Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот UnleashTheFury » 18 Мар 2014, 01:42

Благодаря много за инфото доста неща ми изяснихте :idea: а кои са тези лекарства които съдържат тестостерон можете ли да кажете имена че ми стана любопитно :)
UnleashTheFury
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Дек 2012, 03:00

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 18 Мар 2014, 10:30

Здравейте отново!

Аз намерих два лекарствени препарата, които са регистрирани за продажба в България. Тъй като не съм лекар или фармацевт и не съм запозната с всички лекарства, продавани тук, е възможно и да са повече, но няма как да проверя сама.

Едното лекарство е Небидо (http://www.bda.bg/images/stories/documents/bdias/ss0150.pdf), а другото - Омнадрен (http://www.bda.bg/images/stories/documents/bdias/ss3752.pdf). Предписват се за хормонално заместваща терапия. За повече информация ви препоръчвам да се консултирате с лекар.

Поздрави!
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот Lunenluch2 » 31 Мар 2014, 14:34

Здравейте!На 22 години съм.От година и половина пия антидепресант..Та относно серопрама-да помага6е,но за определен преиод,сега вече нямам друг избор,освен да се самоуспокоявам с големи дози алкохол,придружени с Лексотан .На първо място трябваше да спомена целодневното гадене,което изчезва ссамо с помощта на тези медикаменти.
Отчаяно моля за съвет!
Lunenluch2
 
Мнения: 11
Регистриран на: 31 Мар 2014, 14:24

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 01 Апр 2014, 09:59

Здравейте Lunenluch2!

Има няколко неща в поста Ви, които не ми станаха ясни. Казвате, че от година и половина пиете антидепресанти и са Ви помагали само за определен период от време. Защо Ви бяха предписани? Предполагам, че ако сте бил/била на психиатър сте обсъдили как ще продължи лечението и колко време ще трябва да ги пиете. Серопрама е медикамент, който помагат да се коригират определени химически дисбаланси в мозъка, които предизвикват симптомите на заболяването. Би следвало да сте изяснили тези неща с лекаря, който ги е изписал.
Преди да предприемете "самолечение с алкохол и Лексотан", обсъдихте ли с лекаря си усещането си, че антидепресантите вече не Ви действат?
От друга страна, кое е това нещо, от което се самоуспокоявате? Предполагам,че това също трябва да е обект на работата Ви с лекуващия специалист.

Другото, което исках да попитам е свързано с гаденето, което споменахте. В следствие на какво е то? На спирането на антидепресантите или на друго? Докато пиехте Серопрама, приемахте ли и други медикаменти?

Ако в момента се чувствате тревожен/а и депресивен/а, държа да спомена, че комбинацията на Лексотан с алкохол допълнително засилва тези негативни усещания. От друга страна, тези вещества не решават проблемите, а само ги маскират. Бензодиазепините намаляват симптомите при безпокойство, тревожност и безсъние, но не ги лекуват.

Важно е да спомена, че комбинацията на бензодиазепини (Лексотан и др.) с алкохол е опасна! Също така, към тях се развива зависимост - както психическа, така и физическа. Друг физически феномен, който се появява при употребата на бензодиазепини, е толерансът: Тялото бързо свиква с употребата на такова вещество. След известно време започва да се нуждае от по-висока доза, за да постигне същия ефект.

Добре е, отново да се консултирате с Вашия психиатър (приемам, че за антидепресантите сте се консултирали с такъв) или да посетите друг . Ако ми кажете от кой град сте, бих могла да Ви дам някакви контакти. Ако имате нужда от друга информация, бихте могли да ни пишете на имейл - office@drugsinfo-bg.org, да ни пишете в чата на сайта- http://www.drugsinfo-bg.org/bg/ или да се обадите на телефон - 0888 99 18 66.

Желая Ви успех!
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот Lunenluch2 » 01 Апр 2014, 16:53

Разбира се, че съм се консултирала с психиатър. Единственото, което направи е да смени антидепресант с такъв, наречен - Paroxetin, но той нямаше положителен ефект. Разбирам, че работата на психиатрите е да предписват медикаменти, но да лекуват симптомите не е достатъчно, въпроса е да се намери първопричината за тях, по мое мнение. Просто не ми се иска пак да ставам опитна мишка, каквато бях. А за Лексотана и комбинацията му с каквото и да е ще кажа - няма какво да стане, освен най-лошото. Благодаря за съдействието!
Lunenluch2
 
Мнения: 11
Регистриран на: 31 Мар 2014, 14:24

Алкохолизъм

Мнениеот VictoriaSv » 22 Авг 2014, 18:35

Здравейте!Обръщам се за помощ към вас,защото не съм сигурна къде трябва да задам въпроса си.Баща ми е алкохолик от доста години вече,опитва се да се лекува,намали алкохола доста рязко,но има нарушени движения като цяло, забавени са,говора също се позабавя понякога,залита,когато ходи, подпира се на стената,треперят му ръцете и това е в трезво състояние. Казва също,че и главата го боли често,бих искала да ми кажете дали всичко това е последствие от алкохола или може би е заболяване? Правиха му чернодробни изследвания и казаха,че са добри. Ще съм благодарна ако някой може да ми отговори.
VictoriaSv
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Авг 2014, 18:25

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 25 Авг 2014, 10:16

Здравейте, VictoriaSv!

Добре е, че баща ви има желанието да лекува алкохолната си зависимост и полага усилия за това. Много от алкохолно зависимите трудно стигат дори само до признаването на проблема. Важно е да го подкрепяте в този момент - както вие самата, така и другите негови близки, ако има такива.

Това, което е важно да знаете, че алкохолната зависимост е много сериозно заболяване, което нанася много щети както на тялото, така и на психиката на човека. В поста си не уточнявате дали баща ви се опитва да се лекува сам или е потърсил консултация при специалист поне в началото. В случай, че не е, ви препоръчвам да го направи, за което е добре да му помогнете и вие по възможност.

Рязкото намаляване на алкохола при един човек, който има развита зависимост, може да доведе до отключването на абстинентен синдром, чиито симптоми нерядко могат да бъдат опасни за живота. Абстинентен синдром означава, че тялото"протестира" при спиране на употребата на алкохол и се проявяват симптоми като треперене, потене, тревожност, безсъние и в някои случаи делириум. Делириумът е състояние, което застрашава живота и изисква спешна медицинска помощ. Затова е добре спирането на алкохола да се случва под медицинско наблюдение, като лекарят определя дали това трябва да стане в болница или може и амбулаторно (вкъщи, но с редовни прегледи и под контрола на близките).

Дългогодишната злоупотреба с алкохол почти неизменно води и до физически заболявания, които са многобройни и засягат различни органи и системи. При всеки човек е индивидуално, но заболяванията, които най-често се развиват са тези на сърдечно-съдовата система (високо кръвно налягане, увреждане на сърдечния мускул и артериите) и на двете нервни системи - централната и периферната. Много голяма част от алкохолно зависимите страдат от полиневропатия (увреждане на нервите на цялата периферна нервна система). Уврежданията на храносмилателната система, което включва и черния дроб, също са много чести.

В действителност заболяванията, причинени от алкохола, могат да бъдат много и сериозни, затова е от голяма важност да заведете баща си при необходимите лекари-специалисти, които да установят състоянието му и при необходимост да предприемат адекватното лечение.

При алкохолната зависимост освен физическите поражения съществува и психическа зависимост, която е основната причина хората да успяват толкова трудно да спрат употребата. Всъщност алкохолната зависимост е хронично рецидивиращо заболяване, засягащо психиката на човек, поради което основният начин за лечение е именно психосоциалната рехабилитация или друг вид психотерапия.

