да се прецени дали има проблем или не. Няма как да предположа дали има заболяване или не. Има пациенти, които имат по-слабо изразени оплаквания, а има и такива които ги неглижират. Такива вариации в хормоните могат да са в резултат на лабораторна грешка, но може и да се касае за фази в протичане на възпалително заболяване на щитовидната жлеза (тиреоидит). Понякога просто трябва да се изчака известно време за да се стигне до истината.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1046
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Деси.Александрова » 21 Ное 2019, 13:41

Здравейте, преди две години ми препоръчаха да си следя хормоните на щитовидната жлеза. Тази година резултатите са това. Бихте ли ми помогнали с разчитането :)
Благодаря предварително!

Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
MAT 0.40 IU/ml < 5.61
TAT 0.48 IU/ml < 4.11
fT4 1.040 ng/dl 0.700 - 1.480
TSH 1.632 uIU/ml 0.350 - 4.940
fT3 H 3.360 pg/ml 1.880 - 3.180
Деси.Александрова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Ное 2019, 13:32

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта