rosidimi написа:Здравейте!
Котаракът ми е на 9 год.От миналото лято има проблем с козината-първо се появиха пъпчици по корема,като от непрестанното близане изцяло се оскуба коремната област.Стана неспокоен,криеше постоянно,миеше се.След седмица петънцата се разпространиха и под мишниците,кожата беше зачервена.Водя го почти всяка седмица при ветеринар-и какво ли не опитвахме-няма гъбички(прави посявка доктора),изследва материал под микроскоп,за бълхи,за алергии и др.Изписа му лечение с кортикостероиди-таблетки и антибиотик,мазила-кортизем и трикополи,спирт-хлорхексидин.От всичко това,няма никакъв ефект.Иначе си хапва добре,но горкото няма мира-постоянно се мие и козината му от 2дни е влажна.
Сега вратът му е оголен,кожата отначало беше силно зачервена,после промени пигментацията си на черна и се появиха люспички,които като ги бутна с пръст се ронят.Вчера,като го изкъпах,ми направи впечатление,че цялата шия,след изсушаване е влажна,сякаш има порички и е изпотен.На сутринта вече се бяха образували корички.
Забравих да спомена,че има и др.котарак в къщи-той слава Богу-няма такива проблеми.
Бихте ли изразили мнението си.С какво да му помогна и как?
С нетърпение ще очаквам отговор.
Здравейте rosidimi,
Може да се повтарям, но обичам да започвам с това, че терапията срещу такъв тип проблеми е много упорита, трудоемка и изисква постоянство. Не бива да се подхожда небрежно, да се прибързва със заключенията, трябва стриктно да се спазва лечението и да не се прекъсва, освен ако не е по препоръка на специалиста. Ще помоля да ми изпратите снимки по възможност с висока резолюция на email:
iskren.stanilov@abv.bg. Бих желал да ме въведете малко по подробно относно вашия случай.
Кога за пръв път се появиха пъпчиците по корема ? Те имаха ли бяло връхче? След като забелязахте пъпчиците ли започна опадането на козинката или вече имаше оголени петна ?
Колко време след като забелязахте, че има пъпчици заведохте котарака на ветеринар ?
Колко време ползвахте кортикостероидите, кортизем и спирт-хлорхексид, в каква последователност и през какъв период за всяко едно от лекарствата по отделно ?
Какъв антибиотик приложихте и колко време продължи терапията с него ?
С каква храна изхранвате вашия любимец ?
Има ли приложена ваксина против гъбички, ако да кога ?
Обезпаразитявате ли го, ако да с какво и през какъв период от време ?
В какви условия се отглежда и къде обича да пребивава ?
Може да му помогнете с постоянство и стриктно спазване на препоръките на лекуващия ветеринарен лекар! Да храните котарака с пълноценна и балансирана храна и да осигурите оптимални условия за отглеждането му.
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов