Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с болести на храносмилателната система, да споделяте мнения и да получите съвет.

Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 14 Дек 2018, 16:49

Киселини, рефлуксна болест

В тема киселини, рефлуксна болест на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с рефлукса на стомашни киселини. Тук може да получите консултация и съвет относно диагностиката, лечението и превенцията на това състояние. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Киселините представляват специфичен усет за парене и дискомфорт в горната част на корема и зад гръдната кост, който се причинява от рефлукс (обратно връщане) на стомашен сок в хранопровода. Това състояние често се провокира от грешки в диетата, като прием на люта, мазна и пикантна храна, преяждане и прием на алкохол. За разлика от спорадичната поява на киселини, при гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) връщането на стомашния сок в хранопровода е често явление, което води до увреждане на лигавицата на хранопровода с появата на редица усложнения.

Научете повече за Медицинския отдел на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

Мнениеот diana-andreeva » 22 Май 2019, 12:24

Всичко започна в края на септември с едно постоянно прозяване на всеки 2-3 мин и така доста време не можех да спра да се прозявам. След няколко дни ми се появи и усещане за буца в гърлото. Посетих личния си лекар и той заключи, че е на нервна почва, депресия и ми изписа антидепресанта – Есобел (активното вещество есциталопрам) – ½ таблетка за първите няколко дни. Успях да пия само два дни по ½ таблетка, на втория ден ми стана много зле от тях – вдигнах кръвно, температура, треперене, сърцебиене, потене, затруднено дишане и всичко това се повтаряше през 30мин цял ден. Затова повече не пих от антидепресанта.

Искам да вмъкна тук, че през лятото бях намерила новородено улично коте, което прибрах вкъщи, грижих се за него в продължение на 4м, но то имаше някакви сериозни здравословни проблеми, защото с времето спря да се храни, имаше силни болки, в последствие почина със същите силни болки, затруднено дишане, накрая сърцето му спря и издъхна. Малко след това намерих друго коте, което беше във видимо добро здраве – хранеше се, растеже и нямаше никакви видими проблеми. Но след известно време реших да се разделя с него. В периода, в който имах второто коте реших да си направя и кръвен тест за алергия към котка, който беше отрицателен. Но тук искам да вмъкна предположението си, възможно ли е първото коте, което почина, да ме е заразило с някакви котешки бактерии или вируси?

След известно време започнах и да имам нужда да си поемам допълнително въздух, прозяването си продължаваше, започнах и да се прозявам в моментите, когато имах нужда да си поема допълнително въздух. Когато успеех да си поема дълбоко въздух или да се прозяна състоянието ми се облекчава, но за кратко. Личния ми лекар тогава ми назначи рентген на белия дроб, направих такъв, но там не видяха нищо.

След няколко месеца си направих още кръвни изследвания. Посетих УНГ (заради усещането за буца в гърлото, раздразнено гърло – което си имах от поне година) той каза, че имам лек фарингит, гласните ми струни са леко подути или възпалени, не съм сигурна, но не вижда нищо надолу по гърлото ми. Посетих и пулмолог, той ми направи отново рентгенова снимка и измерване на дишането (ФИД) и каза, че не вижда нещо притеснително в рентгеновата снимка, само следи от прекарано в детството белодробно заболяване, а измерването на дишането е нормално. Посетих и ендокринолог, който според кръвните изследвания – TSH, FT3, FT4, TAT, MAT ми постави диагнозата Хашимото, направи ми и ехограф на щит. жлеза, изписа ми само селен.
Ехограф на щитовидна жлеза – правилно разположение и форма, неясен контур, нормални размери. Десен лоб – 1,6/1,6/3,7см. Ляв лоб – 1,5/1,2/3,6см. Истмус – 0,4см. Нормоехогенна , умерено нехомогенна структура с дребнопетниста хипоехогенност, без огнищни лезии, увеличена васкуларизация. Заключение: автоимунен тиреоидит.


Пих селен за почти 2 месеца, но не почувствах никакво подобрение от него. В кръвните изследвания се видя дефицит на вит. Д3 и Б12. Личния ми лекар ми изписа Вигантол по 5 капки всеки ден, които пих в продължение на два месеца и 5 инжекции Б12 – цианокобаламин 1000 гами. Но дори след това не почувствах подобрение в състоянието си.

През декември месец се появи друг здравословен проблем – постоянно оригване, дори на гладно и болки в гърба и усещане за присядане в края на хранопровода, раздразнение по хранопровода по време на хранене и след това. Направиха ми рентген на стомаха и хранопровода и там видяха само хроничен гастрит и лек рефлукс 1-2 степен. Изписаха ми лекарства за рефлукс и съмнение за езофагит – Алмагел, Алмагел А, Бусколизин, Ацилесол. Пих ги около месец, но не се подобри състоянието при хранене, нито дишането. Пих след време и Ланзул в продължение на 2 месеца. Посетих и гастроентеоролог, който ми направи ехограф на жлъчка и панкреас и каза, че са нормални. Гастроскопия не ми е правена.

След нова година реших да помоля личния си лекар за изследване на гърлен секрет, тъй като продължавах да си чувствам гърлото не добре – сърбеж, щипане и дразнене и продължавах да имам проблема с дишането непрекъснато. В изследването се изолира бактерията хемофилус инфлуенце и личния ми лекар ми изписа антибиотика Азакс. Изпих го, но гърлото ми продължаваше да бъде все така зле, дишането също. След около месец повторих гърления секрет и тогава се изолира бактерията – стафилококи ауреус. Не съм пила антибиотик след това.

Направих си и изследване за хеликобактер пилори (фецес) – отрицателно. В последствие установих, че и пулса ми е висок – в покой е достигал 110-115, а в движение - до 140. По предписание започнах да пия Атенолол от 25 мг и забелязах, че пулсът ми се нормализира. Посетих след това и кардиолог, който ми направих ЕКГ, ехограф на сърцето и каза, че нямам никакъв проблем и всичко е нормално. Той ми предписа Бисогама от 5мг, но след известно време реших да го спра и да продължа с Атенолол, тъй като много ми се намаляваше пулса. Все още продължавам да пия по една таблетка Атенолол на ден – сутрин.

Посетих и невролог, който ми направи ЕЕГ на главата и не установи някакъв проблем. Имам и постоянен световъртеж. Анамнеза от ЕЕГ: Основна активност – модулиран, средноаплитуден алфа ритъм с честота 9хц. Огнищна активност – не се установява. Пароксизмални промени – не се регистрират. Реактивност – алфа ритъм, реактивен на ОО. ХВ - дифузно забавяне на фоновата активност. ИФС – без изява на фото-пароксизмален отговор. Какво значи това от анамнезата?

Изписвани са ми през всичкото това време и различни успокоителни – Деанксит, Симпатил, Невробекс, Стрезам, Валидол, но и от тях не се подобри състоянието ми.

Преди около два месеца заради Хашимото започнах да пия Еутирокс от 25мг, но въпреки това състоянието ми не се подобрява.

Преди няколко дни след посещение при личния лекар за същите оплаквания с дишането най – вече, защото това ме измъчва постоянно, ми изписа Теотард и Есцитил (есциталопрам). От Теотард пих няколко дни, но го спрях, защото пулса ми се учести, не можех да спя и вечер имах по-затруднено дишане. Есцитил не съм пила, защото прочетох че съдържа същата активна съставка, като в антидепресанта Есобел, който както писах бях пила два пъти по ½ таблека, но ми стана изключително зле от него.

Бих искала пак да спомена, че това което най-силно ме тревожи е постоянната нужда от допълнително вдишване на въздух и прозяване – налага ми се да поемам допълнително въздух на всеки 10-15мин или се прозявам. Това е всеки ден, още щом се събудя сутрин, всичко започва отново и отново, нито един ден състоянието ми не се подобри или нуждата от допълнително вдишване на въздух да намалее.
diana-andreeva
 
Мнения: 12
Регистриран на: 22 Май 2019, 12:15

Re: Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 27 Май 2019, 13:02

Здравейте!

Проблемът ви определено е сложен, неприятен и комплексен. За съжаление не можем да ви дадем някаква насока само по описанието му. Не можем и да предположим първопричина, без да познаваме пълната ви история и състояние. Това не е и коректно спрямо вас. Добре е, че сте обърнали към специалисти в различни специалности и се надяваме да се намери някакво решение на проблема.

Поздрави от екипа на Фрамар!
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

Мнениеот diana-andreeva » 01 Юни 2019, 13:04

FramarLekari написа:Здравейте!

Проблемът ви определено е сложен, неприятен и комплексен. За съжаление не можем да ви дадем някаква насока само по описанието му. Не можем и да предположим първопричина, без да познаваме пълната ви история и състояние. Това не е и коректно спрямо вас. Добре е, че сте обърнали към специалисти в различни специалности и се надяваме да се намери някакво решение на проблема.

Поздрави от екипа на Фрамар!


Какво още е необходимо, за да познавате пълната история и състояние?

Прилагам към описанието/историята на състоянието ми и рентен на стомах/хранопровод и изследванията:
Рентген на бял дроб:
https://ibb.co/k2dJv8h

Рентген на хранопровод:
https://ibb.co/6ZCDWcD
https://ibb.co/crfHHjS
https://ibb.co/njJQdD9
https://ibb.co/ZSL99m4
https://ibb.co/7k03YB5
https://ibb.co/SryTdVh

Изследвания: 
https://ibb.co/RQ5h1v4
https://ibb.co/34m49z7
https://ibb.co/2yJkZnM
https://ibb.co/yWSDKHt
https://ibb.co/H2y23nh
https://ibb.co/qDcVnLD
https://ibb.co/dW2K1jk
https://ibb.co/8gpr9V7
https://ibb.co/jR4XqsL
https://ibb.co/TqLsBvQ
https://ibb.co/pdLY06m
https://ibb.co/fXVV7fh
https://ibb.co/mvxscN5
https://ibb.co/2SFMLZX
diana-andreeva
 
Мнения: 12
Регистриран на: 22 Май 2019, 12:15

Re: Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 06 Юни 2019, 13:09

diana-andreeva написа:
FramarLekari написа:Здравейте!

Проблемът ви определено е сложен, неприятен и комплексен. За съжаление не можем да ви дадем някаква насока само по описанието му. Не можем и да предположим първопричина, без да познаваме пълната ви история и състояние. Това не е и коректно спрямо вас. Добре е, че сте обърнали към специалисти в различни специалности и се надяваме да се намери някакво решение на проблема.

Поздрави от екипа на Фрамар!


Какво още е необходимо, за да познавате пълната история и състояние?

Прилагам към описанието/историята на състоянието ми и рентен на стомах/хранопровод и изследванията:
Рентген на бял дроб:
https://ibb.co/k2dJv8h

Рентген на хранопровод:
https://ibb.co/6ZCDWcD
https://ibb.co/crfHHjS
https://ibb.co/njJQdD9
https://ibb.co/ZSL99m4
https://ibb.co/7k03YB5
https://ibb.co/SryTdVh

Изследвания: 
https://ibb.co/RQ5h1v4
https://ibb.co/34m49z7
https://ibb.co/2yJkZnM
https://ibb.co/yWSDKHt
https://ibb.co/H2y23nh
https://ibb.co/qDcVnLD
https://ibb.co/dW2K1jk
https://ibb.co/8gpr9V7
https://ibb.co/jR4XqsL
https://ibb.co/TqLsBvQ
https://ibb.co/pdLY06m
https://ibb.co/fXVV7fh
https://ibb.co/mvxscN5
https://ibb.co/2SFMLZX


Здравейте,
Посочената от вас информация относно симптомите, които изпитвате, и проведените ви изследвания насочват към психичен проблем. Вероятно се касае за смесено депресивно-тревожно разстройство, което се характеризира с повечето от симптомите, които описвате. Бихте могли да се консултирате с психиатър, който ще назначи подходяща за вас терапия. След започването ѝ не трябва да прекъсвате лечението своеволно, въпреки че в началото му може да не се чувствате добре.

С уважение,
Медицински отдел на Фрамар.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

Мнениеот diana-andreeva » 11 Юни 2019, 12:08

Защо така внезапно решихте, че имам психичен проблем след като в предишния ви коментар завихте становище, че симптомите ми са сложни и объркващи и не може да се постави диагноза, цитирам: "За съжаление не можем да ви дадем някаква насока само по описанието му. Не можем и да предположим първопричина, без да познаваме пълната ви история и състояние.".

Бих искала да попитам кои от симптомите, които изпитвам и проведени изследвания насочват към психичен проблем? Наясно ли сте, че е възможно някои симптоми да се проявяват при различни заболявания и не само при "депресивно-тревожно разстройство"?
diana-andreeva
 
Мнения: 12
Регистриран на: 22 Май 2019, 12:15

Re: Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 12 Юни 2019, 13:17

diana-andreeva написа:Защо така внезапно решихте, че имам психичен проблем след като в предишния ви коментар завихте становище, че симптомите ми са сложни и объркващи и не може да се постави диагноза, цитирам: "За съжаление не можем да ви дадем някаква насока само по описанието му. Не можем и да предположим първопричина, без да познаваме пълната ви история и състояние.".

Бих искала да попитам кои от симптомите, които изпитвам и проведени изследвания насочват към психичен проблем? Наясно ли сте, че е възможно някои симптоми да се проявяват при различни заболявания и не само при "депресивно-тревожно разстройство"?

Здравейте,
Ние не поставяме диагноза, а изразяваме мнение относно представените от вас данни за проведените ви изследвания и консултации с редица специалисти, които сте посочили. При вас не са открити органични заболявания, които могат да обяснят недостига на въздух, усета за бучка в гърлото и постоянното прозяване. Съветваме ви да се консултирате и с психиатър, така ще изключите и възможен психичен проблем.

С уважение,
Медицински отдел на Фрамар.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

Мнениеот diana-andreeva » 14 Юни 2019, 21:31

"Човек вижда толкова, колкото знае", затова все още не е установено на какво се дължат проблемите ми с дишането и прозяването. Вие дори не забелязахте отклоненията в накои от изследванията ми, за които и съм писала. Това по-скоро говори, че Вие не вниквате в детайли, а прибързвате с предположенията си. А вие чували ли сте, че при рефлукс може да има задух и кашлица дори, както и при Хашимото и ... при още доста други заболявания? Щеше да е по-оптимистично да имаше повече добри лекари, но уви.
diana-andreeva
 
Мнения: 12
Регистриран на: 22 Май 2019, 12:15

Re: Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

Мнениеот Rules95 » 04 Дек 2019, 00:50

Здравейте, на 28.11.2019 след гастроскопия бях диагностициран със жлъчен рефлукс - много жлъчен сок в стомаха. Въпросът ми е следмият: с какви медикаменти и как се лекува това ? Лекува ли се с ИПП ? Изписан ми е рабиоксин, спазмомен, рефалгин.
Rules95
 
Мнения: 13
Регистриран на: 23 Фев 2018, 17:07

Re: Киселини, рефлуксна болест - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 05 Дек 2019, 12:52

Rules95 написа:Здравейте, на 28.11.2019 след гастроскопия бях диагностициран със жлъчен рефлукс - много жлъчен сок в стомаха. Въпросът ми е следмият: с какви медикаменти и как се лекува това ? Лекува ли се с ИПП ? Изписан ми е рабиоксин, спазмомен, рефалгин.

Здравейте,
Назначената ви терапия е адекватна и може да овладее оплакванията ви. Връщането на жлъчен сок в стомаха е функционално нарушение, което може да се контролира с подходяща диета, изключващи пържени, кисели, пикантни храни, също така е препоръчително да се намали приема на шоколад, кафе и кофеинови напитки, алкохол (особено бира), хранете се често с по-малко количество храна. Спортувайте и намалете стресовите ситуации. Следвайте назначеното ви лечение и проследявайте състоянието си редовно.

С уважение,
Медицински отдел на Фрамар.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Следваща

Назад към Болести на храносмилателната система

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта