от Radost » 15 Апр 2011, 17:12
Аз не бих била толкова категорична, че противниците на микровълновите печки са невежи... А дали не са по-информирани? ;)
"Микровълновите печки могат да бъдат опасни за здравословното състояние на човека и особено за децата" - твърди американско издание, позовавайки се на факта, че всяка микровълнова фурна създава микровълни, които "бомбардират" молекулите на храната, а създаващото се трептене ги принуждава да се загряват. Това от своя страна води до промяна в състава на храната. Опасността при децата се крие в това, че някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се смята, че са невро- и нефротоксични. Голяма част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при микровълнова обработка (според изследване, проведено в САЩ през 1992 год.). Учени твърдят, че приемът на храна, подложена на микровълново лъчение нанася вреда на организма, изразяваща се в по-висок холестерол и нисък хемоглобин, спрямо същата храна, приготвена чрез друга термична обработка.
Някои научни доказателства...
* Изследване, проведено през 1992 год. (Raum & Zelt), твърди, че въвеждането на енергия и молекули в човешкото тяло, към които то не е привикнало, оказва по-скоро вреда, отколкото полза. Това е така, защото храната, подложена на микровълнова обработка, съдържа енергия и молекули, които не са присъщи за храната, подложена на друга термична обработка.
* Dr. Hans Ulrich Hertel (1991 год.) заедно с учени от университета в Луизиана публикуват изследване, според което готвенето в микровълнова фурна е с много по-голям риск за здравето на човека, отколкото използването на обикновена готварска печка. Той твърди, че тези уреди денатурализират храната, като оказват канцерогенен ефект върху кръвоносната система на човека.
* В своята книга "Ефекти от готвенето в микровълнова фурна върху здравето"д-р Лита Лий твърди, че от всяка микровълнова фурна изтича електромагнитно лъчение, което уврежда храната и преобразува вече готовите субстанции в опасни органични продукти.
При друго изследване, проведено в Русия, са получени следните резултати:
* Микровълновото облъчване на месо води до образуването на известни канцерогени;
* Мляко в комбинация със зърнена закуска, приготвено в такава фурна, води до преобразуването на аминокиселините във вредни продукти;
* Размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки;
* Канцерогенни свободни радикали се формират често и в кореноплодни зеленчуци, подложени на микровълново лъчение.
Руските учени също доказват подчертано структурно деградиране на тестваните храни, което води до понижаване на питателната им стойност от 60 до 90%. Факт, свързан с понижено количество на витамините В, С и Е, както и други полезни съставки.
Добре е човек да е информиран и да предвижда последиците от действията си. :)