Очни болести - офталмология

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с очни болести, да споделяте мнения и да получите съвет.

Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 21 Юли 2016, 08:55

Тук може да задавате вашите въпроси, свързани със здравето на очите и проблемите със зрението.

На Вашите въпроси ще отговаря д-р Кирил Стефанов Славейков - специалист очни болести.

Подробна информация за д-р Кирил Славейков ще откриете в справочника на Фрамар.
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Kremiliya » 02 Авг 2016, 13:35

Здравейте, д-р Славейков!
От известно време имам странни бодежи в дясното око, работя на компютър. Обръщам се към Вас защото от 5 години съм на сегашната си работа, но не съм имала проблеми. Късогледа съм и нося очила. Моля да ме посъветвате с какво да спра това неприятно усещане и да ми кажете на какво се дължи?
Аватар
Kremiliya
 
Мнения: 1865
Регистриран на: 20 Ное 2014, 11:14

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 04 Авг 2016, 23:34

Здравейте,
Описаните от вас симптоми насочват към диагноза сухо око.
Нормално върху очната повърхност има слъзен филм, който едновременно играе роля на смазка и има протективна роля. Цветовете, които се излъчват от всички видове видео екрани са монохромни и не се срещат нормално в околната среда, това е причина, когато човек застане пред компютър да мига по-рядко и слъзния филм да се изпарява по-бързо. С течение на времето капацитета на слъзните жлези да произвеждат основния слъзен филм намалява и започват да се появяват симптоми на сухота: дразнене, дискомфорт и чувство за пясък или чуждо тяло. Във вашия случай най-подходяща е комбинация от режим на покой и почивка (на всеки 30 минути работа с компютър по 1 минута със затворени очи) и изкуствена сълза.
По-малко вероятно, но ако симптомите датират от съвсем скоро (по-малко от 1-2 дни) е възможно да е ранна фаза на конюнктивит. В този случай окото ще се зачерви до 1-2 дни и е наложително да ви прегледа офталмолог, за да прецени вида на конюнктивита и да изпише адекватно лечение.
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Ванинна » 12 Авг 2016, 03:13

Здравейте много е спешно имам зеницата на Аргил Робъртсън.
Лекува ли се. Какво да правя. Ходих чак в Бразилия да ме преглеждат доктори нито един не каза че има лек. Моля помогне ми. А възможно ли е да се ослепее. А ДА СЕ УМРЕ? Нямам сифилис нищо подобно. Нито хив нито спин нито пуша нито пия! Още пък по малко фа шмъркам или да се боцкам! :(
Ванинна
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Юли 2016, 16:54

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 20 Авг 2016, 11:37

Здравейте,
първо малко информация за самия проблем - зеницата на Агрил Робъртсън представлява аномално реагираща зеница, която при нормални условия е тясна (под 2 мм) и често с неправилна форма, не реагира на светлина, но реагира при гледане на близо (допълнително се свива при поглед на близо и разширява при поглед на далеч, което е нормална реакция). Тя е характерна за пациенти с третичен сифилис засягащ централната нервна система, от където са засегнати и зеничните реакции. Често в допълнение ирисът атрофират и започва да прозира, като не се повлиява от мидриатици (лекарства разширяващи зеницата).
Ако са ви направили изследване на сифилис и сте сигурни, че нямате, съществуват редица Argyll Robertson- подобни състояния в следствие на автономни невропатии при диабет и хроничен алкохолизъм, енцефалит, след панретинална фотокоагулация (лазер на очите), както и хронично нарушение на тонуса на зениците. Промени в зеничните реакции може да има и при синдром на Хорнер и Ейди.
Моята препоръка е да се пусне тест за сифилис (ако не сте си направили), като серумни FTA-ABS и TPHA, след което трябва да бъдат направени медикаментозни проби за реакция на зеницата при различни условия и на различни медикаменти, за да се потвърди диагнозата и отхвърлят други възможности.
Директен отговор на вашите върпоси:
Има ли лечение? - за класическата зеница на Агрил Робъртсън няма лечение, за подобните на нея състояния лечението е на основното заболяване след, което състоянието се подобрява.
Може ли да се ослепее? - не, засягането е само на мускулите и инервацията на зеницата. Ако съществува обаче подлежащо заболяване, което е причина за променената зеница то може да засегне и други елементи от окото и да ги увреди.
Може ли да се умре? - отново не, стига подлежащото заболяване да не увреди други органи.
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот milena.mincheva » 31 Авг 2016, 16:17

