Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Тук можете да зададете въпроси по акушерство и гинекология и да споделите мнения за Вашия проблем.

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Evka » 09 Фев 2021, 13:47

Здравейте!Вчера бях на гинекологичен преглед и ми откриха Еднокамерна , ехо негативна кистозни формация с размери 38 на 30 мм. На 9 - ти ден от цикъла съм. Каква е тази киста , опасна ли е , гинеколожката не ми изписа нищо и каза след 3 месеца да отида да я види дали се е спукала. Ама на мен ми е притеснено , не мога да открия нищо за такава киста в интернет, може ли да премине в рак? Какво мога да пия междувременно през тези 3 месеца за да се спука без хормони ако може. И още нещо ОЕЕС какво е пише , че е цепковиден , раждала съм това нормално ли е , питам , защото миналата година за ОЕСС пишеше овален. Благодаря ви предварително!
Evka
 
Мнения: 17
Регистриран на: 19 Мар 2020, 11:18

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Evka » 25 Фев 2021, 17:59

Здравейте! Излезе ми и цитонамазката: Дистрофични Суперфициални и суперфициално- интермедиерни базофилни клетки с малки ядра и нагъната цитоплазма. Липсва ендоцервикален жлезист епител. Комплекси и единични интермедиерни плоски клетки с лек ядрен полиморфизъм, без хипер- и полихромазия. Много левкоцити. Колпит. Високо хормонално ниво. ПАП -2. Трябва ли да се притеснявам, защото пак нищо не ми изписаха било добър резултат . Вече трябва да се лекувам сама , като чета от форумите кой как са го лекували . Дано ми отговорите. Благодаря ви предварително!
Evka
 
Мнения: 17
Регистриран на: 19 Мар 2020, 11:18

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Yanitsa Raeva » 08 Мар 2021, 15:57

Evka написа:Здравейте!Вчера бях на гинекологичен преглед и ми откриха Еднокамерна , ехо негативна кистозни формация с размери 38 на 30 мм. На 9 - ти ден от цикъла съм. Каква е тази киста , опасна ли е , гинеколожката не ми изписа нищо и каза след 3 месеца да отида да я види дали се е спукала. Ама на мен ми е притеснено , не мога да открия нищо за такава киста в интернет, може ли да премине в рак? Какво мога да пия междувременно през тези 3 месеца за да се спука без хормони ако може. И още нещо ОЕЕС какво е пише , че е цепковиден , раждала съм това нормално ли е , питам , защото миналата година за ОЕСС пишеше овален. Благодаря ви предварително!


Здравейте!

Относно Вашия въпрос за кистата: по описанието, което сте дали, кистата няма притеснителен характер. Добре е да се проследи нейното развитие, особено при симптоми на болки или проблеми с цикъла бих препоръчала гин. преглед, а при липса на симптоми по-възможност контрола след 2 месеца от последния преглед. Най-вероятно тя ще изчезне сама. Ако искате да поощрите хормоналния си баланс може да пробвате (според Вашето желание-нехормонално) с билката бял равнец, примерно под формата на чай има изключително благоприятно действие за женския организъм.

Относно OECC-ostium external cervical canal, гинекологични описания, които нямат за Вас важен характер.

Всичко добро!
Д-р Яница Раева
акушер-гинеколог
Dr Yanitsa Raeva
 
Мнения: 116
Регистриран на: 01 Мар 2018, 12:17

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Yanitsa Raeva » 08 Мар 2021, 16:03

Evka написа:Здравейте! Излезе ми и цитонамазката: Дистрофични Суперфициални и суперфициално- интермедиерни базофилни клетки с малки ядра и нагъната цитоплазма. Липсва ендоцервикален жлезист епител. Комплекси и единични интермедиерни плоски клетки с лек ядрен полиморфизъм, без хипер- и полихромазия. Много левкоцити. Колпит. Високо хормонално ниво. ПАП -2. Трябва ли да се притеснявам, защото пак нищо не ми изписаха било добър резултат . Вече трябва да се лекувам сама , като чета от форумите кой как са го лекували . Дано ми отговорите. Благодаря ви предварително!


Здравейте!
Различните цитологични лаборатории работят с доста различни класификации една от друга. Добре е личният гинеколог да познава лабораторията Ви и да даде оценка на резултата. Съответно има различни групи и подгрупи на диагнозата от цитонамазка. Т.е група ПАП 2 не винаги е цялостната диагноза от цитонамазка.

В случая е упоменат колпит (вагинално възпаление), от тук следва въпросът дали не е необходима микробиология, дали имате някакви вагинални симптоми? Има ли резон в този упоменат термин "колпит" в резултата.

Поздрави,
Д-р Яница Раева
акушер-гинеколог
Dr Yanitsa Raeva
 
Мнения: 116
Регистриран на: 01 Мар 2018, 12:17

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Evka » 12 Мар 2021, 13:18

Здравейте! На 09.03.21г си пуснах отново туморните маркери He4 и СА125 както бяхте ме посъветвали. Резултатите са следните: He4 сега е 71.80 не съм пушила сутринта , което донякъде е успокоително , че може да е с такива стойности защото съм пушачка и то сериозна пуша по кутия на ден , вечер пия куркума , една добавка Седемчатка , витамин D , цефасел, през деня пия геритамин и гъби- шийтаке , рейши и майтаке. Някъде бях чела , He4 за възраст от 40 до 45 години стойностите са 76 и нещо. В референтните стойности които са посочени под 70 е много обобщаващо , защото неможе жена на 42 години да се сравнява с жена на 25 или 35 години. Много го мисля този маркер , притеснявам се . А другият СА 125 е 6.80 той се е повишил може би заради кистата която имам и ви бях споделила , не е мнго висок нали така при стойности под 35 . Дано можете да ме посъветвате нещо как да го смъкна още малко този He4 . Макар,че сега не съм правила нищо освен че не пуших сутринта. Октомври месец He4 беше 77.40. А Са125 беше 1.30 . Благодаря ви предварително!
Evka
 
Мнения: 17
Регистриран на: 19 Мар 2020, 11:18

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Yanitsa Raeva » 16 Мар 2021, 13:59

Evka написа:Здравейте! На 09.03.21г си пуснах отново туморните маркери He4 и СА125 както бяхте ме посъветвали. Резултатите са следните: He4 сега е 71.80 не съм пушила сутринта , което донякъде е успокоително , че може да е с такива стойности защото съм пушачка и то сериозна пуша по кутия на ден , вечер пия куркума , една добавка Седемчатка , витамин D , цефасел, през деня пия геритамин и гъби- шийтаке , рейши и майтаке. Някъде бях чела , He4 за възраст от 40 до 45 години стойностите са 76 и нещо. В референтните стойности които са посочени под 70 е много обобщаващо , защото неможе жена на 42 години да се сравнява с жена на 25 или 35 години. Много го мисля този маркер , притеснявам се . А другият СА 125 е 6.80 той се е повишил може би заради кистата която имам и ви бях споделила , не е мнго висок нали така при стойности под 35 . Дано можете да ме посъветвате нещо как да го смъкна още малко този He4 . Макар,че сега не съм правила нищо освен че не пуших сутринта. Октомври месец He4 беше 77.40. А Са125 беше 1.30 . Благодаря ви предварително!


Здравейте и комплименти за множеството грижи за Вашия организъм под формата на витамини и добавки.

Разбирам, че някой от колегите Ви е препоръчал контрола на туморните маркери (аз не съм запозната с казуса, причината). CA125 в мерни единици U/ml е в норма. Както и HE 4 във възраст 40-49 J. нормата е < 76,2 pmol/l

Бих Ви препоръчала да спрете или поне намалите цигарите, може да помислите за алтернативни подпомагащи методи (например акупунктура).

Поздрави!
Раева
Dr Yanitsa Raeva
 
Мнения: 116
Регистриран на: 01 Мар 2018, 12:17

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Evka » 27 Апр 2021, 15:54

Здравейте! Отново правих цитонамазка , която излезе нормална - Клетъчни елементи от сквамозен и ендоцервикален епител/ Суперфициални, интермедиерни и цилиндрични клетки. Умерен брой неутрофилни левкоцити. ПАП 2 . Какви са тези неутрофилни левкоцити , има ли още възпаление? През 2020 Януари с биопсия се установи CIN 1 аз отказах конизация , тогава ЧПВ беше отрицателно за всички високо рискови щамове все ме е страх да не закъснея за някой рак на шийката . От тогава до сега имам 4 цитонамазки които са 2- ра група . Двама лекари след биопсията ми казаха , че е много вероятно да са завишили резултата , но аз все ме е страх. Какво е вашето мнение? Изписаха ми да пия три месеца Прим бораго Ойл не ми се пият хормони - това прогестерон ли е защото нищо не намерих какъв хормон съдържа . От два месеца пия и екстракт от кълнове на броколи освен добавките които ви бях писала по- горе, сега съм си поръчала и Индол- 3 карбонов с ресвератрол за да държа дисплазията на страна до колкото мога. Правя и курсове с Виузид . Вие какво бихте ме посъветвали да правя още? Извинявам се за многото въпроси . Благодаря ви предварително!
Evka
 
Мнения: 17
Регистриран на: 19 Мар 2020, 11:18

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Yanitsa Raeva » 27 Апр 2021, 17:17

Evka написа:Здравейте! Отново правих цитонамазка , която излезе нормална - Клетъчни елементи от сквамозен и ендоцервикален епител/ Суперфициални, интермедиерни и цилиндрични клетки. Умерен брой неутрофилни левкоцити. ПАП 2 . Какви са тези неутрофилни левкоцити , има ли още възпаление? През 2020 Януари с биопсия се установи CIN 1 аз отказах конизация , тогава ЧПВ беше отрицателно за всички високо рискови щамове все ме е страх да не закъснея за някой рак на шийката . От тогава до сега имам 4 цитонамазки които са 2- ра група . Двама лекари след биопсията ми казаха , че е много вероятно да са завишили резултата , но аз все ме е страх. Какво е вашето мнение? Изписаха ми да пия три месеца Прим бораго Ойл не ми се пият хормони - това прогестерон ли е защото нищо не намерих какъв хормон съдържа . От два месеца пия и екстракт от кълнове на броколи освен добавките които ви бях писала по- горе, сега съм си поръчала и Индол- 3 карбонов с ресвератрол за да държа дисплазията на страна до колкото мога. Правя и курсове с Виузид . Вие какво бихте ме посъветвали да правя още? Извинявам се за многото въпроси . Благодаря ви предварително!


Здравейте, Евка!

Не разбрах защо се е наложила биопсията на мат. шийка. Имам впечатление, че сте редовно под контрол с прегледи на гинеколог, така че не би трябвало да се притеснявате. Ако не дай си Боже се развие нещо, то ще го уловите в начален стадий. Страхът е нещото, което е по-притеснително в случая. Опитайте се да потърсите своята сигурност в доверените Ви гинеколози, имайте им доверие. Имайте вяра, че нещата са под контрол и ще се наредят благоприятно за Вас. Защото Вие достатъчно се грижите за здравето си, имайки предвид изброените по-горе добавки.

Желая Ви повече спокойствие!
Бъдете здрава

Д-р Яница Раева
акушер-гинеколог
Dr Yanitsa Raeva
 
Мнения: 116
Регистриран на: 01 Мар 2018, 12:17

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Evka » 27 Апр 2021, 18:54

През 2017 г Декември д-р Янев от Плевен каза, че имам полип на матката последва хистероскопия , хистологията беше крайно оскъден материал. Тогава не ми светна лампичката и след месец същият този доктор каза че имам леело плакия на шийката и последва биопсия , която се оказа оскъден хроничен екзоцервицит. Изписа ми Деканцерин . През 2019 г ми каза ,че има бели плаки на колпоскопа и да спра да пия деканцерина и да си живея живота, обаче ми даде хистологията от първата биопсия и аз реших на своя глава да чета и лекувам сама та така до Януари 2020 г , когато каза че има плаки и биопсия и се оказах с CIN 1. Тогава ми писна и отидох при друг лекар , затова ви писах че все ме е страх да не изпусна нещо , ходя на 6 месеца и по- често понякога. Чета от интернет за добавки и така. Като ти е насадено в главата лошата диагноза колкото и другите лекари да ти казват , че всичко е наред все си мислиш да не сгрешиш и да забавиш лечението ако е нещо лошо недай си боже. Аз по в началото съм описала хистология и всичко. Затова не мога да съм спокойна напълно. Като добавки които приемам добре ли е дайте съвет за нещо друго което може да помогне в борбата с дисплазията. Не съм и млада на 42 г. Благодаря ви предварително !
Evka
 
Мнения: 17
Регистриран на: 19 Мар 2020, 11:18

Re: Цервицит - възпаление на шийката на матката - мнения и въпроси

Мнениеот Evka » 24 Юни 2021, 19:52

Здравейте ! Може ли да ми помогнете , като ми препоръчате някакви добавки за регулиране на цикъла и кисти на яйчника . Вече три месеца пия Прим- бораго Ойл и гинеколожката каза да спра да пия всичко допълнително , като гъби , витамини и другите които бях изброила преди . Два месеца ми идва на 22 ден , два месеца ми идва на 27 ден и от 20 май 2021 г до днес 24 юни няма нищо тоест 35 ден. Ако може нещо билково . Прим бораго Ойл го пих 3 пъти по 1 , следващите 2 месеца по 2 на ден . Препоръчайте нещо моля ви . Благодаря предварително !
Evka
 
Мнения: 17
Регистриран на: 19 Мар 2020, 11:18

Предишна

Назад към Акушерство и гинекология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта