Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот todorka_zlateva » 25 Ное 2020, 16:23

Здравейте ! На 51 г. съм и диагностицирана с автоимунен тиреоидит и инсул. резистентност. В есенно-зимния сезон по-често се заразявам с вируси и въпросът ми е как да подсиля имунната си система? Препоръчват ми авирон рапид, биозин, изопринозин, байкавир, стаматин, иновирон. Някои от тези лекарства и добавки дали са подходящи за подсилване на имунитета? Какъв може да е негативния ефект при прилагането им?
todorka_zlateva

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 26 Ное 2020, 08:55

todorka_zlateva написа:Здравейте ! На 51 г. съм и диагностицирана с автоимунен тиреоидит и инсул. резистентност. В есенно-зимния сезон по-често се заразявам с вируси и въпросът ми е как да подсиля имунната си система? Препоръчват ми авирон рапид, биозин, изопринозин, байкавир, стаматин, иновирон. Някои от тези лекарства и добавки дали са подходящи за подсилване на имунитета? Какъв може да е негативния ефект при прилагането им?

Уважаема todorka_zlateva,
при наличие на автоимунно заболяване трябва да се внимава с имуностимулатори. Тези вещества активират имунитета не само срещу вируси. При наличие на реакция на имунната система срещу собствени тъкани (във вашия случай имунната система е нападнала Вашата щитовидна жлеза) е възможно задълбочаване и на тази реакция. Това може да доведе до промяна във функцията на щитовидната жлеза. За да се прецени дали се нуждаете от прием на някой от изброените хранителни добавки/медикаменти, се обърнете към личния си лекар. Повечето от тях се приемат при налична инфекция за да ускорят оздравяването. В листовките на биозин и стаматин е написано, че не трябва да се приемат при автоимунни заболявания. В листовката на байкавир не е написал противопоказания, поради което няма как да отговоря дали може да се използва при автоимунни заболявания. В състава на иновирон има съставки, които не се препоръчват при наличие на автоимунни заболявания.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Станимира Николова » 03 Дек 2020, 14:38

С тиреодит на Хашимото съм.Еутироксът нещо не ми понася дори в минимална доза.Прилошава ми.Приемам Тирохелп. Отразява ми се много добре. Колко време мога да го приемам?
Станимира Николова

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 04 Дек 2020, 08:36

Станимира Николова написа:С тиреодит на Хашимото съм.Еутироксът нещо не ми понася дори в минимална доза.Прилошава ми.Приемам Тирохелп. Отразява ми се много добре. Колко време мога да го приемам?

Уважаеми Станимира Николова,
можете да приемате Тиреохелп продължително време без проблеми. Това обаче е помощно лечение и няма как да замени необходимостта от прием на хормони при хипотиреоидизъм. Ако ТСХ е над 10 е необходимо да се консултирате с ендокринолог. Ако не е толкова високи го проследете след 1-3 м.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот maria.vlahova » 10 Дек 2020, 08:17

Аз съм след операция на щитовидната жлеза премахнат ми е левия лоб, диагнозата ми беше токсичен аденом. Пия еутирокс 25 мг, а тсх ми е 0,01. Защо го пия този еутирокс.
maria.vlahova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Дек 2020, 08:34

maria.vlahova написа:Аз съм след операция на щитовидната жлеза премахнат ми е левия лоб, диагнозата ми беше токсичен аденом. Пия еутирокс 25 мг, а тсх ми е 0,01. Защо го пия този еутирокс.

Уважаеми maria.vlahova,
Спрете приема на Еутирокс и след 1 м пуснете ТSH, FT4. При тази стойност на на хормона е възможно да не се касае просто за предозиране с левотироксин, а пак да има продукция на повишено количество хормони от жлезата. С информацията, която сте споделили няма как да дам някакви по конкретни препоръки.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот galya.rasheva » 19 Яну 2021, 15:36

Здравейте д-р Йорданова,от13г. съм с хипотиреоидизъм.В момента съм на 87мл.eutirox.Може ли да вземам thyrohelp. Благодаря Ви.
galya.rasheva

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 20 Яну 2021, 01:22

galya.rasheva написа:Здравейте д-р Йорданова,от13г. съм с хипотиреоидизъм.В момента съм на 87мл.eutirox.Може ли да вземам thyrohelp. Благодаря Ви.

Уважаеми galya.rasheva,
можете да приемате и тирохелп, като си останете на терапия с определената Ви доза Еутирокс.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот АЛЕКСАНДЪР 79 » 07 Апр 2021, 07:25

Здравейте,имам наскоро при изследване откриха на жена ми леко ниски нива на Т3иТ4 и вит Д ,Ендокринолога и назначи да пие селен и Д за 3 месеца. TSH/TAT/MAT са в норма,въпроса ми е дали ако сега се ваксиниране за Ковид когато отиде за контролни изследваня накрая на периода ваксината няма да повлияе на изследванията на хормоните.Притеснението ми идва от това че ваксината взаимодейства с имунната с-ма и може да обърка нещата.Дали е по разумно да се изчака да мине периода на лечение и след това да се ваксинира от гредна точка на точност на резултатите!
Благодаря предварително.
Прикачени файлове
20210407_072333.jpg
20210407_072333.jpg (76.76 KiB) Прегледано 791 пъти
АЛЕКСАНДЪР 79

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Апр 2021, 07:24

АЛЕКСАНДЪР 79 написа:Здравейте,имам наскоро при изследване откриха на жена ми леко ниски нива на Т3иТ4 и вит Д ,Ендокринолога и назначи да пие селен и Д за 3 месеца. TSH/TAT/MAT са в норма,въпроса ми е дали ако сега се ваксиниране за Ковид когато отиде за контролни изследваня накрая на периода ваксината няма да повлияе на изследванията на хормоните.Притеснението ми идва от това че ваксината взаимодейства с имунната с-ма и може да обърка нещата.Дали е по разумно да се изчака да мине периода на лечение и след това да се ваксинира от гредна точка на точност на резултатите!
Благодаря предварително.

Уважаеми АЛЕКСАНДЪР 79,
жена Ви не е препоръчително да се ваксинира докато не се установи за какво се касае. Това няма нищо общо с имунната система, при ваксиниране се получава имунитет към съответния вирус или бактерия. Не е редно да се престъпи към ваксинация на човек, който има лабораторни данни за централен хипотиреоидизъм (ниско нормално ТСХ и понижени FT3 и FТ4). За радост в повечето случай се оказва лабораторна грешка, но ако е от редките случаи с този проблем е необходимо първо да се компенсира хормоналния дисбаланс.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната