Лимфен застой и отоци на крайниците след операция, възпаление, заразяване с паразити и др.

Лимфен застой и отоци на крайниците след операция, възпаление, заразяване с паразити и др.

Мнениеот Dr Tenko Tenev » 16 Фев 2018, 13:00

Лимфата или т.нар тъканна течност се придвижва по малки съдове наречени лимфни капиляри, които я сyбират и отвежат до лимфните възли. При операции, при които лимфните възли са премахнати или лимфните съдове са били срязани, се получава смущение в лимфния дренаж с развитие на оток. При много възпаления протичащи с ангажиране на лимфни съдове или възли същите облитерират (запушват се) и се нарушава функцията им. Много паразити се развиват в лимфните пътища на човека, като водят до възпаления протичащи със зачервяване по кожата, чувство за чуждо тяло, парене и като краен резултат се получава пълно разрушаване и блокиране на лимфния поток с трудно повлияващи се на лечение отоци и кожни промени.

На вашите въпроси отговаря д-р Тенко Тенев - специалист по съдова хирургия.


Повече информация за д-р Тенко Тенев можете да намерите в справочник Фрамар
Аватар
Dr Tenko Tenev
 
Мнения: 24
Регистриран на: 16 Фев 2018, 13:13

Re: Лимфен застой и отоци на крайниците след операция, възпаление, заразяване с паразити и др.

Мнениеот Kirilkushev » 04 Юли 2018, 20:58

Здравейте доктор Тенев.На баща ми му беше извършена операция на 14.06.2018г.беше със запушена артерия на крака и беше байпасиран над коляното.След операцията крака му започна да се подува и стана видимо зачервен.Днес 04.07.2018 все още е с шевовете, крака все още е червен и подут и от дупката където е бил дрена продължава да тече лимфа,иначе раната е спокойна няма вид да възпалена.Трябваше да е на контролен преглед днес но хирурга бил зает ,сестрата му сменила превръзката и му казали да дойде след седмица.Пие на система хапчета за разреждане да кръвта както и му бия Фраксипарин 0.6мл. всяка вечер.Въпроса ми е този теч на лимфа около 100-150мл. на ден 20 дни след операцията нормален ли е и как можем да намалим отока и това изтичане на лимфа.Пробвах с масажи с лед но без ефект.
Kirilkushev
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Юли 2018, 20:27

Re: Лимфен застой и отоци на крайниците след операция, възпаление, заразяване с паразити и др.

Мнениеот Dr Tenko Tenev » 04 Юли 2018, 22:23

Здравейте , обикновенно след подобна операция е възможно да има лек оток на крака .Наличието на секреция от дренажа и раната след толкова дни е малко притеснително .Съветвам Ви да си извършите косултация с оператора за да се избегнат по сериозни усложнения!
Аватар
Dr Tenko Tenev
 
Мнения: 24
Регистриран на: 16 Фев 2018, 13:13


Назад към Съдова хирургия - онлайн консултация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта