Гингивит - пародонтоза - мнения, въпроси и отговори

Тук може да зададете своите въпроси по дентална медицина и да получите мнение на теми, свързани с кариес, пулпит и лечение на зъби, коронки, мостове, зъбни импланти, фасети и други стоматологични проблеми.

Гингивит - пародонтоза - мнения, въпроси и отговори

Мнениеот Genoveva » 16 Фев 2012, 15:26

Баща ми от години страда от пародонтоза, вече е на 57 години, а вече зъбите му почнаха да падат. Искам да попитам дали има начин да се излекува или вече е твърде късно. На какво може да се дължи парадонтозата и наследствена болест ли е това?
Genoveva

Re: Парадонтоза - причини и лечение

Мнениеот Даниела Стоянова » 22 Мар 2012, 16:01

Обикновено причина за пародонтозата е лошата хигиена на устната кухина и макар да е по-често срещано заболяване сред възрастните, забелязва се и сред по-млади. Ако усетите сърбеж, подуване, кървене на венците или ако набират гной, то определено страдате от пародонтоза. Възможно е венците ви да изгубят цвета си и дъхът ви да стане неприятен. Това са началните стадии на пародонтоза. Последният стадий е оголване на зъбите в основата им, след време зъбите се разклащат и падат.Ако откриете някой от така изброените симптоми незабавно посетете стоматолога си.
Даниела Стоянова

Мнениеот shushito » 23 Мар 2012, 12:51

Моят баща също има проблем със зъбите и страда от пародонтоза, но според мен това си е до голяма степен генетично обусловено. Дядо ми и чичо ми /от страна на баща ми/ също са с парадонтоза. Татко използва специални пасти за зъби и вода, с която се джабури, но вече има извадени 2 зъба, защото започнаха да се клатят. Прави си и една отвара от смрадлика и лайка, към която се добавя 1 ч.л. сода. Много помага при възпалени венци.
shushito

Мнениеот сиско » 07 Яну 2013, 15:26

За съжаление стоматолога отговаря, че е наследствено и не се лекува.
сиско

Мнениеот geriva » 20 Фев 2013, 22:58

Много често пародонтозата бива "отключена" от стрес, скрит диабет, проблеми с щитовидната жлеза. Желателно е при първи симптоми да се вземат мерки: задължително почистване на междузъбното пространство, почистване на зъбен камък и плака поне 2 пъти годишно, ползване на специални води за уста, също и пасти за целта.
Отделно от това, не е лошо да се ползват и природни средства- прополис, смрадлика, лайка и др.
geriva

Periostat при пародонтоза

Мнениеот wwwolfish » 29 Мар 2016, 18:51

След разглеждане на информация относно лечение на парадонтоза, се усведомих от западни източници,че се използва около 9 месечно лечение с Periostat ,който всъщност е 20 мг Доксициклин. Не се акцентира върху антимикробната функция на антибиотика,а по скоро върху действието на лекарството да блокира протеина collagenease.

Личния ми стоматолох не е запознат с това лечение,както и с индикациите кога е подходящо да се извърши. Предписвал ми е 2 пъти Родожил по 5 дни. В сравнително начален стадий съм,нямам джобове, просто съвсем леко отдръпване на венците на част от горните зъби с наследствена обремененост. Родожил има ли подобно действие да блокира този протеин? Може ли следващия път да ми изпишат доксициклин вместо Родожил при стандартен прием една седмица? Или при доксициклин смисъла на лечението е съвсем различен и за да има ефект трябва да е само в ниски дози при продължителен период?
Би ли внесъл някой малко яснота-може ли да се направи един курс профилактично и ако да- каква трябва да е схемата (дозировка и период) . ?
wwwolfish

Гингивит и пародонтоза - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 21 Дек 2018, 13:02

В тема гингивит и пародонтоза на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с тези патологични състояние. Тук може да получите консултация, съвет и информация относно причините за появата им, характерните симптоми, поставянето на диагноза, възможностите за лечение. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Гингивитът представлява възпалително заболяване на венеца с инфекциозна генеза, при което се наблюдава оток, зачервяване и болка в засегната област. Пародонтозата се причинява от хронично деструктивно възпаление на придържащия апарат на зъба - пародонт, причинено от бактерии, откриващи се най-често в зъбната плака. Симптоми на заболяването са възпаление и кървене на венеца в близост до зъба, последвано от отдръпването му, а на по-късен етап и при неправилно лечение се стига до загуба на зъби.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari

Re: Periostat при пародонтоза

Мнениеот Мики Маус » 29 Окт 2019, 18:25

Не съм доктор и не мога да отговоря компетентно на въпроса, само мога да споделя, че при мен пародонтозата също я лекуваха с Родожил и като че ли имаше ефект. А билковият Сандрин направо върши чудеса за венците.
Аватар
Мики Маус

Re: Periostat при пародонтоза

Мнениеот lyuta_chushka95 » 30 Окт 2019, 09:52

Мики Маус написа:Не съм доктор и не мога да отговоря компетентно на въпроса, само мога да споделя, че при мен пародонтозата също я лекуваха с Родожил и като че ли имаше ефект. А билковият Сандрин направо върши чудеса за венците.

И при мен лечението с Родожил имаше резултат. А този Сандрин какъв е и как се използва?
Аватар
lyuta_chushka95

Кои пасти за зъби са най-ефикасни при пародонтоза?

Мнениеот Цвети Цветкова » 12 Ное 2019, 13:17

След раждането на детето започнах да имам проблеми със зъбите и венците. Моят зъболекар ми каза, че имам пародонтоза и направих няколко курса на лечение с антибиотик. Кървенето на венците престана, но от време на време ме боли, когато ям сладко или пия нещо студено. Явно венците ми са ставали доста чувствителни... Редовно ходя да ми почиства зъбния камък и усещането не е никак приятно... Зъболекарят ми препоръча паста за зъби и вода за уста Лакалут актив. Като че ли има ефект за стягането на венците, но болката си остава и като че ли зъбите се оголват повече. Пробвах и с паста Пародонтакс и вода Листерин, но не получих подобрение. Вие какво предприемате при чувствителни венци и кървене? Има ли някакво средство – паста или вода за уста или нещо друго, което може да ми препоръчате?
Цвети Цветкова

Следваща

Назад към Стоматология