Цветовете в интериора - III част - ЖЪЛТОТО

Полезни съвети и практични идеи за дома и градината

Цветовете в интериора - III част - ЖЪЛТОТО

Мнениеот Siss » 05 Апр 2013, 10:45

Ред е да разгледаме усмихнатият цвят на слънцето и топлината – ЖЪЛТО.
yellow room.jpg
yellow room.jpg (7.65 KiB) Прегледано 2725 пъти
Дизайнерите са категорични, че жълтият цвят тонизира, зарежда ни с енергия, дава ни усещането за топлина и дори може да ни избави от сезонна депресия. Цветът се асоциира със слънцето, а слънчевите нюанси стимулират нервната система и мисловните процеси. Ето защо жълтите тонове се препоръчват за активните помещения в жилището – те са идеални за кабинета, всекидневната и детската стая. Могат да се включат и в спалнята, тъй като създават отпускаща атмосфера и подпомага отдиха. Жълтото се препоръчва още за студия, предназначени за творческа дейност, както и за помещенията със северно изложение. Да, ако искате да разширите пространство зрителното, заложете на слънчевия цвят. Жълтите стени са способни да наваксат липсата на светлина дори и в най – мрачната стая. Разбира се не трябва да прекаляваме с този цвят, защото в по - големи количества може да ни дойде в повече… За това е препоръчително жълтото да се комбинира с други цветове. Ярките тонове притежават добра съчетаемост. Най-пролетното съчетание, което ще ви повдигне настроението и ще ви напомни за свежестта е това между лимон и лайм. Ободряващият ефект на този сочен коктейл ви е гарантиран! За негов фон може да използвате и бяло.
yellow _laim.jpg
yellow _laim.jpg (58.14 KiB) Прегледано 2725 пъти
Комбинацията между жълто и сиво е универсална, но тези, които търсят класически комфорт, е по-добре да обърнат внимание на комбинацията жълто - кафяво. Това е едно идеално съчетание за спокоен и стилен интериор. Слънчевите тонове на жълтото в комбинация с кафяви акценти, като мебелите и подовете от дърво, могат да създадат незаменимо усещането за уют.
yellow brown.jpg
yellow brown.jpg (10.38 KiB) Прегледано 2725 пъти
Комбинацията на жълт и син цвят пък е едно доста гъвкаво съчетание, с чиято помощ може да се създаде както модерен, така и ретро интериор. За да придадете на жълто - синята стая шик от 60-те години, заложете на мебели от геометрични абажури.
yellow-blue-room.jpg
yellow-blue-room.jpg (27.94 KiB) Прегледано 2723 пъти

И нека завършим с една бляскава цветова комбинация, на която може да заложим, за да постигнем ярък и доста смел интериор. Това е съчетанието между черно, жълто и бяло, изградено върху контраста. Допада ли ви? А какво ще кажете да допълним към него огледала, стъклени повърхности и контраст на материите (сатен – кадифе, лак – гипс и т.н.)?Смело, нали? А вие от смелите дизайнери ли сте? Споделете своите мнения. Кои е вашият цвят? Залагате ли на жълтото в интериора?
Siss

Re: Цветовете в интериора - III част - ЖЪЛТОТО

Мнениеот Dior » 05 Апр 2013, 11:33

Смело е, но обичам да експериментирам и бих се престрашила...Особено след като попаднах нагледно на комбинацията
design.jpg
design.jpg (26.65 KiB) Прегледано 2714 пъти
Dior

Мнениеот rora » 05 Апр 2013, 13:25

Обожавам този слънчев цвят! Засега не съм се престрашила да прекаля с него у дома, но съм включила доста аксесоари в жълто...
rora

Мнениеот rossitta » 11 Апр 2013, 16:29

Не съм почитател на жълтото в интериора, но всичките предложения на снимките ми допаднаха. Може би трябва да се позамисля :P
rossitta

Мнениеот Evgenia » 29 Апр 2013, 14:25

Харесвам и жълто :P Носи жизнеността на слънцето и позитивно настроение. Бих избрала жълтият цвят за кухнята, трапезарията, малки пространства от апартамента и дори коридорни помещения, защото създава визуалната илюзия за пространство...
Evgenia

Мнениеот vessy » 26 Юли 2013, 11:39

Аз обичам топлите цветове. Жълтият и оранжевият цвят са приятели на добрия тонус. Затова се старая въпросните цветове да присъстват в декорацията на дома ми...
vessy

Мнениеот balsam » 11 Ное 2016, 15:45

Не ми е любим цвят, прекалено е ярък за мен. Макар че този на снимките изглежда добре. Явно зависи от нюанса му.
balsam

Назад към За дома – съвети и идеи