Добави отговор

Re: Косопад - FAQ, мнения, коментари, въпроси

27 Фев 2012, 11:57

орхидея написа:Здравейте,имам локален косопад на три места.Направих си всички изследвания и всичко е наред,казаха ми че е въз основа на силен стрес.Искам да попитам само мога ли да си боядисам косата или не е желателно.Благодаря ви предварително за отговора, забравих да кажа че си мажа петната с апликорт ф, купих си и серията на ревалид

Здравейте, Орхидея!

Искам да Ви попитам какво означава "всички изследвания"?

По принцип е напълно възможно стреса да бъде причина за кръгов косопад. Бихте могла да боядисвате косата, но се опитайте да не използвате окислители. Ако забележите влошаване след боядисване спрете да боядисвате косата. Може да продължите да използвате продуктите на ревалид и алпикорт.

Поздрави!

31 Мар 2012, 16:08

Здравейте, д-р Тодева,

На 25 години съм и през януари месец тази година преживях голям стрес, който тогава не бих определила като такъв. Не го осъзнавах. Март месец забелязах над врата петно без коса, с неправилна форма и изпаднах в паника. Отидох на лекар и ми обясниха, че е напълно сигурно, че е от преживяното и започнах да се мажа с Бетноват и чесън. Има лек растеж. Започнаха да ме мажат и с азот. Петното леко е поувеличено - лекарите смятат, че опадването не е приключило, че има плака... Попитах дали да използвам хранителни добавки или шампоани против косопад. Бяха категорични, че не трябва. Аз не усещам косопада, не ми падат повече от 4-5 косъма на ден. Обясниха също, че мястото е по-специфично и че при стрес по-често косата опадва по видимите части. Посъветваха ме да съм спокойна, да си почивам и че ако няма голямо подобрение, ще се започне мезотерапия, която ще е доста болезнена на споменатото място. Обезпокоена съм. Моля Ви, за съвет. Според Вас възможно ли е стресът да причини локален косопад, мястото наистина ли е по-рядко срещано, наистина ли да не приемам добавки и да не се мия със специфични продукти? Има ли шанс да се възстанови косата или има опастност да опада цялата? Не я боядисвам, ползвам продукти за чувствителен скалп и арган. Косата ми засега е дълга и гъста - чуплива е, изправям я от 10 години с четка и сеш., понякога и с преса след изсушаването. Две седмици я оставих да изсъхва без сушене - промяна няма. Пак попитах и пак ми обясниха, че не е от изправянето или от третирането, че косата, ноктите и зъбите са ми здрави и че всичко е заради стреса.

Благодаря Ви предварително!

С уважение,

А. Атанасова

31 Мар 2012, 16:22

Здравейте, отново,

Забравих да попитам необходимо ли е да ми бъдат направени и кръвни изследвания, или други? Досега отклоненията, които съм имала, единствено са били свързани с нормите на желязото. Приемала съм Малтофер, орехи и коприва и нивата са се възстановявали. Последните ми гинекологични изследвания са добри: Първа група Пап, без изменения. Нямам проблеми с очите, сърцето или стомаха.

Благодаря отново!

03 Апр 2012, 16:50

Anna.Atanasova написа:Здравейте, д-р Тодева,
На 25 години съм и през януари месец тази година преживях голям стрес, който тогава не бих определила като такъв. Не го осъзнавах. Март месец забелязах над врата петно без коса, с неправилна форма и изпаднах в паника. Отидох на лекар и ми обясниха, че е напълно сигурно, че е от преживяното и започнах да се мажа с Бетноват и чесън. Има лек растеж. Започнаха да ме мажат и с азот. Петното леко е поувеличено - лекарите смятат, че опадването не е приключило, че има плака... Попитах дали да използвам хранителни добавки или шампоани против косопад. Бяха категорични, че не трябва. Аз не усещам косопада, не ми падат повече от 4-5 косъма на ден. Обясниха също, че мястото е по-специфично и че при стрес по-често косата опадва по видимите части. Посъветваха ме да съм спокойна, да си почивам и че ако няма голямо подобрение, ще се започне мезотерапия, която ще е доста болезнена на споменатото място. Обезпокоена съм. Моля Ви, за съвет. Според Вас възможно ли е стресът да причини локален косопад, мястото наистина ли е по-рядко срещано, наистина ли да не приемам добавки и да не се мия със специфични продукти? Има ли шанс да се възстанови косата или има опастност да опада цялата? Не я боядисвам, ползвам продукти за чувствителен скалп и арган. Косата ми засега е дълга и гъста - чуплива е, изправям я от 10 години с четка и сеш., понякога и с преса след изсушаването. Две седмици я оставих да изсъхва без сушене - промяна няма. Пак попитах и пак ми обясниха, че не е от изправянето или от третирането, че косата, ноктите и зъбите са ми здрави и че всичко е заради стреса.
Благодаря Ви предварително!
С уважение,
А. Атанасова

Здравейте, отново,
Забравих да попитам необходимо ли е да ми бъдат направени и кръвни изследвания, или други? Досега отклоненията, които съм имала, единствено са били свързани с нормите на желязото. Приемала съм Малтофер, орехи и коприва и нивата са се възстановявали. Последните ми гинекологични изследвания са добри: Първа група Пап, без изменения. Нямам проблеми с очите, сърцето или стомаха.
Благодаря отново!

Здравейте, Anna Atanasova!

Най-често за кръговия косопад се обвинява точно стресът, но въпреки това, за да се изключи друга провокираща причина се правят някои изследвания. Още повече Вие самата споделяте, че все още не се е ограничил процеса. Тези изследвания се правят точно, за да се изключи или потвърди наличие на огнище. Необходимо е да Ви бъдат назначени от лекар. Освен кръвни изследвания трябва да се направят и микробиологични (носогърлен секрет, вагинален и цервикален секрет), преглед от стоматолог и да се изключи наличие на гранулом (хронично огнище на възпаление). Кръвните изследвания трябва да се подберат внимателно.

Хранителните добавки и шампоаните против косопад наистина са със съмнителен ефект при случаи подобни на Вашия. Спрете да използвате аргановото масло - поне за сега.

Поздрави и успех!

07 Апр 2012, 13:35

Здравейте, д-р Тодева,

Много благодаря за бързия отговор. Мястото започна да се окосмява от вън навътре. Петното се поприбра. Искам да Ви пожелая хубави идни празници!

09 Апр 2012, 21:39

Anna.Atanasova написа:Здравейте, д-р Тодева,

Много благодаря за бързия отговор. Мястото започна да се окосмява от вън навътре. Петното се поприбра. Искам да Ви пожелая хубави идни празници!

Здравейте!

Благодаря за пожеланията! Успех!

05 Май 2012, 14:23

Здравейте д-р Тодева,
преди около 3 месеца съпруга ми видя на върха на главата малко петънце. Обърнах се към личния лекар, който ми изписа някакво кремче и да мажа с чесън. Петното обаче продължи да расте. Посетих кожен лекар, който ми изписа Алприкорт Ф /мисля че така се изписва/ и Ревалид. Петното обаче продължи да расте и за мое съжаление се появиха още петна.... много петна, честно не им знам бройката. Някои са малки, други по-големи, а най-големите са колкото гърло на чаена чаша, че да не би и по-големи. Кошмар! Направих си изследвания, въз основа на които се откри само леко завишено АST - при граница под 200 моето е 252. Но решиха, че може и това да е фокалната инфекция, която е отключила косопада. И аз реших да пробваме с махане на сливиците. Няма да Ви описвам калко кошмарно се чувствам в момента /махането на сливиците беше преди 2 дни, а аз съм на 38 години/. Та въпроса ми е бих ли молга да очаквам някакво подобрение към основния проблем, а именно косопада. Само да уточня, че косата продължава да пада, а някъде по края на петната има къси косъмчета, които обаче ми се струва, че не растат.
Изследванията, които са ми пуснати са: ПКК, васерман, Йонизиран калций, от хормоните - TSH, A-TRO, ТРНА. Ходила съм на зъболекар. Там всичко е ОК.
Бихте ли ми казали, дали тези изследвания са достатъчни или би трябвало да пусна и още.
Благодаря Ви и приятен ден!

Пропуснах да напиша, че посетих и гинеколог, при прегледа не се установи нищо /преглед с видеозон и гинекологичен/ и пуснах и цитонамазка, която е добре. Изследвах и някакъв хормон по нейна препоръка - DHEA-S, който не е в референтни стойности. Жени - 1.8 - 7.7, моя показател е 11.22

06 Май 2012, 12:10

bistrety написа:Здравейте д-р Тодева,
преди около 3 месеца съпруга ми видя на върха на главата малко петънце. Обърнах се към личния лекар, който ми изписа някакво кремче и да мажа с чесън. Петното обаче продължи да расте. Посетих кожен лекар, който ми изписа Алприкорт Ф /мисля че така се изписва/ и Ревалид. Петното обаче продължи да расте и за мое съжаление се появиха още петна.... много петна, честно не им знам бройката. Някои са малки, други по-големи, а най-големите са колкото гърло на чаена чаша, че да не би и по-големи. Кошмар! Направих си изследвания, въз основа на които се откри само леко завишено АST - при граница под 200 моето е 252. Но решиха, че може и това да е фокалната инфекция, която е отключила косопада. И аз реших да пробваме с махане на сливиците. Няма да Ви описвам калко кошмарно се чувствам в момента /махането на сливиците беше преди 2 дни, а аз съм на 38 години/. Та въпроса ми е бих ли молга да очаквам някакво подобрение към основния проблем, а именно косопада. Само да уточня, че косата продължава да пада, а някъде по края на петната има къси косъмчета, които обаче ми се струва, че не растат.
Изследванията, които са ми пуснати са: ПКК, васерман, Йонизиран калций, от хормоните - TSH, A-TRO, ТРНА. Ходила съм на зъболекар. Там всичко е ОК.
Бихте ли ми казали, дали тези изследвания са достатъчни или би трябвало да пусна и още.
Благодаря Ви и приятен ден!

Пропуснах да напиша, че посетих и гинеколог, при прегледа не се установи нищо /преглед с видеозон и гинекологичен/ и пуснах и цитонамазка, която е добре. Изследвах и някакъв хормон по нейна препоръка - DHEA-S, който не е в референтни стойности. Жени - 1.8 - 7.7, моя показател е 11.22

Здравейте, Bistrety!

Хормонът при Вас, който е с отклонения няма такова отношение към кръговия косопад, той има отношение по-скоро към андрогенния косопад. Въпреки това би могло да е необходимо да Ви се направят още изследвания в насока на откритите отклонения с този хормон. Обсъдете с гинеколога какви да бъдат тези изследвания. Възможно е да Ви предпише хормонален препарат, с който да се нормализират стойностите.

Първо искам да Ви попитам имате ли някакви други кожни заболявания - без значение какви. Доколкото разбирам от описанието Ви нямате някакви системни заболявания и резултатите от другите изследвания са нормални. Приемала ли сте някакви лекарства и какви? Приемате ли антибиотик в момента след махане на сливиците?

По отношение на семейството Ви има ли някой някакви заболявания и какви - особено в аспекта на автоимунните.

По отношение на допълнителните изследвания за сега може и да не е необходимо да правите такива, след като след изваждане на сливиците е започнала поява на нови косъмчета. Може би е добре да се повтори изследването на AST, но нека да мине известен период след операцията. Другото, което може да се направи са имунологични изследвания.

Възможно е причината да се крие в професионалната среда, ако сте изложена на токсично влияние или от стреса. Същото би могло да бъде фактор и в домашни условия. Ако сте преживяла силен стрес, дори и еднократно преди поява на кръгов косопад също може да бъде достатъчна причина.

Добре е въпреки отстраняването на сливиците да продължите да третирате локално полетата без косъмчета.

Очаквам Вашите отговори!

07 Май 2012, 08:42

Здравейте д-р Тодева
и благодаря за бързия отговор.
Отговарям на зададените от Вас въпроси:
1. Нямам други кожни заборялания.
2. Не приемам други лекарства и след махането на сливици не ми е назначен антибиотик.
3. Не ми е известно някой от семейството ми да страда от автоимунно заболяване.

Казвате да третирам петната без косъмчета, а там където има да не прилагам препарат, така ли? Защото когато слагам лекарството с тампонче памук по него остават малки косъмчета.
И искам да Ви попитам има ли начин да се стимулират и укрепнат тези косъмчета, че много хилавички ми се виждат?

Още веднъж благодаря и Ви желая ползотворна седмица!

07 Май 2012, 15:24

bistrety написа:Здравейте д-р Тодева
и благодаря за бързия отговор.
Отговарям на зададените от Вас въпроси:
1. Нямам други кожни заборялания.
2. Не приемам други лекарства и след махането на сливици не ми е назначен антибиотик.
3. Не ми е известно някой от семейството ми да страда от автоимунно заболяване.

Казвате да третирам петната без косъмчета, а там където има да не прилагам препарат, така ли? Защото когато слагам лекарството с тампонче памук по него остават малки косъмчета.
И искам да Ви попитам има ли начин да се стимулират и укрепнат тези косъмчета, че много хилавички ми се виждат?

Още веднъж благодаря и Ви желая ползотворна седмица!

Здравейте, Bistrety!

Локалното лечение се прилага върху целите полета, дори и на местата, където са започнали да израстват косъмчета. Не е необходимо да нанасяте върху здравите участъци - т.е. там, където е нормално окосмяването.

След като се отстрани причината косъмчетата постепенно ще укрепнат и на засегнатите места ще се възстанови окосмяването. Това е напълно възможно за този вид косопад.

Успех!
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16