Деменция - онлайн консултация с невролог

Тук можете да зададете въпроси към лекар невролог, да се косултирате със специалист и да споделите мнения за Вашият проблем.Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист невролог.
Д-р Илиян Савов

Re: Деменция - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 20 Сеп 2016, 12:29

d.gineva написа:Здравейте д-р Савов! Имам нужда от съвет и второ мнение!
Съпругът ми (62 год.)от около една година е с диагноза деменция ,резолтатите от скенера са следните:"Двустранно разширени субарахноидни пространства най изразено фронтално и темпорално .Вентрикулна система симетрична,лекостепенно разширена по типа на неоклузивната вътрешна хидроцефалия . Едем на мукозата на пода на двата максиларни синуса и предна група етмоидални клетки ."
До момента сме сменили много лекарства (донецепт ,немдатин,нерголин и др.)последните шест месеца пие Пулматин 5мл,Редаксин 3мл и Хедонин 25 мл.,но по никакъв начин не му помагат,напротив, продължава да се влошава драстично .Друг невролог ни посъветва да ги сменим със Сомазина 100мл,Пирацетам 800мл и Амитриптилин 25 мл.Въпросите ми са :
1.Тези лекрства може ли да са по-добри от предходните(от Пулматин и Редаксин)и изобщо помагат ли при деменция?
2.Може ли диагнозата деменция да е била поставена грешно и това ,че е пил всички тези лекарста да са го довели до състояните което е в момента?Точно преди една година само аз можех да забележа ,че има проблем(тогава се объркваше само със датите и дните) ,а сега една година по-късно има огромна разлика ,изобщо не говори,не се справя с почти нищо от ежедневието си ,може да се каже ,че е абсолютно зависим от мен.Възможно ли е чак толкова бързо да се развива тази болест?
Извинявам се за дългото съощение и Ви благодаря предварително!Здравейте !

Да, всичко е възможно в теоретичен аспект. Не мога да Ви дам професионално второ мнение, без да прегледам пациента и в този ред на мисли, не мога да коментирам различни медикаменти и кои са подходящи за Вашия съпруг, без да съм убеден в диагнозата.

Съветвам Ви да се обърнете към реално второ мнение, което може да сторите в двата водещи центъра за диагностика и лечение на деменции - клиниките по неврология към МБАЛ "Александровска" и "Св. Наум" с София.

Успех !
д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 436
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

Re: Деменция - онлайн консултация с невролог

Мнениеот светослава » 15 Авг 2017, 17:24

Здравейте д-р Савов,
Майка ми е на 74 години и след направен скенер на главата беше установена корова атрофия и поставиха диагноза деменция. Два месеца след това направи един епизод при който загуби пълна връзка с действителността. Това се случи след като на предходната вечер беше пила сибелиум и атаракс. Направих веднага консултация с психиатър, който назначи хлорпротиксен и ситинин преди лягане. След няколко дни дойде на себе си и повече такива епизоди не е имало. Последва преглед от невролог, който назначи още 7 лекарства и постави диагноза смесена деменция. Майка ми разсъждава нормално, паметта и е добра, напълно ориентирана и адекватна. Въпреки това на моменти е много нервна и променена. Не е същия човек. Имам съмнения в поставената диагноза. От провинцията сме и пътуване до София за второ мнение е невъзможно, тъй като има невропатия от диабета си и движението е почти невъзможно. Моля за съвет какво да направя, за да се уверим, че прилагаме правилното лечение. Благодаря ви.
светослава
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Авг 2017, 16:39

Re: Деменция - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 01 Сеп 2017, 10:58

светослава написа:Здравейте д-р Савов,
Майка ми е на 74 години и след направен скенер на главата беше установена корова атрофия и поставиха диагноза деменция. Два месеца след това направи един епизод при който загуби пълна връзка с действителността. Това се случи след като на предходната вечер беше пила сибелиум и атаракс. Направих веднага консултация с психиатър, който назначи хлорпротиксен и ситинин преди лягане. След няколко дни дойде на себе си и повече такива епизоди не е имало. Последва преглед от невролог, който назначи още 7 лекарства и постави диагноза смесена деменция. Майка ми разсъждава нормално, паметта и е добра, напълно ориентирана и адекватна. Въпреки това на моменти е много нервна и променена. Не е същия човек. Имам съмнения в поставената диагноза. От провинцията сме и пътуване до София за второ мнение е невъзможно, тъй като има невропатия от диабета си и движението е почти невъзможно. Моля за съвет какво да направя, за да се уверим, че прилагаме правилното лечение. Благодаря ви.Здравейте,
От описаното по отношение на симптомите, Ви съветвам да се обърнете към психиатър за преценка продължаване на лечението с антипсихотични медикаменти. От ваши наблюдения тя се е почувствала по-добре след приема им.
Деменцията е нарушение на паметта и поне една когнитивна функция. Поставянето на диагноза деменция е компллексно - не само след проведен КТ на глава, но в едно с провеждане на невропсихологично изсвледване !
Съветвам Ви да вземете и второ мнение от невролог и да намерите начин за провеждане на такова изследване. В София, едно от местата е в Акелсандровска болница, Клиника по неврология - доц. М. Райчева.

Успех,
Д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 436
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

Re: Деменция - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Васка Ангелова » 03 Май 2018, 15:43

Dr Ilian Savov написа:Тук можете да зададете своите въпроси свързани с деменция!
На вашите въпроси ще отговаря д-р Илиян Савов - специалист невролог!
Здравейте д-р Савов.
Искам да попитам има ли някакви медикаменти, които да забавят развитието на съдовата деменция.
Майка ми е с тази диагноза вече 7 години, но напоследък доста се влошава- всеки ден е с главоболие.
Четох за разни хранителни добавки, но не мисля че те ще имат ефект.
Тя пие Тебокан, Кавинктон форте и Донецепт.
Благодаря Ви предварително.Повече за д-р Савов и неговата практика, можете да откриете в Справочник Фрамар!
Васка Ангелова
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Май 2018, 15:55

Предишна

Назад към Неврология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта