Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

07 Юни 2019, 18:33

Раллиа написа:Добър ден! Бихте ли ми казали, моля при тсх 2.600 /0.27-4.20/, дали 50 мг л-тироксин на ден е правилна доза? Досега така го пия. И анти тпо е 230.29 /0-34/. Опасно ли е? За него ям по 2 бразилски ореха, но явно трябва да ги заменя със селеногин? Очите ми са много подпухнали, възможно ли е да е от заболяването? Дори левият ми клепач се затвори наполовина. Бях при невролог и очен лекар. Казаха, че проблемът не е за тях.
Предварително благодаря за отделеното време и консултация! Поздрави!

Уважаема Раллиа,
бих Ви посъветвала да останете на воденото лечение. Ако сте жена, която е бременна или планира бременност в близко време е уместно да посетите ендокринолог за да се уточни дозата.
Стойността на Anti-TPO има диагностична стойност и не е цел на лечението. Няма сигурен начин за промяна в стойността на показателя, а й регистрирането на по-ниска стойност не означава, че сте оздравели или че сте се подобрили.
Отокът по клепачите може да е свързан със заболяването на щитовидната жлеза. Макар и рядко е възможно и при тиреоидита на Хашимото е възможно да има тиреоидит асоциирана офталмопатия. Очният лекар, при който сте ходили би трябвало да Ви е насочил дали прилича на такъв проблем. Ако е имало такова съмнение посетете ендокринолог за да се прецени какво да се прави. До тогава можете да приемате Селен /в селеногин също се съдържа селен/.

11 Юни 2019, 12:11

Dr Stella Yordanova написа:
diana-andreeva написа:Според ендокринолог последното TSH не е в реф. граници, тя ми обясни, че трябва да е до 2,5, а при мен е 3,85. Увеличи ми дозата на Еутирокс на 37,5мг и каза да го пия така до края на месеца. Но според нея проблема ми с дишането (недостига на въздух, прозяването, недсостиг на въздух докато говоря и се храня), оригването постоянно, болките в гърба при хранене, изтощението и безсилието, лошия сън не се дължали на Хашимото. А Вие мислите ли, че има връзка със заболяването Хашимото?

Уважаема diana-andreeva,
в предишните постове изразих мнението, че оплакванията Ви не са свързани с проблема с щитовидната жлеза. Не знам какви са индивидуалните Ви цели за ТСХ за да дам съвет дали да променяте дозата или не.

Целите при болни от Хашимото, не само при мен, са към TSH в оптимални стойности (1 - 2,5), както и FT4, FT3 към горни референтни стойности и антитела ТАТ и МАТ в норма. Какво ще ми препоръчате във връзка с това? Някакви хранителни добавки и промяна в начина на хранене?
Прикачени файлове
12.jpg
12.jpg (231.22 KiB) Прегледано 545 пъти

13 Юни 2019, 07:01

diana-andreeva написа:Целите при болни от Хашимото, не само при мен, са към TSH в оптимални стойности (1 - 2,5), както и FT4, FT3 към горни референтни стойности и антитела ТАТ и МАТ в норма. Какво ще ми препоръчате във връзка с това? Някакви хранителни добавки и промяна в начина на хранене?

Уважаема diana-andreeva,
не знам как решихте, че такива са целите на лечение при болните при тиреоидит на Хашимото. Няма нито едно ръководство, което да поставя такива цели на лечение. Посетете лекар за да Ви разясни естеството на заболяването, какво се цели, как да се лекувате и наблюдавате.

14 Юни 2019, 21:24

Лекар ми разясни това, за което пиша.

25 Юни 2019, 17:01

Здравейте, в началото на май след оплаквания от повишаване на теглото, умора, сънливост, косопад, отичане на крайниците, обилен цикъл и сърцебиене и в предвид, че майка ми има заболяване на щ. Жлеза си направих изследвания FT, TSH и МАТ. TSH беше 6.500, а МАТ 96. Лекаря ми предписва л тироксин 50, който пих месец, но оплакванията продължава ха. Вторите изследвания бяха в норма, но ми увеличиха дозата на 75. Вече месец го пия и единствено в цикъла видях подобрение. Пропуснах само веднъж да пия хапчето и после 3 дни буквално бях парцал. Заспива където седна, бях изключително разсеяна и доста отпаднала. Това нормално ли е? Кога ще се нормализират симптомите?

26 Юни 2019, 07:13

ivelina.atanasova написа:Здравейте, в началото на май след оплаквания от повишаване на теглото, умора, сънливост, косопад, отичане на крайниците, обилен цикъл и сърцебиене и в предвид, че майка ми има заболяване на щ. Жлеза си направих изследвания FT, TSH и МАТ. TSH беше 6.500, а МАТ 96. Лекаря ми предписва л тироксин 50, който пих месец, но оплакванията продължава ха. Вторите изследвания бяха в норма, но ми увеличиха дозата на 75. Вече месец го пия и единствено в цикъла видях подобрение. Пропуснах само веднъж да пия хапчето и после 3 дни буквално бях парцал. Заспива където седна, бях изключително разсеяна и доста отпаднала. Това нормално ли е? Кога ще се нормализират симптомите?

Уважаеми ivelina.atanasova,
при наличие на оплаквания е уместно да се направи изследване на хормоните - FT4 и TSH, за да се установи дали е възможно тези проблеми да са свързани с щитовидната жлеза или не. При условие, че е имало нормална стойност на TSH и въпреки това оплакванията Ви са още налични има голяма вероятност да не са свързани със заболяването на щитовидната жлеза. Проведете изследването и се обърнете към наблюдаващият Ви ендокринолог за да прецени адекватността на дозата.

19 Юли 2019, 13:15

Здравейте искам да попитам може ли с някакви билки да се премахнат 2възелчета на щитовидната жлеза. Едното е о.65см а другото е 0.50см.според вас големи ли са. За първи път се сблъсквм с тоз проблем. Благодаря ви предварително

21 Юли 2019, 19:46

geri2424 написа:Здравейте искам да попитам може ли с някакви билки да се премахнат 2възелчета на щитовидната жлеза. Едното е о.65см а другото е 0.50см.според вас големи ли са. За първи път се сблъсквм с тоз проблем. Благодаря ви предварително

Уважаеми geri2424,
възлите са малки като размери. Размерът е една от характеристиките, които се следи. При ехография се гледат много други признаци на възлите, които също са важни. Ехографистът, който е провел изследването трябва да Ви е казал срок за проследяване и дали са притеснителни или не.
Съжалявам, но няма как с билки да изчезнат възли в щитовидната жлеза.

Бременност и високо ТСХ

22 Юли 2019, 22:12

Здравейте! От години имам завишено ТСХ и пия еутирокс по схема 50мг и 25. Заживях в чужбина и забременях. Тук лекарите са на ниво фелдшери... ужасно съм притеснена. Накраттко, изследваха ми кръвта в 1ви триместър и всичко беше ок. Втори триместър имах само видеозон,,, казаха, тук е така. Ве1е съм в 6ти мес...настоях за изследане и ТСХто ми беше 7,5. Бог знае от кга е така. Промениха ми дозата. На видеозона плода беше ок. Развива се нормално и без измения. Знам колко важен е тиродният хормон за развитието на бебето, Въпросът ми е,,, възможно ли е да има последствия за плода... малформации, забавено развитие и т.н. Благодаря предварително

Re: Бременност и високо ТСХ

24 Юли 2019, 00:25

tatiana.georgieva написа:Здравейте! От години имам завишено ТСХ и пия еутирокс по схема 50мг и 25. Заживях в чужбина и забременях. Тук лекарите са на ниво фелдшери... ужасно съм притеснена. Накраттко, изследваха ми кръвта в 1ви триместър и всичко беше ок. Втори триместър имах само видеозон,,, казаха, тук е така. Ве1е съм в 6ти мес...настоях за изследане и ТСХто ми беше 7,5. Бог знае от кга е така. Промениха ми дозата. На видеозона плода беше ок. Развива се нормално и без измения. Знам колко важен е тиродният хормон за развитието на бебето, Въпросът ми е,,, възможно ли е да има последствия за плода... малформации, забавено развитие и т.н. Благодаря предварително

Уважаема tatiana.georgieva,
целта на ехографското изследване е да търси проблеми в развитието на плода. Щом за момента не се откриват проблеми с плода е малко вероятно такива да съществуват.
Това, че са установили малко по-високо ТСХ е лесно решим проблем, който ще се коригира с повишаване на дозата. Едва ли може да се отговори кога се е повишила стойността му. Така или иначе, повишението не е в стойност, която би ни притеснила за изхода на бременността. Рискът от загуба на бременността зависи не само от това дали има повишено ТСХ, но и за причината за повишаването му. При пациентки с тиреоидит на Хашимото, които са имали/имат повишено анти-ТРО, рискът е по-голям. При пациентки с нормални стойности на анти-ТПО при такова ТСХ не е доказано наличието на повишен риск за загуба на бременността или преждевременно раждане. Хормоните на щитовидната жлеза са свързани с развитието на нервната система. Няма едностранен отговор в различните проучвания, дали такава стойност на ТСХ би довела до съществена промяна в нервно-опознавателните функции. Със сигурност наличието на такава стойност, няма как да се свърже със забавено развитие.
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 100