Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с болести на ушите, носа и гърлото (УНГ), да споделяте мнения и да получите съвет.

Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Dimitrova » 14 Дек 2018, 11:15

В темата проблеми със слуха и шум в ушите на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с намален слух, загуба на слуха и тинитус. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на тези състояния. На вашите въпроси отговаря проф. д-р Анжелика Димитрова.

Отосклероза, пресбиакузис и тинитус могат да причинят виене на свят, нарушена координация и равновесие, шум в ушите, намаляване и/или загуба на слуха и влошаване на качеството на живот.
Dr Dimitrova
 
Мнения: 45
Регистриран на: 30 Яну 2019, 10:26

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Notification » 21 Дек 2018, 11:42

Здравейте!
От около месец имам проблем със слуха, чувам по-слабо с едното ухо, нямам болка, но го усещам някак заглъхнало. Не съм ходил все още на специалист, но се чудя каква може да е причината? На 40 години съм мъж, работя с машини, дали може да е свързано с този проблем?
Notification
 
Мнения: 67
Регистриран на: 30 Мар 2017, 14:29

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 21 Дек 2018, 11:43

Намалението на слуха е симптом на различни групи заболявания. В зависимост коя част на ухото е засегната, увредата се дели на: намаление на слуха от звукопроводен тип, звукоприемен тип и/или смесен тип.
При намаление на слуха от звукопроводен тип увредата почти винаги се дължи на заболявания на различни отдели на проводната система на ухото - външен слухов проход, тъпанчева мембрана, слухови костици. Звуковите вълни не могат да достигнат до вътрешното ухо поради различни причини. Това са:
-вроден дефект на звукопроводния апарат;
-възпаление или наличие на ушна кал във външния слухов проход;
-възпаление на средното ухо;
-наличие на течност в средното ухо, поради чести възпалителни процеси в носа, наличие на уголемена трета сливица, туморни процеси в носа и носоглътката;
-начална форма на отосклероза.
Звукоприемно намаление на слуха - засяга се приемната система - кохлеа и невреналните пътища за провеждане на звука до мозъчната кора. Среща се при:
-вродена глухота - при неврофиброматоза, невродегенеративни заболявания, моторни сензорни невропатии, синдром на Ушер, вътреутробни инфекции (токсоплазмоза, сифилис, рубеола, цитомегаловирусна инфекция);
-автоимунни процеси във вътрешното ухо - обикновено е вторична изява на автоимунен процес с друга органна локализация.
-възрастово намаление на слуха - пресбиакузис (старческа глухота) – постепенно понижаване на слуха в старческа възраст - обикновено е двустранно, като се засяга високочестотния спектър с намалена разбираемостта на говора.
-продължителна работа в работна обстановка с наднормен шум, цигарен дим;
-травма - както физическа, така може и да е звукова, например изстрел;
-Мениеров синдром - характеризира се с триадата звуковоприемно намаление на слуха обикновено едностранно,шум и световътреж;
-невринома на нервус статоакустикус- едностранно е , непостоянна загуба на слуха;
-идиопатично звуковоприемно намаление на слуха - причината не се установява.
Комбинирано намаление на слуха - засегнати са едновременно звукоприемния и звукопроводния апарат на ухото. Среща се най-често при напреднала отосклероза.

За да се разбере каква е причината, трябва да посетите лекар, който да ви направи нужните изследвания. Колкото по-рано се открие причината, толкова по успешно ще е лечението.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот sky_100 » 21 Дек 2018, 11:50

Здравейте! Имам шум в ушите, който се засилва и намалява. Забелязвам че шумът в ушите ми се засилва, когато съм напрегната. Има ли връзка и как мога да се справя с това, това, което ме притеснява най-много е, че след това проблемът продължава няколко дни, а не отшумява веднага, след като съм се успокоила... на какво се може да се дължи този шум и трябва ли да потърся лекар?
sky_100
 
Мнения: 151
Регистриран на: 24 Окт 2018, 14:16

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 09 Яну 2019, 18:45

sky_100 написа:Здравейте! Имам шум в ушите, който се засилва и намалява. Забелязвам че шумът в ушите ми се засилва, когато съм напрегната. Има ли връзка и как мога да се справя с това, това, което ме притеснява най-много е, че след това проблемът продължава няколко дни, а не отшумява веднага, след като съм се успокоила... на какво се може да се дължи този шум и трябва ли да потърся лекар?


Здравейте, sky_100!

Шумът в ушите често се асоциира с тревожност и повишаване на стреса. Хора, които изпитват напрежение, се оплакват и от шум в ушите. Може да засегне едното или двете уши, да варира по интензивност (от леко до умерено и тежко), да се появява по-рядко или по-често и да се задържи за неопределено време. Шумът в ушите може да предшества, придружава или да последва епизод на тревожност, нервност, страх или повишен стрес.

Много хора съобщават, че с намаляването на тревожността и стреса намалява и шумът в ушите. Препоръчваме Ви да се опитате да минимизирате или премахнете нездравословното безпокойство и стрес. Колкото по-отпочинали са тялото и психиката, толкова и шумът в ушите намалява и изчезва. Тъй като може да отнеме известно време на тялото да се възстанови от повишения стрес, може да се наложи по-продължително да прилагате техники за преодоляване на стреса, преди да се появят осезаеми резултати.

Тези статии могат да Ви бъдат от полза:
Намаляване на стреса
Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот mikaela.penkova » 31 Мар 2019, 19:12

Здравейте, бях болна, имах хрема и кашлица и промяна в гласа, вече втори ден едното ми ухо е заглъхнало и не се оправя по никакъв начин, трябва ли да се притеснявам или ще отмине, дори усещането ми е все едно имам тапа, която стои там?
mikaela.penkova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 31 Мар 2019, 19:08

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Dimitrova » 23 Апр 2019, 19:31

mikaela.penkova написа:Здравейте, бях болна, имах хрема и кашлица и промяна в гласа, вече втори ден едното ми ухо е заглъхнало и не се оправя по никакъв начин, трябва ли да се притеснявам или ще отмине, дори усещането ми е все едно имам тапа, която стои там?

Здравейте Михаела!
Причините на заглъхването може да е свързана с вирусната инфекция, а може да няма никаква връзка.
Възможно заглъхването да е признак на непроходимост на евстахиевата тръба и да е свързано с запушен нос или просто да има ушна кал или да е интоксикация на акустичния нерв.
Без да бъде извършена отоскопия никой не може да ви отговори.Потърсете консултация с УНГ специалист.
Поздрави и лек ден!
Dr Dimitrova
 
Мнения: 45
Регистриран на: 30 Яну 2019, 10:26

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Катя.Каменова » 22 Ное 2019, 10:09

Имам операция на ухото имам изкуствено тъпънче текло ми е 27 години сложих капки за уши и од 7месеца не тече имам замайване и треперим как мога да го одпуша
Катя.Каменова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Ное 2019, 10:03

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Dimitrova » 22 Ное 2019, 19:03

Здравейте!
От описанието вие имате хроничен процес в ухото.След типманопластика, ако е била успешна ,трябва да се отминали всичките симтоми.
Не трябва да исползвате самостоятелно капки за уши.Някои от тях не са предназначени за подобни проблеми.
Обърнете се към клиниката в коята е извършена оперативната намеса за да ви консултират и в зависмост от ситуацията да се вземе решение за комбинирана терапия.
Поздрави и лек успешен ден.
Dr Dimitrova
 
Мнения: 45
Регистриран на: 30 Яну 2019, 10:26

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Доротея.Георгиева » 06 Фев 2020, 20:10

Здравейте!
И аз съм с подобни проблеми. От Октомври 2019г насам. Работех в детска градина и замествах във всички групи, смея да твърдя, че обичах работата си, но едновременно се скъсвах от нерви, притеснения и чак до сънища го докарвах. Края на октомври се разболях от УЖ грип. Заглъхнаха ушите, кашлица, хрема и т.н. На следващият ден още към 11 бяхме отишли в Кауфланд, на излизане реших да занеса количката до мястото и.. иии о, вървях, бътах я и както едвам чувах със заглъхналите си уши изведнъж направо изпаднах като в безтегловност, замаяна. Изключително трудно ми е да опиша това състояние. Чувстваш се като в сапунен балон и виждаш и чуваш хората как ти говорят и какво правят, но не можеш да го асимилираш, до толкова си неадекватен. В този момент и следващите такива поредици, аз се паникьосвам естествено, почва едно лудо сърцебиене и започвам да се движа рязко навсякъде от паника. След преминаването му имам силен шум в ушите и болки в главата, отпадналост, но съм напълно адекватна. Това състояние в този ден се повтори сигурно поне 4 пъти, като вечерта беше най-дълго за около 30тина минути. Бях в спешното, казаха ми че е от обезводняване, в следващите дни пиех вода като побъркана, но уви, кръвното ми се мереше на половин час, включително и по време на пристъпите, но си беше напълно нормално. Изследвания за кръвна захар и още куп подобни изследвания, нищо! В следващата седмица пристъпите станаха по-редни през ден, през два, докато се изчистиха на 1 седмица. Постоянно си казвах, че е от внушение, междувременно напуснах работа и започнах да работя от вкъщи като графичен дизайнер. Подчертавам- работя страшно много с компютър. В момента стоя по минимум 10 часа на компютъра и не съм сигурна дали и това не допринася допълнително. В крайна сметка си помисли, че всичко е минало, но уви, след месец отново се случи, по-леко но се случи, от паниката - сърцебиене- треперене на ръце и т.н.
Вмъквам, че изключително лесно и системно имам хрема, която от своя страна води до кашлица. Според личния доктор е на алергична основа, не се зае от какво. Бях на преглед при специалист Уши, нос, гърло, в продължение на месец и половина, той ме наблюдава и сподели, че просто няма идея от какво се случва всичко това. Посетих и Отоневролог, който ме накара да правя конкретни движения, от които да разбере дали имам проблем с вестибуларният апарат, направи ми изследване на слуха и установи, че проблем няма с вестибуларният апарат, но лявото ми ухо е започнало да не чува, не много, но не чува, отдаде го на това, че имам изкривена носна преграда от лявата страна и веднага искаше да ме хоспитализира. По същото време специалист Уши Нос Гърло, сподели, че изкривяването е изключително малко и незабележимо и не ми създава никакви проблеми и в никакъв случай не е наложителна операция, освен по мое желание. Идея нямам какво се случва вече! Не знам към кого да се обърна, какъв специалист да потърся, почвам да си мисля, че полудявам! Съжалявам за фермана, но не знам колко изчерпателна трябва да бъда, за да ме разбере, някой и да ми сподели решение или насока. Благодаря предварително!
Доротея.Георгиева
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Фев 2020, 19:53

Следваща

Назад към Уши, нос, гърло (УНГ)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта