от Иванова50 » 25 Юни 2018, 10:24
Здравейте д-р Савов, майка ми е с корова атрофия на фронталния мозъчен дял. Диагнозата поставиха преди 9 години. Беше с параноя, двигателно хиперактивна, без морални задръжки и отслабна с 20кг. само за два месеца. Колкото и невероятно да звучи оправи се с Анафранил, който е антидепресант както знаете. Лекуващата психиатърка тогава прецени, че става въпрос за тежка депресия, а не корова атрофия довела до деменция. В същото време резултата от КТ беше категоричен за наличие на корова атрофия на фронтален дял. Самоволно майка ми спря Анафранила през октомври миналата година. Всичко се върна буквално за дни. Две влизания в психиатрия и изписвана в още по-лошо състояние. Отново изписана с препоръка да се настани в хоспис за дементно болни. Резултатът от актуалната КТ преди два месеца е корова атрофия в по-напреднал стадии с калцификати т.с. втвърдяване. Поведението и личността й са напълно променени. Мнителна, агресивна, двигателно хипер активна със силен тремор на ръцете и устата. Тъй е като е със зъбни протези тракането е направо плашещо. Съблича се гола постоянно и изхвърля дрехите си на боклука. Убедена е, че баща ми я трови с лекарства и отказва да пие каквото и да било, но преди това мина през период, в който от всичко изписано предозираше, защото баща ми не успяваше да опази лекарствата от нея. Непрекъснато повтаряше, че иска да умре и всичко около нея не е същото и няма смисъл. Междувременно косата и окапа на участъци. Нямам представа дали е свързан симптом, но тироидните й хормони са в норма от съвсем сокрошни изследвания. На моменти има светли периоди, в които е съвсем логична и почти непроменена. Кратковременната й памет е запазена, но липсва интерес към каквата й да била дейност. Спря да чете и гледа телевизия, обиди всички свои приятелки и роднини и се изолира от тях. Вече посяга да дере и удря баща ми псувайки го и заплашвайки го. Неща, които никога преди не е правила когато беше нормална личност. Тя е на 75г. От няколко седмици започна да се храни добре, но преди това отказваше и отново беше свалила над 20кг. рязко. Моля помогнете със съвет към кого да се насочим за преглед и евентуално лечение. Фронто-темпорална деменция ли е това или някаква форма на тежка депресия с психотични епизоди?