Деменция - популярни въпроси и техните отговори

Тук можете да зададете въпроси в областта неврология и да споделите мнения за Вашия проблем.

Re: Деменция - онлайн консултация с невролог

Мнениеот d.gineva » 24 Фев 2016, 15:54

Здравейте д-р Савов!
Съпругът ми е на 62 год. и започна да има нарушения в паметта,стана доста затворен и почти не говори!Направихме скенер и резултатите са следните:
"Двустранно разширени субарахноидни пространства най изразено фронтално и темпорално .Вентрикулна система симетрична,лекостепенно разширена по типа на неоклузивната вътрешна хидроцефалия . Едем на мукозата на пода на двата максиларни синуса и предна група етмоидални клетки ."
Може ли да ми разясните какво точно значат тези резултати?Може ли да се говори за деменция и ако е така какво да очакваме за напред (т.е. дали може чрез лекарства да се стопира развитието на болестта)?
Предварително благодаря!
d.gineva

Мнениеот Bisi B » 27 Фев 2016, 19:40

Здравейте, доктор Савов
Обръщам се към Вас с молба за съвет. Баща ми е с деменция и въпреки лекарствата тя продължава да напредва доста бързо. Разбрах, че в Александровска болница предлагат лечение с магнитни импулси за такъв вид болни. Въпросът ми е дали според вас биха помогнали в нашата ситуация. Много се притеснявам ако се решим да подложим на тези магнитни импулси те да не навредят още повече.
Предварително Благодаря!
Bisi B

Мнениеот Dr Ilian Savov » 07 Мар 2016, 18:05

d.gineva написа:Здравейте д-р Савов!
Съпругът ми е на 62 год. и започна да има нарушения в паметта,стана доста затворен и почти не говори!Направихме скенер и резултатите са следните:
"Двустранно разширени субарахноидни пространства най изразено фронтално и темпорално .Вентрикулна система симетрична,лекостепенно разширена по типа на неоклузивната вътрешна хидроцефалия . Едем на мукозата на пода на двата максиларни синуса и предна група етмоидални клетки ."
Може ли да ми разясните какво точно значат тези резултати?Може ли да се говори за деменция и ако е така какво да очакваме за напред (т.е. дали може чрез лекарства да се стопира развитието на болестта)?
Предварително благодаря!

Здравейте !

Деменцията е клинична диагноза а не такава поставена чрез КТ на глава ! Няма нещо специфично от проведения КТ. По-важното във вашия случай е че ако състоянието на паметов дефицит при вашия съпруг продължава и се задълбочава, до степен да му пречи за социалното функциониране, Ви съветвам да се обърнете към невролог за диагностика и лечение !

Успех !
д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот Dr Ilian Savov » 07 Мар 2016, 18:11

Bisi B написа:Здравейте, доктор Савов
Обръщам се към Вас с молба за съвет. Баща ми е с деменция и въпреки лекарствата тя продължава да напредва доста бързо. Разбрах, че в Александровска болница предлагат лечение с магнитни импулси за такъв вид болни. Въпросът ми е дали според вас биха помогнали в нашата ситуация. Много се притеснявам ако се решим да подложим на тези магнитни импулси те да не навредят още повече.
Предварително Благодаря!

Здравейте !

Утвърденото лечение на деменцията е медикаментозно, като вида на медикаментите и комбинацията от тях, зависи от вида дементен синдром - съдов, дегенеративен или смесен. Винаги можете да вземете и второ мнение за медикаментозното лечение във вашия конкретен случай !

Успех !
д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот d.gineva » 14 Сеп 2016, 10:41

Здравейте д-р Савов! Имам нужда от съвет и второ мнение!
Съпругът ми (62 год.)от около една година е с диагноза деменция ,резолтатите от скенера са следните:"Двустранно разширени субарахноидни пространства най изразено фронтално и темпорално .Вентрикулна система симетрична,лекостепенно разширена по типа на неоклузивната вътрешна хидроцефалия . Едем на мукозата на пода на двата максиларни синуса и предна група етмоидални клетки ."
До момента сме сменили много лекарства (донецепт ,немдатин,нерголин и др.)последните шест месеца пие Пулматин 5мл,Редаксин 3мл и Хедонин 25 мл.,но по никакъв начин не му помагат,напротив, продължава да се влошава драстично .Друг невролог ни посъветва да ги сменим със Сомазина 100мл,Пирацетам 800мл и Амитриптилин 25 мл.Въпросите ми са :
1.Тези лекрства може ли да са по-добри от предходните(от Пулматин и Редаксин)и изобщо помагат ли при деменция?
2.Може ли диагнозата деменция да е била поставена грешно и това ,че е пил всички тези лекарста да са го довели до състояните което е в момента?Точно преди една година само аз можех да забележа ,че има проблем(тогава се объркваше само със датите и дните) ,а сега една година по-късно има огромна разлика ,изобщо не говори,не се справя с почти нищо от ежедневието си ,може да се каже ,че е абсолютно зависим от мен.Възможно ли е чак толкова бързо да се развива тази болест?
Извинявам се за дългото съощение и Ви благодаря предварително!
d.gineva

Мнениеот Dr Ilian Savov » 20 Сеп 2016, 12:29

d.gineva написа:Здравейте д-р Савов! Имам нужда от съвет и второ мнение!
Съпругът ми (62 год.)от около една година е с диагноза деменция ,резолтатите от скенера са следните:"Двустранно разширени субарахноидни пространства най изразено фронтално и темпорално .Вентрикулна система симетрична,лекостепенно разширена по типа на неоклузивната вътрешна хидроцефалия . Едем на мукозата на пода на двата максиларни синуса и предна група етмоидални клетки ."
До момента сме сменили много лекарства (донецепт ,немдатин,нерголин и др.)последните шест месеца пие Пулматин 5мл,Редаксин 3мл и Хедонин 25 мл.,но по никакъв начин не му помагат,напротив, продължава да се влошава драстично .Друг невролог ни посъветва да ги сменим със Сомазина 100мл,Пирацетам 800мл и Амитриптилин 25 мл.Въпросите ми са :
1.Тези лекрства може ли да са по-добри от предходните(от Пулматин и Редаксин)и изобщо помагат ли при деменция?
2.Може ли диагнозата деменция да е била поставена грешно и това ,че е пил всички тези лекарста да са го довели до състояните което е в момента?Точно преди една година само аз можех да забележа ,че има проблем(тогава се объркваше само със датите и дните) ,а сега една година по-късно има огромна разлика ,изобщо не говори,не се справя с почти нищо от ежедневието си ,може да се каже ,че е абсолютно зависим от мен.Възможно ли е чак толкова бързо да се развива тази болест?
Извинявам се за дългото съощение и Ви благодаря предварително!

Здравейте !

Да, всичко е възможно в теоретичен аспект. Не мога да Ви дам професионално второ мнение, без да прегледам пациента и в този ред на мисли, не мога да коментирам различни медикаменти и кои са подходящи за Вашия съпруг, без да съм убеден в диагнозата.

Съветвам Ви да се обърнете към реално второ мнение, което може да сторите в двата водещи центъра за диагностика и лечение на деменции - клиниките по неврология към МБАЛ "Александровска" и "Св. Наум" с София.

Успех !
д-р Савов
Dr Ilian Savov

Re: Има ли превенция срещу деменцията?

Мнениеот penny » 01 Мар 2017, 15:40

Чувала съм, че за предпазване от деменцията трябва да се пие много вода, защото мозъкът е повече от 60% вода, да се тренира мозъка с мисловни игри и да се пият омега 3 мазнини. Не знам дали наистина имат ефект тези три неща, но не пречи да се пробва.
penny

Re: Има ли превенция срещу деменцията?

Мнениеот kauda » 05 Мар 2017, 09:35

penny написа:Чувала съм, че за предпазване от деменцията трябва да се пие много вода, защото мозъкът е повече от 60% вода, да се тренира мозъка с мисловни игри и да се пият омега 3 мазнини. Не знам дали наистина имат ефект тези три неща, но не пречи да се пробва.

И кръстословици и какво ли не! Аз забелязвам по себе си, толкова много забравям, не ми се чете, изнервя ме дори четенето и ме изморява, отегчава. :mrgreen: Скоро ще изкукуригам, аконе се взема в ръце, да си потренирам малко мисълта.
Аватар
kauda

Мнениеот светослава » 15 Авг 2017, 17:24

Здравейте д-р Савов,
Майка ми е на 74 години и след направен скенер на главата беше установена корова атрофия и поставиха диагноза деменция. Два месеца след това направи един епизод при който загуби пълна връзка с действителността. Това се случи след като на предходната вечер беше пила сибелиум и атаракс. Направих веднага консултация с психиатър, който назначи хлорпротиксен и ситинин преди лягане. След няколко дни дойде на себе си и повече такива епизоди не е имало. Последва преглед от невролог, който назначи още 7 лекарства и постави диагноза смесена деменция. Майка ми разсъждава нормално, паметта и е добра, напълно ориентирана и адекватна. Въпреки това на моменти е много нервна и променена. Не е същия човек. Имам съмнения в поставената диагноза. От провинцията сме и пътуване до София за второ мнение е невъзможно, тъй като има невропатия от диабета си и движението е почти невъзможно. Моля за съвет какво да направя, за да се уверим, че прилагаме правилното лечение. Благодаря ви.
светослава

Мнениеот Dr Ilian Savov » 01 Сеп 2017, 10:58

светослава написа:Здравейте д-р Савов,
Майка ми е на 74 години и след направен скенер на главата беше установена корова атрофия и поставиха диагноза деменция. Два месеца след това направи един епизод при който загуби пълна връзка с действителността. Това се случи след като на предходната вечер беше пила сибелиум и атаракс. Направих веднага консултация с психиатър, който назначи хлорпротиксен и ситинин преди лягане. След няколко дни дойде на себе си и повече такива епизоди не е имало. Последва преглед от невролог, който назначи още 7 лекарства и постави диагноза смесена деменция. Майка ми разсъждава нормално, паметта и е добра, напълно ориентирана и адекватна. Въпреки това на моменти е много нервна и променена. Не е същия човек. Имам съмнения в поставената диагноза. От провинцията сме и пътуване до София за второ мнение е невъзможно, тъй като има невропатия от диабета си и движението е почти невъзможно. Моля за съвет какво да направя, за да се уверим, че прилагаме правилното лечение. Благодаря ви.

Здравейте,
От описаното по отношение на симптомите, Ви съветвам да се обърнете към психиатър за преценка продължаване на лечението с антипсихотични медикаменти. От ваши наблюдения тя се е почувствала по-добре след приема им.
Деменцията е нарушение на паметта и поне една когнитивна функция. Поставянето на диагноза деменция е компллексно - не само след проведен КТ на глава, но в едно с провеждане на невропсихологично изсвледване !
Съветвам Ви да вземете и второ мнение от невролог и да намерите начин за провеждане на такова изследване. В София, едно от местата е в Акелсандровска болница, Клиника по неврология - доц. М. Райчева.

Успех,
Д-р Савов
Dr Ilian Savov

ПредишнаСледваща

Назад към Неврология