Проблеми с косата и косопад онлайн консултация дерматолог

Тук може да зададете въпроси и да споделите мнения за проблеми с Вашата кожа.

Re: Проблеми с косата и косопад онлайн консултация дерматолог

Мнениеот Dr Violina Todeva » 05 Яну 2016, 14:38

Rosi. написа:Здравейте. Има косопад, който почна леко от преди 10 месеца, като последните 4 косата ми остана на 40 %. Най много капе отгоре и над слепоочията. Скалра ми се вижда и немога да ходя вече със спусната коса :(( . Трихологът ми изписа смес от гликокортикостероид със още два продукта коктейл от разни витамини б8 и др. Месец и половина така и после да ходя на трихограма. Косата започна да ми пада след като получих паническо разстройство със сърцебиене. Тогава имах и много ниско желязо и феретин, доста под нормата. Постоянно ползвам капки за нос ксилометазолин от доста години, също така и чай сенна. Споделям вичко това за по голяма картина. Витамин Б12 също под норма. Пия желязо, и нивата са в норма но на най долна граница, но съм изследвала в период в който приемах желязо. Имам завишени Тат и Мат. По кожата на скалпа ми се появяват пъпки, които са болезнени при разчесваше. Дерматологът каза, че е андрогенно :(((( без биопсия и трихограма, но защо не ми предписа направо терапия с миоксидил? Жена съм на 34 години, и никой в семейството не е и не е бил плешив. Dhea и testosterone в норми, като попитах дали да изследвам и Dht ми отвърна, че щял и той да бъде в норми. Как се разбира андрогенния косопад при жени, не искам да оплешивея, а вече почти съм, също така ме "успокои", че и присаждане не мога да правя. Какво е вашето мнение? Благодаря.

Здравейте, Rosi!

Това, че сте вегетарианка има отношение към нивата на желязото и витамин Б12.
Проблемът с антителата трябва да се уточни, може от там да имате и проблем със сърцебиенето !
Относно пъпките е възможно да имате фоликулит! От значение за лечението е и дали имате пърхот и/или повишено омазняване!
За съжаление без да съм запозната със състоянието на скалпа не мога да направя коментар относно терапията и присаждането на коса!
По принцип наличието на андрогенен косопад се оценява по клиничната картина!
Обикновено на тази форма на косопад хранителните добавки за прием не са от съществено значение, най-важно е да се подбере подходящата локална терапия за да се спре загубата на нови косми и наличните тънки косъмчета да станат по-плътни!
Желая Ви здраве и успешна Нова 2016 Година!

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Rosi. » 05 Яну 2016, 16:09

Благодаря, за бързият отговор. Дали наистина антитиреоидните анти тела могат да предизвикат сърцебиене, в такъв случай трябва ли да пия пак тироксин, който евентуално да ги намали?? Трихоложката каза, че те нямат отношение с косопада. Относно анемия и нисък Б12, може ли да предизвика обилен косопад, както и евентуалният стрес? Явно имам фоликулит, но изведнъж се появиха по челото ми доста големи пъпки. Менструацията ми е редовна, но не съм правила полови хормони. Веднъж при цитонамазка, гинекологът ми каза, че имам ниски много прогестерон. Може ли и там да има някакъв проблем, и какви хормони да пусна, и по точно на кой ден, за да се търси причина за косопад. Между другото, трихоложката ми каза, че майчиният лист предизвиквал косопад, търсих, рових и не намерих подобна информация. Благодаря отново.
Rosi.

Мнениеот Dr Violina Todeva » 07 Яну 2016, 12:22

Rosi. написа:Благодаря, за бързият отговор. Дали наистина антитиреоидните анти тела могат да предизвикат сърцебиене, в такъв случай трябва ли да пия пак тироксин, който евентуално да ги намали?? Трихоложката каза, че те нямат отношение с косопада. Относно анемия и нисък Б12, може ли да предизвика обилен косопад, както и евентуалният стрес? Явно имам фоликулит, но изведнъж се появиха по челото ми доста големи пъпки. Менструацията ми е редовна, но не съм правила полови хормони. Веднъж при цитонамазка, гинекологът ми каза, че имам ниски много прогестерон. Може ли и там да има някакъв проблем, и какви хормони да пусна, и по точно на кой ден, за да се търси причина за косопад. Между другото, трихоложката ми каза, че майчиният лист предизвиквал косопад, търсих, рових и не намерих подобна информация. Благодаря отново.

Здравейте, Rosi.!

Дали е необходимо да се приемат лекарства и кои да бъдат трябва да реши ендокринолог, защото освен антитела трябва да се видят и хормоните имащи отношение към щитовидната жлеза и да се направи ехография.
Проблемите с антителата и анемията в съчетание и индивидуални особености може да доведе до по-изразен косопад. За майчиния лист не мога да изкажа коментар базиран на научни факти.
Аз Ви съветвам, ако трихолога не е кожен лекар да посетите кожен лекар, който след преглед ще прецени дали е уместно и кои хормони в допълнение да се изследват! Същото касае и лечението с миноксидил.

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Viksi89 » 08 Яну 2016, 13:02

Здравейте д-р Тодева!

Бих искала да Ви попитам относно силният косопад (дифузен) който имам от 3 месеца, от какво може да е предизвикан? Правила съм си изследване на tsh - хормон и ми казаха, че нямам проблеми с щитовидната жлеза. Пкк - също и всичко беше в норми. Косата ми не само пада, но е и изтъняла много. Миглите ми също падат и не са същите като преди. Забелязвам промени в цялостното ми окосмяване. По принцип съм с много гъста коса и твърд косъм не само на косата, а сега дори когато пониква нов косъм той е много тънък и мек.

Като цяло тези промени в окосмението на какво биха се дължали според Вас?

Ще съм много благодарна ако получа мнение от Вас.

Поздрави!
Viksi89

Мнениеот Dr Violina Todeva » 10 Яну 2016, 17:46

Viksi89 написа:Здравейте д-р Тодева!

Бих искала да Ви попитам относно силният косопад (дифузен) който имам от 3 месеца, от какво може да е предизвикан? Правила съм си изследване на tsh - хормон и ми казаха, че нямам проблеми с щитовидната жлеза. Пкк - също и всичко беше в норми. Косата ми не само пада, но е и изтъняла много. Миглите ми също падат и не са същите като преди. Забелязвам промени в цялостното ми окосмяване. По принцип съм с много гъста коса и твърд косъм не само на косата, а сега дори когато пониква нов косъм той е много тънък и мек.

Като цяло тези промени в окосмението на какво биха се дължали според Вас?

Ще съм много благодарна ако получа мнение от Вас.

Поздрави!

Здравейте, Viksi89!

Има ли област, която по-засегната? Какво имате предвид под промени в цялостното окосмяване - разрежда се навсякъде и по тялото, или точно обратното? На колко години сте?
Предвид проблема с косопада, бенките и пигментните лезии е уместно да посетите лично кожен лекар!

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Viksi89 » 10 Яну 2016, 19:39

Dr Violina Todeva написа:
Здравейте, Viksi89!

Има ли област, която по-засегната? Какво имате предвид под промени в цялостното окосмяване - разрежда се навсякъде и по тялото, или точно обратното? На колко години сте?
Предвид проблема с косопада, бенките и пигментните лезии е уместно да посетите лично кожен лекар!

С уважение,
д-р Тодева

Здравейте д-р Тодева и благодаря за отговора!

На 26 години съм. Под промени в цялостното окосмяване имах предвид именно, че се разрежда, не само косата, а и окосмението по тялото. Самите коми са много по-тънки и не навсякъде поникват нови. Забелязвам и, че растежа на косъма е много по-забавен, отколкото е бил преди (тоест по-бавно израства нов косъм).

От какво би могло да бъде предизвикано това състояние, според Вас?

Поздрави!
Viksi89

Мнениеот Dr Violina Todeva » 11 Яну 2016, 10:46

Viksi89 написа:
Dr Violina Todeva написа:
Здравейте, Viksi89!

С уважение,
д-р Тодева

Здравейте д-р Тодева и благодаря за отговора!

На 26 години съм. Под промени в цялостното окосмяване имах предвид именно, че се разрежда, не само косата, а и окосмението по тялото. Самите коми са много по-тънки и не навсякъде поникват нови. Забелязвам и, че растежа на косъма е много по-забавен, отколкото е бил преди (тоест по-бавно израства нов косъм).

От какво би могло да бъде предизвикано това състояние, според Вас?

Поздрави!

Здравейте,

За съжаление ми е трудно да отговоря без преглед! Посетете специалист да Ви прегледа лично!

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Поля Маринова » 12 Яну 2016, 22:04

Здравейте д-р Тодева ! Имам следният проблем от Август започна да ми капе косата и до ден днешен не спира , а в последните седмици ми се появи едно червеникаво петънце на едната буза и ме сърби .. ту се появява ту изчезва и не знам на какво се дължи това. :)
Поля Маринова

Мнениеот ekolojka » 14 Яну 2016, 23:28

Здравейте,
Благодаря Ви за отговора! И на Вас желая много здраве и успешна година!
Изследванията на щитовидната са в норма. Нямат близки с автоимунни заболявания. Сестрата на зет ми е с Хашимото, но това нямало връзка, така е казал ендокринолога. По-важна била страната на майката в случая, но в нашия род няма такива.
И все пак косата не расте и това е доста отчайващо. Само на места набожда леко и сигурно опадва веднага защото не се вижда да расте, главичката му е гладка. Сигурно няма да има лек. Аз вече не съм обнадеждена за съжаление щом с времето се влошава.... А алпикорта се спира постепенно, че много време се прилага вече без резултат. Много е жалко това, което се случва.
ekolojka

Мнениеот radostin86 » 15 Яну 2016, 10:35

Здравейте , аз съм мъж на 29 години и имам оредяла коса . Към момента косопада е спрян , но трудно го спрях . Ходил съм на дерматолог който ми преписа хапчета с витамини за стимулиране на косата , един спрей с който се пръсках сутрин и вечер ( две шишенца ) и алпикорт , ходех и на масажи с дарсонвал . Трудно ми е да кажа дали имаше ефект , но мисля че ако имаше то щеше да се забележи. Косопада си го имах пак.Реших да отида на друг лекар това беше миналото лято . Там ми изписаха ампули на виши и ривалид и шампоан на виши . Ползвах ги известно време , но знаех че имам и сезонен косопад ( октомври - ноември е най силен ) , реших началото на септември да се подстрижа 0 номер ( досега не бях го правил ) . След като ми порасна косата след 3 месеца вече нямах косопад , но дали се отрази сезонния косопад на косата ми не мога да кажа . Проблема ми е от 5 години някъде , пробвал съм и билки и мазила но само от корена от репей видях някаква малка промяна . Не знам как да продължа , с какво да стимулирам растежа на косата , сега ходих при друг лекар той ми изписа - алпикорт ( всеки ден , докато свърши ) и хапчета с цинк мисля . Мислел съм си и за присаждане , но дерматолог ми е казвал че 50 % от присъдената коса пада , организма не я приема просто , при всеки може би е различно , но има такава вероятност . Бих си останал с 0 номер ако ми отиваше , но на мен не ми отива , имам и една бръдавица на главата и на лицето които искам да махна .
Благодаря ви за вниманието !
radostin86

ПредишнаСледваща

Назад към Kожни и венерически болести