27 Фев 2012, 11:57
орхидея написа:Здравейте,имам локален косопад на три места.Направих си всички изследвания и всичко е наред,казаха ми че е въз основа на силен стрес.Искам да попитам само мога ли да си боядисам косата или не е желателно.Благодаря ви предварително за отговора, забравих да кажа че си мажа петната с апликорт ф, купих си и серията на ревалид
31 Мар 2012, 16:08
31 Мар 2012, 16:22
03 Апр 2012, 16:50
Anna.Atanasova написа:Здравейте, д-р Тодева,
На 25 години съм и през януари месец тази година преживях голям стрес, който тогава не бих определила като такъв. Не го осъзнавах. Март месец забелязах над врата петно без коса, с неправилна форма и изпаднах в паника. Отидох на лекар и ми обясниха, че е напълно сигурно, че е от преживяното и започнах да се мажа с Бетноват и чесън. Има лек растеж. Започнаха да ме мажат и с азот. Петното леко е поувеличено - лекарите смятат, че опадването не е приключило, че има плака... Попитах дали да използвам хранителни добавки или шампоани против косопад. Бяха категорични, че не трябва. Аз не усещам косопада, не ми падат повече от 4-5 косъма на ден. Обясниха също, че мястото е по-специфично и че при стрес по-често косата опадва по видимите части. Посъветваха ме да съм спокойна, да си почивам и че ако няма голямо подобрение, ще се започне мезотерапия, която ще е доста болезнена на споменатото място. Обезпокоена съм. Моля Ви, за съвет. Според Вас възможно ли е стресът да причини локален косопад, мястото наистина ли е по-рядко срещано, наистина ли да не приемам добавки и да не се мия със специфични продукти? Има ли шанс да се възстанови косата или има опастност да опада цялата? Не я боядисвам, ползвам продукти за чувствителен скалп и арган. Косата ми засега е дълга и гъста - чуплива е, изправям я от 10 години с четка и сеш., понякога и с преса след изсушаването. Две седмици я оставих да изсъхва без сушене - промяна няма. Пак попитах и пак ми обясниха, че не е от изправянето или от третирането, че косата, ноктите и зъбите са ми здрави и че всичко е заради стреса.
Благодаря Ви предварително!
С уважение,
А. Атанасова
Здравейте, отново,
Забравих да попитам необходимо ли е да ми бъдат направени и кръвни изследвания, или други? Досега отклоненията, които съм имала, единствено са били свързани с нормите на желязото. Приемала съм Малтофер, орехи и коприва и нивата са се възстановявали. Последните ми гинекологични изследвания са добри: Първа група Пап, без изменения. Нямам проблеми с очите, сърцето или стомаха.
Благодаря отново!
07 Апр 2012, 13:35
09 Апр 2012, 21:39
Anna.Atanasova написа:Здравейте, д-р Тодева,
Много благодаря за бързия отговор. Мястото започна да се окосмява от вън навътре. Петното се поприбра. Искам да Ви пожелая хубави идни празници!
05 Май 2012, 14:23
06 Май 2012, 12:10
bistrety написа:Здравейте д-р Тодева,
преди около 3 месеца съпруга ми видя на върха на главата малко петънце. Обърнах се към личния лекар, който ми изписа някакво кремче и да мажа с чесън. Петното обаче продължи да расте. Посетих кожен лекар, който ми изписа Алприкорт Ф /мисля че така се изписва/ и Ревалид. Петното обаче продължи да расте и за мое съжаление се появиха още петна.... много петна, честно не им знам бройката. Някои са малки, други по-големи, а най-големите са колкото гърло на чаена чаша, че да не би и по-големи. Кошмар! Направих си изследвания, въз основа на които се откри само леко завишено АST - при граница под 200 моето е 252. Но решиха, че може и това да е фокалната инфекция, която е отключила косопада. И аз реших да пробваме с махане на сливиците. Няма да Ви описвам калко кошмарно се чувствам в момента /махането на сливиците беше преди 2 дни, а аз съм на 38 години/. Та въпроса ми е бих ли молга да очаквам някакво подобрение към основния проблем, а именно косопада. Само да уточня, че косата продължава да пада, а някъде по края на петната има къси косъмчета, които обаче ми се струва, че не растат.
Изследванията, които са ми пуснати са: ПКК, васерман, Йонизиран калций, от хормоните - TSH, A-TRO, ТРНА. Ходила съм на зъболекар. Там всичко е ОК.
Бихте ли ми казали, дали тези изследвания са достатъчни или би трябвало да пусна и още.
Благодаря Ви и приятен ден!
Пропуснах да напиша, че посетих и гинеколог, при прегледа не се установи нищо /преглед с видеозон и гинекологичен/ и пуснах и цитонамазка, която е добре. Изследвах и някакъв хормон по нейна препоръка - DHEA-S, който не е в референтни стойности. Жени - 1.8 - 7.7, моя показател е 11.22
07 Май 2012, 08:42
07 Май 2012, 15:24
bistrety написа:Здравейте д-р Тодева
и благодаря за бързия отговор.
Отговарям на зададените от Вас въпроси:
1. Нямам други кожни заборялания.
2. Не приемам други лекарства и след махането на сливици не ми е назначен антибиотик.
3. Не ми е известно някой от семейството ми да страда от автоимунно заболяване.
Казвате да третирам петната без косъмчета, а там където има да не прилагам препарат, така ли? Защото когато слагам лекарството с тампонче памук по него остават малки косъмчета.
И искам да Ви попитам има ли начин да се стимулират и укрепнат тези косъмчета, че много хилавички ми се виждат?
Още веднъж благодаря и Ви желая ползотворна седмица!