Други ставни заболявания - онлайн консултация с ревматолог

Тук можете да зададете въпроси и да споделите мнение за проблемите с костите, мускулите и ставите.

Re: Други ставни заболявания - онлайн консултация с ревматол

Мнениеот Dr Tihomir Gorchev » 15 Апр 2014, 11:25

Gery Bo написа:P.S. И още един въпрос искам да задам свързан с тендинита, доктор Горчев! Постоянен ли остава отокът в глезена? Вече 11 месеца не мога да го премахна? Завинаги ли ще остане така? От три дена ходя на физиотерапия, но няма голям ефект! Моля ви, дайте ми някакъв съвет...


Здравейте,
Ако е поставена и потвърдена диагнозата тендинит и след взети адекватни мерки за лечение, отока трябва да изчезне постепенно. 11 месеца е твърде дълъг период. Като препоръка е удачно да се направи РО графия на засегнатата зона и Ехографско изследване на същата зона, за да се изясни проблема. Ако стандартните медикаметни за перорално и локално приложение не помогнат, е удачно да се помисли и за локално инжектиране на кортикостероид. Съветвам Ви да се свържете с Ревматолог и с него да изясните проблема в диагностичен и терапевтичен план.
Dr Tihomir Gorchev
 
Мнения: 84
Регистриран на: 01 Мар 2014, 15:30

Re: Други ставни заболявания - онлайн консултация с ревматол

Мнениеот Dr Tihomir Gorchev » 15 Апр 2014, 11:40

Gery Bo написа:Здравейте отново, доктор Горчев! А дали е възможно да се излекувам напълно от това заболяване (тендинит), или то ще си остане завинаги в живота ми? Няма ли начин да се отърва от него???


Здравейте,
Ако диагнозата Тендинит е поставена адекватно и се вземят правилните терапевтични мерки, е напълно възможно заболяването да бъде излекувано.
Dr Tihomir Gorchev
 
Мнения: 84
Регистриран на: 01 Мар 2014, 15:30

Re: Други ставни заболявания - онлайн консултация с ревматол

Мнениеот Gery Bo » 17 Апр 2014, 18:08

Здравейте, доктор Горчев!

Искам да Ви дам по подробна информация за заболяването си, за да ми дадете някаква информация и съответно начин за възстановяване във времото, и най-важното прогнози в бъдеще! Аз съм на 38 години и искам да знам толкова ли ще промени живота ми диагнозата - тендинит? Преди 11 месеца получих не много голям оток в десния глезен и веднага отидох на ревматолог... Направих си необходимите изследвания и те показаха, че левкоцитите ми са завишени... От самото начало на болеста съм тръгнала по лекари - УНГ, гинеколог, уролог с цел да се установи инфекцията, която ми причинява това... По същото време наистина имах много силна ангина, която лекувах с антибиотици, други разни гинекологични проблеми, за които също пих антибиотици, но отокът в глезена не спадаше... През цялото време пиех и лекарствата, които ми изписваше ревматологът - мовалис, реновакс, пиаскледин, вимово, рутаскорбин... урологът ми изписа - вивекс, след това амоксиклав, ципрофлоксацин; гинекологът - лефлокс, после фунголон 50, полижинакс; УНГ ми изписа аксеф 500 мг., а после уназин и т.н., но отокът ми не спадаше... На четвъртия месец отидох при проф. Шейтанов, който ми каза, че проблемът ми не е голям, че не бива да се движа много, много и ми изписа вимово. След два месеца отокът си стоеше и така се изтърколиха 11 месеца... Ходих и на ортопед, той пък ми каза, че имам скъсени сухожилия и така нататък! Реших да посетя проф. Стилов, който ми каза, че имам тендинит, който вече е хронифицирал. Той ми би 4 инжекции дипрофос през 7 дни, също така ми изписа пиаскледин за 4 години - 3 месеца прием, 2 месеца почивка; диклофенак дуо за 1 месец; и остеомуув за 4 години - 3 месеца прием, 3 месеца почивка; и естествено физиотерапия... Това което искам да знам е дали ще се оправя, ще мога ли да ходя нормално без да накуцвам, ще изчезне ли отокът ми и какво означава - хроничен???? Във времето мога ли да се отърва от това коварно заболяване? Трябва ли да се притеснявам? Бих казала, че сега се чувствам доста по добре и физиотерапията ми действа благотворно, но моля ви кажете ми ще се оправя ли? Чувствам се много разстроена от това забавяне и се притеснявам наистина!!! Съжалявам, че Ви занимавам отново с това, но сега намерих време да разкажа по подробно историята на заболяване то си, и да Ви помоля за отговор... Благодаря Ви още веднъж :)
Gery Bo
 
Мнения: 13
Регистриран на: 28 Мар 2014, 12:31

Re: Други ставни заболявания - онлайн консултация с ревматол

Мнениеот ladybird » 24 Апр 2014, 15:29

Здравейте, др.Горчев, от около 3 додини имах пскърцване в коленете - първо в едното, след това и в другото.Преди 3 месеца ходих при ревматолог - снимаха ми коленете и от снимката каза че няма нищо притеснителмо.Каза че има малко остеофитче и това е.Изписа ми реновакс да пия на капсули - 120 бр.
Каза също че ставите са ми "халтави" .Това което ме притеснява е че дор след изпиване на 2 опаковки няма никакво повлияване - коленете си скърцат силно и звучно придружени с лека болка.
На 28 г. съм. Имам 1 бременност през която качих 25 кг. но сега 2 г. по-късно съм си същите килограми - 59 на ръст 172 см. Моля за съвет.Благодаря!
ladybird
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Апр 2014, 14:49

Re: Други ставни заболявания - онлайн консултация с ревматол

Мнениеот Dr Tihomir Gorchev » 26 Апр 2014, 08:20

ladybird написа:Здравейте, др.Горчев, от около 3 додини имах пскърцване в коленете - първо в едното, след това и в другото.Преди 3 месеца ходих при ревматолог - снимаха ми коленете и от снимката каза че няма нищо притеснителмо.Каза че има малко остеофитче и това е.Изписа ми реновакс да пия на капсули - 120 бр.
Каза също че ставите са ми "халтави" .Това което ме притеснява е че дор след изпиване на 2 опаковки няма никакво повлияване - коленете си скърцат силно и звучно придружени с лека болка.
На 28 г. съм. Имам 1 бременност през която качих 25 кг. но сега 2 г. по-късно съм си същите килограми - 59 на ръст 172 см. Моля за съвет.Благодаря!


Здравейте,
Ако наистина от Ро графията на коленни стави не са установени притеснителни изменения, е препоръчително да се направи ЕХО графско изследване на същите. Да се снеме правилно ставен статус на засегнатите зони и да се прецени адекватния подход за терапия.
Dr Tihomir Gorchev
 
Мнения: 84
Регистриран на: 01 Мар 2014, 15:30

Re: Други ставни заболявания - онлайн консултация с ревматол

Мнениеот neznamue » 19 Юни 2014, 13:23

Здравейте, не знам да тук е мястото за въпроса, но не намирам по подходящо.
Правя кардио за отслабване (предимно бягам) от около 4-5 седмици. Преди това цяла зима не съм тренирал и съм изгубил доста формата си. След 3-4 тренировка се появи болка в прасеца пир бягане. Починах няколко дни, но болката не изчезна. Продължих да бягам и и до ден днешен си бягам но чувствам болки в прасците, сухожилията и пищялите и общо взето по целите крака. Ако не се натоварвам не ме боли. При леко натоварване обаче започвам да чувствам напрежение, а след 20-30 мин бягане болката е доста силна. Според вас нормално ли е това за начинаещ бегач и има ли нужда да се обърна към специалист?
neznamue
 
Мнения: 1
Регистриран на: 19 Юни 2014, 13:13

Re: Други ставни заболявания - онлайн консултация с ревматол

Мнениеот lost70 » 28 Юни 2014, 18:23

Здравейте ! Когато стоя прав получавам изтръпване на външната част на бедрото на левия крак ! Изтръпването изчезва ако седна или си повдигна свит крака ! Ходих при невролог,назначи ми нагревки,които не помогнаха ! След това ми изписа "габа неврал" и вече съм изпил три(3) блистера,но ефект за сега няма ! Трябва ли да продължавам да го пия и след като не помага ?
lost70
 
Мнения: 2
Регистриран на: 25 Юни 2014, 16:46
Местоположение: Русе

Re: Други ставни заболявания - онлайн консултация с ревматолог

Мнениеот dalia1992 » 29 Юли 2014, 21:32

Здравейте, от няколко месеца имам скованост и болка в коленете. Особено се засилва преди раздвижване. Посетих ортопед, който след снимката ми каза, че имам артрозни промени в двете коленни стави. Лечение не ми беше изписано, защото предложението на доктора беше сама да избера от богатия избор на пазара.Излясох озадачена и объркана Моля препоръчайте ми нещо. Преди време за същия проблем пих пиаскледин, но само една опаковка, защото не знаех дали е подходящ. Благодаря!
dalia1992
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Юли 2014, 14:27

Re: Други ставни заболявания - онлайн консултация с ревматолог

Мнениеот руби » 02 Авг 2014, 05:33

Здравейте,
нова съм във форума и имам нужда от консултация.
Преди шест месеца паднах и травмирах ляво коляно. Възстановяването беше бавно.
През този период проведох и двуседмична физиотерапия. Имах подобрение.
Посетих четирима ортопеди. Рентгеновата снимка на колянна става сочи начална форма на гонартроза.Фрактура - няма.
Съмненията ми бяха за увреда на меки тъкани и менискус. Ортопедите вдигаха рамене, изписваха прахчета и хапчета и отговаряха, че без резултат от ЯМР нищо не могат да кажат.Сега нямям болка в коляното, нямам и оток. Болка се появява само при слизане по стълби.
От три месеца обаче ми се появи оток и болка в глезена и ходилото при вървеж. В покой - спада. Рентгеновата снимка на ходило и глезен е Б.О.Фрактура няма. Посетих и съдов хирург, но проблема не е съдов. Ортопедите казват, че отока на глезена може да е от увредата на менискуса.
Направих ЯМР на коляното и ето резултата:

"Липсват данни за ставна ефузия.Костите образуващи ставата са с нормална конфигурация. Сигналната характеристика на бедрените кондили и тибиалното плато е променен вследствие посттравматичен костномозъчен едем. Хрущялът покриващ пателата, феморалните кондили и тибиалното плато е съхранен. В задния рог на медиалния мениск е налице патологична лезия, достигаща артикулиращата повърхност. Латерален мениск - без промени. Предна и задна кръстна връзки и колатералните лигаменти са интактни, с нормална ширина и сигнална характеристика. Меките тъкани и видимите васкуларни структури са без особености.
Заключение- данни за високостепенна дегенеративна промяна до степен на руптура на задния рог на медиалния мениск".


Въпросите ми са:

Наложителна и спешна ли е артроскопия в този случай?
Възможно ли е отока на глезена да е резултат от увредения менискус на коляното?
Може ли с физиотерапия да се намали отока на глезена? [b]Какво друго изследване е необходимо за глезена за да се установи причината за отока?

Благодаря предварително!
[/b]
Поздрави, Руби!
руби
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Юли 2014, 05:34

резултат ЯМР на коляно

Мнениеот sid » 20 Авг 2014, 19:56

Здравейте,

имам нужда от консултация относно резултат от ЯМР на коляно. Преди месец паднах и травмирах дясното си коляно. Изчаках 20 дни като се надявах да отмине болката (не е силна,по-скоро е леко болезнено при ходене, натоварване), отидох на лекар във ВМА и ми предписаха ЯМР. Днес си взех резултата, но при прочитането му ме притесниха няколко неща. Резултата е следният:


Магнитно-резонансна томография:

ПКВ и ЗКВ се проследяват без данни за промени по хода и в структурата. Течни колекции субкапсуларно, поплитеално. Менискусите двустранно са със запазена форма и структура. Медиалният менискус е със слаба външна дислокация. Белези за умерена нехомогенност на медиален колатерален лигамент и хиперинтензни ивицести изменения перилигаментарно в Т2STIR. Оскъдни течни колекции. Проследими фибри. Перифокален едем на мастната тъкан. Находката се проследява към pes anserinus. Без промени на фибуларен лигамент. Пателата е със слаба латерална дислокация (позиционно). Без хондропатия. Оскъдна течност парапателарно. Без промени на тендона на квадрицепса и на пателарния лигамент. Кистозно огнище без перифокален едем на нивото на латерален тибиален кондил маргинално дорзално 5,8 мм.

Заключение: МРТ находка за елонгацио на медиален колатерален лигамент.


Тъй като съм пълен лаик в тази област (нормално, все пак не съм лекар) може ли някой да ми каже какво трябва да очаквам (какво означават) следните неща и трябва ли да се притеснявам, че е нещо сериозно:

- Перифокален едем на мастната тъкан. Находката се проследява към pes anserinus.
- Кистозно огнище без перифокален едем на нивото на латерален тибиален кондил маргинално дорзално 5,8 мм.

Благодаря предварително.
sid
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Авг 2014, 19:19

ПредишнаСледваща

Назад към Заболявания на опорно-двигателния апарат и ревматология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта