Диагностични пункции, биопсии, цитологично и хистологично изследване

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с изследвания и лабораторни резултати, да споделяте мнения и да получите съвет от медицинския екип на "Фрамар". Тук ще получите консултация по въпроси свързани с кръвни изследвания,имунология и алергология, микробиология и други.

Диагностични пункции, биопсии, цитологично и хистологично изследване

Мнениеот FramarLekari » 23 Яну 2019, 17:28

Пункцията е инвазивна медицинска процедура, при която чрез специална игла се прониква във вътрешността на орган, тъкан или кухина с диагностична или терапевтична цел.
Когато пункцията се прави с диагностична цел, от съответната област се взема материал (секрет, ликвор, асцитна течност и др.), който след това се изследва.

Биопсията е медицинска процедура, при която се вземат клетки или част от тъкан за по-нататъшно изследване. Взетата проба се обработва и оцветява, след което се изследва под микроскоп.
При някои заболявания биопсията е единственият начин за поставяне на окончателна диагноза.

Взетите при пункция или биопсия клетки и тъкани след това се обработват и се изследват за отклонения - цитологично и хистологично изследване.

На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Научете повече за Медицинския отдел на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1885
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Назад към Изследвания и лабораторни резултати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта