Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева
Правила на форума
Заключена

Re: Д-р Искрен Станилов - ветеринарна медицина

26 Юли 2014, 09:45

Здравейте! Преди около седмица намерих котарак, който беше нахапан от кучета. Имаше две сериозни рани и беше ужасно слаб. Тъй като бях на село и нямах възможност да го заведа в клиника, го прегледа един ветеринар от селото- изписа му антибиотик и разтвор за промивка на раните. Котаракът е доста по-добре- по-жизнен, храни се и дори видимо е наддал тегло, раните почти заздравяха. това, което ме притеснява е, че на главата и на едната предна лапа има обезкосмени петна- кожата е доста суха и дори се бели. Първоначално мислех, че е от борбата с кучето, което го е хапало, но започвам да се тревожа дали не е нещо кожно, защото на местата около раните, които също бяха без козина вече започва да расте такава, но не и на главата и лапичката. Тъй като в момента нямам възможност да го заведа на лекар, ще съм Ви много благодарна, ако кажете какво е вашето мнение и мога ли да приложа някакво лечение. Също така се притеснявам може ли да се заразят хората вкъщи, които имат контакт с котето, а имаме и други животни. Благодаря Ви!

02 Авг 2014, 17:19

Здравейте!
Д-р Станилов, имаме следния проблем с нашата писана.Тя е на 12 години, от една година има проблем с черния дроб. Периодично през около два месеца, два-три часа, след като се е нахранила повръща няколкократно, докато изпразни напълно стомахчето си от храната.Изледванията й след такова повръщане са високи стойности на чернодробния ензим Алат и леко завишени стойности на Асат, останалите резултати на кръвната картина са в норма.Започваме терапия с легафитон и няколко дни е на антибиотик и за около седмица стойностите на чернодробните ензими влизат в норма.Само да добавя, че вече година се храни само с лечебна храна Hepatic Royal Canin.
Имам следният въпрос, понеже отлично се повлиява от легафитона и когато го приема няма повръщания и чернодробните й ензими са в норма, може ли да й се дава постоянно или с малки прекъсвания?
Разбрах, че препарата не е лекарствено средство, а хранителна добавка, но се притесняваме организма й да привикне към препарата и в даден момент да не се повлиява от него или да има някакво кумулиране в организма и да е опасно при дълга, постоянна употреба.

04 Авг 2014, 22:12

nicky120790 написа:Здравейте д-р Станилов,

Имам нужда от съвета Ви.Имам хъски на 5 години.От около 2 години насам има кожни проблеми.Засилват се през лятото и намаляват зимата.Ушите му често се възпаляват.Но се справяхме някак си досега.Докторите казват че е алергия.На последната консултация(която беше преди няколко седмици) ми изписаха някакъв шампоан.Но не виждам голяма промяна.Да не кажа никаква.Обикновено се зачервява под мишниците,между крачетата и около муцунката.Тази година обаче има и по лапите.Струва ми се и че ушите му са зачервени.Постоянно се чеше,а е обезпаразитен.Ползвам Адвантикс,защото живеем в Малта и пясъчните мухи за често срещани.А доколкото знам Адвантикс е наи доброто средство.Тази вечер докато си играехме случайно му открих някаква бучка на бузата.Не е зачервена,но си е бучка.Надуто е.И липсва козина.Миналата година имаше такава на врата,но се оказа че се е разранил докато се е чешел.Беше се и инфектирало.Притеснява ме обаче факта,че за първи път виждам зачервяванe и между пръстите на лапите му.Около устата е зачервен.Малко на носа и между краката.Нормални ли са кожните алергии при хъскитата според Вас и какво мога да предприема?Притеснявам се да няма лайшманиоза защото симптомите са същите както при кожния дерматит.Ще го заведа на преглед в понеделник,но дотогава ще Ви бъда много благодарна ако можете да дадете мнението си като специалист.

Благодаря Ви предварително

Първо искам да се извиня на вас и на всички читатели на forum.framar.bg, за невъзможността за по - бързи отговори и дискусии по телефона относно вашите проблеми. С цел повишаване на професионалните си умения като ветеринарен лекар и в частност болести и изкуствено осеменяване при свине, съм командирован в Исландия, което възпрепятства отдадеността ми към вас. Благодаря предварително за разбирането ви!

„Нормални ли са кожните алергии при хъскитата според Вас и какво мога да предприема? „

Има много причини който могат да доведат до зачервяване на лапичките, като една от тях е алергия. Когато кожата е в контакт с алерген, вашия любимец усеща сърбеж при което започва упорито да се ближе и хапе което може да доведе до това зачервяване, ако вашия случай е такъв. Моя съвет е да заведете вашия любимец на преглед за да се вземе натривка и да се извърши микроскопско изследване. Диагностиката на кожните заболявания изисква прилагането на различни диагностични техники, които да подпомогнат откриването на причинителя на заболяването. При съмнение на лекаря за инфекция, един от основните диагностични методи е микроскопското изследване на неоцветена натривка от кожа или лигавица.То е помощен метод, който позволява бърза диагностика на инфекциозните заболявания на кожата/лигавиците и различаването им от други възпалителни заболявания без инфекциозен характер. А като цяло кожните проблеми са много упорити и много рядко може да се наблюдава резултат в рамките на няколко дни, а дори и да има такъв лечението трябва да се продължи спрямо препоръките на специалиста. Особено при положение, че при вас проблема е на лице от няколко години. Въоръжете се с търпение и спазвайте стриктно препоръките на колегата. Препоръчвам ви да преминете на хипоалергична храна.

“Притеснявам се да няма лайшманиоза! “

Разбирам вашето притеснение поради региона в който се намирате, затова ако не сте сигурни в преценката на колегата, просто го помолете да направи бърз серологичен тест с който ще ви докаже наличието или отсъствие на това заболяване.

04 Авг 2014, 23:02

Maria Nenova написа:Здравейте! Преди около седмица намерих котарак, който беше нахапан от кучета. Имаше две сериозни рани и беше ужасно слаб. Тъй като бях на село и нямах възможност да го заведа в клиника, го прегледа един ветеринар от селото- изписа му антибиотик и разтвор за промивка на раните. Котаракът е доста по-добре- по-жизнен, храни се и дори видимо е наддал тегло, раните почти заздравяха. това, което ме притеснява е, че на главата и на едната предна лапа има обезкосмени петна- кожата е доста суха и дори се бели. Първоначално мислех, че е от борбата с кучето, което го е хапало, но започвам да се тревожа дали не е нещо кожно, защото на местата около раните, които също бяха без козина вече започва да расте такава, но не и на главата и лапичката. Тъй като в момента нямам възможност да го заведа на лекар, ще съм Ви много благодарна, ако кажете какво е вашето мнение и мога ли да приложа някакво лечение. Също така се притеснявам може ли да се заразят хората вкъщи, които имат контакт с котето, а имаме и други животни. Благодаря Ви!

Здравейте г-жо /г-це Мария Ненова, нека да преминем към вашите въпроси. Ще се радвам да ви бъда полезен, но затова ще се наложи да си пишем отново.

"Мога ли да приложа някакво лечение?"

Да можете, но за целта е нужно първо да се постави диагноза от ветеринарен лекар,който да ви назначи лечение. Възможностите за обезкосмени петна са много, а леченията различни, ако започнете да изреждате всички възможни лечения без диагноза, ще ви излезе по - скъпо отколкото да заведете вашия нов любимец на ветеринар. Ако желаете да ви насоча, моля изпратете ми няколко снимки на електронна поща : iskren.stanilov@abv.bg , с резолюция не по-малка от 5 MEGAPIXEL .

„ Също така се притеснявам може ли да се заразят хората вкъщи, които имат контакт с котето, а имаме и други животни ? „

Това може да се дължи на Дерматофитозите (микроспория, трихофития) – са заболявания, които се предизвикват от плесенните гъбички от групата на Dermatophytes, род Microsporum, Trychophiton. Тези причинители са изключително устойчиви в околната среда и могат да се съхранят върху поразена козина повече от 5-10 години, а в почвата до 3 месеца. Заболяването обхваща - едри преживни, коне, зайци, котки, кучета и хора. Опасност обаче от заразяване има предимно за хора с понижена имунна защита, деца до 3-5 години и възрастни хора. Много често дерматофитозата е усложнена с гнойно възпаление на кожата. Засегнатите участъци могат да бъдат единични или да са няколко, които се разполагат на различни места по тялото.

08 Авг 2014, 22:52

Spasova_Koleva написа:Здравейте!
Д-р Станилов, имаме следния проблем с нашата писана.Тя е на 12 години, от една година има проблем с черния дроб. Периодично през около два месеца, два-три часа, след като се е нахранила повръща няколкократно, докато изпразни напълно стомахчето си от храната.Изледванията й след такова повръщане са високи стойности на чернодробния ензим Алат и леко завишени стойности на Асат, останалите резултати на кръвната картина са в норма.Започваме терапия с легафитон и няколко дни е на антибиотик и за около седмица стойностите на чернодробните ензими влизат в норма.Само да добавя, че вече година се храни само с лечебна храна Hepatic Royal Canin.
Имам следният въпрос, понеже отлично се повлиява от легафитона и когато го приема няма повръщания и чернодробните й ензими са в норма, може ли да й се дава постоянно или с малки прекъсвания?
Разбрах, че препарата не е лекарствено средство, а хранителна добавка, но се притесняваме организма й да привикне към препарата и в даден момент да не се повлиява от него или да има някакво кумулиране в организма и да е опасно при дълга, постоянна употреба.

Здравейте, Г-жо/Г-це Спасова - Колева.

Всичко което бих могъл да ви кажа би било изцяло мое лично мнение, поради което прецених че най-добре би било да направя официално запитване към компанията която произвежда този продукт. Така и направих, сега очакваме отговор от тяхна страна. Запитването е на английски език на страница: http://www.vetoquinol.com/eng/index.php ... %20produit
При отговор от тяхна страна веднага ще ви информирам.

15 Сеп 2014, 16:45

Dr Iskren Stanilov написа:
Здравейте, Г-жо/Г-це Спасова - Колева.

Всичко което бих могъл да ви кажа би било изцяло мое лично мнение, поради което прецених че най-добре би било да направя официално запитване към компанията която произвежда този продукт. Така и направих, сега очакваме отговор от тяхна страна. Запитването е на английски език на страница: http://www.vetoquinol.com/eng/index.php ... %20produit
При отговор от тяхна страна веднага ще ви информирам.

Благодаря ви предварително за съдействието!
Ще чакам информация от вас, дано скоро има отговор от фирмата производител !

20 Сеп 2014, 21:04

Здрявейте,Докторе имам нужда от професионалният ви съвет.Имам женско магаре на около 12 г. напоследяк забелязвам опадане на козината и образуване на крусти,което ме навежда ма мисълта че има трихофития или краста.За да бъда сигурен ще взема проба и ще го дам на микроскоп.Въпроса е ,че тя може би е бременна и не вярвам на моя ветеринар който иска да и бие Беренил.Това ще окаже ли някакво действие в-у плода Ако имате нужда от снимка кажете... :| :| :|

21 Сеп 2014, 23:17

yohanvet написа:Здрявейте,Докторе имам нужда от професионалният ви съвет.Имам женско магаре на около 12 г. напоследяк забелязвам опадане на козината и образуване на крусти,което ме навежда ма мисълта че има трихофития или краста.За да бъда сигурен ще взема проба и ще го дам на микроскоп.Въпроса е ,че тя може би е бременна и не вярвам на моя ветеринар който иска да и бие Беренил.Това ще окаже ли някакво действие в-у плода Ако имате нужда от снимка кажете... :| :| :|

Здравейте, Yohanvet

Аз също мисля, че ще е добре да се направи едно микроскопското изследване, това би ви ориентирало много добре. Дали са предполаганите от вас заболявания, летни рани при магаретата или други.

Относно въпроса ви, при употребата на Berenil – “Това ще окаже ли някакво действие в-у плода? „

Мога да ви кажа, че към момента препоръката от производителя е, че всички новозакупени, животни за транспорт, особено бременни говеда, е препоръчително да бъдат защитени от това лекарствено средство. В същото време безопасността на ветеринарномедицинския продукт не е доказана по време на бременност и лактация. Прилага се само след преценка полза/риск от отговорния ветеринарен лекар, което ни води до мисълта, че трябва да имате повече доверие на вашия личен ветеринарен лекар.

Малко информация за лекарството.

Беренил е широкоспектърно антипаразитно лекарствено средство. Като цяло неговата специфичност се отнася към лечение на трипанозомоза - (едноклетъчни камшичести паразити) и бабезиоза (едноклетъчните пироплазмени протозои). Това са две от най-широко разпространените хематологични (кръвни) заболявания при бозайниците, предимно селскостопанските и домашни животни. Предозирането може да доведе до реакция на дразнене в мястото на приложение и колики при коне. Предозирането до 3 пъти може да доведе до смърт на животните, поради което не бива да се превишава препоръчителната доза. Употребата е редно да се извършва, чрез въвеждането на не по-голямо количество от 10мл на едно и също място. При коне е необходимо да се раздели дозата на 2-3 места на инжектиране, с интервал от 1 час между инжекциите, за да се избегнат евентуалните прояви на колики. Страничните ефекти на Беренил са евентуални появи на безсъние, често уриниране, мускулен тремор и други, така че, ще бъде добре да заострим нашето внимание към пациента и неговото поведение след употребата на това лекарство. Но това не трябва да ви стресира, ако се вгледате в медицинските листовки на често употребяваните от вас лекарства ще забележете, че малко или много всички крият някакъв риск.

Една алтернатива на широкоспектърно антипаразитно лекарство е Ивермектинът, който можете да намерите под различни форми за приложение. Ето няколко примера:

Пасти за приложение през устата ( паста за перорално приложение)

EQVALAN DUO
Noromectin, Praziquantel Duo

Таблетки за дъвчене:

Equmax Tabs
Eraquell Tabs

Не се притеснявайте да ме държите в течение, за мен ще е удоволствие.

22 Сеп 2014, 20:18

Д-ре благодаря ви за информацията,радвам се че има хора като вас. За съжелене заради почивните дни човекът който взима пробите не работеше и нямяше как да ги занеса. А съм толкова нетърпелив да разбера какво е...Когато занеса пробите ще ви кажа резултата. Поздрави Йохан !!!

22 Сеп 2014, 23:49

yohanvet написа:Д-ре благодаря ви за информацията,радвам се че има хора като вас. За съжелене заради почивните дни човекът който взима пробите не работеше и нямяше как да ги занеса. А съм толкова нетърпелив да разбера какво е...Когато занеса пробите ще ви кажа резултата. Поздрави Йохан !!!

Моля, Йохан.
За мен е удоволствие!

Очаквам новия ви коментар.
Заключена
Отиди на страница: 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23