Пълна свобода за силния пол - всички теми, които вълнуват истинския мъж, без табута и критични женски коментари.
Правила на форума
Добави отговор

Какви гуми да избера - нови или втора ръка ?

05 Юни 2013, 22:45

Изборът на гуми е една от най-важните инвестиции за безопасността на вашия автомобил. Този избор често поставя водачите пред дилемата между нови и употребявани гуми. Нека разгледаме подробно всички аспекти, които ще ви помогнат да вземете информирано решение.

Новите гуми предлагат несравними предимства от гледна точка на безопасността и надеждността. Те разполагат с максимална дълбочина на грайфера, което осигурява отлично сцепление при всякакви пътни условия. Производителите предоставят пълна гаранция и използват най-новите технологии и материали в производството. Поведението на новите гуми е предвидимо, а експлоатационният им живот е значително по-дълъг. Единственият съществен недостатък е по-високата първоначална цена, както и необходимостта от кратък период на разработване.

От друга страна, гумите втора употреба привличат със значително по-ниската си цена, която често е между 40 и 60 процента от стойността на новите. Това дава възможност на водачите да се сдобият с висок клас гуми на достъпна цена. Употребяваните гуми могат да бъдат особено подходящи като временно решение. Трябва обаче да се има предвид, че те идват с редица рискове - неясна история на експлоатация, възможни скрити дефекти и често неравномерно износване. Липсата на гаранция и по-краткият оставащ живот са също сериозни фактори за размисъл.

При избора на нови гуми е важно да се съобразите с препоръчаните размери за вашия автомобил и да изберете гуми, подходящи за съответния сезон и климатичните условия във вашия регион. Търсенето на баланс между цена и качество от утвърдени производители е ключово за добрата инвестиция. Обърнете внимание на характеристиките като ниво на шум, сцепление и влияние върху разхода на гориво.

Ако все пак решите да закупите гуми втора употреба, задължително проверете годината на производство - не е препоръчително да са по-стари от 4-5 години. Дълбочината на грайфера трябва да бъде минимум 4-5 милиметра. Внимателният оглед за подутини, деформации, неравномерно износване, пукнатини по страниците и следи от ремонти е абсолютно задължителен.

Новите гуми са препоръчителни за основни автомобили с ежедневна употреба, за водачи, които изминават много километри, както и за региони със сурови климатични условия. Те са задължителни, когато безопасността е основен приоритет. Гумите втора употреба могат да бъдат приемлив избор за временно решение, за автомобили с ограничена употреба или при много строг бюджет. Те са подходящи и като резервни гуми.

Независимо от избора между нови или употребявани гуми, редовната поддръжка и правилното съхранение са от изключително значение за максималната безопасност и дълготрайност. Периодичната проверка на налягането, баланса и състоянието на гумите ще удължи техния живот и ще гарантира вашата безопасност на пътя.

Re: Гуми - нови или втора ръка ?

10 Юни 2013, 10:38

Born1 написа:Предстои ми закупуване на гуми, но не съм на ясно за критериите по които да ги избирам.Първо нови и евтини или маркови втора ръка ?

Гуми втора употреба няма как да ти препоръчам, естествено нови.Втора употреба и да има грайфер не се знае как е експлоатирана, дали няма удари, внезапно спиране с влачене на гумата и т.н.Избора на гуми е според джоба, всичко останало е въпрос на скорост, натоварване и марка.Новите гуми имат стареене на каучука между 5-10 години, а втора употреба гуми е определено в този срок, каучука остарява и качествата на гумата се влошават, а от там и сигурността на пътя.Според мен от гуми не трябва да се пести в крайна сметка това е контакта на колата с пътя.Успех с избора на гуми :D

15 Ное 2014, 18:40

Разбира се,че нови гуми са по-добрият вариант, но финансовата част не е фактор за пренебрегване, при влагане на пари е добре да бъде в нови гуми :)

Освен със зимни гуми, как може да подготвим автомобила за зимата?

18 Ное 2014, 13:14

С приятелки решихме да отидем до Батак около коледните празници! Имам кола от няколко години, но до сега не се е налагало да пътувам през зимата в неизвестното :D

До сега съм ходила само веднъж до Батак и помня, че пътя беше доста лош, надявам се да са го оправили и ще е проходимо!
Вече съм си сложила зимните гуми, но не знам с какво друго ще е необходимо да оборудвам колата за зимата и то за такъв преход! :? До колкото помня пътят не беше толкова широк и равен :roll:
WinterDriving.jpg
WinterDriving.jpg (28.33 KiB) Прегледано 1800 пъти

Надявам се да ми даде съвети, с които ще мога да подготвя свтомобила и да преборя зимната обстановка по пътя! :?

Re: Освен със зимни гуми, как може да подготвим автомобила за зимата?

18 Ное 2014, 13:18

Не забравяй веригите и да проучиш прогнозата за времето, че жени на път, не си е работа. Също не знам какъв е автомобилът ти, но по-добре е да тръгнете с възможно най-сигурната кола!
Също от сега можеш да си купиш зимна течност за чистачки :idea: За друго май за сега не се сещам! :?

Re: Освен със зимни гуми, как може да подготвим автомобила за зимата?

25 Ное 2014, 10:44

С вериги - задължително, ще заредите добре колата до горе с гориво, защото може да се случи нещо и да се наложи да нощувате на прохода, те не чистят изобщо, помните миналите години какво беше положението. :) Вериги, чисти фарове, хубави чистачки и спокойствие, без да бързате шансът да стигнете на време е по-голям. :D

08 Дек 2014, 17:53

bisertaskov написа:
Born1 написа:Предстои ми закупуване на гуми, но не съм на ясно за критериите по които да ги избирам.Първо нови и евтини или маркови втора ръка ?

Гуми втора употреба няма как да ти препоръчам, естествено нови.Втора употреба и да има грайфер не се знае как е експлоатирана, дали няма удари, внезапно спиране с влачене на гумата и т.н.Избора на гуми е според джоба, всичко останало е въпрос на скорост, натоварване и марка.Новите гуми имат стареене на каучука между 5-10 години, а втора употреба гуми е определено в този срок, каучука остарява и качествата на гумата се влошават, а от там и сигурността на пътя.Според мен от гуми не трябва да се пести в крайна сметка това е контакта на колата с пътя.Успех с избора на гуми :D

Прав си! В гумите трябва да са вложени пари. Аз се старая винаги да купувам нови гуми, малко по малко зимата ако ми останат пари започвам да купувам летни и така ;) не си давам голям зор на веднъж.

07 Авг 2019, 09:50

Нови! Абсолютно! Със сигурността на пътя компромиси не се правят!

Каква марка зимни гуми да избера – Goodyear или Michelin?

08 Окт 2019, 10:56

Този сезон ми предстои да купувам нови зимни гуми. Старите се изтъркаха и не стават за нищо. До сега карах с Goodyear и съм доволен, но ме посъветваха да ги сменя с Michelin – били по-качествени. Ако се съди по цената – би трябвало, малко по-скъпи са. Обаче никога не съм карал с тях и затова питам за мнение. Може да ми препоръчате и други марки. Автомобилът ми е Фолксваген Поло и гумите са с размер 175/65/R14. През зимата не ми се налага да карам на дълги разстояния. Най-много на 70-100 км на седмица и то по нормални пътища, които се почистват.
Гледам, че доста хора вече започнаха да сменят летните гуми със зимни. Не е ли малко рано? До края на месеца прогнозата е за температури на 20 градуса и мисля, че не е добра идея. Вие как смятате?

Re: Каква марка зимни гуми да избера – Goodyear или Michelin?

08 Окт 2019, 12:04

Аз карам вече втора година с едни Debica, дето ги водят всесезонни. Те са по-скоро зимни, но и за лятото стават. Малко свирят по завоите. :grin: За зимата са перфектни. Газил съм с тях 20-30 см. сняг. Нямат мърдане!
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2