Кръвни изследвания - висок LDL

Кръвни изследвания - висок LDL

Мнениеот ruslan_vn » 21 Юни 2018, 11:52

Здравейте, от около година и половина съм основно на кетогенна диета (75% мазнини, 20% протеини и 5% въглехидрати) като от около 3 седмици тествам екстремна форма на диетата - само месо и вода (никакви зеленчуци). Резултатите са феноменални - свалих над 15кг. като почти не съм загубил мускулна маса. На 31 години съм и се чувствам повече от перфектно, дори на 20 не съм бил в такава физическа форма. Мисълта ми е бистра и точна, наспивам се за около 7 часа, храня се 1-2 пъти дневно (около 2000 калории) и тренирам с тежести и кардио почти всеки ден.

Това са резултатите от кръвните ми изследвания като холестерола ми е завишен (особено LDL-a), както и Липазата. Според собствените ми проучвания, има огромна дезинформация относно холестерола и особено при кетогенна диета е напълно нормално да е висок. Според разбиранията ми проблем би било, ако се консумират големи количества въглехидрати и нивата на холестерола са високи (но аз приемам около 20-30гр въглехидрати само, а последните седмици около 0).

Може ли да прегледате резултатите от изследванията ми и да ми кажете дали има повод за притеснения?

https://i.imgur.com/jfuYXoM.jpg
https://i.imgur.com/EtMqwO1.jpg
ruslan_vn
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Юни 2018, 11:35

Re: Кръвни изследвания - висок LDL

Мнениеот FramarLekari » 21 Юни 2018, 16:49

Здравейте, ruslan_vn!

Проучвания показват благоприятни ефекти на дългосрочно спазване на кетонна диета. Според изследванията този хранителен режим значително намалява телесното тегло и индекса на телесна маса, намалява нивото на триглицеридите, LDL холестерола и кръвната захар, повишава нивото на HDL холестерола, подобрява съотношението между LDL и HDL. Прилагането на кетогенна диета за относително по-дълъг период от време не води до значителни странични ефекти при пациентите.

Ако не забележите тези благоприятни промени в нивата на холестерола, след като сте следвали кетонна диета за известно време, може да помислите за други потенциални причини, като например инсулинова резистентност, проблем с щитовидната жлеза, хронично възпаление, бързо отслабване. Според теория екстремното повишаване на холестерола може да е обичайно при тези, които претърпяват бърза загуба на тегло. Това е така, защото мастните клетки, които съхраняваме в нашата мастна тъкан, съдържат големи количества от триглицериди и холестерол. Когато започнем да разграждаме съхраняваните от нас мазнини, за да бъдат метаболизирани за енергия, холестеролът в кръвта се покачва временно.

Диетата с високо съдържание на мазнини увеличава нуждата от липаза, ензим, произвеждан от панкреаса, необходим за разграждането на хранителните мазнини. При Вас липазата е силно завишена.

Препоръчително е при такива резултати да се консултирате с лекуващия си лекар.

С уважение,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с изследвания и лабораторни резултати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта