Имунопрофилактика - онлайн консултация със специалист детски болести

Тук може да задавате вашите въпроси, свързани със здравето на детето ви, към педиатър, хомеопат, паразитолог, детски психолог и психотерапевт.

Ваксини и имунизации

Мнениеот FramarAdmin2 » 08 Апр 2011, 12:34

Какво трябва да знаем за ваксините? Защо трябва да ваксинираме децата си? Кои са новите ваксини на пазара и какви са вашите отзиви за всяка от тях? Имат ли противопоказания ваксините предлагани на българския пазар?

Имунизациите са най-сигурното средство за предпазване на организма от заболявания. Действието на всяка имунизация е специфично срещу причинителите на определено заболяване.
Ваксините представляват живи или умъртвени бактерии или вируси, които са преработени по начин, че са загубили своите свойства да причиняват заболявания, но са със запазена способност да предизвикват изработването на противотела в организма, които унищожават микроорганизмите, срещу които са предназначени.

Изкуствен или естествен имунитет

Чрез имунизациите се получава изкуствен имунитет. Детето може да придобие естествен имунитет, след като преболедува от определено заболяване - например морбили, варицела, коклюш, заушка и др. Естествения имунитет трае обикновено цял живот, докато изкуственият се запазва за няколко години, поради което се правят реимунизации. Изкуственият и естественият имунитет се наричат още активни, защото противотелата се изработват в организма. Съществува и пасивен имунитет, който се осъществява чрез вкарване в организма на серуми с готови противотела действието на които е краткотрайно.


Имунизационен календар 2011г

Министерството на здравеопазването определя задължителните имунизации и реимунизации, възрастта, на която се правят, интервалите и съвместимостта между тях.

В първите 24 след раждането
Имунизация против хепатит тип В (I прием)
Рекомбинантна хепатит В ваксина - Engerix B
От 48-ия час след раждането
Имунизация против туберкулоза
БЦЖ ваксина- BCG
От 1 месец
Имунизация против хепатит В (II прием)
Рекомбинантна хепатитВ ваксина - Engerix B

От 2 месец
1. Имунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В(I прием)
2. Имунизация против пневмококови заболявания (I прием)
1. Комбинирана петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш (с безклетъчна компонента), инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип B - Infanrix, IPV, HiB, Pentaxim
2.Конюгирана пневмококова ваксина - Synflorix, Prevenar

От 3 месец
1. Имунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В (II прием)
2. Имунизация против пневмококови заболявания (II прием)
1.Комбинирана петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш (с безклетъчна компонента), инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип B - Infanrix, IPV, HiB, Pentaxim
2. Конюгирана пневмококова ваксина - Synflorix, Prevenar

От 4 месец
1.Имунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В (III прием)
2. Имунизация против пневмококови заболявания (III прием)
1. Комбинирана петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш (с безклетъчна компонента), инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип B - Infanrix, IPV, HiB, Pentaxim
2. Конюгирана пневмококова ваксина - Synflorix, Prevenar

От 6 месец

Имунизация против хепатит B ( ІІІ прием )
Рекомбинантна хепатит B ваксина - Engerix B

От 7-10 месец

1. Проверка за белег след БЦЖ имунизация. На децата без белег се прави проба Манту ( 5 ME PPD ) и отрицателните се имунизират
БЦЖ ваксина - BCG

От 12 месец

Реимунизация срещу пневмококови заболявания, не по-рано от 6 месеца след III-тия прием (ІV прием)
Конюгирана пневмококова ваксина - Synflorix, Prevenar
От 13 месец
Имунизация против морбили, паротит и рубеола
Комбинирана ваксина морбили-паротит-рубеола - Priorix

Шестнадесет месеца (не по-рано от една година след третия прием)

-Реимунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип B (ІV прием)
-Комбинирана петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш (с безклетъчна компонента), инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип B - Infanrix, IPV, HiB, Pentaxim

На 6-7 години (I клас)

-Реимунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш (V прием)
-Комбинирана четирикомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (безклетъчна компонента) и инактивирана полиомиелитна ваксина - [b]Tetraxim


На 11 години (V клас)

-Реимунизация против туберкулоза (след отрицателна проба Манту)
-БЦЖ ваксина- BCG
[
color=#FF0000]На 12 години (VI клас) [/color]

- Реимунизация против морбили, паротит и рубеола
- Комбинирана ваксина морбили-паротит-рубеола - Priorix
-Реимунизация против тетанус и дифтерия
-ТД ваксина - Tetadif, Diftet

Седемнадесет години
- Реимунизация против туберкулоза (след отрицателна проба Манту)
-. Реимунизация против тетанус и дифтерия
- БЦЖ ваксина - BCG
- ТД ваксина - Tetadif, Diftet

От 25-ата година през 10 години

-Реимунизация против тетанус и дифтерия
-ТД ваксина - Tetadif, Diftet

Ваксини по избор – те не влизат в задължителният имунизационен календар на България и са по желание на родителите.След консултация със своя педиатър родителите могат да вземат най-доброто решение относно здравето на своето дете. Задължително условие при поставчнето на каквато и да е ваксина е детето да бъде напълно здраво.
Ваксини по препопъка на лекаря:
Хемофилус инфлуенце тип В инфекции – до навършване на 6 месеца на детето се правят 3 приема през 2 месеца, а след 6 месеца - 2 приема, освен ако педиатърът не предложи друга по -подходяща схема. В останалите европейски държави и САЩ тази ваксина е задължителна.
Ваксината не предпазва от заболяване от опасния бактериален менингококов сепсис.
Пневмококова ваксина (Пневмо 23)- ваксината е препоръчителна при хора изложени на постоянни грипни инфекции или страдащи от чести възпаления на горните дихателни пътища.
Подходяща е за деца и възрастни като осигурява имунитет за 6 години, срещу Стрептококус пневмоние.
Ваксина против хепатит А – Хепатит А е наречена болестта на мръсните ръце и засяга най-често децата, тъй като все още нямат изградени добри хигиенни навици. Заболяването протича сравнително леко под формата на епидемия.
Ваксината се поставя след втората година на детето и създава доживотен имунитет.
Противогрипна ваксина – ваксината е антигенно променяща се в съответствие с циркулиращите типове вируси. Препоръчва се за профилактика на грип при деца (над 6 месечна възраст) и възрастни.Противогрипната ваксина не предпазва от респираторни заболявания, причинени от други вируси.
Странични ефекти от ваксините:
Един от най-честите странични ефекти на ваксините това е подуване и зачервяване след поставянето й, в случая можете да направите компрес от риванол на мястото на ваксинацията и не къпете дето до следващия ден. При поставяне на БЦЖ ваксина мястото може са секретира и да се образува гнойна раничка, това е показател, че имунизацията е била успешна.
Ако детето ви вдигне висока температура, започне да повръща или се появи обрив, незабавно се свържете с вашият педиатър
При поява на противопоказания, можете да отложите поставянето на ваксината за период не по-дълъг от 6 месеца. Поставянето на имунизация не може да бъде извършено преди достигане до определената според Имунизационния календар възраст. Ваксините не се поставят през интервал по- кратък от един месец, тъй като точно толкова време е нужно на организма да изгради имунитета, а поставянето на следваща ваксина ще отслаби влиянието на предходната.

Възможни странични реакции

Като правило имунизациите са безвредни, но все пак някои от тях предизвикват странични реакции, които родителите следва да знаят, за да не се безпокоят излишно.
При имунизацията против Хепатит страничните реакции се проявяват до 5 -тия ден след инжектирането с краткотрайна болезненост, зачервяване и подуване на мястото на имунизацията, а по-рядко - слабо повишена температура, отпадналост, безпокойство.
Имунизацията против туберкулоза се прави вътрекожно в лявото рамо. След 7-ия-10-ия, а понякога и по-късно на мястото на имунизирането се появява червена пъпка, която след няколко седмици образува подутина, която се размеква в средата, където се образува бавно зарастваща рана, от която изтича бял секрет. След зарастването на раната остава белег за цял живот. Наличието на белега означава, че имунизацията е сполучлива.
Имунизацията против полиомиелит обикновено не дава странични явления. Може да се появят, макар и рядко, диарични изпражнения, отпадналост и безапетитие за няколко дни.
При имунизацията против дифтерия-тетанус-коклюш може да се появи подутина, зачервяване и болезненост на мястото на инжектирането, а така също температура, безапетитие, краткотрайна диария, отпадналост или безпокойство.
При имунизацията против морбили, паротит и рубеола може да се появи суха кашлица и лек дребнопетнист обрив, така също слаб оток на слюнчените жлези около ушите.
Реимунизациите по правило не дават странични реакции.
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17

Re: Ваксини и имунизации

Мнениеот Yana » 08 Апр 2011, 14:07

Аз съм за ваксините .
Ето ваксинирах детето срещу хипатит А , и пламна епидемията , детето ходи на градинка без проблем.
Но , с ваксината срещу пневмокови инфекции не сполучихме , сега сме в къщи с пневмония , която така тихо мина през нас , че дори и не разбрах кога стана .Вдигна само температура при това не е много висока , два дни , и кашлица на третия. След снимка се установи заболяването .Така ,че незнам. Детето е много подвижно, непрекъснато играе, единственият видим проблем са секретите от носа. Но все пак смятам ,че ваксините за необходимост.
Yana
 
Мнения: 22
Регистриран на: 06 Апр 2011, 08:22
Местоположение: гр. Казанлък

Re: Ваксини и имунизации

Мнениеот southern_sun » 08 Апр 2011, 15:24

А вие като майка какво бихте предпочела безплатните ваксини отпускани от министерството или скъпите, които се предлагат в аптеките?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Ваксини и имунизации

Мнениеот bisertaskov » 08 Апр 2011, 23:22

southernsun написа:А вие като майка какво бихте предпочела безплатните ваксини отпускани от министерството или скъпите, които се предлагат в аптеките?

Аз като татко :D питам за кои ваксини става въпрос? Пентаксима беше платен но сега е безплатен,Ротарикс ваксината не е в календара и трябва да си я купиш от аптека и т.н
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov
 
Мнения: 588
Регистриран на: 23 Мар 2011, 10:22

Re: Ваксини и имунизации

Мнениеот southern_sun » 08 Апр 2011, 23:28

Абе да ви кажа аз се колебая, всъщност моето дете е голямо и аз малко съм назад в новите имунизации на пазара, но какво ми е направило впечатление: много родители се оплакват от странични ефекти на ваксините. Дали е правилно да имунизираме децата си?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Ваксини и имунизации

Мнениеот bisertaskov » 08 Апр 2011, 23:30

Yana написа:Аз съм за ваксините .
Ето ваксинирах детето срещу хипатит А , и пламна епидемията , детето ходи на градинка без проблем.
Но , с ваксината срещу пневмокови инфекции не сполучихме , сега сме в къщи с пневмония , която така тихо мина през нас , че дори и не разбрах кога стана .Вдигна само температура при това не е много висока , два дни , и кашлица на третия. След снимка се установи заболяването .Така ,че незнам. Детето е много подвижно, непрекъснато играе, единственият видим проблем са секретите от носа. Но все пак смятам ,че ваксините за необходимост.

Напълно съм съгласен че ваксините са необходими.Четох някъде че в Канада няма задължителни ваксини, има препоръчителен календар,но мисля че не сме дорасли за такова нещо.
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov
 
Мнения: 588
Регистриран на: 23 Мар 2011, 10:22

Re: Ваксини и имунизации

Мнениеот bisertaskov » 08 Апр 2011, 23:33

southernsun написа:Абе да ви кажа аз се колебая, всъщност моето дете е голямо и аз малко съм назад в новите имунизации на пазара, но какво ми е направило впечатление: много родители се оплакват от странични ефекти на ваксините. Дали е правилно да имунизираме децата си?

А ти били рискувал като родител да се откажеш от ваксинация на детето си аз примерно НЕ ?
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov
 
Мнения: 588
Регистриран на: 23 Мар 2011, 10:22

Re: Ваксини и имунизации

Мнениеот Margo » 08 Апр 2011, 23:39

аз до някъде съм ЗА до някъде съм против, слушала съм родители, които казват, че след жива ваксина децата им се разболяват от тежки болести. Дори имаше предаване по една от националните телевизии, където едно семейство сподели такава история. Да съгласна съм, че ако не бяха измислени ваксините още щяхме да умираме от едра шарка, полиомиелит и какво ли още не. А защо в Канада са препоръчителни, а не задължителни :?:
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Ваксини и имунизации

Мнениеот bisertaskov » 09 Апр 2011, 19:42

Margo написа:аз до някъде съм ЗА до някъде съм против, слушала съм родители, които казват, че след жива ваксина децата им се разболяват от тежки болести. Дори имаше предаване по една от националните телевизии, където едно семейство сподели такава история. Да съгласна съм, че ако не бяха измислени ваксините още щяхме да умираме от едра шарка, полиомиелит и какво ли още не. А защо в Канада са препоръчителни, а не задължителни :?:

Така прочетох за Канада,пишеше и за Холандия просто ваксините не са задължителни а силно препоръчителни точно така беше написано.
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov
 
Мнения: 588
Регистриран на: 23 Мар 2011, 10:22

Re: Ваксини и имунизации

Мнениеот southern_sun » 18 Апр 2011, 10:58

Вижте какво открих тук, поред вас за какво се прави тази извънредна кампания? Дали пак няма да обявят бум на заболели?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Следваща

Назад към Детски болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта