Консултация и информация при кърмене

Тук може да задавате вашите въпроси, свързани със здравето на детето ви, към педиатър, хомеопат, паразитолог, както и да се консултирате с детски психолог и психотерапевт. Ще получите съвет и професионален отговор от специалисти от различните области.
Д-р Марио Янакиев, Д-р Валери Велев, Красимира Харлова - психолог

Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Desislava Peeva » 10 Яну 2018, 14:50

На вашите въпроси свързани с кърменето отговаря Десислава Пеева, IBCLC Сертифициран консултант по лактация и кърмене към Международния Борд на Консултантите, IBLCE. Това е най-високата професионална титла в сферата на консултирането по лактация и кърмене, призната в цял свят. Лектор и автор на статии. Дава професионални консултации за кърменето, захранване отбиване, възстановяване на лактацията, раздяла с бебето, кърмене на недоносени бебета и други.
Desislava Peeva
 
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Яну 2018, 14:51

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Mary87 » 21 Юли 2018, 18:26

Здравейте,
Много бих се радвала, ако можете да ми помогнете по следния казус. Бебето ми се роди преждевременно и с по-ниско тегло и прекара 5 седмици в болница. През това време аз се цедях и давах кърма. Започнах цеденето на втория ден след секциото и до към 3-4 седмица максималното количество, което успявах да цедя е около 600-620 мл. Бебето засука веднага и почти изцяло сме се кърмили в началото. Проблемът е, че сега нейните нужди нарастват, а моята кърма дори спадна като количество. Опитвам се да ям много, пия течности, но като засичам нивата са по-ниски от тези, които цедях с помпата. Най-лошото е, че тя отказва да пие АМ. В началото се мъчех да го давам като добавка след кърменето, а сега се мъча 1-2 хранения да е само на адаптирано. Но дори и тогава тя изпива максимум 50 мл и не желае повече. За сравнение, ако дам размразена кърма, тя изяжда по 90-100 мл.
Въпросите ми са:
1. На какво може да се дължи спада в количеството кърма? Доста често я слагам на гърда и уж би трябвало да стимулира по-добре от помпата.
2. Възможно ли е проблем с щитовидната жлеза да влияе на лактацията? Аз съм с хипотиреоидизъм и приемам Л-тироксин. След раждането ТСХ беше паднало малко под долна граница, сега е 0.69 (реф. 0.27-4.2)
3. Има ли начин да увелича лактацията?
Страх ме е, че бебчето не се храни достатъчно и ще спадне като килограми. А при нея е много важно да наддава добре.
Благодаря много предварително!
Mary87
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Юли 2018, 18:06

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Desislava Peeva » 25 Юли 2018, 00:11

Здравей Mary87,
Дали не разговаряхме вече по телефона? :wink:

Ако не сме, то поздравявам те за силата и отдадеността да кърмиш бебето си, което се е родило по-рано от очакваното. В България, това е истинско предизвикателство :(
Дали би споделила, как разбираш, че кърмата намалява? Колко кърмения сте имали в началото и колко са сега? Какво е било наддаването за времето, когато бебето е било само на гърда? Ако е имало дохранване, какво количество е било и колко пъти за денонощие? Дали бебето използва залъгалка?

Чудесно е, че се стремиш да слагаш бебето по-често на гърда. Колкото по-често бебето суче и ако суче ефективно, толкова по-бързо може да увеличи кърмата. Случват се такива спадове в производството, те може да се дължат на различни причини. Проблемите с щитовидните хормони, може да са една такава причина. Нужно е те да бъдат в норма, за да има адекватно производство на кърма. Може да е добра идея да направите консултация с ендокринолог и ако е нужно да се оптимизира дозата. По-късното начало на изцеждането също има отношение, според редица изследвания в тази посока. Все пак нищо не е загубено. Добре би било да обмислите допълнително изцеждане на гърдите след всяко кърмене. Именно изцеждането, заедно с често и ефективно сукане, са основните фактори за увеличаване на количеството кърма. Не трябва да се чака гърдите да се напълнят, тъй като най-много кърма се синтезира по време на самото сукане. А всяко премахнато количество кърма би следвало да задейства образуването на повече порции за следващите дни. Не се тревожете, ако сега при изцеждане почти няма кърма или няма изобщо. Нормално е, гърдите са привикнали на стимулацията от бебето, а помпата е по принцип не много приятно преживяване. За това е добре да се успокоите на първо време, а преди изцеждане да затоплите гърдите и да ги масажирате. Можете да правите масажи и по време на изцеждането.

Много е важно да си повярвате - ако в началото сте могли да произведете толкова кърма, то няма пречка и сега да успеете и дори да увеличите. Ако междувременно бебето е неспокойно и видимо не се задоволява от сукането, е добре да дохранвате. Първи избор, трябва да е винаги изцедена от вас от кърма, ако няма, тогава донорска кърма и чак най-накрая е АМ и то само колкото да задоволи недостига. Цяло кърмене обикновено не се пропуска в полза на АМ или ако това се налага, то е важно вместо кърменето да има винаги пълно изцеждане и на двете гърди, за да се поддържа и увеличава лактацията.

Изглежда сте много интуитивна и всеотдайна майка. Постигнали сте толкова много до сега - бебето ви е получавало кърма в най-деликатния и рисков момент от живота си и това има значение за бъдещото му развитие.

Ще очаквам отговора ви,

Поздрави,
Деси
Desislava Peeva
 
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Яну 2018, 14:51

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Петя.Илиева » 27 Юли 2018, 17:09

Здравейте,
Накратко моят проблем се състои в оскъдна лактация поради редица причини. Бебето в момента е на 3 месеца. Раждането беше с операция.Той се роди 4070гр, 52 см и в първите дни имаше ниска кръвна захар, което наложи да го сложат на системи с глюкоза. Въпреки това той засука и то много лакомо. Прибрахме се на 6ия ден и бяхме изцяло на кърма, като кърмех на поискване. В един момент обаче вече изпитвах много голяма болка при засукване, тъй като ми се бяха разранили зърната още от болницата. Започнах да дохранвам с АМ с намерението да е докато преодолея болката и се заздравят гърдите. Появиха се и други обстоятелства, които ми създадоха допълнителен стрес и кърмата започна да намалява, а бебето е доста лакомо и продължих с дохранването. До ден днешен сме на смесено хранене, като предполагам че количеството кърма което приема е доста малко, тъй като понякога се дърпа от гърдата след 1-2 мин, освен нощно време, когато напоследък само суче и заспива отново. При цедене с помпа изцеждам различни количества, понякога 20гр,понякога 60, а друг път нищо. Не усещам напрежение в гърдите както беше преди, но при стискане на зърното потича мляко. Съжалявам че не успях да кърмя изцяло детето си. Късно ли е да се направи нещо. Слагам го да суче често, но той се отказва много бързо вече и кърмата съвсем намалява.
Петя.Илиева
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Юли 2018, 16:53

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Desislava Peeva » 07 Авг 2018, 10:24

Здравей Петя,
Имали сте трудно начало с кърменето, за щастие обаче, ти си успяла да запазиш интереса към гърдата, а това голямо постижение. Бебето ти е на 3 месеца и все още имате големи шансове да количеството на кърмата се увеличи. Все пак има жени, които успяват да индуцират лактация, дори без да са раждали, така че надежда вече кърмещи майки винаги има :)
Дали би споделила, колко кърмения имате на денонощие? С какво количество и колко често дохранваш? Какви начини за стимулиране на лактацията си опитвала до сега и какъв беше ефекта от тях? Колко време бебето е било само на кърма и какво беше наддаването за този период? Какво е наддаването по месеци до сега?
Ще очаквам отговора ти :)
Поздрави,
Деси
Desislava Peeva
 
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Яну 2018, 14:51

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Петя.Илиева » 07 Авг 2018, 12:02

Здравейте, благодаря за отговора.
Относно вашите въпроси:
Бебето беше само на кърма основно през първата седмица след изписването. Изписаха ни 3860гр.,а на контролния преглед след седмица беше 4030гр.Имало е 2-3 дохранвания през този период с от 30 до 60гр. В момента дохранвам 5, а понякога 6 пъти на денонощие, сутрин с 60гр., а през останалата част на деня с 90-100. Случва се да не си изяжда цялата доза мляко. Слагам го на гърда преди всяко хранене, но има случаи в които отказва и упорито плаче за шишето, което налапва с голяма охота. Освен тези кърмения имам 3 през нощта и още 2-3 между храненията през деня, основно след сън(тогава суче по добре) с цел стимулиране на лактацията. Не всяко кърмене обаче е успешно и някои продължават по 1мин, освен нощните, които са доста по дълги.Не винаги чувам да преглъща, най-отчетливо преглъщане се чува сутрин. В края на първия месец беше 5500гр, а втория 6700гр., сега ни предстои консултация. Относно стимулирането на лактацията, използвам чайове, които имат ефект ако постоянно ги употребявам. Също така едно хомеопатично средство, което ми изписа педиатърката, която е и хомеопатия. Считам че то също има някакъв минимален ефект. Пробвала съм с често цедене, когато не желае да суче, но отнема време, което аз не винаги имам тъй като го гледам основно сама. Това има добър ефект, още на следващия ден гърдите са по пълни. Честото слагане на гърда помагаше до преди месец, когато той все още не се дърпаше толкова много от и тогава използвах всеки удобен момент да го слагам на гърда, но определено не се нахранваше достатъчно. Има дни в които е много трудно и гърдите са почти празни, особено преди цикъл тъй като ми се възобнови още на втория месец. Пия много вода и хапвам добре, но имаше моменти в началото, когато не беше така, поради стреса, недоспиването и многото ангажименти. Най-голямото ни постижение до сега е това че премахнахме нощните хранения с АМ и е само на кърма, а той се събужда за хранене сам.
Петя.Илиева
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Юли 2018, 16:53

Re: Консултация и информация при кърмене

Мнениеот Desislava Peeva » 14 Авг 2018, 00:49

Здравей Петя,
Много добре правиш, че слагаш бебето често на гърда и че нощем сте основно на кърма. Може да опиташ и след хранене за успокоение да го слагаш на гърда, на пример за заспиване. Добър вариант е да инициираш кърмене преди да е дошло времето за хранене, т.е. когато бебето не е твърде гладно, за да има търпение да суче по-дълго от гърда. По време на кърмене, може да е удачно да правиш компресия на гърда Това помага на бебето да достигне до повече порции кърма за по-кратко време. Същото нещо можеш да правиш и когато изцеждаш с помпа.
Може да опиташ следната организация: бебето суче самичко от гърда, след това прилагане на компресия и бебето суче, колкото може по-дълго от гърдата. След това му се предлага другата гърда, по същия начин – първо самичко, а след това и с компресия. Следи да има преглъщане. След като приключи с първата и с втората гърда, може да го върнеш отново на първата. Така можеш да редуваш гърдите, докато прецениш и докато бебето суче и гълта. След кърменето е добре двете гърди да се изцедят хубаво.
Изцеждането е важно независимо какво е количеството кърма, с времето и чрез стимулация би следвало това количество да се увеличава. По този начин може да се събира кърма за дохранване. Някои майки се стремят първо да заместят АМ с изцедена кърма и после да върнат бебето само на гърда. Ако бебето не се е заситило от сукането от двете гърди, може да му се предложи изцедена кърма ако има, а ако няма, тогава АМ.

- кърмене и гушкането кожа-до-кожа (така че бебето да може да усеща със своята гола кожа, голата кожа на майката, близо до нейните гърди) може да е много стимулиращо лактацията и сукането на бебето. Това е добре да се прави, винаги, когато имаш време или просто за почивка.

Във всичко случаи, изглежда е нужно увеличаване на количеството на кърмата. Ти си взела вече някои мерки и вече си разбрала, че най-голям ефект има от изцеждането на гърдите. Наистина би било добре след всяко кърмене да има пълно изцеждане на гърдите. В някои случаи майките се концентрират повече върху изцеждането, временно и по-малко върху кърменето, защото както и ти вече виждаш, понякога стават твърде много неща за организиране.
За самото изцеждане би помогнало, ако преди това първо затоплиш гърдата, масажираш малко и след това започнеш да цедиш. На гърда около 10 минути или докато тече мляко от нея. После правиш същото и с другата гърда. По-добре е да е по-кратко и по-често, от колкото много дълги и не толкова ефективни изцеждания. Може да опиташ да правиш power pumping https://exclusivepumpers.wordpress.com/2015/02/10/power-pumping-to-increase-your-breast-milk-supply-infographic/
- това са кратки изцеждания през 10 минути. Обикновено се правят във времето когато бебето спи малко повече или просто е спокойно. Целта на първо място е стимулацията, така че не бързай да се отчайваш, ако количеството на изцедената кърма е малко в началото. Би следвало с времето да се увеличава. Може да изцеждаш с помпа или на ръка, както е по-удобно за теб или да комбинираш. Може би и това видео ще ти е полезно http://med.stanford.edu/newborns/profes ... ction.html

Хранителни добавки. Някои майки намират, че бирена мая на таблетки има ефект на увеличаване на кърмата. Може да обмислиш варианта и за Лактил или сминдух на таблетки. Сминдух, обаче не е препоръчителен при жени с проблеми с щитовидната жлеза. Каквато и хранителна добавка да решиш да вземеш е важно да обсъдиш това с личния си лекар.

Добре би било да опиташ да използваш алтернатива на шишето и биберона, когато се налага дохранване. Биберона и гърдата се сучат много различно и за това е важно да да се запази умението на бебето да суче ефективно от гърда. За жалост няма биберон, който да имитира гърдата. От там тръгват и голяма част от проблемите на кърмещите майки - бебета объркват сукането на гърда със сукане от шише, а гърдата просто не работи по този начин. В тази тази статия е описано как се прави система за дохранване на гърда. Тя се използва много от майки, които по здравословни причини не могат да произвеждат достатъчно количество кърма. Тя помага хем бебето да не забравя сукането от гърда, хем да се дохранва, а и спестява време. Въпрос е на свикване, обаче.

Надявам се информацията да ти е полезна. Ще се радвам да се споделиш как се развиват нещата при теб. Ти си много всеотдайна майка, влагаш толкова старание, за да се получат нещата, а бебето ти да е добре. Понякога в началото има трудности и не всичко случва така, както сме очаквали, но ние имаме силата да променяме нещата или да променяме нагласата си към тях. Дохранването с АМ не е край на кърменето, напротив, в много ситуации именно то може да спаси кърменето, ако разбира се, се използва правилно. За много майки в твоята ситуация е важно да си напомнят, че каквото и количество кърма да произвеждат, тя е много ценна за бебето и дава това на бебето ти, това което нито едно АМ не може да даде - имунитет, стволови клетки, важни аминокиселини, олигозахариди, противоракови клетки и още много други неща. Да не забравяме и прегръдката при всяко кърмене. За три месеца, бебето ти е получило толкова много от теб и продължава да получава. Това, което правиш е много ценно. Ще ти стискам палци количеството на кърмата да се увеличи по-бързо и скоро дохранването с АМ да започне да отпада. Насреща съм, ако искаш да обсъдим и нещо допълнително.
Desislava Peeva
 
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Яну 2018, 14:51


Назад към Детски болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта