Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
10 Фев 2015, 08:20
D_1988 написа:Здравейте,аз имам доказан лек хипотиреоидизъм от година и половина.Бях доста време на терапия с Л-тироксин 25мкг,след което забременях и нивата на ТСХ започнаха да се повишават и ендокринолога повиши и приема на ТСХ. Въпроса ми е-в момента съм в 33 г.седмица( 8-ми месец) и нивата на ТСХ са 4,61 при прием 75мкг Л-тироксин,с колко според вас трябва да увелича Л-тироксина ?
Уважаема D_1988,
Трудно ми е да отговоря на въпроса Ви при условие, че не съм Ви виждал. Има много фактори, които определят дозата на левотироксина. Със сигурност се налага повишаване на дозировката на медикамента, но вашия ендокринолог трябва да каже с колко. Предполагам, че 2-3х седмично по 100 мкг, а в останалите дни 75 може да са достатъчни. Точната дозировка трябва да определи наблюдаващия ендокринолог. Качването на дозата до момента е доста голямо, което предполага и влиянието и на други фактори, с които само той е запознат.
10 Фев 2015, 13:20
Здравейте,Д-р Йорданова!Имам хипотироидизъм на Хашимото.От около десетина години съм на еутирокс.Искам да Ви попитам може ли с това заболяване да пия НОНИ,тъй като ми е известно,че той е много силен имуностимулатор.Има ли риск да увеличи антителата?
11 Фев 2015, 01:06
кети написа:Здравейте,Д-р Йорданова!Имам хипотироидизъм на Хашимото.От около десетина години съм на еутирокс.Искам да Ви попитам може ли с това заболяване да пия НОНИ,тъй като ми е известно,че той е много силен имуностимулатор.Има ли риск да увеличи антителата?
Уважаема кети,
Не съм компетентна да отговоря на въпроса Ви. Не се занимавам с билколечение. В листовките на продукта, който искате да приемате не присъства като противопоказание нито тиреоидит на Хашимото, нито хипотиреоидизъм. Ако настоявате да приемате продукта е препоръчително да потърсите допълнително информация от лекар, занимаващ се с билколечение, компетентен фармацевт или вносител/производител.
19 Фев 2015, 13:40
Здравейте д-р Йорданова, с диагноза съм тиреоидит на Хашимото. Лечението ми е с Еутирокс 25, който приемах в продължение на месец ежедневно, а от няколко дни през ден. Искам да Ви попитам, възможно ли е от заболяването да се изпада в пристъпи включващи: задушаване, потене на крайниците, треперене, силно сърцебиене, гадене,световъртеж и еднократно разстройство? През деня усещам тежест в сърдечната област и напрежение? Трябва ли да потърся помощ от друг специалист, освен от ендокринолог ?
21 Фев 2015, 01:05
magi_m написа:Здравейте д-р Йорданова, с диагноза съм тиреоидит на Хашимото. Лечението ми е с Еутирокс 25, който приемах в продължение на месец ежедневно, а от няколко дни през ден. Искам да Ви попитам, възможно ли е от заболяването да се изпада в пристъпи включващи: задушаване, потене на крайниците, треперене, силно сърцебиене, гадене,световъртеж и еднократно разстройство? През деня усещам тежест в сърдечната област и напрежение? Трябва ли да потърся помощ от друг специалист, освен от ендокринолог ?
Уважаема magi_m,
Трудно ми е да преценя на какво могат да се дължат оплакванията по оскъдната информация, която споделяте. Предполагам, че щом са Ви намалили дозировката е много вероятно да е преценено, че сте предозирани. Възможно е оплакванията да са свързани с по-високата доза. Ако е така ще изчезнат след коригиране на дозировката на медикамента. Предвид стягането в сърдечната област е уместно да се консултирате с кардиолог.
30 Мар 2015, 20:09
Здравейте.Имам доказан Тиреодит,понижена функция от 8 години.През тези години,винаги докторът ми е предписвал 1,25 L Tiroksin,но в последната година ми вдигна дозата на 1,50 едно и половина ,..Сега се чувствувам повече жизнена и нямам тази апатия и умора,която имах преди това.Опитвам се да спортувам,защото съм 130 килограма..това ме стресира страхотно,постоянно съм на диети,но няма ефект..Удари ме в краката болестта и много ме болят коленете,за което пия калций с витамин D.Искам да попитамдоктора,мога ли да пия КЕЛП екстракт,на теблетки,вместо Л Тироксина? Или в комбинация със селен,хром имагнезий? Два пъти бях в болница заради нарушен ритъм на сърцето.Доктора каза,че е хубаво да пия магнезий за сърцето.Изобщо ако може да ми кажете какви добавки и витамини мога да пия при тази ситуация? Нямам високо кръвно,нито диабет,само този гаден Тиреодит! Много искам да отслабна ище направя всичко каквото е по-силите ми,защото иначе ще полудея.Благодаря ви много предварително за отговора.Сърдечни поздрави от Холандия.
31 Мар 2015, 14:38
Здравейте, д-р Йорданова,
Въпросът ми е дали смятате, че ft4 =15.3pmol/l (10.3-24.5) и TSH= 1.1 са адекватни стойности за трети триместър на бременността (при лечение с ЛТ4 на субклиничен хипотироидизъм). Макар да са около средата на популационната норма, виждам, че подобни стойности на ft4 са на горната граница на референтните стойности за здрави жени в трети триместър според някои източници. Моля за Вашето мнение. Благодаря!
01 Апр 2015, 03:38
Здравейте, д-р Йорданова,
Вече повече от година имам неразрешен здравословен проблем. Изразява се предимно в енормно силна умора, силен косопад и напълняване (около 7 кг). Състоянието ми много напомня на понижена функция на ЩЖ, от каквато страдаше и майка ми. Личният ми лекар, който практикува обща медицина (в Германия) се съмняваше в същото. Той ми назначи кръвни изследвания и ме прегледа на ултразвук, след което изключи тази диагноза. Но така и не видях изследванията си, нито ми се даде някакво обяснение кои точно хормони са изследвани и какви са ми стойностите. Тук това е нормална практика, но в мен остана едно съмнение, особено след като никой от последвалите многобройни прегледи не можа да ми сложи диагноза и съответно лечение. И така продължавам да живея един живот, който вече не е живот - толкова зле се чувствам! Въпросът ми е - има ли някаква вероятност изследванията да са били повърхностни или лекарят нещо да е пропуснал?
01 Апр 2015, 23:04
adri13 написа:Здравейте, д-р Йорданова,
Въпросът ми е дали смятате, че ft4 =15.3pmol/l (10.3-24.5) и TSH= 1.1 са адекватни стойности за трети триместър на бременността (при лечение с ЛТ4 на субклиничен хипотироидизъм). Макар да са около средата на популационната норма, виждам, че подобни стойности на ft4 са на горната граница на референтните стойности за здрави жени в трети триместър според някои източници. Моля за Вашето мнение. Благодаря!
Уважаема adri13,
Стойностите на изследваните от Вас хормони показват, че сте адекватно субституирани и трябва за момента да останете на същата заместителна доза. Не е докрай изяснено дали изследването на FT4 носи допълнителна информация при проследява на лечението на хипотиреоидизма при бременни. Всяка лаборатория трябва да посочи нормите в зависимост от метода, които използва; особености на популацията и т.н.
01 Апр 2015, 23:19
албена написа:Здравейте.Имам доказан Тиреодит,понижена функция от 8 години.През тези години,винаги докторът ми е предписвал 1,25 L Tiroksin,но в последната година ми вдигна дозата на 1,50 едно и половина ,..Сега се чувствувам повече жизнена и нямам тази апатия и умора,която имах преди това.Опитвам се да спортувам,защото съм 130 килограма..това ме стресира страхотно,постоянно съм на диети,но няма ефект..Удари ме в краката болестта и много ме болят коленете,за което пия калций с витамин D.Искам да попитамдоктора,мога ли да пия КЕЛП екстракт,на теблетки,вместо Л Тироксина? Или в комбинация със селен,хром имагнезий? Два пъти бях в болница заради нарушен ритъм на сърцето.Доктора каза,че е хубаво да пия магнезий за сърцето.Изобщо ако може да ми кажете какви добавки и витамини мога да пия при тази ситуация? Нямам високо кръвно,нито диабет,само този гаден Тиреодит! Много искам да отслабна ище направя всичко каквото е по-силите ми,защото иначе ще полудея.Благодаря ви много предварително за отговора.Сърдечни поздрави от Холандия.

Уважаема албена,
Не можете да замените Л-Тироксин-а с Келп. Не трябва да спирате лечението си с Л-Тироксин или да променяте дозировката без изследвания и консултация с лекар. Коленете Ви болят защото сте със Затлъстяване, а не защото имате тиреоидно заболяване. Терапията с Витамин Д и Калций няма да облекчи болките в краката, но ще подобри здравето им. Щом Ви е препоръчано да приемайте магнезий, няма причина да не го вземате.