Ето тази не е никак трудна, а става много ароматна!
Пъстърва с портокал и шафрон
Съставки:
1/2 чаша бяло вино
1/2 чаша портокалов сок
щипка шафран
щипка захар
ситно нарязан шалот
сол
2 с.л. безсолно масло
За гарнитура:
Около килограм крехки зеленолистни зеленчуци като бейби спанак, например
5 с.л. безсолно масло или растителна мазнина
малко вода, около 3 с.л.
настъргана портокалова кора
сол за овкусяване
около килограм пъстърва
Пригответе соса като смесите в тиган бялото вино, портокаловия сок, шафрана, захарта, солта и шалота. Нека ври 5 минути, след което изключете котлона и изсипете соса в блендер. Върнете в тигана на ниска температура, добавете малко сол, без да позволявате да завира отново.
Сгответе спанака в 2 с.л. мазнина. Добавете водата, портокаловата кора, мъничко сол и покрийте тигана. Намалете температурата до средна и задушете всичко за около 2 минути. Отстранете от огъня. Запържете леко рибата, която предварително сте подсушили с кухненска хартия, в тигана с маслото, като поставяйте парчетата така, че кожата да е отдолу. Намалете огъня до средна степен. Оставете филетата да се сготвят за 2 минути, след което обливайте с горещата мазнина горната страна на рибата и така около 90 секунди, после спрете. Поръсете филетата със сол.
При сервиране, сипете по мъничко от мазнината във всяка чиния, отгоре сложете част от задушения спанак и върху това канапе поставете по филе от рибата. Отгоре декорирайте с портокалово-шафрановия сос.
Дълго е обяснението, но реално приготвянето е лесно :)