Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

14 Фев 2020, 18:46

Здравейте, имам тиреоидидъм на Хашимото, инсулинова резистентност и диабет тип 2. Пия елтироксин 0,25 и Метфогама 2х1000. Мога ли да пия Аюрслим, за да си помогна със свалянето на теглото? Не ям сладко и тестени храни и имам успех в отслабването, но прочетох за тази добавка и се заинтересувах.

15 Фев 2020, 17:58

ЛинаГ написа:Здравейте, имам тиреоидидъм на Хашимото, инсулинова резистентност и диабет тип 2. Пия елтироксин 0,25 и Метфогама 2х1000. Мога ли да пия Аюрслим, за да си помогна със свалянето на теглото? Не ям сладко и тестени храни и имам успех в отслабването, но прочетох за тази добавка и се заинтересувах.

Уважаеми ЛинаГ,
според производителя на добавката тя не трябва да се приема при тиреотоксикоза, а Вие имате точно противоположното - хипотиреоидизъм. Производителя предупреждава, че не трябва да се приема и при бременни и кърмещи жени. Не се препоръчва за лица, страдащи от жълтеница (най-вероятно се визират напреднали чернодробни заболявания) и бъбречна недостатъчност.

20 Фев 2020, 16:59

Здравейте, д-р Йорданова!
Ще ви бъда много признателна ако ми отговорите!
От 5 години съм диагностицирана с автоимунен тиреоидит на Хашимото и приемам всяка сутрин на гладно по 1 табл. Л-тироксин 75 мг. В момента хормоните са ми в норма, само антителата са завишени. (прочетох вече, че техните стойности не се повлияват от приема на лекарството). Не това е целта на моето запитване.
Чувала съм, че често при проблеми с щитовидната жлеза нараства и честотата на проблемните бременности. По време на бременността дозата ми от Л-тироксин беше увеличена и стойностите-оптимални, но в 6тия месец преживях терапевтичен аборт .Да поясня: огромно количество околоплодни води (около 8 литра). Бременността беше двуплодна. Мнението на гинеколозите е , че при мен се е получил фето-фетален трансфузионен синдром , който се появява при около 10% от бременностите с еднояйчни близнаци с обща плацента. Да, касае се за много рядко усложнение. Въпроса ми е възможно ли е това състояние да има връзка с Хашимотото? Взаимно свързани ли са и дали е възможно в бъдеще отново да имам проблеми с бременност поради Хашимотото, макар и хормоните да са ми в норма. Благодаря!

21 Фев 2020, 11:06

zlati1459 написа:Здравейте, д-р Йорданова!
Ще ви бъда много признателна ако ми отговорите!
От 5 години съм диагностицирана с автоимунен тиреоидит на Хашимото и приемам всяка сутрин на гладно по 1 табл. Л-тироксин 75 мг. В момента хормоните са ми в норма, само антителата са завишени. (прочетох вече, че техните стойности не се повлияват от приема на лекарството). Не това е целта на моето запитване.
Чувала съм, че често при проблеми с щитовидната жлеза нараства и честотата на проблемните бременности. По време на бременността дозата ми от Л-тироксин беше увеличена и стойностите-оптимални, но в 6тия месец преживях терапевтичен аборт .Да поясня: огромно количество околоплодни води (около 8 литра). Бременността беше двуплодна. Мнението на гинеколозите е , че при мен се е получил фето-фетален трансфузионен синдром , който се появява при около 10% от бременностите с еднояйчни близнаци с обща плацента. Да, касае се за много рядко усложнение. Въпроса ми е възможно ли е това състояние да има връзка с Хашимотото? Взаимно свързани ли са и дали е възможно в бъдеще отново да имам проблеми с бременност поради Хашимотото, макар и хормоните да са ми в норма. Благодаря!

Уважаема zlati1459,
много е трагично да загубиш деца. Вие сте получили доста точни отговори за причината това да се случи. Предпоставките за това са много и те са се натрупали за да се стигне до такъв завършек. Дали и това, че имате тиреоидит на Хашимото е една от причините това да се случи, може само да се гадае. Определено не е основната причина. За съжаление всяка бременност може да завърши неблагополучно и при пациентките с тиреоидит на Хашимото тази честота е малко по-висока. Не е сигурно, каква е причината за това, така че не може да се каже как може да се изравни риска с този на тези без това заболяване. Със сигурност може да се каже, че ако не се осмелите да пробвате да имате дете, няма да имате.

21 Фев 2020, 16:19

Благодаря Ви за изчерпателния отговор! Забравих да упомена моята възраст: когато това се случи бях на 24 год.,а сега съм на 25. С Хашимото ме диагностицираха когато бях на 19 год. (хипофункция)

29 Фев 2020, 13:42

Здравейте,д–р Йорданова!
колко често препоръчвате изследване на антитела ТАТ и МАТ на човек с Хашимото ?

01 Мар 2020, 12:22

zlati1459 написа:Здравейте,д–р Йорданова!
колко често препоръчвате изследване на антитела ТАТ и МАТ на човек с Хашимото ?

Уважаеми zlati1459,
според мен ТАТ и anti-TPO имат основно значение за диагноза на заболяването. Не мисля, че всички пациенти с тиреоидит на Хашимото имат еднакви нужди. В част от случаите не е необходимо да се проследяват въобще антителата, т.к. това няма да доведе никакви ползи за пациента. Има пациенти, при които се явяват обстоятелства, които да ме накарат да ги пуснем повторно. Подходът трябва да е индивидуален.

03 Мар 2020, 08:22

Здравейте Д-р Йорданова!
Аз имам тиреоидит на Хашимото и от няколко години сутрин пия Л-тироксин 75 мг. Често страдам от вагинални гъбички. Попаднах на хранителна добавка, която ги профилактика. Казва се Каливита Ацифодилус и съдържа около 2 билиона живи бактерии.Мисълтс ми е следната :има ли вероятност тази добавка да ми повлияе зле на щитовидната жлеза, ако стимулира имунната система? Благодаря предварително!

05 Мар 2020, 09:52

zlati1459 написа:Здравейте Д-р Йорданова!
Аз имам тиреоидит на Хашимото и от няколко години сутрин пия Л-тироксин 75 мг. Често страдам от вагинални гъбички. Попаднах на хранителна добавка, която ги профилактика. Казва се Каливита Ацифодилус и съдържа около 2 билиона живи бактерии.Мисълтс ми е следната :има ли вероятност тази добавка да ми повлияе зле на щитовидната жлеза, ако стимулира имунната система? Благодаря предварително!

Уважаеми zlati1459,
няма противопоказание да приемате всеки пробиотик, включително и този, който сте си избрали. За пробиотиците се знае, че могат да имат много благоприятни ефекти върху организма. Не са известни неблагоприятни ефекти върху щитовидната жлеза. Провеждат се изследвания, които да докажат дали е възможно продуктите на обмяната на някои чревни бактерии да влияят благоприятно, включително и при автоимунни заболявания.

15 Мар 2020, 18:07

Здравейте, Д-р Йорданова. Искам да ви попитам понеже го спрях рязко Еутирокса 50мг (забравях да го взимам и накрая реших да изчакам за преглед, но сега с това извънредно състояние заради корона вируса, не мога да чакам толкова за да отида на преглед) Та мисълта ми е искам да го започна отначало, но се чудя да започна половинка 25мг и постепенно да увелича на 50 мг или как? Започнах да се потя изведнъж от нищо и сърцебиене да имам. Аз съм с хашимото и хипотиреоидизъм. Моля за отговор! :(
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 42