Диабетно стъпало - онлайн консултация

Диабетно стъпало - онлайн консултация

Мнениеот Dr Tenko Tenev » 16 Фев 2018, 12:28

При захарният диабет едно от усложненията е засягането и запушването на малките кръвоноси съдове. Това води до нарушения в кръвоснабдяването на тъканите и трудното им възстановяване след нараняване. Поради нарушеното къвоснабдяване, раните при пациентите често се инфектират, което усложнява и затруднява лечението им. Освен кръвосните съдове, при захарния диабет се увреждат и нервите, което води до нарушение в чувствителноста на пациентите. В много случаи, поради липсваща болка, пациентът не забелязва наличието на рана или неглижира същата, която впоследствие се превърша в атрофична язва без сколнност за заздравяване.

На вашите въпроси отговаря д-р Тенко Тенев - специалист по съдова хирургия.


Повече информация за д-р Тенко Тенев можете да намерите в справочник Фрамар
Аватар
Dr Tenko Tenev
 
Мнения: 24
Регистриран на: 16 Фев 2018, 13:13

Re: Диабетно стъпало - онлайн консултация

Мнениеот Viktor.Ivanov » 23 Фев 2018, 14:25

Здравейте! Диабетното стъпало свързано ли е с по-особена миризма от краката? Имам контролиран диабет тип 2. От една година имам странна миризма, която не се променя, каквото и да направя. Правя си чести бани, нямам гъбички, но миризмата е всекидневен проблем.
Какви са признаците на първи прояви на проблеми с диабетното стъпало?
Viktor.Ivanov
 
Мнения: 220
Регистриран на: 09 Май 2014, 11:47

Re: Диабетно стъпало - онлайн консултация

Мнениеот Dr Tenko Tenev » 23 Фев 2018, 21:34

Здравейте , възможно е причината наистина да е от променената микрофолора вследствие на захарния диабет .При обхващане на микроциркулацията от диабета , т нар . диабетна микрангиопатия и нарушеното кръвоснабдяване се развиват микроорганизми които могат да доведат до подобен ефект .Типичното развитие на диабетно стъпало е с поява на ранички които не искат да зарастват по стъпалото.Ако при Вас няма ранички , пробвайте с Foot guard крем двукратно дневно. Ако не се повлияе за около седмица заповядайте да измерим периферно съдово налягане и да преценя за последващо поведение.
Аватар
Dr Tenko Tenev
 
Мнения: 24
Регистриран на: 16 Фев 2018, 13:13

Re: Диабетно стъпало - онлайн консултация

Мнениеот silviadem » 20 Авг 2018, 23:57

Здравейте,
баба ми разви гангренозна рана на десния палец.Глюкоза-според последните изследвания-9,4.Пие неоглим и неоформин за диабета.Също и конкор и коолсарт,заменен от ко-диован за сърцето.Отстраниха част от некротичната тъкан и обработиха с йодасепт в кабинета на поликлиниката.Кракът й беше зачервен и подут до над глезена,затова 3 дни по-късно я заведохме в болницата.Там са й правели скенер и са й назначили лечение с антибиотици,поставили са й и инжекция с хепарин най-вероятно.На 3 ден тя напусна болницата по свое желание.Сега си е вкъщи–пие антибиотик от рода на Levofloxacin,чувствителен към Proteus mirablis,това изолираха от раната.Също така има нов крем за мазане и препарат за разширение на съдовете.В резултат на лечението в болницата пръста почерня,отокът и червенината намаляха.Баба ми е на 81 години.Какво е вашето мнение?Благодаря Ви много!
silviadem
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Авг 2018, 23:10

Re: Диабетно стъпало - онлайн консултация

Мнениеот Dr Tenko Tenev » 21 Авг 2018, 20:35

Здравейте, за да мога да Ви отговоря на въпроса какво е станало с пръста и как се е повлиял от лечението трябва да доведете жената на консултация като е добре и да донесете дискът от скенера .Поздрави
Аватар
Dr Tenko Tenev
 
Мнения: 24
Регистриран на: 16 Фев 2018, 13:13

Re: Диабетно стъпало - онлайн консултация

Мнениеот silviadem » 26 Авг 2018, 11:07

Благодаря Ви за отговора!Не знам дали баба ми ще иска да пътува.Заключението от скенера е в болницата.Казаха ни,че има някакво запушване на артерията ,но къде точно не знам.Сега маже палеца с едно мазило-Pronosan или нещо подобно на Braun,пие мисля че Dusodril и антибиотик от рода на "Levofloxacin.Казва че палецът я боли,а и не изглежда много добре пръста.Ходилото също е зачервено и подуто сякаш.В понеделник ще ходи на преглед.Благодаря Ви много за отделеното внимание!Поздрави!
silviadem
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Авг 2018, 23:10

Re: Диабетно стъпало - онлайн консултация

Мнениеот silviadem » 15 Яну 2019, 22:55

Здравейте!Бях Ви писала във връзка с палеца на баба ми.Извинете,че пак Ви пиша.Бяхте писали ,че може да дадете мнение само ако я видите лично и видите скенера,но тя не се придвижва толкова лесно и затова продължихме лечението при лекарите в Бургас.За съжаление нещата не се развиха добре.Премахнаха й палеца на пръста,който беше почернял.След това й направиха операция- ЕВТ антеграде декстра.ТЕА АФС декстра аспирационем ет ПТА АФС декстра кум балон 6/40 мм.Ампутацио диги 1 педис декстра

Диагноза-Емболия и тромбоза на артерии на долните крайници.Тромбозис АФС декстра.Стенозис АФС синистра.Некрозис дигити 1 педис декстра.

Пие за диабет-неоформин и неоглим,хапчета за сърце-конкор,коолсарт и агапурин.Кръвната й захар-7,8.
След операцията продължихме с превръзките,за да се затвори раната след премахнатия палец(нямаше шев,може би така трябва).Междувременно се появи фистула отстрани на ходилото.Продължиха превръзките с йодасепт.До 20 декември,когато кракът се зачерви и се появи подуване около глезена.Докторите тук са доста безцеремонни,не дават добри прогнози за крака и баба ми е съсипана.Явно операцията не е дала никакъв резултат?Тук идва проф.Захариев от Св.Екатерина в София,той прави операцията.Може ли нещо да ни посъветвате,така от разстояние.Как ги виждате нещата?Дали да я водим другаде и къде?Много,много Ви благодаря!
Поздрави!
silviadem
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Авг 2018, 23:10

Re: Диабетно стъпало - онлайн консултация

Мнениеот Slavi_fena88 » 06 Апр 2019, 10:32

Здравейте, от доста време имам болки в левия крак по точно долу в глезена и отзад в петата. По някога и нагоре до коляното.Също така когато си легна вечер усещам цяла вечер тъпа болка в крака и глезена Много ще съм благодарен на някакъв съвет. Благодаря.
Slavi_fena88
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Апр 2019, 09:57


Назад към Съдова хирургия - онлайн консултация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта