Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот hobo20 » 12 Дек 2014, 19:29

Във 12:00 на обед съм пила антибиотик "Левокса" 500мг, много е силен и се пие на 24ч. Също така съм пила и 2 капсули за днес "Ердомед", това са хапчета за кашлица. Ще има ли проблем или някакви странични ефекти ако пуша марихуана тази вечер?
hobo20
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Дек 2014, 19:27

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 15 Дек 2014, 13:26

Здравейте, hobo20!

Нямаше как да ви отговорим още в петък вечерта, тъй като работим до 17 ч., а в събота и неделя - не. Все пак ще се опитам да ви дам някаква информация относно въпроса ви.

Според информацията, която намерих, няма доказано директно взаимодействие между антибиотиците и активните съставки на канабиса. Т.е. марихуаната не би трябвало да влияе на действието им.

В същото време има изследвания, които показват, че в някои случаи тетрахидроканабинолът (основната активна съставка в канабиса) потиска имунната система и това би могло да има някакъв негативен ефект. Подробни изследвания по въпроса не намерих за съжаление.

Това, което може да бъде от значение, са страничните ефекти на марихуаната, тъй като те биха могли да засилят неприятните странични ефекти, причинявани нерядко от антибиотиците. Например главоболие, а при някои хора гадене и повръщане.

Също така е добре да се обърне внимание на факта, че пушенето на трева предизвиква възпаления на горните и долните дихателни пътища само по себе си. Ако вие вече имате такова заради вирусно или друго заболяване, то тревата няма да се отрази добре на гърлото и белите ви дробове.

Ако се е стигнало до там да употребите трева в петък, ще се радваме, ако споделите какво се е случило. Ако ли пък не сте пушила, смятам, че това е било добро решение. В крайна сметка, когато човек е болен, най-важното е да погрижи максимално добре за здравето си.

Поздрави!
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот milen.ludiq » 30 Юни 2016, 05:29

Здравейте на всички!
От скоро взимам Ефедрин. Поради умора от работата, която работя (физическа/строителство). Секи ден взимам по една ампула не повече! На 25.06.2016г. след кискотека на едно голямо уиски ме спряха Полицаи. В колата миришеше на алкохол се пак бяхме 5 души след парти. Един от моите приятели беше взел некви наркотици и беше видимо надрусан. И решиха да ми направят освен теста за алкохол и тест за наркотици.
Аз с лека ръка казах няма проблеми. Не се и притесник защото бях зимал преди месеци и нещо наркотици. Но за жалост дрегера от4ете положителна проба за наркотици. Щях да припадна от притеснения. Мозака ми изключи тотално. Подписвах всички документи дето ми кажат полицаите с две думи на момента не знаех какво става. за първи път ми беше да ме задържат и да седя 24 ч. в районното.
това е историята накратко!
Сега искам да попитам дали някой има представа или е запознат лично с съотношението ЕФЕДРИН - ДРЕГЕР ЗА НАРКОТИЦИ???
Дали не ми е показало положителна проба след ефедрина се пак в листовката му пише от какво е направен.
Смисъл бях на 13 ампула в този ден.
Дрегера показа Положителни Проби ако си вземал за последните 24 часа някакви наркотични вещества.
Просто искам малко повече информация за да знам как да процедирам от тук натам дали съм си в правото да обжалвам или не.
Не искам да се правя на клоун и също така не искам да го отнеса без вина.
Благодаря предварително на всички които могат да ми дадът някакв съвет!!!!
milen.ludiq
 
Мнения: 2
Регистриран на: 30 Юни 2016, 05:18

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 30 Юни 2016, 10:42

Здравейте!

Не за първи път хора се обръщат към нас заради подобен случай.

Ефедринът е вещество, което може да даде положителен резултат на тестове за амфетамини и метамфетамини, а понякога и за екстази (MDMA). Това включва и слюнчените тестове, които използват пътните полицаи. Причината за това е, че тези вещества са от един клас химикали. Ефедринът е и един от прекурсорите за синтезирането на амфетамини и метамфетамини.

Не знам на кой точно от тестовете, които са ви направили, сте получили положителен резултат, но единственият начин да се докаже, че сте употребявали ефедрин, а не някакъв незаконен наркотик, е бил да направите веднага кръвен тест. Кръвните тестове показват най-точно какво е било приетото вещество и в какво количество.

За съжаление, ефедринът може да се открие в кръвта за много кратко време – 24 ч. или малко повече след последната употреба. По тази причина вече е късно за такъв тест – минали са 5 дни от инцидента с полицията.

Ако ефедринът ви е бил предписан от лекар и имате рецепта за него или някакъв друг медицински документ, може да има смисъл да се опитате да обжалвате в съда. Дори и да нямате такъв документ, най-добре е да се посъветвате с адвокат.

Ако ефедринът не ви е бил предписан от лекар и го взимате по свое решение, ви препоръчвам да внимавате и да не го приемате дълго време, тъй като към него може са се развие зависимост.

Макар ефедринът да е природен стимулант, да има медицинско приложение и ефектите му да са по-слаби от тези на синтетичните стимуланти като амфетамините, все пак употребата му без предписание от лекар носи рискове.

Поздрави!
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот s_ivelina » 09 Ное 2016, 19:49

Здравейте!
Татко ми е алкохолик,моля за съвет и помощ,10г е така,от 4 месеца казва,че не е близвал ракия,налива се с вино до припадък..притеснявам се за него,и черния му дроб,не дава и да му се правят и никакви изследвания,и дори не иска да ходи по доктори! :???: Има ли хапчета за този порок.Имало някакви турски хапчета.дали помагат..
s_ivelina
 
Мнения: 231
Регистриран на: 02 Фев 2014, 11:26

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 10 Ное 2016, 12:15

Здравейте!

Алкохолната зависимост е много сериозно хронично заболяване, което изисква съответното сериозно лечение. Повече по въпроса за зависимостта и начините за нейното лечение можете да прочетете в нашия сайт: http://www.drugsinfo-bg.org/kakvo-e-zavisimostta/.

Дали баща ви пие ракия или вино е без значение. В тялото му постъпва алкохол, който предизвиква различни увреждания на организма и психиката. Повече за ефектите и рисковете от употребата на алкохол можете да прочетете тук: http://www.drugsinfo-bg.org/azbuka-na-narkoticite/alkohol/.

Отричането на проблем и отказът от търсене на лечение е част от заболяването и често се случва. Това, което бихте могли да направите, е да потърсите консултация с психолог, работещ в областта на зависимостите, за да получите подкрепа и насоки за това как да разговаряте с баща си и да го мотивирате да потърси професионална помощ.

Също така бихте могли да посещавате сбирки на родители и близки на зависими, стига да има такива във или близо до вашето населено място.

В различните етапи на лечението на алкохолна зависимост се използват или могат да се използват различни видове лекарства, но всички те трябва да бъдат предписани от лекар-психиатър. Тези лекарства не лекуват зависимостта, а представляват помощни средства, чиито прием е ограничен във времето. Същинското лечение е психосоциалната рехабилитация, която може да се проведе в дневен център, терапевтична общност, чрез индивидуални срещи с психолог.

Целта на психосоциалната рехабилитация е да помогне на зависимия да започне и затвърди положителни промени в стила си на живот, в мисленето и в поведението си, в начина, по който се справя с разнообразни проблеми в различни области на живота и разбира се, да му помогне да спре пиенето и да поддържа трезвеността си.

Ако по някаква причина зависимият не може да започне рехабилитация, той би могъл поне да посещава сбирки на Анонимните алкохолици. Те не предлагат професионална помощ, но там човек може да намери пространство, в което да споделя свободно и да получава разбиране и подкрепа от хора със същия проблем.

Не ви препоръчвам да купувате и давате на баща си лекарства или хранителни добавки, които не са му предписани от лекар, за които нямате информация и не знаете как ще се отразят на неговото здраве. Не само че няма да помогнат, но могат и да му навредят.

Ако напишете от кой град сте, мога да потърся най-близкото място до вас, където можете да направите консултация с психолог и да направите първа стъпка в търсенето на специализирана помощ.

Поздрави!
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот geri.s03 » 22 Мар 2020, 04:02

Как да започне лечението си един наркозависим?
geri.s03
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Яну 2020, 12:48

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 23 Мар 2020, 17:58

Здравейте, geri.s03!

Първата стъпка за започване на лечение е да се направи консултация със специалист, работещ в областта на зависимостите, за да се направи оценка на тежестта на случая на човека, който има проблем. В зависимост от това какви наркотици употребява тази човек специалистът може да е психолог или да е необходимо освен психолог да се направи и консултация с психиатър.

Хората, които употребяват вещества, водещи до силна физическа зависимост, е добре да се обърнат и към психиатър, а ако се налага, да постъпят в болница за детоксификация. Психиатър или дори постъпване в болница са необходими и когато употребяващият страда от някакво психиатрично разстройство, което може да е предизвикано или усложнено от употребата на наркотици (например психоза).

Затова е важно да се уточни какво точно употребява човекът, дали има абстинентни симптоми и дали има психиатрични такива. Ако ви е трудно да установите това сама и да се ориентирате дали да търсите помощ от психиатър, можете спокойно да направите една консултация с психолог, който има опит в работата със зависими. На тази консултация трябва да отиде самият зависим, най-добре придружен от някой свой близък. Психологът ще направи оценка на случая и ако се налага консултация с психиатър или постъпване в болница, ще даде тези препоръки.

Ако се налага детоксификация, независимо дали е в болница или вкъщи, това е само първата стъпка от лечението на зависимостта. Втората стъпка е психосоциалната рехабилитация, защото зависимостта е заболяване, което засяга най-вече психиката. Рехабилитацията е продължителен процес, който може да се случи под различни форми. Как и къде точно може да се проведе се определя от тежестта на случая, от възможностите и желанието на зависимия и от това какви услуги са налични в населеното място, където живее човекът.

Можете да научите повече за зависимостта и нейното лечение от нашия сайт: https://www.drugsinfo-bg.org/kakvo-e-zavisimostta/.

Ако зависимият отказва в момента да потърси помощ, тогава неговите близки могат да се консултират с психолог сами, за да получат подкрепа и насоки как да го мотивират за лечение.

Имайте предвид, че заради епидемията от COVID-19 някои услуги за зависими може в момента да са по-трудно достъпни, а други да се предоставят само по телефон или онлайн.

Ако имате нужда от насочване към някаква услуга, можете да ни се обадите анонимно на тел. 0888 991 866 (понеделник-петък, 9:00-17:00 ч.) или да разгледате списъка с места за помощ в България в нашия сайт: https://www.drugsinfo-bg.org/spisak-s-mesta-za-pomosht/.

Поздрави!
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Предишна

Назад към Психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта