Очни болести - офталмология

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с очни болести, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот svetla111 » 26 Мар 2017, 17:50

Да докторе, нямаше кръв, няма операции, в окото беше бръкнато с пръст и нокът, но със засилка и по невнимание в следствие на неправилно движение с ръка /битов инцидент/ тоест силен удар по невнимание с остър нокът, имаше рана на роговицата, но без да кърви. Слагали сме лекарствата, за които споменах. Докторката обясни, че е разкъсан повърхностния слой, каквото и да значи това/. Докторката каза също, че е засегнато точно центъра на окото /роговицата върху зеницата/, че удърът е бил силен, което и ние видяхме. Сложи и обезболяващо на капки /упойка на капки/. От тогава мина 1 година време. Продължава да е леко разширена зеницата и да присвива окото предимно ако е на дневна светлина навън или ако гледа телевизия,а когато е в тъмно помещение или вечер на лампа /у дома/ няма присвиване изобщо, напротив кокори се в полумрака, но...тогава си личи пък повече разликата в големината на двете зеници. На засегнатото око е по-разширена. Присвиването е доста видимо, то не е тик, а просто по-ниско смъкнат клепача спрямо другото око. Много личи на снимка, където фотоапарата регистрира моментно състояние, вижда се, че едното око е по-свито, а другото кръгло и широко отворено, разликата е голяма. Дано да съм полезна с обяснението.
Моят въпрос е какво може да се стори на този етап? И от бъркане с пръст и нокът /дълги нокти/ със сила, може ли да бъде засегнат мускул или нерв? Поправимо ли е? Ще се оправи ли? Това ще се отрази ли на зрението? Благодаря ви още веднъж, за това, че ще отговорите!
svetla111
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Мар 2017, 23:18

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 01 Апр 2017, 17:51

От казаното от вас не изглежда травмата да има отношение към проблема. Моят съвет е за пряка консултация с офталмолог и детски невролог, за по обстоен преглед.
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот bastet_78 » 10 Апр 2017, 17:29

Здравейте,
при преглед на очите на 8 годишния ми син, бе открит невус на хориоидеята на дясното око на 8ч ср периферия с р-р ок. 1/3 ПД с резки граници. Лекарката каза, че сигурно го има от раждането, но досега сме ходили многократно при различни лекари( вкл. и при нея), и никога не са споменавали за подобно нещо. Тя каза, че не е тревожно, но трябва снимка, и не ми обясни повече. Моля, кажете ми - опасни ли са тези невуси, може ли да преминат в меланом, наистина ли няма причина за притеснение, защото се тревожа..
Нагоре
bastet_78
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Авг 2015, 15:41

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 21 Апр 2017, 14:08

Здравейте,
Хороидалните невуси се срещат при 5-10% от бялата раса като нормална находка (рядко могат понякога да са свързани с неврофиброматоза тип 1). В повечето случаи са по рождение, като е възможно да нараснат главно през препубертетните години (което може да обясни защо до този момента не е открит - поради малкия размер). Съгласен съм с колегата, че е необходима снимка и периодично проследяване на находката, тъй като промени в големина и конфигурация в зяла възраст пораждат съмнение за малигненост)
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Вери » 20 Май 2017, 23:15

Здравейте,
Имам някакъв проблем, но е неопределен. Става въпрос за болка в очите. Очните ябълки вероятно. Когато гледам на стани или нагоре или анодло не усещам болка , като мигам предимно се чувства.Сърбят ме, някакви Можеби и по клепачите се разпространява, не съм сигурна. Ходих на очен лекар преди няколко дни, защото след престой на слънце виждах синя малка светлинка с лявото око, която забелязаха лед ден два и на другото, но САмо веднъж. Виждаше се само за части от секундата и само като си отворя очите след няколко секунди в затворено състояние. Прегледа ме , сложи ми капки, очен скенер, всичко беше Ок според него. Аз съм от София и се прегледах при специалист с опит, а колко разбира вече не знам. Пропуснах да му кажа, че ме болят очите. Споменах, че ме сърбят. Вероятно от грим, не знам. Другото е, че имам запушен синус десен. Левия не беше толкова засегнат. Сега точно не знам как са, но след дълга употреба на капки за нос ги спрях и сега нямам проблем с носа, отпушен е почти през цялото време. Не знам от къде идва тази болка, но по принцип не ползвам компютър, а телефона си. На него правя всичко през деня.отделно ако съм н слънце и почти е сигурно, че до няколко часа ще ме хване адско главоболие силни болки Можеби на мускулите на очите врата и главата отзад. Имате ли престава на какво се дължи? Може ли да ме насочите къде да отида да се прегледам? Отделно и гърба и врата си ме болят редовно.
Вери
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Май 2017, 22:40

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот vgudjev » 23 Май 2017, 10:22

Здравейте, д-р Славейков,
Вследствие на удар в горната част на окото имам скъсване на част от Циновите връзки и като следствие-луксация на очната леща.Не мога да кажа колко и къде е изместването , но нямам болка( от момента на инцидента мина почти година)След проведени консултации, беше решено да не се предприемат оперативни намеси и ако те станат наложителни по други причини, тогава да се предприеме и центриране и фиксиране на лещата.Както казва лекуващия ми лекар , в момента ,вследствие трептетнето на лещата силно се е увеличило образуването на катаракта и почти вече не виждам с това( лявото) око.Въпросът ми е:
- какви са методите за укрепване на положението на лещата ( евентуално на новопоставената)
- какви са шансовете за успех
- къде бихте препоръчали извършването на тази микрохирургическа операция
vgudjev
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Май 2017, 09:35

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 23 Май 2017, 22:44

до Вери
Сърбежа звучи като сухо око и можете да капете изкуствена сълза за него.
За болката без обстоен преглед е трудно да се каже. И компютър и телефон натоварват очите, даже телефоните повече поради по малкия екран. Болката не е задължително да идва от очите, може синусите, врата или дори мигрена да е причина за нея.
За насочване невролог, УНГ специалист и офталмолог са най-честите специалисти, към които се насочват пациентите.

до vgudjev
1. Колегите ще премахнат старата леща (най-често с факоемулсификация - разбиване с ултразвук, но в зависимост до каква степен са разкъсани връзките може да се премахне и цялата леща) и ще поставят изкуствена такава.
2. Това е една от най-масовите операции и усложнения и проблеми са изключително редки.
3. Във всички университетски градове (София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора) има университетски болници и поне по няколко частни центъра и болници, в които можете да се оперирате.
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот vgudjev » 25 Май 2017, 19:17

Благодаря ,д-р Славейков,
това е в общия случай на лечение на катаракта.Но при мен новата искуствена леща ще трябва да се укрепи и центрира по някакъв начин, тъй като скъсаните връзки не могат. Ако не Ви затруднявам, бихте ли ми помогнали да разбера какви методи, аксесуари и технологии се използуват за това.
Предварително Ви благодаря.
С уважение: В.Гуджев.
vgudjev
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Май 2017, 09:35

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 02 Юни 2017, 17:48

След като се премахме потъмнялата леща, ако не може да се постави лещения сак, на нейно място вариантите са два:
Преднокамерна леща задържаща се към ирис: Засягат ендотела на роговицата в известна степен (те. понякога прави роговицата по мътна), след закрепване се прави отвор в ириса за да може да циркулира вътреочната течност.
Заднокамерна сулкусна леща: Тези ВОЛ се поставят в задната камера пред естествената леща.
Освен прикрепянето на лещата всичко друго се прави по аналогичен начин.
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот euus90 » 16 Юни 2017, 09:50

Здравейте ,Доктор Кирил Славейков имам проблем от 3 седмици с едното око в задната част имам червени власинки разширени кръвоносни съдове май се казва и ми пречат малко ми дразнят окото днес гледам са се увеличили може ли за съвет за някакви капки които ще премахнат и изчистят окото ми ? Благодаря :cry: :???: :???:
euus90
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Юни 2017, 09:41

ПредишнаСледваща

Назад към Очни болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron