Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 26 Яну 2012, 17:37

Memento написа:Искам да попитам въпрос относно хазартната зависимост, споменавате, че могат и да се обърнат такива хора към вас. Има ли обаче в България дори един истински обучен специалист който да се бори срещу тази зависимост? Дори един специалист по хазартна зависимост с реален опит? Аз лично не вярвам да има такива хора. Доколкото знам в сравнение с наркотиците и алкохола проблема с хазарта в България изобщо не подлежи дори на дискусия а де факто това е изключително сериозен проблем.Здравейте, Memento! Благодаря за въпроса!
Хазартната зависимост действително не среща гласност в обществото ни, въпреки сериозността на това проблемно поведение. От поста ви разбирам,че се интересувате от това дали в България има специалисти, които да работят с хазартно зависими лица и се съмнявате дали има хора, които да предлагат адекватно лечение.

Специализирани програми за лечение на хазартна зависимост в България наистина все още не са разкрити. Но има възможности хората с хазартна зависимост да търсят и да получават помощ и има програми в България, където те биха могли да се включат и да преминат своята терапия. Тези програми обслужват предимно хора с други зависимости - от психоактивни вещества и алкохол, но могат да бъдат полезни в излизането от болестния цикъл. Това е така, тъй като подходът, който се използва при лечението на хазартна зависимост е сходен с този при другите дезадаптивни поведение, порати това, че хазартната зависимост е свързана с дезадаптивно поведение, характерно с все по-честото поемане на риск, загуба на контрол върху поведението и липса на осъзнаване на състоянието.

Освен това много често, хората, които са пристрастени към хазарта в комбинация с това имат и други зависимости - от психоактивни вещества или алкохол. В тази връзка и в България предлаганите лечения са различни – има дневни центрове, вечерни програми, групова и индивидуална терапия, както и затворени общности. Съществува вече и група за взаимопомощ на територията на град София - Анонимни Хазартнозависими.

Ако имате нужда от информация и координати за някоя от посочените програми, не се колебайте да ни пишете отново.
Повече информация за основни понятия за хазартната зависимост и проблемно поведение, възможностите за лечение може да прочетете и на http://www.ncn-bg.org/docs/useful/Hazart.doc.
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот SoulSpli7ter » 25 Фев 2012, 13:05

Здравейте, ще помоля за компетентно мнение по следния въпрос: Ефедрин-а спада ли към наркотичните вещества ? Така наречените drugtest-тове излизат ли положителни при употребата му ?
SoulSpli7ter
 
Мнения: 7
Регистриран на: 25 Фев 2012, 12:35

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 28 Фев 2012, 22:17

SoulSpli7ter написа:Здравейте, ще помоля за компетентно мнение по следния въпрос: Ефедрин-а спада ли към наркотичните вещества ? Така наречените drugtest-тове излизат ли положителни при употребата му ?


Здравейте, SoulSpli7ter! Благодаря Ви от името на екипа на Информационната линия за въпроса. Тъй като не знам кой форум следите по-често, ето и тук линк с отговора на въпроса Ви: http://www.drugsinfo-bg.org/forum/viewt ... c93a4f95bc.
Поздрави!
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот skalata45 » 13 Май 2013, 13:20

Добър ден,искам да се допитам до вас и за евентуално разрешение и помощ. Значи ситуацията е следната:приятелката ми, с която сме от 2 години заедно се случва да я хващам на няколко пъти с патрончета водка или ракия,много често се е случвало да намирам и самите шишета хвърлени някъде в двора. Кажете ми как да постъпя в тази ситуация,като я попитам защо го прави или отрича или казва,че има много напрежение в работата,а аз се притеснявам сериозно за здравето й,а и за отношенията ни.След употреба на алкохол става раздразнителна и много често губи кординация или смислено отговаряне.......Моля ви за помощ,тя не иска да признае че е зависима до някаква степен не го прави системно,а веднъж или два пъти седмично.
skalata45
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Май 2013, 13:06

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 13 Май 2013, 15:46

skalata45 написа:Добър ден,искам да се допитам до вас и за евентуално разрешение и помощ. Значи ситуацията е следната:приятелката ми, с която сме от 2 години заедно се случва да я хващам на няколко пъти с патрончета водка или ракия,много често се е случвало да намирам и самите шишета хвърлени някъде в двора. Кажете ми как да постъпя в тази ситуация,като я попитам защо го прави или отрича или казва,че има много напрежение в работата,а аз се притеснявам сериозно за здравето й,а и за отношенията ни.След употреба на алкохол става раздразнителна и много често губи кординация или смислено отговаряне.......Моля ви за помощ,тя не иска да признае че е зависима до някаква степен не го прави системно,а веднъж или два пъти седмично.Здравейте, skalata45!
Поздравявам Ви за куража и желанието да помогнете на приятелката си! Разбираеми са тревогите и притесненията Ви. Търсенето на информация във вашия случай е важно. В поста си пишете, че приятелката ви злоупотребява с алкохол от известно време и че разговорите, които сте водили с нея, не са довели до очаквания за вас резултат.

Доколкото разбирам питате дали тази злоупотреба с алкохол би могла да доведе до зависимост и как може да се помогне на приятелката ви. По принцип границата между злоупотреба и зависимост е тънка. Най-общо казано абстинентният синдром и толерантността не са най-важните критерии на формираната зависимост, когато се отнася за алкохол. Най-същественият критерий е загубата на контрол върху употребата на веществото, в случая на приятелката ви върху алкохола. В тази връзка са от значение няколко неща:
- Кога е започнала употребата?
- Какво е количеството което пие? Дали пие всеки ден или влиза в употреба за определен период от време? Вие пишете, че сте я "хващали" с патрончета, но знаете ли колко често пие? Само сама или и с компания пие?
- Пишете, че от две години сте заедно. Кога сте забелязали първите проблеми свързани с алкохола?
- Самата тя смята ли, че може да се контролира и може да спре, когато поиска?
- Имала ли е периоди на въздържание, например, когато в работата й не е толкова напрегнато?
- Имало ли е предходни опити за контрол върху употребата на алкохол? Споделяла ли ви е за такива и коя е причината поради, която тя крие шишетата от Вас.
- Имал ли е досега консултация със специалист – лекар или психолог за употребата на алкохол?

Често отричането на проблема е част от самата болест, ето защо това, че тя отрича не бива да Ви обезкуражава. Важно е да продължите да говорите с нея, да имате добра комуникация без упреци и обвинения, за да може тя да ви се доверява и когато има нужда от помощ да се обърне към вас. За съжаление няма формула за убеждаването на хората, но все пак, ще Ви дам някои насоки:

1. Можете да влезнете, ако имате възможност, в нашия сайт http://www.drugsinfo-bg.org и да прочетете съветите към родители и близки -http://www.drugsinfo-bg.org/bg/to-relatives.html . Там ще намерите информация, за това как да поговорите отново с приятелката си.
2. Опитайте се, когато сте двамата и тя трезва, да поговорите с нея съвсем спокойно, без да я обвинявате или да й натрапвате нещо, с максимално спокоен и равен тон, за да увеличите шанса да Ви чуе.
3. Потърсете помощта на други близки хора, които да поговорят с нея по същия начин, защото когато човек чуе нещо от повече от един човек, има по-голяма вероятност да повярва. Как родителите й гледат на тази ситуация?
4. Опитайте се, когато говорите с приятелката си, да използвате конкретни факти, подкрепящи Вашите думи. Например какво става нейното поведение, когато е пила.
5. Споделете й и как се чувствате, когато тя пие, какво предизвиква това у Вас.

Другото, което трябва да имате предвид е, че алкохолът често води до дълбоки депресии. Много е възможно заради това приятелката Ви да отказва да спре употребата и да започне друг начин на живот. Като приятел е нормално да сте загрижен за нея, да споделяте какво знаете и да предложите помощ, но тя трябва да го поиска, за да предприеме някаква друга различна стъпка. Показвайте й, че може да разчита на Вас, но паралелно с това и поставете ясна граница, че това да разчита не означава да злоупотребява.

Освен това бих искала да подчертая, че не всичко зависи от Вас. Вие правите това, което смятате за правилно и това, което можете, но изборът не е Ваш, защото не става въпрос за Вашия живот. Всеки сам взима решението си за това какво ще прави и как ще живее. За съжаление няма как някой на сила да бъде принуден да потърси помощ, ако той самият не го желае.

По-конкретна информация и насочване, можете да получите, ако ни пишете пак или се обадите на телефона на Информационната линия за наркотиците и алкохола - 0888/991 866, където ще имате възможността анонимно да споделите повече факти и да получите по-обстойна консултация. Работното време на телефонната линия е от 9 до 17ч. всеки работен ден.
Благодаря Ви за доверието!
Ако имате други въпроси и/или нужда от допълнителна информация, можете да пишете и тук отново.

Поздрави:
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот Varna70 » 17 Май 2013, 10:16

Здравейте,
Имам проблем с алкохола и след последната злоупотреба с голямо количество концентрат, продължила една седмица, изпаднах в алкохолна абстиненция - леко треперене на ръцете, липса на апетит, повдигане, гадене, трудно заспиване, липса на желание да се занимавам с ежедневните си дейности...
Близките ми ме подкрепят в желанието ми напълно да откажа алкохола, но ми е много трудно с тези абстинентни симптоми вече втори ден.
Какво мога да направя, за да ги премахна?
Varna70
 
Мнения: 4
Регистриран на: 17 Май 2013, 10:05

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 23 Май 2013, 16:01

Varna70 написа:Здравейте,
Имам проблем с алкохола и след последната злоупотреба с голямо количество концентрат, продължила една седмица, изпаднах в алкохолна абстиненция - леко треперене на ръцете, липса на апетит, повдигане, гадене, трудно заспиване, липса на желание да се занимавам с ежедневните си дейности...
Близките ми ме подкрепят в желанието ми напълно да откажа алкохола, но ми е много трудно с тези абстинентни симптоми вече втори ден.
Какво мога да направя, за да ги премахна?


Здравейте, Varna70!
Извинявайте за забавянето с отговора! Не знам дали този отговор вече ще е актуален за Вас. Надявам се, че ако не и имате някакви въпроси, ще ни пишете отново.

Разбирам, че ви е трудно и ви поздравявам за желанието да откажете алкохола. Важно е и това, че имате подкрепата на своите близки. Има решение, стига да знаете какъв е пътят и към кого можете да се обърнете. По-долу ще ви напиша основните стъпки и положения.

Най-напред трябва да се направи оценка на състоянието, в което се намира алкохолно зависимия и да се прецени от какво има нужда. Може да се окаже, че има нужда от детоксификация (лечение на физическата абстиненция). Тъй като алкохолната абстиненция е опасно състояние, е необходимо лекарско наблюдение и почти винаги се изписват специфични лекарства.
Детоксификация може да се направи в почти всички държавни психиатрични болници, областни диспансери за психично здраве и психиатрични отделения към многопрофилните болници в България. Следващата стъпка продължава с рехабилитация (работа върху психологическата зависимост и причините, които стоят зад алкохолизма). Ако имате нужда от по-подробна и конкретна информация и/или консултация относно лечението и специалистите, към които бихте могли, да пишете отново или да се свържете с нас - http://www.drugsinfo-bg.org/bg/

Другото, което трябва да имате предвид, е че алкохолът често води до депресии. Много е възможно заради това да нямате желание да се занимавате с ежедневните си дейности. Но това е само предположение.

Относно това как действа алкохолът, важно да се отбележи е това, че чрез кръвния поток достига до всички части на тялото. Тъй като е депресант на централната нервна система, той забавя функциите на тялото – дишането, сърдечния ритъм, мозъчните функции. Тези ефекти могат да се появят само след 5-10 минути и да достигнат най-високата си точка след около 40-60 минути.Скоростта на абсорбиране зависи от количеството и типа на храната в стомаха. Ако той е празен, алкохолът много по-бързо навлиза в кръвта. Храни, които съдържат много въглехидрати и/или мазнини, могат да забавят абсорбирането. Видът на алкохолните напитки също влияе на скоростта. Газираните напитки (например шампанското) навлизат в кръвта по-бързо.

Алкохолът остава в кръвта, докато не бъде разграден (елиминиран) напълно от черния дроб. При здрав човек едно стандартно питие (13 грама чист алкохол) се разгражда за около 1 час. Но има фактори, които могат да повлияят на тази скорост. Тя може да бъде по-висока, ако концентрацията на алкохол в кръвта е много висока.

Процесът на елиминация не може да бъде ускорен нито чрез пиене на кафе, нито чрез ядене на закуска. Няма значение дали човекът е консумирал бира или например една малка водка. Обемното съдържание на алкохол във водката е по-високо, но количеството на малката водка е много по-малко от количеството на чаша бира. Затова стандартните питиета се измерват в чист алкохол – 13 грама, което се равнява на 330 мл. бира или на 40 мл. водка.

Колкото по-бързо се консумира алкохолът и колкото по-голямо е неговото количество, толкова по-висока е неговата концентрация в кръвта и толкова са по-силни ефектите му. Това е така, защото черният дроб не успява да го преработи достатъчно бързо.

Справянето с абстинентните симптоми е рисково състояние, затова е необходимо лекарско наблюдение и почти винаги се изписват специфични лекарства.

Виждам, че сте ни писали преди около седмица. Какво направихте, за да се справите? Как се чувствате сега?
Оставяме на разположение,
Поздрави:
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот Varna70 » 10 Юни 2013, 13:54

Благодаря за изчерпателния отговор. Много вода и никакъв алкохол и симптомите отшумяха за по-малко от седмица :)
Varna70
 
Мнения: 4
Регистриран на: 17 Май 2013, 10:05

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот jjkov » 05 Авг 2013, 10:41

Здравейте,
Надявам се да можете да ме насочите и да ме посъветвате какво да предприема, за да помогна на брат ми да разреши проблема със злоупотребата с алкохол.
Не знам от къде да започна, но ето на кратко:
Брат ми е на 28 години. Започна да злоупотребява с алкохола преди около 3 години, когато почина майка ни. Правили сме консултации с психиатър и е приемал различни медикаменти, но резултатът е нетраен. Преди 5 месеца му се роди дете и се надявахме, че това ще го стимулира да спре, но уви, не стана. Последният период без алкохол трая около месец и половина и след едно събиране с приятели нещата се отприщиха и вече две седмици не е спрял да пие.
Това доведе и до раздяла с жена му.
Относно признаването на проблема му: на моменти го приема и заявява, че трябва да се лекува, но изпада и в състояния, в които заявява, че няма никакъв проблем и че пие, защото се чувства добре и така иска.
Намираме алкохол, скрит на всевъзможни места. Когато е пил твърди, че не е, а когато изтрезнее, започват големите извинения и самосъжаления.
Не зная как да постъпя. Моля, помогнете ми!
jjkov
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Авг 2013, 10:09

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 06 Авг 2013, 10:46

Здравейте, jjkov!

Добре е, че брат ви все пак се съгласява на моменти, че има проблем, както и че преди е бил съгласен да посети специалист. Според мен това означава, че е напълно възможно отново да приеме помощ. Добре е да говорите с него на тази тема, когато е трезвен, тъй като разговори, когато е пиян, едва ли ще доведат до нещо полезно.

Щом проблемът е възникнал след определено събитие в живота му, е добре е да се обърне внимание на това, което се е случило с него тогава. Хубаво е, че е ходил при психиатър, но приемът на медикаменти съвсем не е достатъчен като лечение. Те могат единствено да го подпомогнат и то при положение, че се пият точно както е предписано и няма употреба на алкохол междувременно. Обикновено това означава, че някой близък трябва да упражнява доста сериозен и постоянен контрол над поведението на пиещия. В реалността, обаче, това е много трудно. Да се разчита на самоконтрола на човека също не е вариант, тъй като той вече е много нарушен.

Раждането на дете е прекрасно събитие, но много често това също не е достатъчно, за да се реши проблемът. В действителност раждането на дете е събитие, което има по-голямо позитивно отражение върху майката, отколкото върху бащата по отношение на решаването на такъв проблем. Дори е възможно настъпилата промяна в живота на родителите да засили употребата на алкохол.

С горното искам да кажа, че злоупотребата/зависимостта от алкохол е сложен проблем, който няма просто решение. Всъщност става дума за заболяване, което изисква достатъчно сериозно и дълготрайно лечение. Обикновено зад употребата стоят други проблеми, които поне от части трябва да бъдат решени. Затова е добре отново да говорите с брат си и да се опитате да го убедите пак да потърси помощ. Опитайте се да избягвате обвинения, заплахи и караници. Дори и да ви е трудно, опитайте да запазите спокойствие и да изразите своята загриженост, за да е ясно за него защо желаете да реши проблема си. Ако смятате да го подкрепяте в едно лечение, дайте ясно да се разбере, че ще му помагате, но само в тази посока.

Ако има вероятност брат ви да има абстиненция (да не се чувства добре физически, когато не е пил), добре е отново да посетите психиатър, за да прецени той състоянието му и да реши дали има нужда от медикаменти за детоксификация.

Независимо дали брат ви ще прави детоксификация или не, от този момент нататък е добре да потърсите психолог, с когото той да работи едно по-продължително време. Злоупотребата с вещества (включително с алкохол) е психичен проблем, така че работата с психолог е едно от най-адекватните лечения. Ако брат ви е съгласен, би могъл да потърси подкрепа и при Анонимни алкохолици, и да започне да посещава техните сбирки (стига да има такива във вашия град).

Ако вие самите, като негови близки, се нуждаете от консултация и подкрепа от психолог, спокойно можете да се обърнете към такъв. Често пъти хората имат задръжки да потърсят такъв специалист, но истината е, че злоупотребата с алкохол е проблем, засягащ цялото семейство, а не само пиещия. В същото време никой не може да иска и да очаква от близките да могат сами да се справят в такава ситуация. В случая говорим за заболяване и макар подкрепата на семейството да има много важна роля, те не биха могли да бъдат психолози и лекари на пиещия.

Ако се нуждаете от още някаква информация, включително и от контакти на специалисти, не се притеснявайте да пишете пак.

Поздрави и успех!
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта