Дубайски шоколад - Луксозният десерт, който превзе интернет! - рецепта

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Дубайски шоколад - Луксозният десерт, който превзе интернет! - рецепта

Мнениеот Тонина95 » 07 Окт 2024, 10:12

Здравейте, сладки изкушения!
Сигурна съм, че вече сте забелязали тази малка шоколадова сензация в социалните мрежи! Дубайският шоколад е десертът, за който всички говорят в момента - и с основание! Представете си: нежен, топящ се шоколад, който крие изненада във всяка хапка - хрупкав, златист кадаиф и копринен тахан... Звучи като мечта, нали? Защо да не полудееш след поредния клик в TIKTOK?
Защо точно този десерт?
>> Изглежда зашеметяващо красиво
>> Приготвя се лесно (наистина!)
>> Можете да експериментирате с вкусовете
>> Перфектен подарък за любимите хора
>> Изненадващо комбинация от текстури

Какво ще ви трябва:
>> 200г шоколадови капки (изберете своя фаворит - тъмен, млечен, бял или дори розов!)
>>100г ядков тахан (тук магията е във вашия избор - от класически шамфъстък до екзотично кашу)
>> 50г кадаиф
>> 1 с.л. кокосово масло или ГХИ
За артистичната част: цветни кремове за декорация

Стъпка по стъпка:

Шоколадова магия
>> Разтопете шоколада на водна баня
>> Добавете кокосовото масло/ГХИ
>> Разбъркайте до копринена консистенция


Звездният пълнеж
>> Запечете кадаифа до златисто в тиган с малко мазнина
>> Смесете с тахана
>> Оставете настрана да изстине


Артистично докосване
>> Декорирайте силиконовата форма с цветни кремове
>> Излейте първия слой шоколад
>> Замразете за 30 минути

Финални щрихи
>> Добавете пълнежа
>> Залейте с останалия шоколад
>> Оставете в хладилника да стегне

Професионални съвети:
>> Използвайте качествен шоколад - той е основата на десерта
>> Не бързайте със замразяването - това е ключът към перфектните слоеве
>> Експериментирайте смело с различни комбинации от тахани и шоколади
>> За най-красив ефект, използвайте контрастни цветове за декорация

Често задавани въпроси:
В: Колко време трябва да престои в хладилника?
О: Минимум 2 часа, идеално - през нощта.
В: Може ли да се съхранява?
О: Да, до 5 дни в хладилник в затворена кутия.
Споделете вашите версии на дубайския шоколад в коментарите! Нека видим вашите творения!

По-добре да си го направите сами, отколкото да давате луди пари за шоколади със съмнително качество...
Тонина95
 
Мнения: 24
Регистриран на: 20 Юни 2020, 15:49

Re: Дубайски шоколад - Луксозният десерт, който превзе интернет! - рецепта

Мнениеот CinemaFreak » 07 Окт 2024, 10:46

Виждам, че това е нещо свръхкалорично. Освен да опитам едно малко парче и с това да приключа - аз друго не мога да направя.
CinemaFreak
 
Мнения: 77
Регистриран на: 26 Фев 2018, 10:34

Re: Дубайски шоколад - Луксозният десерт, който превзе интернет! - рецепта

Мнениеот Nikoletta » 07 Окт 2024, 11:54

Всички деца са полудели по тази глупост, а в ТикТок постоянно ги товарят с нови и нови клипове.
Nikoletta
 
Мнения: 73
Регистриран на: 23 Юни 2019, 20:10

Re: Дубайски шоколад - Луксозният десерт, който превзе интернет! - рецепта

Мнениеот Theresa » 04 Ное 2024, 14:42

Някои вкусове идват и си отиват, стават модерни и после внезапно изчезват, сякаш никога не са съществували. Светът на десертите е идеалната среда за такива модни тенденции. Така се случи с модата на турския локма - пържени топки тесто, пълнени с всякакви видове крем. Хората чакаха на дълги опашки, за да опитат версията с крем, след което внезапно се върнаха към класическата обикновена версия и модата мигновено отмина. Някои вкусове може да са загубили предишната си популярност, но все още съществуват и продължават да живеят със своите почитатели, дори да не запазват предишната си слава. Например някога вездесъщият "Трилече" беше навсякъде, а сега трябва специално да потърсите тортата, напоена с млечен сироп и покрита с карамелена глазура, за да намерите добра такава. Подобни примери са безброй.
Повечето от тези някога нови модни вкусове са сравнително скорошни изобретения. Чийзкейкът Сан Себастиан и тирамисуто например, чиято слава сега се е разпространила по целия свят (за добро или лошо), нямат дълбоки корени, а са били брилянтни идеи, които са станали модерни и са се разпространили глобално, макар и с много промени. Нещо повече - и двете се приготвят толкова различно, че вече нямат нищо общо с оригинала, превърнали са се в световни десерти с безброй вариации. Така се роди и идеята за студената баклава, която в крайна сметка намери своя път дори до менютата на най-консервативните класически сладкарници за баклава. Някои от тези нови сладкиши са тук, за да останат и дори да се превърнат в световни класики.
Последният вкус, който се присъединява към тази тенденция в света на десертите, е виралният дубайски шоколад.
Идеята дойде от бременна британско-египетска жена, живееща в Дубай, която копнееше за шоколад. Неспособна да намери точния вкус, който търсеше, Сара Хамуда създаде комбинация между шоколад и десерт и започна да я произвежда както за себе си, така и за търговска продажба. Името идва от мястото на създаването му, но в основата си вкусовете са истински близкоизточни. Успехът по отношение на вкуса беше гарантиран, а останалото е история, родена в социалните мрежи.
Днес много шоколатиери произвеждат свой собствен дубайски шоколад и се появяват различни вариации. Но дали ще остане? Нека разгледаме причините за популярността на дубайския шоколад, като анализираме компонентите на прочутото блокче.

Дуото шам фъстък-шоколад

Дубайският шоколад обединява два големи вкусови шампиона: любимата на всички комбинация от шоколад и шам фъстък. Преди години Nestlé първи се досети да обедини тези два вкуса. Според изследванията на историка Саадет Йозен върху историята на шоколада в Турция, първият шоколад с шам фъстък не е произведен там, а в Швейцария през 1933 г., интересното е, че с турското име "Damak", означаващо "небце". Името очевидно носело пряка асоциация за нещо вкусно в турското съзнание. За европейците обаче то предполагало по-скоро ориенталски привкус, свързвайки го с Дамаск, известен със своите шам фъстъци. Всъщност на ярко зелената опаковка пишело: "Chocolat au Lait aux Pistaches de Damas." Шоколадът Damak е представен на турския пазар много по-късно отколкото в Европа - отнема цели 33 години, преди обичаният квадратен шоколад да започне да се произвежда там през 1966 г. Въпреки че марката е спряна в Европа, тя все още е една от най-популярните разновидности в Турция, защото допада на местния вкус и е вдъхновила създаването на много други вариации. Накратко, шоколадът с шам фъстък има почти вековна история.

Вкус или текстура?

Печелившата комбинация от шам фъстък и шоколад е очевидна, но истинският успех на дубайския шоколад идва от неговата текстура. Това е парадоксално съчетание на мекота и хрупкавост едновременно. Кремообразната текстура на пълнежа от шам фъстък е една от характеристиките, които правят дубайския шоколад интересен не само визуално, но и като усещане в устата. Тук си струва да споменем "Шоколадовата лава торта", създадена през последните 20-30 години, която се е превърнала в класика. За първи път е приготвена във Франция през 80-те години, като поне трима френски готвачи са претендирали за авторство над рецептата, която някога е била строго пазена тайна. В крайна сметка стана толкова популярна, че започна да се приготвя навсякъде и дори се предлага на пазара като готова смес за торта. Някога смятана за магически трик на великите готвачи, тези шоколадови мини торти с течен шоколадов пълнеж са се превърнали в десерт, който всяка домакиня може лесно да приготви за своите гости.

Тайната е в хрупкавостта

Истинската тайна на дубайския шоколад не е само във вкуса или примамливия течен пълнеж. Истинският трик се крие в хрупкавата текстура на "кадаифа" вътре. В света на шоколада има множество примери за продукти, спечелили голям пазар благодарение на своята хрупкава текстура. Сред тях са швейцарският Toblerone (1909), американските Rice Krispies (1939) и Ferrero Rocher (1982). Тайната на техния успех е именно това уникално усещане в устата. През последните години най-продаваният Damak представи нова разновидност - "Damak Baklava", съчетаващ млечно бял шоколад и шам фъстък с хрупкавостта на баклава. Дубайският шоколад обаче е различен от всички останали - неговата хрупкавост е водеща характеристика.
Намира най-близка прилика с известния десерт "Cennet Çamuru" от Килис - турски град на север от сирийската граница. Името на сладкиша, означаващо "Райска кал", звучи непривлекателно, а и наистина прилича на зеленикава кал. Създаден през 50-те години, десертът първоначално е бил известен като "Kaymaklı Kırma Künefe" и се приготвя от натрошени парченца кадаиф, изпържени в избистрено масло, смесени с щедро количество натрошен шам фъстък и богато количество местен каймак. Този богат десерт днес е емблематичен за Килис и дори има защитено географско наименование. Дубайският шоколад може би черпи вдъхновение от този или други подобни близкоизточни сладкиши, но изглежда, че неговият специфичен вкус ще остане за дълго време част от съвременната сладкарска традиция!
Theresa
 
Мнения: 78
Регистриран на: 22 Юли 2018, 20:59


Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта