Цистити и пиелонефрити при жени - онлайн консултация с нефролог

Тук можете да зададете въпроси по темата урология и нефрология, да се консултирате и да споделите мнения за здравни проблеми.

Re: Цистити и пиелонефрити при жени - онлайн консултация с нефролог

Мнениеот VeselinMilkov » 22 Юли 2015, 22:06

Здравейте,

Получих току що вашето запитване и ви отговарям.
Симптомите ви приличат на остър цистит,но няма сигурна положителна посявка.
Даването на антибиотик,без убедителни данни за уроинфекции е безмислено.малки камъни под 5 мм и особено песъчинки не се виждат обикновено с ехограф!
Това е много честа грешка при правенето на ехография ако лекарят не е добър ехографист.
Вие вече сте в менопауза и такива симптоми много често се дължат на сухота във влагалището поради естрогенна недостатъчност и имате само нужда от естрогенна вагинален препарат за известно време.
Консултирайте се с добър нефролог и уролог и се надявам скоро проблема да ви се реши.
Ако имате съмнения,пишете отново.
Дано съм ви бил полезен!

Д-р Веселин Милков
VeselinMilkov

Мнениеот VeselinMilkov » 20 Май 2015, 21:47

Здравейте,

Извинявайте за късният отговор,мисля ,че отговорих още същият ден.
Ако бъда откровен,смятам,че не е бил необходим антибиотик при лечението на майка ви.
Болки в кръста и кръв в урината ( еритроцити) най често може да означава нефролитиаза-камъни в бъбреците.
Бих предложил да повторите сутрешна урина и направите ултразвуково изследване на бъбреците и пикочният мехур.
С резултатите бих ви дал допълнително мнение.
Лека вечер,

Д-р Веселин Милков
VeselinMilkov

Мнениеот VeselinMilkov » 12 Май 2015, 20:50

Здравейте Г-жо Великова,

Най вероятно болки в кръста и хематурия ( кръв в урината) може да означава камъни в пикочната система или нещо по сериозно !
Антибиотик е необходим при урина положителна за левкоцити и нитрати,посявка( урокултура) с бактерии и съответни симптоми .
При вашата майка бих препоръчал три изследвания на урината да потвърдят ,че има еритроцити в урината.Следващата стъпка е ехография на отделителната система с добър ехографист.
Много симптоми при възрастни жени са причинени от естрогена недостатъчност (менопауза) със сухота във влагалището и симптоми на често уриниране ,парене при уриниране,инконтиненция и т.н.
Много често погрешно се лекуват с антибиотик за инфекция ,което е абсолютно погрешно.
Направете 3 последващи сутрешни урини,средна струя ,и ехограф и ми пишете отново.
Ще се радвам да ви бъда полезен!
Лека вечер,

Д-р Веселин Милкое
VeselinMilkov

Мнениеот VeselinMilkov » 07 Май 2015, 14:19

Здравей Изабела,

Моля те да си изследваш урината- стандартно изследване и урокултура.
Имаш ли някакви гинекологични оплаквания,както о важни минали заболявания и операции?
Пиши ми отново,за да мога да ти дам съвет!
Лек ден,
Д-р Милков
VeselinMilkov

Мнениеот VeselinMilkov » 04 Апр 2015, 08:17

Здравейте,

По един билков чай на ден няма да ви навреди.
Тези чайове не убиват причинителите на цистит,най често е Е.Коли.
Те създават неблагоприятна среда в урината за растеж на бактериите.
Червената боровинка прави стената на пикочният мехур от въре много хлъзгава и бактериите не могат да се закрепят по нея и размножават.
Ако забележите директна връзка между обостряне на цистит и полово сношение,тогава е добре да вземете Бисептол само 2 т еднократно в същото време.
Надявам се да съм ви бил полезен!
Не забравяѝте Хипократовата клетва,която за жалост не важи за всички лекари- "Първо не вреди", лабораторните резултати не се лекуват,лекува се конкретния пациент с конкретни оплаквания.

Приятна Събота и Неделя,

Д-р Веселин Милков
VeselinMilkov

Мнениеот VeselinMilkov » 03 Апр 2015, 20:42

Здравейте,

Сега информацията е по подробна.Благодаря.
Наистина имате известни оплаквания като цистит!
Но освен леко повишени левкоцити в урината, нямате нитрати,което е важен белег за уроинфекции .
Температура до 37,0 се приема за нормална!
Сипрофлоксасин е добър антибиотик,но най добре би било да се направи посявка,антибиотика ще бъде предписан според резултата.
Приемането на лечение с антибиотик за 3 месеца във вашият случай е неприемливо според световните нефрологични стандарти.
Лечението на цистит,ангина,гастрит,алергии,конюктивит и т.н. по света се лекува от личният семеен лекар, т.н.Джи Пи.
При вашият случай ако сте започнали,довършете антибиотика за предписаното време,приемайте повече течности,приемайте чай от мечо грозде или сок от червена боровинка.
Ако имате вагинално течение, се посъветвайте с вашият лекар.дано не съм ви разочаровал със съветите но практикувам нефрология според международните стандарти!
Пишете отново, ако няма подобрение и не се изследвайте ненужно!
Поздрави,

Д-р Веселин Милков
VeselinMilkov

Мнениеот VeselinMilkov » 03 Апр 2015, 17:03

Здравейте,

Благодаря ,че се обърнахте за съвет.
Имате съмнения за цистит,но не разбрах добре какви са ви оплакванията?
Имате ли често уриниране ,парене при уриниране и т.н.?Какво провокира тези оплаквания? На колко години сте?
Урината има леки отклонения,но по принцип се лекува пациента с конкретни оплаквания, а не незначително променени уринни ( лабораторни) показатели.
Пишете малко повече подробности или ми звъннете по телефона за конкретен съвет!
Поздрави,
Д-р Веселин Милков

:arrow: 16 причини урината ви да мирише
VeselinMilkov

Мнениеот Veni82 » 25 Ное 2017, 10:43

Здравейте професор Делийска, бих се радвала, ако ми дадете съвет.
Правя чести бактериални уроинфекции придружени със страшни болки. Първо ходих на гинеколог, там нямаше проблем. Пуснах кръв левкоцитите бяха 9, утайка и CRP в норма. На урината всеки път се изолира Клебсиела пнеумониае. Първо ми изписаха по антибиограма Зинат за 10 дни, от него почти нямаше подобрение. После ми изписаха Таваник и разни фитопрепарати. От този антибиотик имам подобрение, но не напълно. Днес ми е последен ден. Посъветваха ме да продължа като опашка с бисептол или нитроксолин. И двата препарата ги има на антибиограмата. Може ли да споделите кой от двата препарата е по-подходящ и в каква доза и продължителност е хубаво да се приема ? Благодаря !
Veni82

Мнениеот stanislaval » 21 Авг 2015, 17:00

Здравейте, обръщам се към вас тъй като се нуждая от съвет.Аз съм момиче на 20години и от 5 години съм с чести уроинфекции.Имах за първи път през 2010 Proteus Mirabilis и после от 2013 съм по 2-3 в година с различни инфекции като пиелонефрит и тубулоинтерстициран нефрит, изолирват ми E koli.Тази година през април отново имах тубулоинтерстициран нефрит лекуваха ме с Панцеф влоших се и ми го смениха с Ципрофлоксацин и така се подобрих.Към май месец започна да ми се подува еднота коляно и трудно да вървя, за седмица започна и долу глезена и другото коляно.Отидох на ревматолог и ми казаха че не било нищо ами най обикновен тендинит на палеца на крака.Изписаха ми Семакс за отока и Баклофен за болките.Сред втория прием започнах с бъбречни кризи, повръщане и ме приеха по спешност в отделение.Казаха ми че не е била излекувана инфекцията и от новите лекарства съм се влошила.Пооправих се но с краката се влошавах през юли ме приеха в клиника по ревматология и ми казаха че имам реактивен артрит.От около вече месец съм с главоболие високо кръвно болки в кръста.От всички изследвания имам белтък в урина и левкоцитите ми са 10-15 понякога ми се изсписва че имам и кръв бактерии нямам.Нивата на натрии и хлориди са ми под нормата както хемоглобина (Na-135 Cl 90 Hbc 117) предстои ми нов прием в отделение но какво може да се окаже ?
stanislaval

Мнениеот sophie.zidarova » 28 Май 2017, 20:22

Здравейте!
Направих нещо като криза, което първоначални решихме, че е цистит, после бъбречна криза, накрая пак цистит.
След преглед на ехограф ми казаха, че имам удебелена стена на пикочен мехур. Три пъти изследвам урина, след микробиология-урината е стерилна. Няма бактерии. Първия път ми назначиха ципрофлоксацин с уринал форте, след това след изострена симптоматика отново -Уролог ми изписа Монурал 3г сашета-3брояна 1-ви, 3-ти и 7-ми ден. Симптомите обаче са все същите-редовно пишкане, неприятно усещане в пикочния мехур, гъделичкаща болка и усещане за пълен пикочен мехур. Ще отивам пак на уролог, но честно казано вече съм притеснена пт това не ясно положение цистит ли е или песъчинки. Лекуват ме за цистит, а бактерии нямам, нито пък облекчение. :(
sophie.zidarova

ПредишнаСледваща

Назад към Урология и нефрология