Здравейте д-р Славейков! Аз съм на 45 г. от около месец вече имам подути и зачервени клепачи, болки в очите, дразнене, намалено зрение. Ходих на двама очни лекари първия каза че е възпаление и ми изписа макситрол капки и гентамицин гел. Слд едноседмично лечение без никакви подобрения ми пусна изследвания на кръвта от което се установи заедно с ендокриноложката че имам тиреотоксикоза. Десет дни вече пия хапчета за щитовидната жлеза, но подобрение на очите нямам. Преди два дни ходих на друг очен специалист, който след прегледа ми каза, че имам кисти в очите и не е свързано с тиреотоксикозата. Изписа ми също макситрол и тобрадекс, но отново никакво облекчение на очите. Незнам към кого да се обърна страхувам се да не си загубя зрението. Благодаря Ви.
milena.mincheva
 
Мнения: 1
Регистриран на: 31 Авг 2016, 16:05

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 09 Сеп 2016, 13:08

Здравейте,
на базата само на казаното от вас и заключенията на колегите е трудно да се постави окончателна диагноза без по-обстоен преглед. От описаната от вас картина (вероятно потвърдена и от кръвните изследвания) наистина звучи като усложнение от тиреотоксикоза. Обикновено в такива случай пациента се приема в болнично отделение и се прави пулс терапия с кортикостероиди (процедурата се извършва от колегите ендокринолози), а възстановяването е чак след като се проконтролира основното заболяване и се нормализират нивата на тироидните хормони (което може да отнеме месеци). Няма как да очаквате бърз ефект и възстановяване за няколко дни.
Кистите обикновено не дават подобна картина, но ако се касае за такава може да се подходи хирургично.
Необходимо е състоянието да се проследява редовно, за да се хванат настъпващи промени своевременно.
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот sweet_dreams47 » 20 Сеп 2016, 08:19

Към доктор Славейков; докторе имам премрежен неясен поглед и не мога да се фокусирам върху обекти и предмети в далечина,поглегада ми се размазва и виждам двойно,което предизвиква досадно и грозно примиґване с лявото око и гримасничене. Чувствам тежест и умора в клепачите.
sweet_dreams47
 
Мнения: 10
Регистриран на: 20 Мар 2014, 19:06

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 20 Сеп 2016, 16:28

Здравейте.
На колко години сте?
От колко време са симптомите?
Прекарвали ли сте наскоро други заболявания (дори и несвързани с очите)?

В зависимост от отговорите на тези въпроси причината може да е различна. На базата на казаното в момента звучи или като пресбиопия (възрастово отслабване на очите) или хетеротропия (кривогледство, което не може да се компенсира от очните мускули).
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот sweet_dreams47 » 20 Сеп 2016, 22:17

Към доктор Славейков: докторе на 28 години съм,мъж,с наднормено тегло,имам установена диаґноза шизофрения от психиатър,освен това констатирам че немоґа да ходя бавно,а и залитам,преплитат ми се краката,губя равновесие,имам и повръщане породено от хранителна алергия,често недоспивам,а физически ми реакций са като неосъзнати,индеферентен съм,чувствам несигурност,неувереност,неяснота,това е от скоро. Пушач съм върл. Имам колебания и съмнения. Приемам всичко като предизвикателство. Това е. Чувствителен съм.
sweet_dreams47
 
Мнения: 10
Регистриран на: 20 Мар 2014, 19:06

Следваща

Назад към Очни болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта