Rosi. написа:Здравейте. Има косопад, който почна леко от преди 10 месеца, като последните 4 косата ми остана на 40 %. Най много капе отгоре и над слепоочията. Скалра ми се вижда и немога да ходя вече със спусната коса :(( . Трихологът ми изписа смес от гликокортикостероид със още два продукта коктейл от разни витамини б8 и др. Месец и половина така и после да ходя на трихограма. Косата започна да ми пада след като получих паническо разстройство със сърцебиене. Тогава имах и много ниско желязо и феретин, доста под нормата. Постоянно ползвам капки за нос ксилометазолин от доста години, също така и чай сенна. Споделям вичко това за по голяма картина. Витамин Б12 също под норма. Пия желязо, и нивата са в норма но на най долна граница, но съм изследвала в период в който приемах желязо. Имам завишени Тат и Мат. По кожата на скалпа ми се появяват пъпки, които са болезнени при разчесваше. Дерматологът каза, че е андрогенно :(((( без биопсия и трихограма, но защо не ми предписа направо терапия с миоксидил? Жена съм на 34 години, и никой в семейството не е и не е бил плешив. Dhea и testosterone в норми, като попитах дали да изследвам и Dht ми отвърна, че щял и той да бъде в норми. Как се разбира андрогенния косопад при жени, не искам да оплешивея, а вече почти съм, също така ме "успокои", че и присаждане не мога да правя. Какво е вашето мнение? Благодаря.
Здравейте, Rosi!
Това, че сте вегетарианка има отношение към нивата на желязото и витамин Б12.
Проблемът с антителата трябва да се уточни, може от там да имате и проблем със сърцебиенето !
Относно пъпките е възможно да имате фоликулит! От значение за лечението е и дали имате пърхот и/или повишено омазняване!
За съжаление без да съм запозната със състоянието на скалпа не мога да направя коментар относно терапията и присаждането на коса!
По принцип наличието на андрогенен косопад се оценява по клиничната картина!
Обикновено на тази форма на косопад хранителните добавки за прием не са от съществено значение, най-важно е да се подбере подходящата локална терапия за да се спре загубата на нови косми и наличните тънки косъмчета да станат по-плътни!
Желая Ви здраве и успешна Нова 2016 Година!
С уважение,
д-р Тодева