Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 17 Яну 2019, 10:01

В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с афективните разстройства. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на този проблем. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Афективните разстройства се характеризират със сериозна промяна в настроението, която причинява нарушаване на ежедневните дейности. Въпреки че съществуват много различни подтипове, основно разстройствата на настроението се класифицират на депресивни, маниакални и биполярни. В допълнение към типа и подтипа на настроението, разстройствата също се различават по интензивност и тежест.

Депресивното разстройство е значимо медицинско състояние, което може да засегне много области от живота Ви. То повлиява настроението и поведението, както и различни физиологични функции, като сън. Хората, страдащи от депресия, често губят интерес към дейности, които преди са им доставяли удоволствие, и имат проблеми с ежедневните дейности. Други симптоми, придружаващи депресията, са тревожност, раздразнителност, умора и липса на енергия, затруднения в концентрацията, проблеми с паметта, социална изолация, намален или повишен апетит, чувство за вина и безполезност, ниско самочувствие, сексуални проблеми, мисли за смърт и самоубийство. Медикаменти, психотерапия и други терапевтични подходи могат ефективно да излекуват хората с депресивно разстройство.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот Пепи72 » 30 Авг 2019, 10:06

Все по-често се сблъсквам с хора със симптоми на депресивно разтройство. И все по-често си задавам въпроса толкова ли ние не може да контактуваме с другите около нас, та се налага да се затваряме в себе си и да трупаме отрова в телата си? Не е ли това, което отключва депресията?
Пепи72
 
Мнения: 48
Регистриран на: 26 Авг 2019, 09:31

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот нед » 11 Апр 2020, 14:40

Здравейте, лекар ме диагностицира с ОКР и ми преписа флуансол и хедонин,но се чувствам като парцал, спи ми се постоянно, напълнях, вечер имам някакви ужасни сънища по С. Кинг, а и се събуждам с ужасно главоболие. Мога ли вместо хединин да пия грандаксин. И вместо флуанксол да пия анафранил (но той е по схема и много хапчета трябва да се пият). Кажете за някакъв нов антидепресант открит през последните години. Например бринтеликс. Моля за съвет за антидепресант или с по-малко странични дейстия, не като флуансола и хедонина, които са съпътстани от много странични ефекти, а чета, че и гранданскина или анафранила са с много странични ефекти. Само моля Ви не пишете да се консултурам с психиатъри, консултирал съм се и ползата е никаква
нед
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Апр 2020, 14:22

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 13 Апр 2020, 23:07

нед написа:Здравейте, лекар ме диагностицира с ОКР и ми преписа флуансол и хедонин,но се чувствам като парцал, спи ми се постоянно, напълнях, вечер имам някакви ужасни сънища по С. Кинг, а и се събуждам с ужасно главоболие. Мога ли вместо хединин да пия грандаксин. И вместо флуанксол да пия анафранил (но той е по схема и много хапчета трябва да се пият). Кажете за някакъв нов антидепресант открит през последните години. Например бринтеликс. Моля за съвет за антидепресант или с по-малко странични дейстия, не като флуансола и хедонина, които са съпътстани от много странични ефекти, а чета, че и гранданскина или анафранила са с много странични ефекти. Само моля Ви не пишете да се консултурам с психиатъри, консултирал съм се и ползата е никаква


Здравейте, нед!

Лечението при ОКР се преценява и предписва само и единствено от специалист психиатър. Не е подходящо да променяте сам терапия, да спирате назначено лечение, да започвате прием на други лекарства по собствено усмотрение. Това са специфични медикаменти, които се приемат по определена схема (особено при започване на приема и прекратяването му). Може да се навредите. Уведомете лекуващия си психиатър за нежеланите реакции, може да потърсите и друго професионално мнение.

Успех!

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот akvarel » 01 Дек 2020, 22:44

Здравейте, става въпрос за баща ми, който е на 71г. Като цяло е здрав,но мисля че е депресиран, няма мотивация, въпреки, че привидно изглежда добре.Много години почти изобщо не сме общували.Наскоро имаше някакво стопляне на взаимоотношенията и от разговорите разбрах,че има някои здравословни проблеми и му помогнах с необходима информация,съвети и всичко каквото се сетих.Той от дълги години всеки ден пие алкохол и мисля, че е алкохолик.Какво ли не четох и не му говорих за алкохола-никаква реакция.Знам, че това е нормално,че сам не може да се справи. Не иска да го спира и не мисли че пие много(не знам това как става защото отдавна съм му казала дозите които се считат за безопасни, а знам че пие повече) Преди десет години му били казали, че има много висок холестерол,но лекарствата били много скъпи и той нищо не направил,а знам, че всъщност се страхува.Смята че не е проблем че лекарствата, които пие са с минала годност, както и че не се съчетават с алкохол.Като цяло винаги е бил такъв-например цял живот чете едни и същи книги.Мисля, че му е спокойно само когато нещата са му познати и дори примерно да се запише в библиотека, би го притеснило по някакъв начин, избягва не толкова познати ситуации.Нещата които го посъветвах да направи във връзка със здравословните проблеми били неизпълними. А те не са - да, трябват доста усилия и да си отстоява интересите пред лекарите,но на него му е неудобно, дори да е за сметка на здравето му. Явно му е трудно, въпреки че не иска да го показва.Предлагам му съдействие –твърдо не иска.
Основното, което силно ме безпокои е че видях, че отношението му към здравословните проблеми е „каквото и да става, аз нищо няма да направя“,а по принцип е отговорен и интелигентен човек.Казва,че ако усети нещо,тогава ще отиде на лекар, но при неговите проблеми, трябва да е много по-рано.
Знам, че трябва психолог, но е изключено да поиска да отиде.Отдавна сме ходили заедно и жената каза, че с такива като него не може да се работи, а тя е доста опитна и хич не се отказва лесно.Знам че трябват и мотивация, цели, интереси, но не виждам аз отстрани как мога да помогна с това.
Скоро разбрах,че течностите за ел цигари повечето са менте и може за кратко време да станат сериозни белодробни проблеми и веднага исках да му кажа, но тъй като изрично ми е забранил да му говоря вече за каквото и да е, разпечатах статията и понеже не смея дори да му я дам защото е агресивен (няколко пъти е имало домашно насилие), написах смс,че е нещо спешно и важно за здравето и го моля просто да го прочете, но мисля че няма да го направи. Ами ако не намеря начин да му кажа!
Отношението му е жестоко, както към него самия, така и към мен, да го гледам така и дори да не мога нищо да кажа! Поставя ме в ужасна позиция и съсипва и моето здраве и ежедневие.
С това изкривено мислене е много опасен за себе си. Дори и да разбере за цигарите, сигурно няма да направи нищо. Изпадам в ужас - просто да седя и да сьм мълчалив свидетел, ако нещо се случи? Има ли нещо което може да се направи при такива спешни случаи?
Много благодаря предварително.
Хубав ден.
akvarel
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Дек 2020, 16:09

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот denica.dimitrova » 10 Дек 2020, 02:19

Здравейте, преди 3години лекар ми установи Бар.Предписа ми депакин хроно 500,аз го пих мисля, че почти месец и по собствена преценка го спрях, от склонност от напълняване, тъй като обичам да се поддържам и да съм слаба. Въпроса ми е сега мога ли да го започна пак, тъй като започнах да се влошава?
denica.dimitrova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Дек 2020, 02:03

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот petq_vas » 25 Яну 2022, 08:17

FramarLekari написа:В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с афективните разстройства. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на този проблем. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Афективните разстройства се характеризират със сериозна промяна в настроението, която причинява нарушаване на ежедневните дейности. Въпреки че съществуват много различни подтипове, основно разстройствата на настроението се класифицират на депресивни, маниакални и биполярни. В допълнение към типа и подтипа на настроението, разстройствата също се различават по интензивност и тежест.

Депресивното разстройство е значимо медицинско състояние, което може да засегне много области от живота Ви. То повлиява настроението и поведението, както и различни физиологични функции, като сън. Хората, страдащи от депресия, често губят интерес към дейности, които преди са им доставяли удоволствие, и имат проблеми с ежедневните дейности. Други симптоми, придружаващи депресията, са тревожност, раздразнителност, умора и липса на енергия, затруднения в концентрацията, проблеми с паметта, социална изолация, намален или повишен апетит, чувство за вина и безполезност, ниско самочувствие, сексуални проблеми, мисли за смърт и самоубийство. Медикаменти, психотерапия и други терапевтични подходи могат ефективно да излекуват хората с депресивно разстройство.

Всеки човек има моменти, в които се чувства сам, объркан, депресиран и на кръстопът. Ако Вие сте едни от тях и смятате, че няма изход от проблема или се чувствате самотни и мислите, че само Вие още не сте срещнали сродната си душа. Ако всичко, за което сте се борили някога, престане да има смисъл, и сте загубили всякаква надежда.
petq_vas
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Яну 2022, 07:58


Назад към Психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта