Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Тук можете да зададете въпроси към лекар по акушерство и гинекология, да се консултирате със специалист и да споделите мнения за Вашият проблем. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по акушерство и гинекология

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 26 Май 2020, 11:24

vanya_an89 написа:Здравейте, след направен профилактичен преглед ми установиха раничка на шийката с големина около 50стотинки. Направена е и цитонамазка и ще чакаме резултатите. Лекаря ми препоръча обгаряне, защото имам обилно течение. Преди години ми беше обгорена раничка та с лекарство, но беше значително по-малка около 2стотинки. Препоръчва ли се второ обгаряне на такива ранички, има ли рискове и възможно ли е да се появява отново след определено време?Здравейте, vanya_an89!

Преценката за подходящия метод на лечение е на акушер-гинеколога не само след преглед, но и след получаване на резултатите от изследвания (степента на дисплазия и т.н.). Освен цитонамазка, се препоръчва да се направи и колпоскопия.
Може да посетите друг специалист за второ мнение.


С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1882
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Evka » 18 Юни 2020, 15:39

Здравейте ! Излезе ми цитонамазката - Суперфициални базофилни клетки с малки ядра и нагъната цитоплазма. Дьодерлайнови бактерии. Много левкоцити , сред които има комплекси и голи ядра от ендоцервикалната жлезист епител , без цитологични промени или с плоскоклетъчна метаплазия . Комплекси и единични интермедиерни плоски клетки с лек ядрен полиморфизъм , без хипер- и полихромазия. Ендоцервицит. Високо хормонално ниво, при относително ниско естрогенно. ПАП 2 гр. Трябва ли да се притеснявам ? Какви са тези бактерии с какво да ги лекувам. Какво означава нисък естроген ? Лекарката не ми изписа нищо , но този ендоцервицит преди три месеца пак го имаше в цитонамазката , как да го лекувам ? Възможно ли е да има дисплазия ? Благодаря ви предварително !
Evka
 
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Мар 2020, 11:18

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 22 Юни 2020, 11:25

Evka написа:Здравейте ! Излезе ми цитонамазката - Суперфициални базофилни клетки с малки ядра и нагъната цитоплазма. Дьодерлайнови бактерии. Много левкоцити , сред които има комплекси и голи ядра от ендоцервикалната жлезист епител , без цитологични промени или с плоскоклетъчна метаплазия . Комплекси и единични интермедиерни плоски клетки с лек ядрен полиморфизъм , без хипер- и полихромазия. Ендоцервицит. Високо хормонално ниво, при относително ниско естрогенно. ПАП 2 гр. Трябва ли да се притеснявам ? Какви са тези бактерии с какво да ги лекувам. Какво означава нисък естроген ? Лекарката не ми изписа нищо , но този ендоцервицит преди три месеца пак го имаше в цитонамазката , как да го лекувам ? Възможно ли е да има дисплазия ? Благодаря ви предварително !Здравейте, Evka!

Няма данни за дисплазия. Резултатът ПАП 2 е нормален за полово активна жена и е често срещан. Ендоцервицит означава възпаление на лигавицата на цервикалния канал на шийката на матката - ендоцервикса. При изявено възпаление се препоръчва терапия. Консултирайте се с друг специалист за второ мнение.
Ниското естрогенно ниво може да насочва към настъпваща перименопауза.

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1882
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Предишна

Назад към Акушерство и гинекология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron