Косопад - FAQ, мнения, коментари, въпроси

Re: Косопад - FAQ, мнения, коментари, въпроси

Мнениеот Ina Ivanova » 25 Ное 2011, 17:42

Dr Violina Todeva написа:
Ina Ivanova написа:Здравейте докторе!

От есента имам засилен косопад. Не е на гнезда, а като цяло косата ми оредява. От началото на септември пия Витаслим бюти без резултат и се обръщам към Вас с молба за препоръка за продукти за лечение на косопада. Много бих искала серията, която използвам да има и балсам или маска.
Важната информация за мен е, че съм на 41 години. Имам хроничен пиелонефрит, за който относително често пия някакъв медикамент - продукта против косопад е нужно да няма странични действия в тази сфера и да може да се приема и с обичайните лекарства за пиелонефрит.
Преди около година имах същия проблем с косата, тогава правих и хормонални изследвания, оказа се, че противно на моите очаквания кръвните ми показатели бяха в норма.

Здравейте г-жо Иванова!

Хроничната бъбречна инфекция, която имате също може да бъде причина за засилен косопад. Добре е да приемате медикаменти, с които периодите без проблем ще бъдат удължени. Това обикновено са хранителни добавки, които са различни в зависимост от характерните особености на заболяването.

За косопада във Вашия случай може да разгледате продуктите на Ревалид. Има капсули, ампули, шампоан, балсам и маска.

Благодаря за бързия отговор.
Точно защото прочетох, че Ревалид не трябва да се приема със сулфонамиди (които много често се приемат за бъбречни инфекции) се обръщам тук към Вас, защото не намерих такава подробна информация за несъвместимостта на другите популярни медикаменти за косопад с хинолони, сулфонамиди и пеницилини.
Ревалид отпада.
Можете ли да ми препоръчате друга група медикаменти?
Ina Ivanova

Мнениеот Dr Violina Todeva » 28 Ное 2011, 15:46

Ina Ivanova написа:
Dr Violina Todeva написа:
Ina Ivanova написа:Здравейте докторе!

От есента имам засилен косопад. Не е на гнезда, а като цяло косата ми оредява. От началото на септември пия Витаслим бюти без резултат и се обръщам към Вас с молба за препоръка за продукти за лечение на косопада. Много бих искала серията, която използвам да има и балсам или маска.
Важната информация за мен е, че съм на 41 години. Имам хроничен пиелонефрит, за който относително често пия някакъв медикамент - продукта против косопад е нужно да няма странични действия в тази сфера и да може да се приема и с обичайните лекарства за пиелонефрит.
Преди около година имах същия проблем с косата, тогава правих и хормонални изследвания, оказа се, че противно на моите очаквания кръвните ми показатели бяха в норма.

Здравейте г-жо Иванова!

Хроничната бъбречна инфекция, която имате също може да бъде причина за засилен косопад. Добре е да приемате медикаменти, с които периодите без проблем ще бъдат удължени. Това обикновено са хранителни добавки, които са различни в зависимост от характерните особености на заболяването.

За косопада във Вашия случай може да разгледате продуктите на Ревалид. Има капсули, ампули, шампоан, балсам и маска.

Благодаря за бързия отговор.
Точно защото прочетох, че Ревалид не трябва да се приема със сулфонамиди (които много често се приемат за бъбречни инфекции) се обръщам тук към Вас, защото не намерих такава подробна информация за несъвместимостта на другите популярни медикаменти за косопад с хинолони, сулфонамиди и пеницилини.
Ревалид отпада.
Можете ли да ми препоръчате друга група медикаменти?

Здравейте г-жо Иванова!

Добре би било да обсъдите с Вашия лекуващ лекар освен антибиотици и/или химиотерапевтици да приемате и хранителни добавки, които биха могли да Ви осигурят дълги периоди, без да е необходимо да приемате лекарства. В такъв случай ще се реши и проблема с косопада, защото ще бъде премахната най-вероятната причина за него.

Други капсули с добър ефект при косопад са Фитовал и Анакапс. Те не съдържат парааминобензоена киселина, която да подтиска действието на сулфонамидите. С други лекарства не е отбелязано взаимодействие. Ако се приема Ревалид би могло да се пропускат периодите, в които се приемат сулфонамиди.

На Дюкре и Фитовал също има широка гама от продукти, които могат да бъдат подбрани.

Когато в подробните листовки не са отбелязани взаимодействия това обикновено означава, че няма такива.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот layla » 01 Дек 2011, 02:16

Здравейте, д-р Тодева,
От няколко години имам косопад, вероятно андрогенен. Правила съм необходимите изследвания - всичко е в норма. Използвала съм какви ли не средства, от които като че ли лек, но не достатъчен ефект оказва единствено Ревивоген (в смисъл, че малко намали количеството на падащите косми, но въпреки това косата ми продължава да оредява). От известно време събирам смелост да започна с миноксидил и по-конкретно Спектрал ДНС, това което ме притеснява обаче е предупреждението за първоначален засилен косопад при употребата на такива продукти. Моля ви да ми отговорите доколко засилен е в общия случай този косопад и има ли риск в първите седмици от употребата на продукт с миноксидил рязко да изгубя фрапиращо количество коса...има ли такива случаи?
И също - има ли разлика в първоначалния косопад при Регаин и Спектрал ДНС?
layla

Мнениеот Dr Violina Todeva » 01 Дек 2011, 18:05

layla написа:Здравейте, д-р Тодева,
От няколко години имам косопад, вероятно андрогенен. Правила съм необходимите изследвания - всичко е в норма. Използвала съм какви ли не средства, от които като че ли лек, но не достатъчен ефект оказва единствено Ревивоген (в смисъл, че малко намали количеството на падащите косми, но въпреки това косата ми продължава да оредява). От известно време събирам смелост да започна с миноксидил и по-конкретно Спектрал ДНС, това което ме притеснява обаче е предупреждението за първоначален засилен косопад при употребата на такива продукти. Моля ви да ми отговорите доколко засилен е в общия случай този косопад и има ли риск в първите седмици от употребата на продукт с миноксидил рязко да изгубя фрапиращо количество коса...има ли такива случаи?
И също - има ли разлика в първоначалния косопад при Регаин и Спектрал ДНС?

Здравейте, Layla!

В случаите, в които се касае за андрогенен косопад е добре лечението да бъде продължително. Освен това, колкото по-рано се започне лечение, толкова по-добър ефект ще се постигне. Когато лечението се започне късно вече няма толкова космени фоликули, които да се възстановят.

За лечението на андрогенен косопад при жени могат да се използват няколко неща. Едно от тях е точно миноксидил. Препарати с миноксидил в България са Регаин, който съдържа 2% миноксидил и Спектрал DNC, който съдържа 5% миноксидил. Няма да забележите разлика в първоначалния косопад, но предвид това, че сте жена бихте могла да започнете с препарата, който съдържа 2% миноксидил.

Биха могли да се използват и други продукти, но те трябва задължително да се назначат от лекар след преглед, а в някои случаи и изследвания. Може да се консултирате с кожен лекар, за да може добре да уточните какво да правите и как да се грижите за косата си.
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот layla » 01 Дек 2011, 23:03

Благодаря ви!
Ходила съм при трима дерматолози, като последният ми каза да започна миноксидил и да си търся 5%-ов с идеята, че ще е по-практично да използвам такъв по веднъж дневно, вместо 2%-ов два пъти на ден. Причината все още да отлагам е ужасът ми да не би при споменатият първоначален косопад внезапно да ми се свлече половината коса или нещо подобно, докато чакам да се появят нови подрасти. Затова разпитвам в какво се изразява въпросният косопад, когато жени с по-дълги коси започват употребата на такъв препарат... Знам, че е индивидуално и все пак - има ли риск в началото да опада фрапиращо количество коса или е по-скоро нещо от сорта на сезонното засилване на косопада?
layla

Мнениеот Dr Violina Todeva » 02 Дек 2011, 17:36

layla написа:Благодаря ви!
Ходила съм при трима дерматолози, като последният ми каза да започна миноксидил и да си търся 5%-ов с идеята, че ще е по-практично да използвам такъв по веднъж дневно, вместо 2%-ов два пъти на ден. Причината все още да отлагам е ужасът ми да не би при споменатият първоначален косопад внезапно да ми се свлече половината коса или нещо подобно, докато чакам да се появят нови подрасти. Затова разпитвам в какво се изразява въпросният косопад, когато жени с по-дълги коси започват употребата на такъв препарат... Знам, че е индивидуално и все пак - има ли риск в началото да опада фрапиращо количество коса или е по-скоро нещо от сорта на сезонното засилване на косопада?

Здравейте!

След като от дерматолог Ви е предложено да използвате 5% миноксидил може да следвате съветите му/и.

За съжаление всяко лекарство има странични ефекти. Този страничен ефект, който Ви притеснява в повечето случаи не е толкова драматичен. Ако това ще Ви успокои отпадат тези косми, които са във фаза на почивка и на тях така или иначе им предстои да паднат. На мястото на тези косми израстват нови косми.

Поздрави!
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот layla » 02 Дек 2011, 19:49

Благодаря ви много, д-р Тодева!
layla

Мнениеот Dr Violina Todeva » 04 Дек 2011, 13:29

layla написа:Благодаря ви много, д-р Тодева!

Здравейте!

Радвам, че съм Ви била полезна!

Поздрави!
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот angel » 09 Дек 2011, 01:20

Здравейте д-р Тодева! Моят проблем е косопад. Ще започна с това, че съм на 27 години. Имах хубава, дълга коса и полагах грижи за нея- хубави шампоани, маски. Никога не съм я боядисвала, не съм използвала стилизиращи продукти, преси, дори и сешоар. През ноември 2009 година косата ми започна да пада. Отначало си помислих ,че е от сезона и не взех никакви мерки. Докато не забелязах, че косата ми видимо започва да оредява и най-вече в предната част над челото. Тогава отидох на лекар-дерматолог. Изследванията ми бяха отлични и констатацията беше, че проблема ми е от стрес и че имам цялостно оредяване на косата. Според серматоложката,тъй като имам и доста дълги нокти, а при тях нямам проблем, косопада не се дължал на физически проблем. ЛЕкарката ме посъветва да не подстригвам косата, защото това няма да помогне и ще преживея стрес от това, тъй като винаги съм била с дълга коса. Не послушах съвета и подстригах косата си и сега вече е над раменете.По предписание започнах 3 месеца таблетките на Дюкре и използвах шампоана Анафаз и ампулите/ без резултат/. След това използвах продуктите на Лакме, Сери, Клоран пак в препоръчания 3 месечен срок. След около 8 месеца забременях и противно на твърденията, че косата става хубава, моята продължи да пада. Тогава гинекологът ми предписа Рене Фюртерер-ампули и шампоан. От тях ми поникна коса и след около 2-3 месеца новите косъмчета започнаха да падат. Лекарите казаха тогава, че проблема е от бременността, а после че е от кърменето и т.н. Искам да отбележа че по време на бременността ми направиха всякакви изследания и всички бяха отлични. НЕ съм приемала дори витамини, защото нямах нужда от това, според лекарката ми.След раждането проблема съвсем се засили и започнаха да ми падат около 500 косъма след баня. ЦЯлата къща беше в косми. До преди месец, косопада намаля до изходното положение от около 40 косъма при ресане и може би още толкова през деня, които намирам по дрехите, възглавницата ми и т.н. Като освен дългите косми ми падат и такива от по 2-3 см. Пила съм и таблетки ревалид, а последно пих и калмацин. Сега ползвам предимно шампоани на натурална основа, домашни маски. Похарчих пари за всичко ,което се предлага в аптечната мрежа и фризьорските салони и нищо.Пробвала съм с лук,чесън, люта чушка, тривитаминол, деавит,бадемово масло и нищо. Пониква ми коса и пак пада, като не мога да я възстановя във вида , в който беше преди. Искам да отида отново на лекар, но ми казаха че докато кърмя се получават отклонения и няма смисъл да ме изследват сега.Странното за мен е това, че ми пониква коса, но не може да се задържи. Падналите косъмчета са с остро връхче. А косата ми като цяло изтъня. Моля ви за съвет за вероятната причина и за някакво насока. Прочетох статията за начина на установяване ,причината за косопада. Искам да ми направят точно такава боипсия на скалпа и изследване на косъма. Ако може да ми препоръчате къде може да ми направят такъв преглед и необходимите изследвания. Извинявам се предварително за дългото писмо, но исках да бъда конкретна и изчерпателна. Благодаря Ви предварително!
angel

Мнениеот Dr Violina Todeva » 09 Дек 2011, 17:05

angel написа:Здравейте д-р Тодева! Моят проблем е косопад. Ще започна с това, че съм на 27 години. Имах хубава, дълга коса и полагах грижи за нея- хубави шампоани, маски. Никога не съм я боядисвала, не съм използвала стилизиращи продукти, преси, дори и сешоар. През ноември 2009 година косата ми започна да пада. Отначало си помислих ,че е от сезона и не взех никакви мерки. Докато не забелязах, че косата ми видимо започва да оредява и най-вече в предната част над челото. Тогава отидох на лекар-дерматолог. Изследванията ми бяха отлични и констатацията беше, че проблема ми е от стрес и че имам цялостно оредяване на косата. Според серматоложката,тъй като имам и доста дълги нокти, а при тях нямам проблем, косопада не се дължал на физически проблем. ЛЕкарката ме посъветва да не подстригвам косата, защото това няма да помогне и ще преживея стрес от това, тъй като винаги съм била с дълга коса. Не послушах съвета и подстригах косата си и сега вече е над раменете.По предписание започнах 3 месеца таблетките на Дюкре и използвах шампоана Анафаз и ампулите/ без резултат/. След това използвах продуктите на Лакме, Сери, Клоран пак в препоръчания 3 месечен срок. След около 8 месеца забременях и противно на твърденията, че косата става хубава, моята продължи да пада. Тогава гинекологът ми предписа Рене Фюртерер-ампули и шампоан. От тях ми поникна коса и след около 2-3 месеца новите косъмчета започнаха да падат. Лекарите казаха тогава, че проблема е от бременността, а после че е от кърменето и т.н. Искам да отбележа че по време на бременността ми направиха всякакви изследания и всички бяха отлични. НЕ съм приемала дори витамини, защото нямах нужда от това, според лекарката ми.След раждането проблема съвсем се засили и започнаха да ми падат около 500 косъма след баня. ЦЯлата къща беше в косми. До преди месец, косопада намаля до изходното положение от около 40 косъма при ресане и може би още толкова през деня, които намирам по дрехите, възглавницата ми и т.н. Като освен дългите косми ми падат и такива от по 2-3 см. Пила съм и таблетки ревалид, а последно пих и калмацин. Сега ползвам предимно шампоани на натурална основа, домашни маски. Похарчих пари за всичко ,което се предлага в аптечната мрежа и фризьорските салони и нищо.Пробвала съм с лук,чесън, люта чушка, тривитаминол, деавит,бадемово масло и нищо. Пониква ми коса и пак пада, като не мога да я възстановя във вида , в който беше преди. Искам да отида отново на лекар, но ми казаха че докато кърмя се получават отклонения и няма смисъл да ме изследват сега.Странното за мен е това, че ми пониква коса, но не може да се задържи. Падналите косъмчета са с остро връхче. А косата ми като цяло изтъня. Моля ви за съвет за вероятната причина и за някакво насока. Прочетох статията за начина на установяване ,причината за косопада. Искам да ми направят точно такава боипсия на скалпа и изследване на косъма. Ако може да ми препоръчате къде може да ми направят такъв преглед и необходимите изследвания. Извинявам се предварително за дългото писмо, но исках да бъда конкретна и изчерпателна. Благодаря Ви предварително!

Здравейте, Angel!

Имам няколко допълнителни въпроса, въпреки изчерпателността, за да мога да се ориентирам по-добре за Вашето състояние:

1. Има ли някой във Вашето семейство (майка, баща, брат, техните близки) косопад?

2. Има ли промяна в плътността и вида на космите, особено в областите, които описвате или е космите са еднакви навсякъде?

3. Преди да започнат оплакванията от косопад приемала ли сте някакви медикаменти и/ или противозачатъчни?

4. Колко месеца след раждането се засили косопада?

5. Колко време още ще кърмите?

6. Ако можете изпратете снимки на e-mail-а ми.

Биопсията, за която питате би могла да се вземе от почти всеки дерматолог, но във Вашия случай няма да помогне за диагнозата. Това изследване се прави при други форми на косопад.

Във Вашия случай биха могли да се направят кръвни изследвания, но наистина е добре да се изчака да спрете да кърмите.

За съжаление докато кърмите са малко средствата, които може да използвате.
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с кожни и венерически болести