Клапни пороци - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани със сърдечни заболявания, да споделяте мнения и да получите съвет.

Клапни пороци - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Deliibryamov » 14 Яну 2019, 20:15

В тема "Клапни пороци" на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с тези болестни състояния. Тук може да получите консултация, съвет и информация относно причините за появата им, характерните симптоми, поставянето на диагноза и възможностите за лечение. На вашите въпроси отговаря Д-р Якуб Делиибрямов - кардиолог.

Клапните пороци са група от заболявания на клапния апарат на сърцето, при които се нарушава еднопосочното движение на кръвта в сърдечните кухини - от предсърдията към камерите и от камерите към аортата и белодробната артерия. Болестните изменения са два типа - клапна стеноза (стеснение) и клапна инсуфициенция (недостатъчност). Симптомите при тези заболявания зависят от типа на изменението и засегнатата клапа - аортна, белодробна, митрална и трикуспидална. Прояви на клапно увреждане могат да бъдат: лесно настъпване на умора, болка в гърдите, сърдечни аритмии, задух при физическо усилие или в покой, световъртеж, изпотяване, загуба на съзнание, сърдечна недостатъчност и др.

Подробна информация за д-р Якуб Делиибрямов ще откриете в справочника на Фрамар.
Dr Deliibryamov
 
Мнения: 46
Регистриран на: 30 Яну 2019, 13:50

Re: Клапни пороци - мнения и въпроси

Мнениеот netware5 » 10 Мар 2019, 00:06

Здравейте,

Нуждая се от консултация относно съпругата ми - на 56 години.

От доста време е с високо кръвно налягане и до преди един месец беше на терапия с Лозап и Метопролол Стада, която общо взето овладяваше кръвното налягане.

В началото на 2019 година се наложи да ѝ бъде направена дребна хирургическа интервенция във връзка с абсцес на меките тъкани на коремната стена. Преди хирургическата операция ѝ беше направен рутинния преглед от кардиолог, който се прави преди всяка операция. Лекарят е чул силен шум от сърцето и съответно е направил ехокардиография. Установява високостепенна стеноза на аортната клапа. От болницата, в която направиха операцията, ни посъветваха без отлагане да се обърнем към специализирана кардиологична клиника, защото проблемът не търпи отлагане.

Следвайки тези съвети уредих преглед при известен кардиолог в специализирана кардиологична болница. Той погледна ехографските резултати и каза, че ако тези резултати се потвърдят, ще се наложи операция за смяна на аортната клапа. За извършване на подробни изследвания съпругата ми беше приета за два дни в кардиологичната болница, където ѝ бяха направени различни изследвания, включително ЕКГ, ЕхоКГ и СКАГ.

Окончателната диагноза е: Високостепенна дегенеративна аортна стеноза, лекостепенна аортна инсуфициенция, артериална хипертония II ст.

Насочиха ни за операция за смяна на аортна клапа.

Сами разбирате, че това е важно решение, което трябва да вземем. Вече имахме среща с кардиохирург от същата клиника.

Това, което ме смущава е следното:

Още при прегледа преди съпругата ми да влезе в клиниката за изследвания, известният кардиолог ѝ смени терапията за високо кръвно налягане, като вместо Лозап изписа Трипликсам. По-късно, след престоя ѝ в клиниката и направените изследвания, и след потвърждаването на диагнозата, терапията беше потвърдена - пише я в епикризата. Но ето какво пише в листовката за пациента на Трипликсам:

Не приемайте Трипликсам ако имате стеснение на аортната сърдечна клапа (аортна стеноза)!!!

Това нормално ли е? Може ли при диагноза "аортна стеноза" да се изписва лекарство, за което изрично се казва да не се приема при такава диагноза? След като прочетох това доверието ми в известния кардиолог и клиниката му съществено ерозира. Замислям се дали трябва да въобще съпругата ми да се подлага на операция.

Моля за съвет. Ако трябва ще приложа епикриза.
netware5
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Мар 2019, 22:48

Re: Клапни пороци - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Deliibryamov » 10 Мар 2019, 20:18

Здравейте,Трипликсам е комбиниран антихипертензивен медикамент с 3 съставки,2 от които са с вазодилатиращо действие.Принципно вазодилатиращите медикаменти са относително противопоказани при високостепенна аортна стеноза,но по клинична преценка могат и да се прилагат при определни случаи,защото носят и допълнителни благоприятни сърдечно-съдови ефекти.По отношение на операцията-то тя е наложителна при високостепенна стеноза,още повече ако пациентът е симптомен-тоест има признаци на СН,на ИБС,синкопи...при появата на тези симптоми продължителността на живота рязко се понижава ако не се предприеме корекция. Вариантите за радикална корекция са 2:операция или интервенционална процедура за смяна на клапата.При лице с нисък оперативен риск най-доброто решение е класическата оперативна интервенция,при лица с висок оперативен риск по-доброто решение е транскатетърната имплантация на клапа.
Dr Deliibryamov
 
Мнения: 46
Регистриран на: 30 Яну 2019, 13:50

Re: Клапни пороци - мнения и въпроси

Мнениеот netware5 » 10 Мар 2019, 22:03

Благодаря за бързия отговор. Предвид възрастта и доброто състояние на съпругата ми, не можем да се класираме за TAVI, така че нещата отиват на класическа операция. Вероятно ще бъде след около месец. Да разбирам ли, че терапията с Трипликсам няма да влоши състоянието ѝ? Какви са рисковете? Защо това лекарство е противопоказано при високостепенна аортна стеноза? Какви може да са били мотивите на лекаря да смени Лозап с Трипликсам?
netware5
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Мар 2019, 22:48

Re: Клапни пороци - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Deliibryamov » 11 Мар 2019, 17:43

Благоприятните ефекти се изразяват в известната редукация на левокамерната хипертрофия и фиброза(задебеляване на стените на сърцето),а рисковете са свързани с спадане на АН,увеличаване на градиента през стеснената клапа и синкоп(припадък).Не мога да коментирам избора на колегите,най-малкото,защото не съм виждал пациента,но аз лично не изполвам вазодилататори при болни с тежка АС,насочени за оперативна корекция.Междудругото лозап е също вазодилататор.
Dr Deliibryamov
 
Мнения: 46
Регистриран на: 30 Яну 2019, 13:50

Re: Клапни пороци - мнения и въпроси

Мнениеот netware5 » 12 Мар 2019, 19:07

Благодаря за изчерпателния отговор!
netware5
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Мар 2019, 22:48

Re: Клапни пороци - мнения и въпроси

Мнениеот anjelika.anjelika » 06 Дек 2020, 17:19

Ще ми обясните ли какво следва
anjelika.anjelika
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Дек 2020, 17:06

Re: Клапни пороци - мнения и въпроси

Мнениеот Dachko_84 » 27 Дек 2020, 19:22

Здравейте мъж на 40г съм със сменена аортна клапа механична и протеза на аортата !Въпросът ми е следния!Сега ще започвам курс на лечение предписан от уролога с Героцилан 5мг тадалафил за проблем с простата и ерекцията !Проблем ли е ако взимам такива медикаменти курса на лечение е 2 седмици !
Dachko_84
 
Мнения: 5
Регистриран на: 05 Мар 2020, 09:18


Назад към Сърдечни заболявания

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron