24 Окт 2014, 16:27
Irinata написа:Здравейте!
На 34 г.съм,преди 4 г.при профилактичен ехографски преглед на щитовидната жлеза ми бе открито,че имам Хашимото и хипофункция на щитовидната жлеза,като и ТСХ и антителата винаги са били в норма,но тогава поради плануване на бременност ми бе назначено превантивно да пия Л-тироксин за да подържало ТСХ около 1,5.
И така си го пиех редовно,като преди година посетих друг ендокринолог,който с оглед на актуални изследвания и преглед на ехограф,каза,че имам съвсем леки дискретни промени на жлезата и според него нямам нито Хашимото нито хипофункция,посъветва ме да спра Л-тироксина и след 45 дни да пусна контролно излс.,и ако е в реф.граници ТСХ да не подновявам приема-беше 2,2,обаче незнам дали е съвпадение но цикълът ми спря и аз на своя глава поднових приема на Л-тироксин 25 и цикълът ми отново се появи,след 6 месеца отново пуснах ТСХ и беше 0.88,направих консултация по телефона с ендокринолога и той каза,категорично да спра приема на тироксина и така вече месец не го пия.
Какво бихте ме посъветвали,как да продължа и как да разбера в крайна сметка имам ли Хашимото и хипофункция или нямам?
Имам чувството че се въртя в някакъв омагжосан кръг и незнам,какво се случва още повече,че от около два месеца постоянно ме преследва някакво чувство за обърканост,тревожност,страх,че нещо лошо ще ми се случи,имам чувството понякога,че гърлото ме стяга,че имам бодежи в сърцето и в такива моменти пия валериан или успокоителен чай и има някакъв временен ефект.
Пропуснах само да спомена,че имам инсулинова резизтентност и поликистозни яйчници,пия Сиофор,сутрин и вечер,храня се здравословно,за около три месеца съм свалила 10 кг.и имам още толкова за сваляне.
А и още нещо да Ви попитам-някъде в интернет ми попадна една статия,че при хипофункция,може да има отслабен сърдчен пулс и последствия от това,така ли е?,откакто го прочетох още повече взех да си внушавам,какво ли не.
Благодаря Ви предварително за отговора!
24 Окт 2014, 16:35
24 Окт 2014, 17:00
Irinata написа:Отново съм аз с още информация:
Бях се записала за безплатните профилактични прегледи на щитовидната жлеза и днес минах на преглед.Според Ендокриноложката,която ме прегледа нямам хипофункция щом хормоните са в норма,за момента да спра тироксина и след три месеца контролно изследване.
Гледа ме и на ехофраф,каза че е леко увеличена жлезата и това,което ме стресна е че видя малка кистичка-4 мм,каза че тожа не е опасно и тъй като е много малка засега само ще се наблюдава на 6 месеца но аз се притесних доста от тази новина,какво е вашето мнение по този въпрос?
Иначе другото,което разчитам на листа е:
Десен дял:надлъжен р-р 50;напречен р-р 20;преднозаден р-р 19
Ляв дял:надлъжен р-р 50;напречен р-р 21;преднозаден р-р 18
Истмус:7
Какво показват тези резултати според Вас?
Има и малко писано срещу Ехогенност на паренхима и Формации обаче нищо немога да разчета.
Ще очаквам Вашият отговор с нетърпение и Ви благодаря предварително!
24 Окт 2014, 17:58
30 Окт 2014, 19:04
01 Ное 2014, 22:40
zorybg написа:Здравейте, д-р Йорданова. С Хашимото съм ,като първо бях с хиперфункция и ТАО , а сега съм в хипо, л-тироксин 37,5 мг дневно. Тъй като ме спохожда цистит всяка година, моят нефролог ми препоръчва Уроваксом за 3 месеца. Чета, че е ваксина. Ще има ли някакъв проблем да го пия, най - вече ще попречи ли на ТАО?Благодаря!
07 Ное 2014, 15:58
07 Ное 2014, 17:44
07 Ное 2014, 20:04
петям написа:Здравейте,
преди повече от половин година,заради постоянна умора,косопад,рязко качване на килограми и други оплаквания,ме изпратиха на ендокринолог.При изледвания на ТСХ-3.19 /4.5 и ТПО -17.33 / 32, ми беше предписан Еутирокс 0.25 за период от 3 месеца.След приключването му обаче положението с всички симптоми се влоши.Новите изследвания са с резултати - ФТ3 -3.65/2.8 - 7.10/,ФТ4 - 17.82/ 12.00 -22.00/,ТСХ - 2.24 и ТПО-39,5/32.Изглеждат ми в норма всички...Има ли повод да се притеснявам за функцията на жлезата при тези стойности?Благодаря Ви!
07 Ное 2014, 20:18
vesihk написа:Здравейте, Доктор Йорданова! Имам бебенце на 40 дена. От самото раждане езичето и е изплезено, плези се постоянно или езичето и стои леко показано между устните, все още има физиологична жълтеница, на кърма е и според личната лекарка кърмата е причина за жълтеницата. Притесняваме се повече за езичето. около 20ят й ден пращахме 2ри път кръв за неонатален скрининг(по желание), нямаме информация за Вроден хипотиреоидизъм.Вчера изследвахме Билирубин и ТСХ хормон и резултатите са общ билирубин 156,8 директен 19,3мкмол/л. ТСХ - 5.56 , горна граница за дете от 0-1г. от лабораторията бяха написали 5.49. Личната ни лекарка каза, че е на горна граница, но според нея детето няма вид на дете с хипотиреоидизъм , храни се нормално, на първата консултация беше качила 1,400 кг и 2 см, не е отпусната. Говорихме и с двама лекари неонатолози, според единят детето е напълно здраво и се притесняваме излишно, според другият поведенито с езика не е нормално. Според Вас притеснителни ли са стойностите на ТСХ, трябва ли да направим консултация с ендокринолог? Чакам отговора ви с нетърпение и благодаря предварително !