sisa70 написа:Д-р Станилов, какво лечение ще ми препоръчате при Еозинофилен гранулом комплекс
Г-жо/ Г-це sisa70,
С удоволствие бих ви отговорил конкретно на въпроса, но за целта, моля свържете се с мен на посочените контакти в сайта на Фрамар.
sisa70 написа:Д-р Станилов, какво лечение ще ми препоръчате при Еозинофилен гранулом комплекс
seet написа:Здравейте д-р Станилов. Преди две години ми подариха мини пинчер, тя е със счупено предно, дясно краче. В крачето си има шина. Имам много големи притеснения, защото наскоро крачето и започна да се подува, зачервява и има малка раничка. Знам, че трябва да потърся ветеринарна помощ, но можете ли да ми дадете някакъв съвет.. Необходима ли е нова операция за смяна на шина? Трябва ли да я ограничавам от разходки? Благодаря предварително. Силвия.
78818371 написа:Здравейте д-р Станилов,
Бих искала да Ви помоля за мнение относно ваксинирането на коте.
Котето е на 7 години и е живяло на улицата до преди 2 месеца. Женско, казва се Ани. Вече е кастрирана, на 11.03.2013 г. Предстои да и сложа ваксина. Искам мнение относно поливалентните и четиривалентните ваксини. Зная че в поливалентната няма ваксина за бяс. Не знам до колко са основателни притесненията ми, но съм чувала, че ваксината за бяс създава понякога сериозни проблеми, които завършват фатално. Моля за мнение, кой е по-добрият вариант, както и разбира се мнение относно производител на ваксина?
Благодаря предварително!
Атанаска Костова
albena666 написа:Здравейте, д-р Станилов!
Имам котка, женска, турска ангора, която вече започна 20 си година. Преди около месец се разболя от пиометра, лекуваха я с Ализин и антибиотик, предвид възрастта й не препоръчаха операция. Оправи се, жизнена е, с апетит...но...забелязах капчици секрет с кръв, мислех, че е от матката, но преди няколко дни открих, че са от областта на гърдите, където има образувания и от тях изтича секрета. Заведох я пак на лекар, но ми казаха, че обикновено се отстраняват оперативно, а за нея не би било добре. Други изследвания не са й правени, тя и доста се стресира от вземането на кръв, лекарят й го е страх да не получи сърдечна недостатъчност. Четейки за тези тумори, знам, че скоро трябва да се разделя с нея, но ми е трудно да го приема, затова търся и Вашето мнение, има ли неоперативно лечение, хомеопатия за котки, които поне да забавят растежа на туморите, какво да направя за нея, обичаме я много...и не искам да се предавам! Благодаря предварително!
Dr Iskren Stanilov написа:albena666 написа:Здравейте, д-р Станилов!
Имам котка, женска, турска ангора, която вече започна 20 си година. Преди около месец се разболя от пиометра, лекуваха я с Ализин и антибиотик, предвид възрастта й не препоръчаха операция. Оправи се, жизнена е, с апетит...но...забелязах капчици секрет с кръв, мислех, че е от матката, но преди няколко дни открих, че са от областта на гърдите, където има образувания и от тях изтича секрета. Заведох я пак на лекар, но ми казаха, че обикновено се отстраняват оперативно, а за нея не би било добре. Други изследвания не са й правени, тя и доста се стресира от вземането на кръв, лекарят й го е страх да не получи сърдечна недостатъчност. Четейки за тези тумори, знам, че скоро трябва да се разделя с нея, но ми е трудно да го приема, затова търся и Вашето мнение, има ли неоперативно лечение, хомеопатия за котки, които поне да забавят растежа на туморите, какво да направя за нея, обичаме я много...и не искам да се предавам! Благодаря предварително!
Здравейте г-жо Аlbena666,
За голямо съжаление и двата проблема на вашия домашен любимец се отстраняват оперативно. Както се обосновават колегите възрастта й е фактор, който не бива да се пренебрегва, защото може да доведе до фатален край при подвеждането й към анестезия. Остават два варианта - да поемете риска и да направите операция,чрез която ще спестите мъките на вашия любимец, породени в следствие на туморите и възпалението на матката или да предприемете лечение. Ефектът от медикаментозното лечение в повечето случай е незадоволителен, то ще стопира процесите на този етап и евентуално ще подобри състоянието й, но няма да ви гарантира цялостното оздравяване. За медикаментозното лечение е нужно да се подготвите психически, защото то отнеме доста средства, както времеви така и парични. Ако искате да ви запозная подробно с химиотерапията относно вашия случай, моля използвайте публикуваните ми контакти в сайта на Фрамар.
Поздрави,
Д-р Искрен Станилов
За контакти:Справочник Фрамар.albena666 написа:Здравейте, д - р Станилов!
Албена Николова, от форума на Фрамар, относно котката с тумора на млечните жлези. Дано съм Ви разбрала правилно и да пиша на правилното място, но досега не съм участвала във форуми.
Благодаря за навременния отговор!
Искам да поясня, че след лечението с Ализин, матката се възстанови доколкото е възможно от пиометрата/отворена/, поне на ултразвук не се вижда патология, но при нея даде отражение и върху стомаха, което пък лекувахме с друг антибиотик. Също се възстанови, дори й върнахме апетита с....малки дози Диазепам. Съжалявам, че преди 20 години нямаше такава медицинска култура по отношение на животните, и никой не ми каза, че кастрирайки я, рискът да развие някои заболявания ще намалее значително. Заплождана е само веднъж, като явно недобър лекар установи навремето, че има 3 - 4 котета, живи, а котката кървеше в напреднала бременност. Веднага потърсих друг лекар, който я оперира, защото имаше само едно котенце и то вече беше мъртво. То и лекари нямаше много, та аз му помагах. Тогава, тя все още млада, можех и да я кастрирам. Имам желание да я заведа в Стара Загора, но тежко понася пътуванията, дори и в рамките на нашия град, става и лошо и зле. Лекарите тук се учудват на общото й добро здравословно състояние, предвид възрастта й, но аз се грижа смятам добре за нея, дори не я махнах, когато забременях и се роди синът ми, те отраснаха заедно вече 17години, имат си "тяхна стая", така че тя е моето момиченце.
Общо взето не е боледувала сериозно през тези години. Дори и сега е жизнена, разговорлива и с по-добър апетит и от преди. Живяла е само вътре, не е имала допир с други животни.
Вчера се обадих на лекаря й, дали е възможно тези образувания да са кисти, а не тумор, но се оказа, че като структура са съвсем различни. За биопсия също каза, че е необходима анестезия и не ми я препоръча, притеснява се от изхода. Честен човек. За химиотерапия не ми е споменавал, възможно е и да е целенасочено, защото знае, че ще опитам всичко, а тя може и да не го понесе. Но ако ми препоръчате някаква такава терапия бих помислила, времето, което ще отнеме е без значение за мен, и средства ще отделя. Бих искала да знам какви са шансовете да е успешна и за какъв период от време, и какви странични ефекти би могла да има. Тя е добро момиче, но вкъщи, иначе е като лъв, хапе, и доста трудно й се взема кръв за изследвания. От тези, които преди месец успяхме да направим, черният дроб и бъбреците са в добро състояние. Правихме опити да вземем още кръв, но не дава, а упойка не искат да й поставят. Явно се притесняват от възрастта й, за да предприемат някакво по - агресивна намеса и лечение. Може би имат право.
Четох за лечение с Мелатонин, както и с различни имуностимулиращи добавки, /котешки нокът, кора от мравчено дърво, червена детелина, хрущял от акула, сребърна вода и т.н./, но от опит знам, че за тези заболявания и при хората, и при животните, лечение няма.
Ще бъда благодарна за всеки съвет, който ми дадете, за да удължа живота на моето момиче!
Приятен и успешен ден!
С уважение: Албена НиколоваDr Iskren Stanilov написа:Здравейте г-жо Николова,
Благодаря за информацията, разгледах я подробно и виждам, че давате всичко от себе си за вашето момиченце. Много се радвам, когато виждам стопани с такава безпристрастна любов към домашните си любимци. Не можах да разбера от къде сте, но разбирам, че котенцето ви не понася транспортиране, а за провеждането на химиотерапията е нужно такова. Не бих могъл да се ангажирам с лечение от разстояние, както и други специалисти, който бих ви препоръчал. Съдейки по написаното относно личния й ветеринарен лекар, мнението ми е, че колегата преценя правилно ситуацията и е откровен с вас. Предвид това, че котенцето ви е в отлично здравословно състояние, независимо от възрастта и заболяванията му, чувства се добре и е комуникативно, няма възможност за транспортиране, може би най - добре за нея ще е да й дарите едни спокойни старини, а не чести пътувания, манипулации и изтощителни лечения, защото медикаментозното лечение, чрез химиотерапия е такова и процентът на успеваемост във вашия конкретен случай е нисък. Трудно е да се ангажирам с точно време относно продължителността на лечението, но със сигурност не би било по малко от 2 месеца. Рисковете са увреждане на паренхимните органи в следствие употребата на високо токсични лекарства, липса на апетит, унилост, понижено общо състояние, увеличаване на биохимични показатели и други. В никакъв случай не ви спирам, но дали ще я подложите или не е изцяло ваша преценка. Независимо от вашето решение ще ви посъветвам да увеличите честотата на профилактичните прегледи, за да може колегата да бъде в течение и да помогне своевременно при евентуално влошаване на състоянието й. Употребата на имуностимулиращи препарати от органичен произход в комбинация с висококачествена и балансирана диета, могат само да помогнат.
Права сте относно кастрацията, за съжаление не много от отдавна се заговори за позитивните страни на кастрацията относно бъдещото и здравословно състояние на пациентите, но така или иначе не можем да върнем времето назад. Бъдете силна и подготвена, все пак тя е на 20 години и има здравословни проблеми. Ако все пак решите да я подложите на медикаментозно лечение чрез химиотерапия или за по- подробна консултация, моля свържете се с мен на тел. номер 0888512397.
Надявам се, че съм бил полезен.
Поздрави,
д-р Искрен Станилов
K1ki написа:Здравейте, д-р Станилов,
Имам мини пинчер на годинка и няколко месеца. От доста време, около половин година, има плешиви петна, симетрично разположени пред двете уши. От време на време стават като ранички, образува се коричка, която пада и отново се превръщат в малки бели петна. От скоро козината на врата му започна да уредява.
Трябва да спомена, че преди известно време имаше гъбички в ушите, които лекувахме доста продължително време. Взеха проби от ушите и не установиха наличие на паразити, а само на някакъв вид гъбички. Първо го лекувахме с жълтеникав мехлем, който трябваше да се маже два пъти на ден. След това отидохме при друг ветеринар, който ни предписа капки Ауризон вет. Ушите вече не са зачервени, не го сърбят и проблемът с тях е разрешен.
Относно плешивите петна, ветеринарят ни изписа течност, която се разтваря във вода и става млечно-бяла на цвят. Мазахме го известно време, но голям резултат не забелязах. До сега сме ходили при няколко вертеринаря и никой не знае каква може да е причината за тези петна. След като установиха, че има гъбички в ушите, предположиха, че и петната са от тях, но всичко е само догадки. За съжаление вече не знам при кого да го затведа и да съм сигурна, че ще получа малко по-ясна и категорична диагноза.
Благодаря Ви предварително!
Съжалявам, че не мога да посоча имената на медикаментите.
Назад към Ветеринарна медицина
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта