от tani05 » 15 Дек 2016, 14:21
Здравейте!
Рибникът е тестено изделие с риба, а по селата това е много вкусна питка пълнена най-често със запържен лук, върху който са подредени почистени рибки. Замесва се тесто с мая, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 с.л. олио, оставяме да втаса, делим на 2 части. Намазваме тава с олио, покриваме с разточена кора, разпределяме запържен лук, овкусен със сол, подреждаме отгоре почистена дребна риба, хубаво е да я обезкостите, но много често я поставят с главата и костите, похлупвате отгоре с втората част от тестото. Печете, след като изпечете веднага поръсвате с малко водичка и още топла завивате в кърпа да постои 15-20 минути, след което похапвате сладко. Рибник може да направите и с цяла голяма риба, която да напълните с нарязан лук, претрит с малко сол, добавяте измит ориз и смлени орехи, не добавяте мазнина, тъй като орехите са мазни, но преди да напълните рибата я намазвате отвън и отвътре с мазнина и леко осолявате, зашивате и изпичате в тесто. Добър апетит на всеки, който реши да си приготви рибник!