Възможно е вашият баща да успее да реши физическите си проблеми, но е от огромна важност да потърси и психологическа помощ, за да намали риска от рецидив (връщане към пиенето). Добре е да знаете, че спирането на алкохола в случай на развита зависимост не е въпрос на воля, а желанието, за съжаление, не е достатъчно. За да се осъществи едно успешно лечение, даващо по-дълготрайни резултати, е необходимо участието не само на самия зависим, но и на специалстите, и на неговите близки. Сътрудничеството между трите страни е от огромно значение.

За да обобщя: първата необходима стъпка е да се обърнете към лекар-психиатър, който да установи каква е степента на тежест на зависимостта, има ли абстинентен синдром и дали е необходимо лечение заради него; втората стъпка е баща ви да направи необходимите прегледи и изследвания по отношение на възможни заболявания, за които психиатърът може да ви насочи; третата стъпка е да потърсите психологическа помощ, за да може баща ви да получи необходимата подкрепа за спиране на употребата и подържане на трезвеността.

Ако ми напишете от кой град сте, мога да потърся най-близкото място до вас, където да направите консултация с психиатър. Също така можете да прочетете повече за алкохола и алкохолната зависимост в нашия сайт: http://www.drugsinfo-bg.org/bg/drugs-alphabet-5.html.

Надявам се, че съм ви била полезна и успех!
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот панев82 » 02 Ное 2014, 13:57

Здравейте аз съм Пламен Панев имам проблеми с хероина как мога да се запиша на МСТ Континус програма и към кого мога да се обърна. Много ще съм ви благодарен ако ми помогните. Аз много не стоя пред компютър 0877070331
панев82
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Ное 2014, 13:47

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот dln » 03 Ное 2014, 17:31

Здравейте, г-н Панев!

Поздравявам ви за решението ви да потърсите помощ! Сигурно се изисква доста кураж да го направите и се радвам, че търсите решение на проблема.

Струва ми се важно да ви попитам дали до момента сте се консултирали със специалист - психиатър или психолог, който работи в областта на зависимостите. Това е важна първа стъпка в решаването на проблема. Специалистът ще вземе предвид от колко време и как употребявате, какво количество и други променливи, които показват до каква степен е задълбочен проблема. С него можете да обсъдите вариантите за лечение и да изберете най-подходящия в зависимост от вашите нужди.

Предполагам, че питате за субституираща програма и ми се иска да направя едно уточнение. Според информацията за МСТ Континус, която намерих, този медикамент се използва за облекчаване на силна болка и не се прилага в тези програми. Медикаменти, които се използват в българските програми за субституиращо лечение са метадон, бупренорфин и субститол.

Медикаментите в програмите се използват с цел да се облекчат физиологичните и психологичните симптоми на абстиненция. В началото на лечението се определя дозата им и постепенно се намалява. Съществуват условия за прием в тези програми: доказана зависимост, навършени 18 години (или 16 в зависимост от това кой медикамент ще се прилага) и история на редовна употреба на опиати поне една година. Диагностичната оценка и решението за прием се извършва от лекар-психиатър.

След детоксикацията или паралелно на нея е важно да се работи и с психолог, за да се преодолеят проблемите, които са довели до употреба и да се помогне на човека да живее без да употребява - например да научи стратегии за справяне с желанието за употреба и как да избягва и да се справя с рискови ситуации.

Мога да ви насоча към специалист или програма в зависимост от това в кой град сте. Ако имате някакви други въпроси или неясноти, оставам на ваше разположение.

Поздрави!
dln
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Ное 2014, 15:39

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот dln » 03 Ное 2014, 17:41

Забравих да спомена, че също така можете да се свържете с екипа на Национална информационна линия на телефон 0888 99 18 66 (http://www.drugsinfo-bg.org/bg/ - а това е сайтът на информационната линия). Тъй като казахте, че не прекарвате много време пред компютъра, предполагам, че този вариант може да ви е по-удобен.

Поздрави!
dln
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Ное 2014, 15:39

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта