Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 31 Мар 2021, 11:06

Дияна.Петрова написа:Здравейте д-р Йорданова, бих искала да Ви попитам дали мога да пия Келп при изцяло премахната щитовидна жлеза и в последствие с хипофункция. Ще навреди ли? Знам, че при хипофункция хапчетата помагат, тъй като съдържат йод, който помага, но не знам как стоят нещата при хора без щитовидна жлеза, които са с хипофункция в следствие на операцията? Благодаря предварително!

Уважаема Дияна.Петрова,
хапчета съдържащи йод помагат само при йоден дефицит. В България благодарение на йодирането на готварската сол, този проблем е решен от много години. При наличие на друго заболяване на щитовидната жлеза използването на йод трябва да е внимателно, т.к. може да доведе до проблеми. При напълно отстранена щитовидна жлеза, йодът няма на какво да навреди.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1194
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот георги66 » 01 Апр 2021, 11:32

Здравейте!
Преди 50 дни претърпях операция на щитовидната жлеза. Диагнозата е атипичен фоликулярен аденом. Отстранена е половината жлеза и приемам Еутирокс. В момента Ft4 е в норма, а TSH е 15. Дозата ми е увеличена. Въпросът ми е дали мога да си поставя ваксина против ковид19, понеже работя в рискова среда.
георги66
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Апр 2021, 11:22

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 03 Апр 2021, 19:28

георги66 написа:Здравейте!
Преди 50 дни претърпях операция на щитовидната жлеза. Диагнозата е атипичен фоликулярен аденом. Отстранена е половината жлеза и приемам Еутирокс. В момента Ft4 е в норма, а TSH е 15. Дозата ми е увеличена. Въпросът ми е дали мога да си поставя ваксина против ковид19, понеже работя в рискова среда.

Уважаеми георги66,
препоръчва се поставяне на ваксини да се извърши след компенсиране на хипотиреоидизма. При ТСХ - 15 не е редно да се направи това. Щом Ви е коригирана дозата се очаква ТСХ да спадне и да можете да поставите ваксина.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1194
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот emiliahristova65 » 08 Апр 2021, 15:02

zdraveite, d-r Uordanova.Imam vazli na stitovidnata jleza,TSH e v norma kakto i antitelata. diagnozata mi e struma nodoza. le4enie ne mi izpisvat. tai kato imam vse oste cikal ,no me ma4at simptomi nepriqtni , kato bezsanie napalnqvane.Posetih ginekolog , koito otkri mioma, i 3 drugi vazela.izpisa mi Femovita 4ervenata opakovka i femin na Toskov ,za matkata.1o dni gi vzemam , no polu4avam zamaivane.tai kato sadarja soq , pre4i li dobavkata na stitovidnata jleza i vazmojno li e femovitata da mi predizvika zamaivane? Blagodarq i izvinete za latinicata.Lek den!
emiliahristova65
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Сеп 2017, 17:03

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Апр 2021, 10:22

emiliahristova65 написа:zdraveite, d-r Uordanova.Imam vazli na stitovidnata jleza,TSH e v norma kakto i antitelata. diagnozata mi e struma nodoza. le4enie ne mi izpisvat. tai kato imam vse oste cikal ,no me ma4at simptomi nepriqtni , kato bezsanie napalnqvane.Posetih ginekolog , koito otkri mioma, i 3 drugi vazela.izpisa mi Femovita 4ervenata opakovka i femin na Toskov ,za matkata.1o dni gi vzemam , no polu4avam zamaivane.tai kato sadarja soq , pre4i li dobavkata na stitovidnata jleza i vazmojno li e femovitata da mi predizvika zamaivane? Blagodarq i izvinete za latinicata.Lek den!

Уважаема emiliahristova65,
не мога да кажа дали има връзка между замайването Ви и хранителната добавка. Щом смятате, че оплакването се е появило след началото на приема им, ги спрете. Ако оплакването изчезне, значи причината са добавките. Ако не са те, ги възобновете. Производителят на Фемовита не е посочил в противопоказание да се приемат при каквото и да е заболяване на щитовидната жлеза, така че при поносимост можете да си ги вземате.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1194
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот plamena.ivanova » 19 Апр 2021, 15:33

Здравейте, д-р Йорданова!
Бих била много благодарна, ако ми помогнете с разчитане на резултатите от хормони на щитовидната жлеза. Те са следните:
Ft4 5.58, при референтни стойности 3.10-6.80
Ft3 21.30, при референтни стойности 12-22
TSH 2.34, при референтни стойности 0.27-4.20.
Много благодаря!
plamena.ivanova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Апр 2021, 15:29

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 20 Апр 2021, 09:26

plamena.ivanova написа:Здравейте, д-р Йорданова!
Бих била много благодарна, ако ми помогнете с разчитане на резултатите от хормони на щитовидната жлеза. Те са следните:
Ft4 5.58, при референтни стойности 3.10-6.80
Ft3 21.30, при референтни стойности 12-22
TSH 2.34, при референтни стойности 0.27-4.20.
Много благодаря!

Здравейте,
струва ми се, че сте разменили резултатите на FT3 и FT4. Щом хормоните са в референтни граници, означава, че са нормални. Това означава, че щитовидната жлеза функционира добре или ако са резултати за контрол на лечение - постигнато е нормализиране на функцията й.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1194
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот plamena.ivanova » 20 Апр 2021, 12:05

Благодаря!Разменила съм ги. Изминявам се.
plamena.ivanova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Апр 2021, 15:29

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот meralda » 16 Май 2021, 09:22

Здравейте! Имам възли на щитовидната жлеза. Единия от които е 4-5 категория- фоликулярни неоплазия/суспекция на папиларни -6 мм. Хормоните ми са в норма. Въпросът ми е мога ли да приемам АФА на аквасорс? Каква терапия бихте ми препоръчали в моето състояние ? Благодаря предварително.
meralda
 
Мнения: 3
Регистриран на: 28 Мар 2012, 19:58

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 17 Май 2021, 07:47

meralda написа:Здравейте! Имам възли на щитовидната жлеза. Единия от които е 4-5 категория- фоликулярни неоплазия/суспекция на папиларни -6 мм. Хормоните ми са в норма. Въпросът ми е мога ли да приемам АФА на аквасорс? Каква терапия бихте ми препоръчали в моето състояние ? Благодаря предварително.

Уважаеми meralda,
производиля на избраната от Вас хранителна добавка не пише да има противопоказания за приема им. Състава, който е описан обаче е богат на витамини от група Б. При съмнение за карцином, може би е уместно да изчакате с приема до уточняването. Въпреки, че не е доказана връзка с карциномите на щитовидната жлеза, смятам че е препоръчително да се знаят нивата на витамините преди да почне прием на допълнително количества и ако има дефицит тогава първо да се посъветвате с лекар.
Ако питате какво бих препоръчала за щитовидната жлеза, доколкото разбирам при биопсия е дадено съмнение за карцином. Ако е така рискът това да е карцином на щитовидната жлеза е до 75 %. В такива случаи се препоръчва да се махне дялът в щитовидната жлеза, където е възела или да се проследи и да се повтори биопсията. Няма как да предположа, кой подход е правилен във вашия случай при оскъдната информация.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1194
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта