Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
05 Дек 2018, 13:38
Ето тази не е никак трудна, а става много ароматна!
Пъстърва с портокал и шафрон
Съставки:
1/2 чаша бяло вино
1/2 чаша портокалов сок
щипка шафран
щипка захар
ситно нарязан шалот
сол
2 с.л. безсолно масло
За гарнитура:
Около килограм крехки зеленолистни зеленчуци като бейби спанак, например
5 с.л. безсолно масло или растителна мазнина
малко вода, около 3 с.л.
настъргана портокалова кора
сол за овкусяване
около килограм пъстърва
Пригответе соса като смесите в тиган бялото вино, портокаловия сок, шафрана, захарта, солта и шалота. Нека ври 5 минути, след което изключете котлона и изсипете соса в блендер. Върнете в тигана на ниска температура, добавете малко сол, без да позволявате да завира отново.
Сгответе спанака в 2 с.л. мазнина. Добавете водата, портокаловата кора, мъничко сол и покрийте тигана. Намалете температурата до средна и задушете всичко за около 2 минути. Отстранете от огъня. Запържете леко рибата, която предварително сте подсушили с кухненска хартия, в тигана с маслото, като поставяйте парчетата така, че кожата да е отдолу. Намалете огъня до средна степен. Оставете филетата да се сготвят за 2 минути, след което обливайте с горещата мазнина горната страна на рибата и така около 90 секунди, после спрете. Поръсете филетата със сол.
При сервиране, сипете по мъничко от мазнината във всяка чиния, отгоре сложете част от задушения спанак и върху това канапе поставете по филе от рибата. Отгоре декорирайте с портокалово-шафрановия сос.
Дълго е обяснението, но реално приготвянето е лесно :)
05 Дек 2018, 14:17
Моята любима рецепта за риба е на Джеймо Оливър, той я прави с костур, но ние си я побългарихме и си я правим със сьомгова пъстърва на барбекю или на скара. Трябва ви 1 по-голяма рибка изчистена, естествено. Зелен лук, но може и стар, копър и магданоз се нарязват на ситно и с тях се пълни рибката намазва се отвън със зехтин или олио и се поръсва сол на вкус. Слагате я във фолио, запечатвате го с яйце да се получи джобче и наливате 1 ч.ч бяло вино и запечатватет всичките му страни. Мятате на барбекютоили скарата за около 10 минути. След това полека отваряте джобчето и наливате при рибката 1 малка кутийка течна сметана, животинска или растителна по ваш избор и пак запечатвате и връщате да се досготви. След около още 10 минути тази вкусотия е напълно готова. Опитайте няма да съжалявате, не са необходими кой знае какви приготовления, а се получава невероятно вкусно ястие.
27 Авг 2019, 08:37
Хахаха! В стара Загора търсили най-големия шаран! Ми няма нужда от много търсене - минавате по главната и шарани колкото искаш!
На Ути Бъчваров няма да му стигнат тиганите!
21 Ное 2019, 10:54
Много хубава идея! Никулден наближава... Дано и тази година да направят нещо подобно.
06 Дек 2019, 09:53
Честит празник! Честито на всички именици, моряци, рибари и банкери!
06 Дек 2019, 10:59
За първи път ми се налага да приготвя празнична вечеря и съм малко притеснена. До сега вкъщи винаги готвеше майка ми, аз само й помагах... Но тази вечер ще сме у приятеля ми и искам да го изненадам с нещо вкусно, тъй като има имен ден... Поканил е и гости... Много ме е страх да не се изложа като домакиня. Да си призная честно, не съм много добра готвачка...
Зная, че пълненият шаран е традиционен за Никулден, но в случая преценям, че не е по силите ми. Точно тази вечер не ми се рискува с експерименти. Може ли да ми препоръчате някоя лесна и за предпочитане бърза рецепта за рибно ястие, което да е подходящо за празника?
06 Дек 2019, 11:28
Традицията е на Никулден да се яде риба, не е задължително да е шаран. Е, казват, че трябва да е с люспи, за да може после да си ги сложиш в портмонето за берекет.
В нашето семейство шаранът също не е на почит. Ако го приготвям, което се случва много рядко, той е пържен.
Тук можеш да видиш една лесна и бърза рецепта за
Скумрия или пъстърва на скара.
06 Дек 2019, 12:27
Значи има един много бърз и лесен начин: Отиваш до кулинарния магазин и купуваш вече приготвената риба. Салатата също можеш да вземеш от там. Затопляш рибата в микровълновата, аранжираш порциите, украсяваш масата и готово!
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.