Д-р Искрен Станилов - ветеринарна медицина

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Re: Д-р Искрен Станилов - ветеринарна медицина

Мнениеот rosidimi » 13 Апр 2013, 23:55

Здравейте!
Котаракът ми е на 9 год.От миналото лято има проблем с козината-първо се появиха пъпчици по корема,като от непрестанното близане изцяло се оскуба коремната област.Стана неспокоен,криеше постоянно,миеше се.След седмица петънцата се разпространиха и под мишниците,кожата беше зачервена.Водя го почти всяка седмица при ветеринар-и какво ли не опитвахме-няма гъбички(прави посявка доктора),изследва материал под микроскоп,за бълхи,за алергии и др.Изписа му лечение с кортикостероиди-таблетки и антибиотик,мазила-кортизем и трикополи,спирт-хлорхексидин.От всичко това,няма никакъв ефект.Иначе си хапва добре,но горкото няма мира-постоянно се мие и козината му от 2дни е влажна.
Сега вратът му е оголен,кожата отначало беше силно зачервена,после промени пигментацията си на черна и се появиха люспички,които като ги бутна с пръст се ронят.Вчера,като го изкъпах,ми направи впечатление,че цялата шия,след изсушаване е влажна,сякаш има порички и е изпотен.На сутринта вече се бяха образували корички.
Забравих да спомена,че има и др.котарак в къщи-той слава Богу-няма такива проблеми.
Бихте ли изразили мнението си.С какво да му помогна и как?
С нетърпение ще очаквам отговор.
rosidimi

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 14 Апр 2013, 15:58

rosidimi написа:Здравейте!
Котаракът ми е на 9 год.От миналото лято има проблем с козината-първо се появиха пъпчици по корема,като от непрестанното близане изцяло се оскуба коремната област.Стана неспокоен,криеше постоянно,миеше се.След седмица петънцата се разпространиха и под мишниците,кожата беше зачервена.Водя го почти всяка седмица при ветеринар-и какво ли не опитвахме-няма гъбички(прави посявка доктора),изследва материал под микроскоп,за бълхи,за алергии и др.Изписа му лечение с кортикостероиди-таблетки и антибиотик,мазила-кортизем и трикополи,спирт-хлорхексидин.От всичко това,няма никакъв ефект.Иначе си хапва добре,но горкото няма мира-постоянно се мие и козината му от 2дни е влажна.
Сега вратът му е оголен,кожата отначало беше силно зачервена,после промени пигментацията си на черна и се появиха люспички,които като ги бутна с пръст се ронят.Вчера,като го изкъпах,ми направи впечатление,че цялата шия,след изсушаване е влажна,сякаш има порички и е изпотен.На сутринта вече се бяха образували корички.
Забравих да спомена,че има и др.котарак в къщи-той слава Богу-няма такива проблеми.
Бихте ли изразили мнението си.С какво да му помогна и как?
С нетърпение ще очаквам отговор.

Здравейте rosidimi,

Може да се повтарям, но обичам да започвам с това, че терапията срещу такъв тип проблеми е много упорита, трудоемка и изисква постоянство. Не бива да се подхожда небрежно, да се прибързва със заключенията, трябва стриктно да се спазва лечението и да не се прекъсва, освен ако не е по препоръка на специалиста. Ще помоля да ми изпратите снимки по възможност с висока резолюция на email: iskren.stanilov@abv.bg. Бих желал да ме въведете малко по подробно относно вашия случай.
Кога за пръв път се появиха пъпчиците по корема ? Те имаха ли бяло връхче? След като забелязахте пъпчиците ли започна опадането на козинката или вече имаше оголени петна ?
Колко време след като забелязахте, че има пъпчици заведохте котарака на ветеринар ?
Колко време ползвахте кортикостероидите, кортизем и спирт-хлорхексид, в каква последователност и през какъв период за всяко едно от лекарствата по отделно ?
Какъв антибиотик приложихте и колко време продължи терапията с него ?
С каква храна изхранвате вашия любимец ?
Има ли приложена ваксина против гъбички, ако да кога ?
Обезпаразитявате ли го, ако да с какво и през какъв период от време ?
В какви условия се отглежда и къде обича да пребивава ?

Може да му помогнете с постоянство и стриктно спазване на препоръките на лекуващия ветеринарен лекар! Да храните котарака с пълноценна и балансирана храна и да осигурите оптимални условия за отглеждането му.

С поздрав,
Д-р Искрен Станилов
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

За контакти: Справочник Фрамар.
Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот sisa70 » 19 Апр 2013, 12:46

здравейте бих искала вашето мнение за тази рана в устата на котето не се подобрява с нищо но расте слагам снимки за по ясно
предварително ви благодяря!
Прикачени файлове
2013-04-19-204.jpg
2013-04-19-204.jpg (848.88 KiB) Прегледано 999 пъти
sisa70

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 20 Апр 2013, 09:57

Здравейте sisa70,

Бих искал да помогна, но за целта ще ми е необходима информация за историята на заболяването и по-качествени снимки на проблемната зона. Предлагам да ми изпратите няколко снимки с по-висока резолюция на моя имейл: iskren.stanilov@abv.bg. Ще очаквам вашето съобщение.

Поздрави
д-р Искрен Станилов
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 20 Апр 2013, 10:04

sisa70 написа:здравейте бих искала вашето мнение за тази рана в устата на котето не се подобрява с нищо но расте слагам снимки за по ясно
предварително ви благодяря!

Здравейте sisa70,

Бих искал да помогна, но за целта ще ми е необходима информация за историята на заболяването и по-качествени снимки на проблемната зона. Предлагам да ми изпратите няколко снимки с по-висока резолюция на моя имейл: iskren.stanilov@abv.bg. Ще очаквам вашето съобщение.

Поздрави
д-р Искрен Станилов
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 21 Апр 2013, 01:33

sisa70 написа:здравейте бих искала вашето мнение за тази рана в устата на котето не се подобрява с нищо но расте слагам снимки за по ясно
предварително ви благодяря!Котето е на 7 години хранихме я с храна от немските магазини DM -пастет тяхна марка и след това с Уискас

Много ви благодаря за вниманието!
И ние не знаем от какво го получи но когато го видяхме за първи път всъщност започна да и тече кръв от устата и помислихме че се е одрала после започнах да я проверявам и видях че е като язвичка и всеки ден расте Сега не тече кръв но доста порасна получи се малко и от другата страна на устата Тя се храни нормално играе просто няма промяна в поведението и Мазахме я с гранофолин но няма промяна

Здравейте,

Благодаря за снимките, които ми изпратихте. До колкото разбирам, котето се лекува само с гранолин. Това е крайно недостатъчно. Необходимо е изготвянето на тоалет на раната и подбор на подходящи антибиотици спрямо първопричинителя. Вероятността за самооздравяване е минимална. Съдейки по снимките, раната се влошава и намесата на специалист в най-скоро време е препоръчителна.
Моля отговорете (на сайта на Фрамар) на въпросите, които съм ви задал в имейла.

С поздрав,
Д-р Искрен Станилов
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот sisa70 » 21 Апр 2013, 09:03

Dr Iskren Stanilov написа:
предварително ви благодяря!Котето е на 7 години хранихме я с храна от немските магазини DM -пастет тяхна марка и след това с Уискас

И ние не знаем от какво го получи но когато го видяхме за първи път всъщност започна да и тече кръв от устата и помислихме че се е одрала после започнах да я проверявам и видях че е като язвичка и всеки ден расте Сега не тече кръв но доста порасна получи се малко и от другата страна на устата Тя се храни нормално играе просто няма промяна в поведението и Мазахме я с гранофолин но няма промяна

Здравейте,

Благодаря за снимките, които ми изпратихте. До колкото разбирам, котето се лекува само с гранолин. Това е крайно недостатъчно. Необходимо е изготвянето на тоалет на раната и подбор на подходящи антибиотици спрямо първопричинителя. Вероятността за самооздравяване е минимална. Съдейки по снимките, раната се влошава и намесата на специалист в най-скоро време е препоръчителна.

С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Здравейте,благодаря за бързия отговор Раната според мен не е от одраскване ,а си мисля ,че е от храната защото тя харесва само пастети и не иска суха храна забелязах че е получила и зъбен намък Раната е от 2 седмици но расте в дълбочина и се притеснявам да я мажа с друго защото тя ще го погълне
sisa70

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 21 Апр 2013, 23:31

sisa70 написа:
Dr Iskren Stanilov написа:

Здравейте,

С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Здравейте,благодаря за бързия отговор Раната според мен не е от одраскване ,а си мисля ,че е от храната защото тя харесва само пастети и не иска суха храна забелязах че е получила и зъбен намък Раната е от 2 седмици но расте в дълбочина и се притеснявам да я мажа с друго защото тя ще го погълне

Здравейте,

Може да се използва бледо розов разтвор на Калиев перманганат и 1% разтвор на Риванол директно върху раната, като все пак трябва да се внимава да не бъдат погълнати от котката. Това, което може да помогне и в същото време няма да навреди, ако бъде погълнато, е чаят от лайка. Същевременно трябва да се проведе курс на лечение, чрез таблетки за перорален прием (през устата) с Антибиотик (например Синулокс ТАВ) не по-малко от 7 дни и противовъзпалително средство (например ПРЕДНИВЕТ 5mg таблетки) не повече от 3 дни, като стриктно се спазват предписанията в листовките на лекарствата.
Относно храната, в имейла си ви споменах фирми, който са подходящи за вашия случай и предлагат, както суха храна, така и паучове. Все пак моят съвет е възможно най-скоро вашия любимец да бъде прегледан от специалист, защото не бива да се отхвърля възможността да се стигне до Ороназалната фистула, което е много опасно за животното, трудоемко за ветеринаря и скъпо за лекуване състояние.

Поздрави
Д-р Искрен Станилов
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот sisa70 » 24 Апр 2013, 16:39

Д-р Станилов, какво лечение ще ми препоръчате при Еозинофилен гранулом комплекс
sisa70

Мнениеот seet » 26 Апр 2013, 19:14

Здравейте д-р Станилов. Преди две години ми подариха мини пинчер, тя е със счупено предно, дясно краче. В крачето си има шина. Имам много големи притеснения, защото наскоро крачето и започна да се подува, зачервява и има малка раничка. Знам, че трябва да потърся ветеринарна помощ, но можете ли да ми дадете някакъв съвет.. Необходима ли е нова операция за смяна на шина? Трябва ли да я ограничавам от разходки? Благодаря предварително. Силвия.
seet

ПредишнаСледваща

Назад към Ветеринарна медицина