Цистити и пиелонефрити при жени - онлайн консултация с нефролог

Тук можете да зададете въпроси по темата урология и нефрология, да се консултирате и да споделите мнения за здравни проблеми.

Re: Цистити и пиелонефрити при жени - онлайн консултация с нефролог

Мнениеот Sonia_dim » 24 Мар 2018, 16:19

Здравейте, питането ми е свързано с детето ми, което е на 5 години. От 3 дни има затруднения с ходенето по малка нужда. Ходихме и при личната лекарка и при педиатъра ни. Личната лекарка пусна изследвания - ПКК и обща урина.Всичко в кръвната картина е идеално, но в урината не - 1-2 еритроцита, масово левкоцити, масово бактерии и фосфатни кристали. Обадих се на педиатъра, за да кажа за изследванията и тя каза, че според нея е цистит и да продължа с приема на Феминела урофорте, който тя назначи още при първото посещение и да не давам антибиотик. Днес дъщеря ми има малко по-малко болка при уриниране, но все още е по-малко. Стерилна урина ми е много сложно да взема, тъй като вероятно от болката при уриниране, тя не иска да се изпишка в контейнера. Да уточня и друго, че от месец ноември до 10 февруари се наложи да пие 4 антибиотика (заради тазгодишния грип, който тя изкара два пъти и мина в усложнение - пневмония). Виждам, че давате консултации на жени, но тъй като при темите за деца, няма тема, която касае цистити и уропроблеми при деца, за това си позволих да пиша тук и тъй като е начало на уикенда и детски нефролози поне в нашия град не работят по това време, а само в делнични дни се обръщам с молба за консултация към вас. Чета в интернет, че е добър антибиотик за такъв тип проблеми монурал и не се проявява резистентност към него, тъй като е с еднократен прием. Нямам намерение аз сама да назначавам лечение на детето ми и за това се нуждая от компетентно мнение. Благодаря ви предварително!
Sonia_dim

Мнениеот SJM » 04 Май 2016, 14:42

Здравейте, д-р Милков.
Жена на 42 години съм и съм получавала много пъти цистит, най- често след секс. След изследване на стерилна урина бактериите винаги са били ешерихия коли. Личният ми лекар от няколко години като получа цистит, а аз получавам по 3- 4 пъти в годината, ме лекува по следния начин: нолицин- 10 дни- 2 по 1 и след това нитроксолин- първите 10 дни- 3 пъти по 1, следващите 20 дни- по 1 таблетка вечер след полседното уриниране, т.е. общо 30 дни нитроксолин и се оправям до следващия секс.
През декември 2015г. получих цистит, с кръв в урината /което не е за първи път/, болки и след микробиологичното изследване, което показа, че отново имам ешерихия коли започнах лечението, за което вече ви писах- нолицин и нитроксолин. Цистита го получих след секс със съпруга ми. Започнах лечението. След като пих нолицина 10 дни минах не на нитроксолин, а на неоренал, за да не се тъпча с антибиотици толкова дълго време. И докато пиех неоренала цистита започна отново. Затова започнах отначало- 10 дни нолицин и 30 нитроксолин. Оправих се. Направих изследвания- нямаше бактерии. Ходих и на гинеколог- във вагиналния секрет нямаше нищо, цитонамазката беше добре.
След около 2 месеца след като правихме секс със съпруга ми /с презерватив, защото се притеснявах нещо да не стане пак/, цистита пак започна. И пак нолицин и нитроксолин. Оправих се.
И след още около два месеца след секс- отново цистит. Този път докато пиех нолицина болката не спря. И отидох на уролог в София. Това беше на 28.04.2016г. Изписа ми едно прахче Монурал- 3 гр., Флексид 500 мг- по 1 таблетка на обяд и Урокомфорт- 1 таблетка сутрин и 1 вечер. Пия лекарствата вече 6- ти ден, но болката и паренето не отшумяват. След прахчето Монурал беше спряла болката, но след това отново се появи.
Всъщност получавам цистит след абсолютно всеки полов акт, като правя секс само със съпруга ми, дори когато секса е с презерватив. Не използвам общи хавлии, вани, басейни. Нося памучно бельо. Знам за избърсването отпред назад. Къпя се всеки ден. За толкова години всичко каквото са ми казали го правя, но цистита не спира. От декември до сега изпих толкова много антибиотици, а не се оправям. Какво да правя?
SJM

Мнениеот sidisi » 03 Яну 2018, 15:53

Здравейте, от два месеца забелязвам образуване на пяна при уриниране. Резултатите от лабораторни изследвания са: pH<=5.0, Белтък-Trace, Захар -Neg, Кетотела -Neg, Уробилиноген -Normal, Билирубин -Neg, Кръв-2+, Нитрити -Neg , Левкоцити -Neg, Спец. тегло -1.025, Урина - седимент -7-8 ер., 7-8 левк., еп. кл.. Направих и посявка на урина и тя се оказа стерилна. Освен личния си лекар посетих и уролог, който ми направи ехографско изследване и каза, че нямам причина за тревога при тези лабораторни резултати. Пяната в урината обаче продължава да се появява, което ме тревожи. Въпросът ми е: на какво би могло да се дължи появата на кръв в урината и пяна при уриниране и имам ли основание за тревога? Предварително Ви Благодаря за отговора.
sidisi

Мнениеот Semi » 13 Сеп 2017, 15:33

Здравейте, поради неразположение при уриниране пуснах антибиограма на стерилна урина и се оказа че имам е.коли, вече за втори пореден път. Мисля, че се получава след полов контакт. Първия път беше месец март-април, излекувах с Нитроксолин мип форте за 1.5-2мес. и Уростим по препоръка на уролог. Сега ми предстои ин витро процедура и гинекологът ми предписа Таваник 500 и дифлукам за 10дни. Дали мога да включа отново уростим към лечението? Бих искала да се консултирам с вас, дали тази терапия е подходяща преди процедурата?
Моля Ви за съвет
Приятен ден!
Semi

Мнениеот s_ivelina » 12 Сеп 2016, 16:26

Здравейте!
На 33г съм, в момента не приемам никакви лекарства,и не съм си правила никакви изследвания за бъбреците,правиха ми ехография на коремната област,и се оказа,че имам прегъната жлъчка не успяха да видят панкреаса от газове,ходих после и на ренген за бъбреците и казаха,че имам калциеви-фосфатни конкременти.и дотам...но забелязах,че след като родих секцио,от там сякаш ми дойде този проблем...бях с катедър..възможно ли да са ми разширили уретера...преди 6г заболях от цистит и от там от остър пиелонефрит..изхвърлях песъчинки..трупах много зъбен замък по зъбите..пия само минерална вода..и взимам Цинаризин за жлъчката..
s_ivelina

Мнениеот s_ivelina » 02 Сеп 2016, 23:17

Здравейте!
Моля Ви за съвет,Преди 5г лежах в болница от остър пиелонефрит,изхвърлях песъчинки с големи болки,години по късно,на ренген ми показа,че имам калциеви-фосфорни конкременти,какво означава това,означава ли това,че ще правя бъбречни кризи и бихте ли ми препоръчали нещо да пия за да ги изхвърля,било билки чаиове.някакъв лек, споменавам това,че трупам много зъбен камък.и се налага да посещавам стоматолог.Има и друго,притеснява ме това,че след всяко уриниране час по късно,забелязвам,че бикините са ми мокри с урина,какво означава това,притеснително ли е,нужно ли ми е някакво лечение и какво.Благодаря!Моля за съвет!Тревожа се всеки ден! :???:
s_ivelina

Мнениеот rose_92 » 18 Яну 2016, 14:16

Dr.Milkov написа:Здравейте,

Синдром на Фралей е вродена аномалия на бъбрека,където легенчето на бъбрека се притиска от кръвоносен съд и се получава често нарушение на дренажа на урината.Това може да предразполага към по чести уроинфекции и се лекува само оперативно ,ако проблема е по сериозен.
Уростим е имунен стимулатор и се приема обикновено 2-3 месеца.Аз не съм го използвал в чужбина и не мога да коментирам ефикасноста му.
Кога за последен път сте имали добра ехография и посявка на урината?
Пишете ми отново,

Лека вечер,
Д-р Милков
http://www.drmilkov.com

Ами преди година за последно страдах от цистит, но се оправих. От тогава не съм имала проблеми и не съм ходила на нефролог. Последно давах стерилна урина юни или юли месец и всичко беше наред. Но все пак по препоръка на нефроложката ми, сега от 2 месеца и нещо пия превантивно Уростим.
rose_92

Мнениеот rose_92 » 07 Яну 2016, 06:23

Здравейте! В продължение на 2-3 години почти постоянно страдах от цистит, пих какви ли не антибиотици, предписани от личната лекарка, но нищо не убиваше упоритите бактерии ешерихия коли. Слава Богу преди 3 години попаднах на нефроложка, която ме излекува и от тогава само веднъж преди година ме подхвана отново. Имах и пиелонефрит, а миналата година ми направиха и цветна снимка на бъбреците, от която се установи, че имам симптом на Фралей на левия бъбрек по рождение - бихте ли ми дали малко повече информация за това заболяване? Какви проблеми бих могла да имам заради него и само оперативно ли е лечението?
А за да се предпазя от цистит лекарката ми каза да приемам Уростим всяка година през студените месеци (за 3 месеца). Предполагам, че дори и да вреди, е по-добре да приемам него веднъж годишно, отколкото постоянно да ме тъпчат с антибиотици ако цистита се върне..
rose_92

Мнениеот Rali_hr » 02 Юни 2016, 16:56

Здравейте, д-р Милков.
Миналата година по това време за първи път ми се появи цистит. Сега, година по-късно отново усещам подобни неразположения, като държа да кажа, че през цялата година като че ли не отшумяха напълно. :roll: В кръвни изследвания ми излиза, че имам възпаление - някакво в организма. Възможно ли е да от цистита? Ехография на бъбреците би ли помогнала по някакъв начин да се определи дали там има проблем, ако се е стигнало до някакво усложнение.. :roll: Извинявам се за объркания пост. :) Хубав ден!
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Rali_hr » 03 Апр 2015, 21:13

Благодаря ви, д-р Милков! Ще говоря с Джипи-то да ми препоръча нещо друго за профилактика като свършат антибиотиците! :roll: Бяхте ми много полезен, а само да питам, от тези чайове по колко да пия??? :))
Аватар
Rali_hr

ПредишнаСледваща

Назад към Урология и нефрология