Консултация и информация при кърмене

Тук може да задавате вашите въпроси, свързани със здравето на детето ви, към педиатър, хомеопат, паразитолог, както и да се консултирате с детски психолог и психотерапевт. Ще получите съвет и професионален отговор от специалисти от различните области.
Д-р Марио Янакиев, Д-р Валери Велев, Красимира Харлова - психолог

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот LuizaKaramfilova » 02 Авг 2019, 19:00

Здравейте, днес се залях с вряла вода по гърдите и се напръсках веднага с Пантенол спрей. Не се сетих да погледна листовката, тъй като в момемта кърмя. След това прочетох в нея, че не е желателно да се използва, по време на кърмене, защото няма показания научни данни какво количество декспантенол навлиза в кръвообращението от кожата, и приложението му върху големи кожни участъци по време на бременност и кърмене би трябвало да става само по преценка на лекар. Сега не знам, безопасно ли е да го кърмя. Веднъж използвах Пантенола. Благодаря Ви предварително!
LuizaKaramfilova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Авг 2019, 18:51

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Desislava Peeva » 02 Авг 2019, 22:51

LuizaKaramfilova написа:Здравейте, днес се залях с вряла вода по гърдите и се напръсках веднага с Пантенол спрей. Не се сетих да погледна листовката, тъй като в момемта кърмя. След това прочетох в нея, че не е желателно да се използва, по време на кърмене, защото няма показания научни данни какво количество декспантенол навлиза в кръвообращението от кожата, и приложението му върху големи кожни участъци по време на бременност и кърмене би трябвало да става само по преценка на лекар. Сега не знам, безопасно ли е да го кърмя. Веднъж използвах Пантенола. Благодаря Ви предварително!


Здравейте LuizaKaramfilova,
Пантенолът в организмът се метаболизира до Pantothenic Acid
Това, което открих е в този линк http://www.e-lactancia.org/breastfeedin ... d/product/
и според този справочник декспантенол е съвместим с кърменето.

Според справочника на проф. Томас Хейл : "Medications and Mother's Milk" 2017
"PANTOTHENIC ACID
Trade: Vitamin B5
Category: Vitamin
LRC:    L1 - Limited Data-Compatible - това е най-ниското ниво на риск според неговия справочник
Pantothenic acid, or vitamin B-5, is needed to form coenzyme-A, which is a carrier carbon within the cell. Pantothenic acid is often used in high doses in excess of 10 g/day for the treatment of acne.1 The recommended daily allowance for pregnant women is 6 mg/day, while breastfeeding women need 7 mg/day. The recommended dose for infants less than 6 months is 1.7 mg/day, while infants over 6 months are to receive 2 mg/day. No adverse effects from oral administration of higher oral dosages of pantothenic acid were found.3 Concentrations found in milk are between 2 and 2.5 mg/L, with a weak correlation between maternal intake and milk levels.2 This would correspond to a daily dose of around 0.33-0.375 mg/kg/day for breastfeeding infants.


Adult Concerns: Diarrhea at large doses. Skin rash.
Adult Dose:
Pediatric Concerns: Possible skin rash, or gastrointestinal symptoms including diarrhea if large doses are used by the mother.
Infant Monitoring: Diarrhea, skin rash.
Alternatives:
References:
1.Leung LH. Pantothenic acid deficiency as the pathogenesis of acne vulgaris. Med Hypotheses 1995 Jun; 44(6):490-492.
2.Picciano MF. Handbook of milk composition. Jensen RG, ed. San Diego: Academic Press; 1995.
3.Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Food and Nutrition Board. Institude of Medicine. Washington DC: National Academy Press; 1998.

Добре е ако има пантенол по зърната и ареолите(там където бебето ще се опира) да се измие. http://www.e-lactancia.org/breastfeedin ... l/product/

Повечето информация е за прием на провитамин B5, при нанасяне по кожата би следвало абсорбцията да е по-малка. Ако изгарянето е сериозно, бих ви насърчила да потърсите лекарска помощ. Лекар би могъл да ви даде и други препоръки за справяне с изгарянето.
Desislava Peeva
 
Мнения: 9
Регистриран на: 10 Яну 2018, 14:51

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот ДаниелКирилов » 03 Авг 2019, 19:49

Много Ви благодаря. Доста се притесних, че не мога да го кърмя.
ДаниелКирилов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Авг 2019, 19:47

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Ирина58 » 08 Мар 2020, 17:01

Здравейте, родих със секцио. Бебето ми не можеше да засучи.Какво ли не пробвах, силиконови зърна, уред за изтегляне на зърна, но безуспешно. След около седмица борба започнах да се цедя и да давам от шише, като през ноща давам адаптирано мляко, защото нямам достатъчно кърма. Как може да си спра кърмата тъй като това е голямо мъчение за мен и за бебка, защото не на всяко хранене мога да набавя нужното количество и детето се скъсва да реве.
Ирина58
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Мар 2020, 16:51

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Desislava Peeva » 08 Мар 2020, 23:11

Ирина58 написа:Здравейте, родих със секцио. Бебето ми не можеше да засучи.Какво ли не пробвах, силиконови зърна, уред за изтегляне на зърна, но безуспешно. След около седмица борба започнах да се цедя и да давам от шише, като през ноща давам адаптирано мляко, защото нямам достатъчно кърма. Как може да си спра кърмата тъй като това е голямо мъчение за мен и за бебка, защото не на всяко хранене мога да набавя нужното количество и детето се скъсва да реве.


Здравейте Ирина58,
Честито бебенце, да ви е живо и здраво и много да ви радва :) Изглежда сте имали трудно начало и кърменето не се е получило така както вероятно си очаквала. За съжаление понякога се случват непредвидени неща и трудности, за които може да не сме подготвени. Изглежда сте опитали доста неща и като че ситуацията ви обезкуражава. :( Тудно да се изцежда и дохранва и все пак, всяко количество кърма за бебето е наистина ценна за него. Дори и да се налага дохранване, за да запълните нуждата, то с кърмата си в момента вие предавате ценни имунни клетки - имуноглобулини, интерферон, стволови клетки, лактоферин, важни хормони и още много други. Някои жени в подобно положение избират да продължат да изцеждат докато имат сили и мотивация за това и когато решат че вече изцеждането не е вариант просто започват да цедят по-малко, на по-големи интервали и така лакатцията сама се забавя и кърмата спира по естествен начин. Това е най-щадящото за вашия организъм, а и дава възможност на бебето да получава по-дълго кърма. Ако искате това да се случи по-бързо, тогава е добре още от сега да се започне с по-големите интервали на изцеждане. По принцип, колкото по-често се изцеждат гърдите толкова повече млякото те биха правили и съответно обратното - колкото по рядко се цедят толкова по-малко мляко ще правят докато лактацията постепенно спре.

До колкото разбирам, бебето не е засукало - може би заради плоско зърно или заради не добра поза. Може би тази статия би ви била полезна, ако бихте искали да опитате пак със засукването Кърмене с плоски или вдлъбнати зърна или да опитате този начин за поставяне на силиконов протектор.
Може би ще ви бъда и по-полезна, ако споделите колко е голямо бебето? Какво количество кърма към момента изцеждате и колко бързо бихте искали да приключите с кърменето? А ако до сега не сте се обръщали към консултант по кърмене, може да обсъдим и по-подробно позата и начини за засукване или изобщо евентуален бъдещ план, който да е удобен за вас.
Desislava Peeva
 
Мнения: 9
Регистриран на: 10 Яну 2018, 14:51

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Diaz » 12 Юни 2020, 18:45

Здравейте,

Кърмачка съм и ми се появи атопичен дерматит - много суха кожа с екземи. Един път вече мазах с Фусикорт (като продължих да кърмя) и се оправих, но след няколко дно пак се появиха екземите. Лекарят ми предписа този път Елоком. Въпросът ми е мога ли да продължа да кърмя докато се мажа с Елоком? Притеснява ме да няма натрупване на кортикостероида и да проникне в кърмата.
Diaz
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Юни 2020, 18:42

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Desislava Peeva » 16 Юни 2020, 10:52

Diaz написа:Здравейте,

Кърмачка съм и ми се появи атопичен дерматит - много суха кожа с екземи. Един път вече мазах с Фусикорт (като продължих да кърмя) и се оправих, но след няколко дно пак се появиха екземите. Лекарят ми предписа този път Елоком. Въпросът ми е мога ли да продължа да кърмя докато се мажа с Елоком? Притеснява ме да няма натрупване на кортикостероида и да проникне в кърмата.


Здравейте Diaz,
Според справочника http://www.e-lactancia.org/breastfeedin ... e/product/към момента няма релевантна информация за преминаване в кърмата. Предположенията са на база фармокенетичната информация за активната съставка. Счита се, когато се използва повърхностно абсорбцията през кожата е много малка и поради това и много малко количество от активната съставка Mometasone може да достигне кърмата. Освен това има много висок процент - 98% на свързване с протеините, плюс високо молекулно тегло, което допълнително възпрепятства преминаването в кърмата. Според този справочник, лекарството е в категорията на много нисък риск за кърменето и кърмачето.
Важно уточнение:
Ако се използва върху зърната и ареолите, първо е добре да се избере кортикостероид с по-ниска потенция и също така трябва да се почисти преди кърмене.
Да не се използват кремове, гелове и пр. съдържащи парафин поради риск от поглъщане от бебето.

По отношение на това дали може да се кърми, може да каже вашия лекуващ лекар или педиатъра, след като се запознае с информацията за съвместимост с кърменето. Ако ви е нужна повече информация от това, бих могла да намеря. Важно е да се обсъди възрастта на бебето/детето - по принцип колкото по-голямо е детето, толкова по-малък е риска, още повече, че захранените деца вече не приемат в такива количества кърма. Също така е важно да се обсъди площта върху която се прилага лекарството и къде, както и здравословното състояние на детето.

Добра идея е да потърсите и алтернативи на кортикостероидите - хомеопатия, различни масла, хранителни добавки имащи отношение към здравината на кожата и др.
Desislava Peeva
 
Мнения: 9
Регистриран на: 10 Яну 2018, 14:51

Предишна

Назад към Детски болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта