Цистити и пиелонефрити при жени - онлайн консултация с нефролог

Тук можете да зададете въпроси по темата урология и нефрология, да се консултирате и да споделите мнения за здравни проблеми.

Цистити и пиелонефрити при жени - онлайн консултация с нефролог

Мнениеот Dr Boriana Delijska » 25 Мар 2015, 10:39

Тук можете да зададете своите въпроси свързани с цистити и пиелонефрити при жени!
На вашите въпроси ще отговори Проф. д-р Боряна Делийска, д.м.н. - специалист нефролог!

Повече за Проф. д-р Боряна Делийска и нейната практика, можете да откриете в Справочник Фрамар!

(Консултацията на проф. д-р Деийска продължава в темата на предишния лекар)
Dr Boriana Delijska

Re: Цистити и пиелонефрити при жени - онлайн консултация с нефролог

Мнениеот dimadimova » 17 Юни 2016, 13:22

Пълна Кръвна Картина * Профил Виж по-долу
Хемоглобин( Hb ) 149 g/l М (140 - 180); Ж (120- 160)
Еритроцити (RBC) 4.79 T/l М (4.50 -6.00); Ж (4.20 - 5.40)
Левкоцити(WBC) 6.9 G/l 4.0 - 10.0
Хематокрит(HCT) 0.443 l/l М (0.40 - 0.54); Ж(0.36 - 0.47)
Тромбоцити(PLT) 245 G/l 150 - 450
MCV (среден обем на RBC) 92.5 fl М (85 - 89); Ж (82 - 92)
MCH (ср. конц. на Hb в RBC) 31.1 pg 26 - 31
MCHC ( ср.конц. на Hb във всички RBC) 336.0 g/l М (295 - 345); Ж (320 - 360)
RDW (разпрeд. на RBC по големина) 13.0 % 11.5 - 14.5
PCT (тромбокрит) 0.002 l/l 0.002 - 0.045
MPV (ср.обем на PLT) 10.0 fl 7.2 - 11.5
PDW (разпред. на PLT по големина) 12.8 % 15.5 - 30.5
Биохимия
Забележка: Няма.
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Глюкоза(Glucose) 5.11 mmol/l 3.0 - 6.0
Урини
Забележка: КРЪВ (+/- ) СЛЕДИ
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Седимент ед. левкоцити , рядко бактерии , епителни кл.
Химично изследване * Профил Виж по-долу
Белтък ( - ) Отрицателен g/L
Билирубин ( - ) Отрицателен
Уробилиноген Неувеличен µmol/l
dimadimova

Мнениеот desislava.peeva » 07 Ное 2016, 15:49

Здравейте, не знам дали темата е за тук. Става въпрос за дете на три години. Урина седимент - нарядко ед. еритроцити. Всичко друго е отрицателно. Благодаря Ви.
desislava.peeva

Мнениеот desi2401 » 29 Мар 2020, 18:34

Не знам дали тук трябва да си оставя въпроса.Откриха ми пиелонефрит и песъчинки и пих антибиотик 14 дни до 1 март2020г. На 10 март нефролога ми каза, че съм излекувана. Днес е 29.02.2020г., а аз все още съм много изморена и не мога да си върша ежедневните работи. Въпросът ми е дали е нормална тази умора след прекарания пиелонефрит? Или се дължи на Сибелиума 5мг. по 1таблетка вечер заради тензионно главоболие, почнах да го пия на 6 март 2020г. Забравих да допълня, че стерилната урина е чиста. Благодаря предварително за отговора!
desi2401

Мнениеот Симеон.Светлана » 20 Мар 2019, 12:25

Здравейте имам оплакване от често уриниране. Парене и болка затруднено уриниране. Жена съм на 37 години. Правих изследвания кръв урина микробиология всичко ок. Но на ехограф показа че имам задебелени и двойно контурирати стени на пикочен мехур. Правих и консултация с гинеколог каза че имам гъбички.лекувам ги все още.с гино преварил.появи се и бяло гъсто течение.пих и 10 дни ципрофлоксацин. Чай златна пръчица. То сега отново имам оплаквания продължава паленето неразположението при емитиране но просто по търпимо.иначе беше непоносима болката.и като чели усещам че леко изпускам урина.
Симеон.Светлана

Мнениеот chefi72 » 17 Юли 2015, 21:49

Здравейте!При мен проблемът е следният: през месец март 2013 г. внезапно получих симптоми на цистит- чести позиви за уриниране, болезнено уриниране, само няколко капки и кръв в урината. Всичко обаче отшумя за няколко часа/ изпих само една таблетка нош- па/. След няколко дни направих изследване на урината- белтък, 7-8 еритроцита/ при норма 1 / и 10- 12 левкоцита при норма 4 на поле/.При ехографско изследване се установи леко удебелена стена на пикочния мехур. Същата ситуация се повтори и през месец май. Този път се изолираха и единични бактерии в урината. Изписаха ми ципрофлоксацин. След лечението- единични еритроцити и 2-4 левкоцита. Няколко месеца по- късно получих болки при уриниране, които продължиха няколко дни, но не знам защо, не им обърнах внимание. След около година/ ноември 2014/ отново болезнено уриниране- откри се в стерилна урина saprofyticus 10 *5. Отмина без лечение. Оттогава не съм имала никакви проблеми, но при изследванията на урина винаги има еритроцити над нормата, левкоцитите са в норма. Изселдавнията показват CRP в норма, но увеличено СУЕ. Преди няколко дни отново- преглед на ехограф- видяха се песъчинки в единия бъбрек, досега не са ми казвали, че имам, незнам дали ги е имал или не. Правиха ми венозна урография- пикочен мехур- с резки и гладки очертания, без дефекти в изпълването и по контура, с бъбрециге- всичко е нормално. Това изследване дава ли информация, ако има възпаление на пикочния мехур?. Отново правих и изследвания- стерилна урина- чиста, но в обикновена еритроцитите отново над нормата. На какво може да се дължи това? От септември 2012 г. съм в менопауза, ако това има някакво значение. Благодаря Ви предварително?
chefi72

Мнениеот bubolina80 » 16 Авг 2017, 12:30

Здравейте проф Делийска!
От години ( може би 20), имам периодични болки в левия бъбрек, ту постоянни и тъпи, ту с коликоообразен характер, като при бъбречна криза. Преди доста години, само веднъж изкарах малко камъче, оттогава не излиза нищо..остават само болките. Преди месец лежах във вътрешно отделение по повод същите болки, този път придружени с парене при уриниране, а и като цяло, постоянно усещане за парене в пикочния мехур, с диагноза хроничен обострен пиелонефрит, за което бях лекувана с инжекции терцеф, бисептол, неоренал форте, цистостоп хроно, спазмолитици. В болницата се направи ехография на коремни органи, която потвърди хроничен обострен пиелонефрит, без задръжка на урина. Стерилната урина не дава растеж! Изписаха ме в същото положение, с препоръка за консултация с АГ- специалист, който ми пусна отново стерилна урина и тест за хламидии. Стер.урина отново без растеж, хламидия тест- положителен, за което ми бе изписано лечение с азитрокс по схема. Болките ми продължават, почти постоянни са, като на моменти се изострят и от ляво отпред към корема болезнения участък, където според мен се проектира бъбрека се втърдява като камък! Уринирането зачестява до през две минути буквално, като количеството на урина е сякаш завишено. Често болките се засилват след прием на храна и кафе. Преди години, при преглед на ехограф ми беше казано, че имам птоза на левия бъбрек ( на което аз, както и лекаря не обърнахме внимание) и повече не е коментирано при последващите прегледи. Аз съм жена на 36 години, с ръст 163 см., 47 кг. Според Вас дали оплакванията може да са свързани с това спадане на бърека и какви изследвания препоръчвате за категоричното доказване или отхвърляне на диагнозата? Също- възможна ли е ( т.е. има ли смисъл ) операция на такъв проблем, без преди това да се опитвам да покачвам теглото си ,тъй като аз цял живот съм си била с такава структура и телосложение.

Благодаря Ви предварително!
bubolina80

Мнениеот али » 02 Дек 2015, 21:31

Докторе, а Вие правите ли цистоскопии?
али

Мнениеот али » 14 Ное 2015, 14:30

Благодаря за отговора, докторе!
Цистоскопия не са ми правили. Само на едно място ми взеха секрет от уретрата и махнахме с антибиотик бактериите, които се намериха, но не почувствах разлика. Като попитам за цистоскопия, ме преглеждат на ехограф и ми казват, че не се налага, че цистоскопията е за по-тежки случаи.
Аз си мислех да не е пясък в мехура, но не знам защо нищо не се вижда на ехографа. Циститът не е ли свързан винаги с често уриниране и парене? Аз уринирам нормално често, не ми е трудно да стискам, но после ми е тежко и болезнено и дори предпочитам да е по-рядко.
али

Голям проблем с пикочния мехур

Мнениеот али » 30 Окт 2015, 02:29

Здравейте! Вече повече от 3 години непрекъснато имам болки и чувство за подуване в пикочния мехур. Ходила съм на много урологични и гинекологични прегледи, изследвали са ми урината и други секрети, гледали са ме на ехограф, но още никой не ми е казал какво ми е. Понякога ми изписват антибиотици, макар че изследванията не показват бактерии, така без диагноза, понякога ми казват, че нищо ми няма. Пила съм и антибиотици, и най-различни билки против цистит, но не забелязвам промяна, единствено с постоянно наливане с вода и обезболяващи положението е донякъде поносимо. Нещата, от които болката се засилва, са безкраен списък, по-добре да не започвам. Забелязвам, че през няколко месеца имам малки кръвоизливи, сигурно от мехура, защото кръвта излиза след урината. Винаги усещам, когато се задава кръвоизлив, имам непоносимо чувство на подуване и болка, място не мога да си намеря и даже и водата и обезболяващите не помагат. Понякога са няколко малки кръвоизлива за един ден, като когато приключи и последният, усещам, че подуването доста е спаднало, а болката е някак по-различна. Моля Ви, кажете ми каква е тази болест! Знам, че има много лекарства и че всеки пациент се повлиява различно, не искам лекарства, моля Ви, кажете ми какви са тези симптоми!
али

ПредишнаСледваща

Назад към Урология и нефрология