Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева
Правила на форума
Заключена

Д-р Искрен Станилов - ветеринарна медицина

21 Дек 2013, 22:50

chcff (2).jpg
chcff (2).jpg (21.48 KiB) Прегледано 3844 пъти

Re: Д-р Искрен Станилов - ветеринарна медицина

14 Яну 2014, 17:23

Здравейте, имам коте на 8-9 месеца мъжко и преди около месец му се появи една рана пред ушето. От много чесане му опадна козинката в този участък и малко се поразрастна раната. Водихме го доста пъти на лекар, тя каза, че са гъбички и ни предписа Кортизем. Наложи се да сложим яка на котето, за да предотвратим чесането, но все още го сърби след доста време мазане. Дали да не пробваме някакво друго лекарство? Казаха ми, че Кортизем не бил за гъбички и просто вече не знам как да постъпя. Казаха ми, че с горяло масло се лекували успешно всякакви рани, защото съдържа въглерод, а той пречиствал ? :( :(

15 Яну 2014, 22:22

mihaela.draganova написа:Здравейте, имам коте на 8-9 месеца мъжко и преди около месец му се появи една рана пред ушето. От много чесане му опадна козинката в този участък и малко се поразрастна раната. Водихме го доста пъти на лекар, тя каза, че са гъбички и ни предписа Кортизем. Наложи се да сложим яка на котето, за да предотвратим чесането, но все още го сърби след доста време мазане. Дали да не пробваме някакво друго лекарство? Казаха ми, че Кортизем не бил за гъбички и просто вече не знам как да постъпя. Казаха ми, че с горяло масло се лекували успешно всякакви рани, защото съдържа въглерод, а той пречиствал ? :( :(

Здравейте mihaela.draganova,

С удоволствие ще се постарая да ви помогна, но затова ще е нужно вашето съдействие. Моля да ми изпратите няколко (3-5) ясни снимки на раната, обхващащи раневия ръб, самата рана и близък план в раната, по възможност най-висока резолюция на снимката, но не й по малки от 5 мега пиксела на електрона поща: iskren.stanilov@abv.bg

Добре е да дадете отговори на следните въпроси:

Прилагате ли други лекарства? Ако да, какви и от колко време?

Вашият любимец притежава ли паспорт?

Вашият лекуващ лекар взимал ли е проба за микроскопско изследване?

Кога за последно е обезпаразитен Вашия любимец? Ако да, с какво?

Забелязахте ли кога се появи раната, преди да започне да се чеше или след това?
Колко време мина от момента, в който се появи раната до днешна дата?

Фактори за развитие на дерматитите

Един от предразполагащите фактори за развитие на дерматитите е замърсяването на кожата, което довежда до запушване на изходните канали на мастните и потните жлези. Други фактори са недоимъчни заболявания, непълноценното хранене, обезводняването и обезмазняването на кожата, интоксикации и/или стресови състояния, също така и подлагането на кожата на изгаряне или измръзване и още др.

На този етап е рано да предложа лечение, защото не съм наясно с клиничния сличай, а що се отнася до Продукта Кортизем, той съдържа антибиотик с широк спектър на действие ( Неомицин срещу „Грам +” и „Грам –„ микроорганизми ), което може да предпази и/или ограничи вторична бактериална инфекция и Преднизолон, който е глюкокортикоид, полезен при лечението на широк спектър от възпалителни и автоимунни процеси. Също така съдържа формула спомагаща хидратацията на кожата. Аз лично не ви съветвам да използвате горяло масло, без съгласието и контрола на лекуващия ви ветеринарен лекар. Заболяванията от такъв тип са много упорити и не бива да прекратявате лечението предписано ви от ветеринарен специалист.

Бъдете стриктни и отговорни, въоръжете се с търпение за разрешаването на тези проблеми се изисква постоянство. За допълнителна информация, по - бърза кореспонденция и други, моля използвайте телефонния номер посочен в Справочник Фрамар.

22 Яну 2014, 22:22

Здравейте, д-р Станилов.
Имаме мъжки котарк на около 2 години. Прибрахме го от улицата март месец миналата година. Още тогава беше с проблеми със зъбите(мисля, че гингивит). Направихме един курс с антибиотици, като те премахнаха само неприятната миризма и нищо повече. Наскоро го водихме пак при друг лекар- махнаха му зъбния камък, минахме още един курс с антибиотици и го мазахме с гранулин. Положението със зъбите е добре, но току що забелязах нещо като афта отстрани на устата му. Много е буен и не ми позволява да го огледам добре, но изглежда като бяло балонче и леко зачервено отстрани. От няколко дни издава странен звук, когато се прозява, помислих, че може би го боли... На снимката не се вижда много добре, но все пак може да е от полза.
http://prikachi.com/images.php?images/528/6981528d.jpg

23 Яну 2014, 20:54

mbm написа:Здравейте, д-р Станилов.
Имаме мъжки котарк на около 2 години. Прибрахме го от улицата март месец миналата година. Още тогава беше с проблеми със зъбите(мисля, че гингивит). Направихме един курс с антибиотици, като те премахнаха само неприятната миризма и нищо повече. Наскоро го водихме пак при друг лекар- махнаха му зъбния камък, минахме още един курс с антибиотици и го мазахме с гранулин. Положението със зъбите е добре, но току що забелязах нещо като афта отстрани на устата му. Много е буен и не ми позволява да го огледам добре, но изглежда като бяло балонче и леко зачервено отстрани. От няколко дни издава странен звук, когато се прозява, помислих, че може би го боли... На снимката не се вижда много добре, но все пак може да е от полза.

Здравейте mbm,

Много добре сте постъпили, като сте предприели почистване на зъбната плака и зъбния камък. Антибиотико терапията е задължителна след такива манипулаций, това не трябва да ви притеснява. Гранулина е доказал се продукт и е подходящ за такива състояния. Доколкото може да се види от снимката, колегата си е свършил работата относно почистването на зъбния камък и предполагам е овладял възпалителния процес на венците.
Искам да попитам, инструментално ли почистиха зъбния камък или чрез ултразвуков скалер ?
Подложиха ли вашия любимец под анестезия или беше без упойка ? Ако е имало такава, каква е била тя ?
С какво храните този хубав, бял и пухкав котарак ?
Давали ли сте скоро храна с костици ?
Има ли зачервяване непосредствено над зъбите?
Приема ли спокойно храна?
Прилагате ли лекарства? Ако да, какви и от кога?

Искам да благодаря за снимката, макар и леко с червен оттенак е добър ориентир.

24 Яну 2014, 19:02

Dr Iskren Stanilov написа:

Здравейте mbm,

Много добре сте постъпили, като сте предприели почистване на зъбната плака и зъбния камък. Антибиотико терапията е задължителна след такива манипулаций, това не трябва да ви притеснява. Гранулина е доказал се продукт и е подходящ за такива състояния. Доколкото може да се види от снимката, колегата си е свършил работата относно почистването на зъбния камък и предполагам е овладял възпалителния процес на венците.
Искам да попитам, инструментално ли почистиха зъбния камък или чрез ултразвуков скалер ?
Подложиха ли вашия любимец под анестезия или беше без упойка ? Ако е имало такава, каква е била тя ?

С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

За контакти: Справочник Фрамар.

Здравейте.
В отговор на въпросите Ви:
Зъбният камък е почистен с ултразвук.
За упойката не съм много сигурна, казаха, че е нещо с диазепам.
Докторът ни каза, че е хубаво да му купим храна за зъбките и му взехме роял канин специално за това. Храна с костици не сме му давали.
Мисля, че няма зачервяване над зъбите, не ни позволява да го огледаме добре.
Храни се нормално, но понякога си придава важности и не яде всичко.
В момента вече не му даваме никакви лекарства, само го мажем с гранулин. Антибиотикът, който му давахме беше Стоморжил.

27 Яну 2014, 23:04

mbm написа:
Dr Iskren Stanilov написа:

Здравейте mbm,

С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

За контакти: Справочник Фрамар.

Здравейте.
В отговор на въпросите Ви:
Зъбният камък е почистен с ултразвук.
За упойката не съм много сигурна, казаха, че е нещо с диазепам.
Докторът ни каза, че е хубаво да му купим храна за зъбките и му взехме роял канин специално за това. Храна с костици не сме му давали.
Мисля, че няма зачервяване над зъбите, не ни позволява да го огледаме добре.
Храни се нормално, но понякога си придава важности и не яде всичко.
В момента вече не му даваме никакви лекарства, само го мажем с гранулин. Антибиотикът, който му давахме беше Стоморжил.

Здравейте mbm,

Почистването на зъбния камък с ултразвук е по-добрия вариант, понеже изключва възможността от риск за нараняване на меките тъкани при премахването на зъбния камък на ръка, чрез стоматологични инструменти.
Виждам, че сте предприели всичко нужно за правилното хранене.
Липсата на зачервяване е добър признак и може да означава, че инфекцията е овладяна. Използваният медикамент от колегата е предназначен за лечение на инфекции на устната кухина. Така че, както предполагам, на този етап нещата вече са се подобрили. Това което можете да направите е да продължавате да мажете с гранулин (стриктно спазвайки препоръките на личния ви ветеринарен лекар за начина на употребата му) до пълното премахване на зачервяването. За поддържането хигиената на устната кухина с цел предотвратяване лошия дъх и предпазване от нова инфекция, може да комбинирате с Хлорхексидин за промивки на устната кухина в правилна концентрация, също така има и пластири, който веднага след като поставите на лигавицата, залепват за нея. Активните съставки-хлорхексидин и никотинамид се разтварят в продължение на няколко часа и се освобождават в устата. След като активните съставки са изцяло освободени от пластира той се поглъща без вредни ефекти.
Друг вариант за хигиената на устата е както и при нас хората, с четка и паста, но това е по-трудоемко и не всички любимци го позволяват, особено котараците.

Моля, да ме държите в течение на лечебния процес.

31 Яну 2014, 18:51

Здравейте , д-р Станилов! Имам 8 годишен кокер шпаньол , откриха му ХБН . Има ерлихиоза и дирофилариоза, анемия , която разбрах, че е от ХБН. Сега му давам Преднивет , Ренал Кани, Вит К и Доксициклин . Това ни изписа ветеринарят . Състоянието му се подобри, апетитът му се засили, пак е малко отпуснат , но е значително по-добре. Аз искам да Ви попитам с какво да го храня? Давам му всеки ден морков , тиква, ябълка по малко, малко чисто бяло месо пилешко, но никъде не мога да открия за кучета с ХБН какво точно трябва да се дава. Има ли храни, с които да намаля фосфатите в кръвта? Заради анемията му давам моркова и тиквата, ябълката много я обича и му давам по малко , от нея може ли да се повиши ph на кръвта? Мисля да му купя и специална храна за кучета с ХБН , но с нея ще продължавам да му давам и зеленчуците. Ако можете да ми кажете храни , които са подходящи, които да му дават нужните итамини, без да затрудняват храносмилането и работата на бъбреците. Ще ви запиша резултатите от кръвното изследване , за да се ориентирате какво е състоянието му - RBC- 3.96 , Hb-88.4 , Hct - 0.293 , PLt - 5.65 - силно понижени , урея - 72.78 , креатинин - 318,91 . Моля , кажете в кой стадии е според тези резултати и какво е най-правилното лечение. Благодаря!

01 Фев 2014, 04:29

Също така пропуснах да кажа , че му е правена уретростомия , преди 5 години майка ми го намери и тогава вече я имаше тази операция.

03 Фев 2014, 22:01

Petq93 написа:Здравейте , д-р Станилов! Имам 8 годишен кокер шпаньол , откриха му ХБН . Има ерлихиоза и дирофилариоза, анемия , която разбрах, че е от ХБН. Сега му давам Преднивет , Ренал Кани, Вит К и Доксициклин . Това ни изписа ветеринарят . Състоянието му се подобри, апетитът му се засили, пак е малко отпуснат , но е значително по-добре. Аз искам да Ви попитам с какво да го храня? Давам му всеки ден морков , тиква, ябълка по малко, малко чисто бяло месо пилешко, но никъде не мога да открия за кучета с ХБН какво точно трябва да се дава. Има ли храни, с които да намаля фосфатите в кръвта? Заради анемията му давам моркова и тиквата, ябълката много я обича и му давам по малко , от нея може ли да се повиши ph на кръвта? Мисля да му купя и специална храна за кучета с ХБН , но с нея ще продължавам да му давам и зеленчуците. Ако можете да ми кажете храни , които са подходящи, които да му дават нужните итамини, без да затрудняват храносмилането и работата на бъбреците. Ще ви запиша резултатите от кръвното изследване , за да се ориентирате какво е състоянието му - RBC- 3.96 , Hb-88.4 , Hct - 0.293 , PLt - 5.65 - силно понижени , урея - 72.78 , креатинин - 318,91 . Моля , кажете в кой стадии е според тези резултати и какво е най-правилното лечение. Благодаря!

Здравейте Petq93,

Първо искам да ви поздравя за добре структурираното запитване и подробната информация, която сте ми предоставили. Затова ще си позволя да цитирам въпросите ви и ще се посторая да ви отговоря подробно. Ако желаете да ви предоставя повече информация отностно ерлихиозата и дирофилариозата, направете запитване в следващо съобщение.

Дирофилариозата е животозастрашаващо паразитно заболяване причинено от кръгли червеи. Ларвите на червеите се размножават в кръвта на кучето, като краен гостоприемник. Веднъж нахранен комар с кръв на такова животно може да стане междинен гостоприемник и носител на ларвите, по този начин може да предаде ларвите в кръвта на друго здраво животно. Възрастните форми на паразитите живеят в сърцето и белодробната артерия на кучетата, което води до сърдечна слабост. А вторичните нарушения могат да спомогнат за развитието на ХБН.

Ehrlicia canis инфексията е кърлежо преносима зооноза, по известна като Моноцитна ерлихиоза при кучетата ( МЕК ) . Не всяка тромбоцитопения е ерлихиоза. Хубаво е да се направи бърз тест за доказването и, най – вече поради факта, че е много опасна за домашния любимец, а също и за нас хората, понеже е зооноза. Доксициклин е широкоспектърен антибиотик от тетрациклиновата група и е добър избор. Хубаво е да се комбинира с легафитон хранителна добавка за кучета и котки, спомагаща за правилно функциониране на черния дроб и бъбреците. Хроничната форма на ерлихиозата, при намеса на бактерии и протозои може да спомогне за развитието на ХБН.

„ Мисля да му купя и специална храна за кучета с ХБН, ако можете да ми кажете храни , които са подходящи, които да му дават нужните витамини, без да затрудняват храносмилането и работата на бъбреците ? ”

Prescription Diet Canine Renal Phase 1 Formula
Prescription Diet Canine Renal Phase 2 Formula
Prescription Diet Canine c/d; k/d; u/d;

„ Аз искам да Ви попитам с какво да го храня ? „

Ако желаете да приготвяте сами храната ето няколко рецепти:

Рецепта:
115 гр телешко месо
440гр сварен ориз
3 филийки бял хляб
1 яице размер L
1 чаена лъжичка яйчени черупки

Рецепта:
440 гр сварен ориз
1 яице размер L
2 супени лъжици олио
1г калиев хлорид
1/4 чаена лъжичка яйчени черупки

„ Какво точно трябва да се дава ? „

Спокойно можете да продължите с включването на тиква и морков към диетата, пилешките гърди са добър избор като за месо, но като цяло във вашия случай е хубаво да се намали протеина поради високата урея - 72.78, при норма до 60 mg/dl. Хубаво е диетата да съдържа повече висококачествени протеини, поради нуждата от аминокиселини, но пък същевременно трябва да се поддържа кръвния уреен азот под норма.

„ Има ли храни, с които да намаля фосфатите в кръвта ? „

Да има хранителна добавка Epakitin на която активната съставка е хитозан,който е естествен полизахарид. Той е получен от черупките на скариди и раци. Тази съставка се свързва с фосфора, което ограничава усвояването на фосфор през чревната лигавица. Това ограничение помага на домашните любимци с ХБН, като забавя щетите, причинени от болестта.

„ Моля, кажете в кой стадии е според тези резултати и какво е най-правилното лечение ? „

Според международната бъбречна асоциация ( IRIS ) фазите на ХБН са 4-ри :
Като при първата е най – слаб развоя на болеста а при последната най – силен. Съдейки по биохимичната картина ( креатинин - 318,91 ) вашия домашен любимец е в 3-та фаза. Най – подходящото лечение според мен би било с цел протекция на бъбреците и при повишаване на креатинина над 440, симптомологично лечение.

За съжаление при Английски кокер шпаньол причините за това състояние може да бъдат наследствени – нарушения в базалната гломерулна мембрана ( автозомно- рецесивно ). Средната възраст на диагностициране е при приблизително 7 годишни кучетата. Изявата на ХБН се увеличава с възрастта на животните.

При кокер шпаньола с фамилна нефропатия, протеиноурията се проявява на възраст около 4 – 6 месеца и е постоянна. Това се придружава от забавен растеж и развитие на изостенурия и азотемия.
Установени са два различни фамилни бъбречни синдрома при Мекокосместия житен териер ( Soft- coated wheaten terrier ) – бъбречна дисплазия ( проявява се обикновено преди кучето да навърши 2 години ) и ентеропатия със загуба на протеин и нефропатия ( проявява се на възраст между 2 и 11 години)

Други възможни ПРИЧИНИ за ХБН :
Повечето от тях са неизяснени и заболяването се нарича хронична генерализирана нефропатия. Включва се фамилна и вродена бъбречна болест,хронична форма на нефротоксини, хиперкалцемия, хипокалиемична нефропатия, гломерулонефрит, амилоидоза, пиелонефрит, бъбречна поликистоза, хронична обструкция на пикочните пътища, лекарства, лимфом, лептоспироза (след остра бъбречна недостатъчност) и евентуално, захарен диабет.

Нормалните функции на бъбреците са да елиминират метаболитните отпадъци, да поддържат водната хомеостаза, както и производството на хормони
(еритропоетин, калцитриол, ренин). При наличието на бъбречна недостатъчност се губи до ¾ от нефроните и настъпва органна дисфункция, като този процес може да протече бързо (остра ) и в продължение на месеци и години ( хронична) бъбречна недостатъчност. При евентуален развой на тези събития може да се очакват нарушения във всички функции на бъбреците.

Функционалноста на бъбреците намалява с повече от приблизително 75%, а резултата е нарушена концентрираща способност ( което води до полиурия и полидипсия) и задържане на азотни отпадъчни продукти от протеиния катаболизъм (водещо до азотемия ) . Тежка хронична бъбречна недостатъчност ( ХБН ) води до уремия, която може да доведе до необратими щети! Намаленото производство на еритропоетин и калцитриол чрез бъбреците води до хипопролиферативна анемия и вторичен бъбречен хиперпаратиреоидизъм. Наблюдава се честа дехидратация. Промени във формата и размера на бъбреците – стават по малки (може да се види на Рентгенова снимка и Ехограф) и с неправилна повърхност (Ехограф) или уголемени бъбреци в следствие на поликистоза, бъбречно заболяване или лимфома.

Освен нарушената функционалност на бъбреците може да бъдат засегнати:

Сетивни органи - Остра слепота , поради хипертония
Лезии на ретината

Нервната система – Може да бъде изявена с невъзможност за контрол над физиологичните нужди през ноща ( да се изтърва ), дори и до припадъци и/или кома

Стомашно-чревни- Уремичен стоматит (за лечение: лидокаин, хлорхексидин и др. )
Гастрит
Уремичен дъх “ halitosis uremica
Хеморагии по лигавицата на устната кухина (за лечение: Vit K и др. )
Хеморагии по лигавица на стомашно чревния тракт, (за лечение: Vit K и др. )
Реакцията на храносмилателна система е разнообразна може да има диария, повръщане, а дори и запек.

Мускулно-скелетната система - Загуба на тегло, анорексия

Други телесни системи - Вторично засегнати от уремията

Изследването на кръвта при такива пациенти може да показва Анемия ( нормохромна, нормоцитна ) която организма не може сам да компенсира. Причините за такава анемия са дефицита на еритропоетина, евентуалната загуба на кръв, намалената продължителността на живота на червените кръвни клетки, миелофиброзата, уремичния инхибитор на еритропоезата и др.

Биохимичната картина може да показва азотемия, хиперфосфатемия, хипергликемия, високи нива на амилаза.

Изследването на урината, показва променливи показатели, нарушаване на специфичното тегло на урината (USG), ацидурия, протеинурия, глюкозурия, хематурия, наличие на клетки и/или фрагменти от такива в урината, даващи насока за засегнатите клетки.

Преди да предприемете каквото и да е относно здравословното състояние на вашия любимец, направете консултация с Личния ви ветеринарен лекар .

Лечение на декомпенсационните промени настъпили в следствие на ХБН

- флуидна терапия
- лечение на нарушенията в гастроинтестиналния тракт
- лечение на метаболитната ацидоза

Дългосрочни цели на терапията са бавна прогресия на бъбречната недостатъчност,
подобряване на клиничните признаци на уремията, минимизиране на нарушенията, свързани със загубата на водата и електролитите, много важна е подкрепата на организма с адекватно хранене ( ИНДИВИДУАЛНО за всеки пациент )

ДИЕТИЧНА ТЕРАПИЯ

Ограничаване на приема на протеин и фосфор
• използване на витамини: Vit B, Vit C
• използване на антиоксиданти:Vit E, бета каротин , селен
• използване на омега 3 и омега 6 мастни киселини в балансирано киселинно съотношение

Метаболитна ацидоза ( понижава Ph на кръвта )
- натрупване на водородни йони
- прогресия на бъбречната недостатъчност
- катаболен ефект

• Сода бикарбонат 8 – 12 мг/кг през устата 3 пъти дневно (същевременно пречи на хипертонията)
• Желязо 15-30 мг/кг през устата 2 пъти дневно

Ниво на натрия в диетата:
- често системна хипертония ( ЧЕСТО ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ )
- постепенно ограничаване на количеството на натрий ( ПО-МАЛКО СОЛ )

Загуба на апетит:
- промени в диетата постепенно за период от 1 - 2 седмици
- хранене на малки порции
- използване на животински мазнини, масло, извара, сок от миди, бульон и др.

Дехидратация:
Постоянен свободен достъп до свежа вода за пиене
При поява на проблеми да се премине към флуидна терапия

Хипертония :
• АЦЕ инхибиторите: Беназеприл 0.25 - 0.5 мг / кг от 1 до 2 пъти на ден
Еналаприл 0,25 - 0,5 мг / кг 1 до 2 пъти на ден

Блокери на калциевите канали:
• (Fe) амлодипин 0.625 мг веднъж на ден

За лечението на хипопролиферативна анемия настъпила поради ХБН се използва: Рекомбинантен човешки еритропоетин (РЧЕ) 100 UI / кг 3 пъти седмично. С цел стимулиране образуването на нови еритроцити от костно мозъчните стволови клетки. При лечението на този тип анемия, кръвта се изследва от един до два пъти седмично, ако няма резултат в рамките на 3 - 4 месеца, трябва да се увеличи дозата до 125-150 UI / кг РЧЕ. Възможно е настъпването на усложнения, като алергична реакция, треска, настъпили поради развитието на антитела срещу РЧЕ, като това се случва в 25 - 30% от животните.

Преди да предприемете каквото и да е относно здравословното състояние на вашия любимец, направете консултация с Личния ви ветеринарен лекар .

Моля читателите на forum.framar.bg при спешни случай да използват посочения телефонен номер в Справочник Фрамар.
Заключена
Отиди на страница: 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23