Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

28 Авг 2014, 10:51

Здравейте!

Много благодаря. Непременно ще направя ехографско изследване. Поразчетох се и разбрах, че може при нормални показатели на кръвния тест все пак да има проблем. Дали Вие правите прегледи и мога ли да получа Ваши контакти /оставям имейл за всеки случай - nana.9@abv.bg/ или консултирате само тук? Тъй като наистина виждам, че тук съветвате и помагате на доста хора, а не желая да отида произволно някъде и да попадна на грешния човек. Надявам се, да ме разберете, след като съм се напатила доста от подобни случаи. Лек ден!

01 Сеп 2014, 09:16

Здравейте отново д-р Йорданова.
Както ви писах ТСХ ми е 6 и започнах Л-тироксин от 25мг. От първия ден на приема започнах да се чувствам много зле. Независимо, че пия бетаблокер се появиха много екстрасистоли и денем и вечер като легна. Дозата на л-тироксина не е висока и възможно ли е да не я понасям Преди да започна да ги пия се чувствах добре, а сега вместо да се подобрявам аз се влошавам. Какво ще ме посъветвате?

01 Сеп 2014, 10:10

Здравейте д-р Йорданова.
През месец Август 20133 реших да си направя изследване на TSH, причината беше много обилния косопад и лесната уморяемост. По принцип от малка съм с наднормено тегло и никога не съм мислила че се дължи на яденето, защото не ям много, а с хранителните режими винаги съм имала неуспех. Резултата от TSH беше 4,9, което ми се стори много. Посетих ендокринолог и след ехограф ми поставиха диагнозата хипотиреоидизъм. Почнах да пия Л-тироксин - първо 20 дена по 50 мг. и след това 45 по 75 мг. Направих си нови изследвания и TSH беше 1,25; FT4 - 18,67; anti-TG (TAT) - 61,37: anti-TPO (MAT) - 43,03. Ендокринолога ми каза да продължавам да пия по 75 мг. всеки ден и след 6 месеца да си направя пак TSH (направих си излезе 1,52), ако е по 2 да си направя пак след още 6 месеца TSH и да отида на преглед.
Въпроса ми е може ли от Л-тироксина да ми пада косата, защото в началото косопада спря и първите 4,5 месеца нямах проблем с него, но сега пак започна много да ми пада косата на чели кичури. И искам да попитам за килограмите, понеже ендокринолога ми каза, че трябва да ставаля за година някъде 8 килограма, а аз ту свалям ту качвам в рамките на 5 килограма, това на какво може да се дължи?

02 Сеп 2014, 22:30

zorybg написа:Здравейте отново д-р Йорданова.
Както ви писах ТСХ ми е 6 и започнах Л-тироксин от 25мг. От първия ден на приема започнах да се чувствам много зле. Независимо, че пия бетаблокер се появиха много екстрасистоли и денем и вечер като легна. Дозата на л-тироксина не е висока и възможно ли е да не я понасям Преди да започна да ги пия се чувствах добре, а сега вместо да се подобрявам аз се влошавам. Какво ще ме посъветвате?

Уважаема zorybg,
Не би трябвало при млад пациент при доза 25 мкг да се появят такива проблеми. Възможно е оплакванията да са свързани с приема на медикамента. Ако оплакванията продължават се налага преоценка на лечението. Ако Ви се налага да приемате медикамента бих препоръчала да се пробва с по-ниска доза. Редно е да се консултирате с ендокринолога си и той да прецени схемата.

02 Сеп 2014, 22:50

Mujity написа:Здравейте д-р Йорданова.
През месец Август 20133 реших да си направя изследване на TSH, причината беше много обилния косопад и лесната уморяемост. По принцип от малка съм с наднормено тегло и никога не съм мислила че се дължи на яденето, защото не ям много, а с хранителните режими винаги съм имала неуспех. Резултата от TSH беше 4,9, което ми се стори много. Посетих ендокринолог и след ехограф ми поставиха диагнозата хипотиреоидизъм. Почнах да пия Л-тироксин - първо 20 дена по 50 мг. и след това 45 по 75 мг. Направих си нови изследвания и TSH беше 1,25; FT4 - 18,67; anti-TG (TAT) - 61,37: anti-TPO (MAT) - 43,03. Ендокринолога ми каза да продължавам да пия по 75 мг. всеки ден и след 6 месеца да си направя пак TSH (направих си излезе 1,52), ако е по 2 да си направя пак след още 6 месеца TSH и да отида на преглед.
Въпроса ми е може ли от Л-тироксина да ми пада косата, защото в началото косопада спря и първите 4,5 месеца нямах проблем с него, но сега пак започна много да ми пада косата на чели кичури. И искам да попитам за килограмите, понеже ендокринолога ми каза, че трябва да ставаля за година някъде 8 килограма, а аз ту свалям ту качвам в рамките на 5 килограма, това на какво може да се дължи?

Уважаема Mujity,
Падането на косата Ви не е свързано с приема на левотироксин. Трябва да се търси друга причина.
Телесното тегло се сваля чрез насочен хранителен и двигателен режим. Без да положите усилие няма да се случи.

30 Сеп 2014, 22:06

Здравейте д-р Йорданова!
Аз съм с хашимото и се опитвам да забременея...Но тъй като имам висока стойност на нк клетките, ми назначиха вливане на ИНТРАЛИПИД, а той съдържа соево масло...Вярно ли е, че соята е противопоказана при хашимото и уврежда щитовидната жлеза?
Предварително ви благодаря за отговора!:)

02 Окт 2014, 22:25

neli.rainova написа:Здравейте д-р Йорданова!
Аз съм с хашимото и се опитвам да забременея...Но тъй като имам висока стойност на нк клетките, ми назначиха вливане на ИНТРАЛИПИД, а той съдържа соево масло...Вярно ли е, че соята е противопоказана при хашимото и уврежда щитовидната жлеза?
Предварително ви благодаря за отговора!:)

Уважаема neli.rainova,
Соята е проучвана в много насоки, включително и за влиянието й върху щитовидната жлеза. Провеждани са изследвания за влиянието на соята при опитни животни. Предполага се, че някои съставки на соята могат да действат като гоитрорени (вещества повлияващи тиреоидеята като се наместват в йодния транспорт и водят до уголемяването й). Този ефект при хора не е доказан. Все пак няма достатъчно данни за ефекта при системна консумацията на големи количества соя. Накратко казано соята няма да увреди щитовидната Ви жлеза, но все пак не е препоръчително храната на пациент със заболяване на щитовидната жлеза да се състои основно от соя.
Във вашия случай не касае не за консумация на соя, а за приложение на медикамент назначен от лекар. Интралипид е лекарствен продукт. В кратката му характеристика са изброени противопоказанията за приложението му и сред тях не присъства тиреоидит на Хашимото.

Безглутенови лекарства за Хашимото

03 Окт 2014, 17:03

Здравейте,
Имам Хашимото от почти 10 г. Пия Л-тироксин, но открих че имам хранителна непоносимост към зърнени храни и глутен, което води до доста проблеми с храносмилането. Четох по международни форуми, че глутена много спомага образуването на антитела при пациенти с автоимунни заболявания (като Хашимото) и много хора след като са спрели према му са ги намалили драстично. А без антитела може и да не ти се оправи щитовидната жлеза, но риска за развиване на други автоимунни заболявания намалява. Аз имах доста алергични реакции, към какви ли не храни, на това му се казва пропускливи черва, почти нищо не можех да хапна без реакция после. От както спрях зърнените храни и глутена вече ям всичко друго без реакции и алергии, дори млечни продукти. Но уви за пълно елиминиране на глутена е нужно да не се приема от случайни източници, като например -самите ми лекарства за Хашимото. Проучих и тази тема и се оказва, в родния Л-тироксин има глутен, а на световния пазар се предлагат много вида безглутенови Левотироксин съдържащи лекарства, защото хората са го открили, че е вреден за тези пациенти. Въпроса ми към вас е: Има ли в България лекарствен продукт с активно вещество Левотироксин, но без добавен глутен в допълнителните му съставки? Или ако има вносни такива лекарства, които могат да се закупят в България? Като например Швейцарския Тирозинт - http://tirosint.com/ - той съдържа само Т4, глицерин, желатин и вода.
Благодаря

Re: Безглутенови лекарства за Хашимото

05 Окт 2014, 19:13

Hemangi написа:Здравейте,
Имам Хашимото от почти 10 г. Пия Л-тироксин, но открих че имам хранителна непоносимост към зърнени храни и глутен, което води до доста проблеми с храносмилането. Четох по международни форуми, че глутена много спомага образуването на антитела при пациенти с автоимунни заболявания (като Хашимото) и много хора след като са спрели према му са ги намалили драстично. А без антитела може и да не ти се оправи щитовидната жлеза, но риска за развиване на други автоимунни заболявания намалява. Аз имах доста алергични реакции, към какви ли не храни, на това му се казва пропускливи черва, почти нищо не можех да хапна без реакция после. От както спрях зърнените храни и глутена вече ям всичко друго без реакции и алергии, дори млечни продукти. Но уви за пълно елиминиране на глутена е нужно да не се приема от случайни източници, като например -самите ми лекарства за Хашимото. Проучих и тази тема и се оказва, в родния Л-тироксин има глутен, а на световния пазар се предлагат много вида безглутенови Левотироксин съдържащи лекарства, защото хората са го открили, че е вреден за тези пациенти. Въпроса ми към вас е: Има ли в България лекарствен продукт с активно вещество Левотироксин, но без добавен глутен в допълнителните му съставки? Или ако има вносни такива лекарства, които могат да се закупят в България? Като например Швейцарския Тирозинт - http://tirosint.com/ - той съдържа само Т4, глицерин, желатин и вода.
Благодаря

Уважаема Hemangi,
Не мисля, че сте разбрали правилно връзката между автоимунните тиреоидни заболявания и глутена. При пациенти с тиреоид на Хашимото се среща много по-често цьолиакия. Това е заболяване на червата свързано с глутена. При спазване на безглутенова диета при такива пациенти се намалява възпалението на червата. Това води до по-добро всмукване на храната и медикаментите (включително и левотироксин) в храносмилателната система.
Консултирайте се със специалист за да се разбере има или не заболяване на гастроинтестиналния тракт и какво е то. Няма как да си поставите диагноза с форуми.
В кратките характеристики на нито един от медикаментите не е отбелязано, че съдържа глутен. Не мисля, че има за какво да се притеснявате. Ако имаше риск за здравето производителите щяха да го отбележат.

06 Окт 2014, 14:12

здравейте
в основата на ноктите на ръцете нямам бели4ките дъги който всеки човек има
казаха ми че това било предпоставка за щитовидната жлеза.
посъветвайте ме какво да направя?
благодаря
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 42