Психология и психотерапия

В този фору можете да прочетете здравни съвети от лекари специалисти към потребители на форума, но не можете да задавате въпроси.

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 10 Сеп 2013, 17:11

Здравейте,
От писмото Ви разбирам за дългогодишното Ви страдание и лечение и за това, че имате достатъчно вътрешни ресурси за самостоятелно справяне - когато сте спрели приема на медикаментитите и около 4 години сте живели нормален живот без страхове.
Връщането Ви в омагьосания кръг на паническите атаки е причинено от внезапната загуба на майка Ви и непреработената "траурна криза".
Направените медицински изследвания съвсем естествено са в нормата, защото проблемът не е физиологичен. Разликата е само в новите лекарства, съпътствани от цялата гама негативни усещания.
Какво причинява принципно страховете Ви?
Неудовлетворението от живота, който водите, създава тревожност, а тя от своя страна причинява паник атаки - чрез паническите пристъпи тялото се освобождава от натрупааното в него напрежение.
Една по-продължителна тревожност може наистина да причини това състояние, но тя също изисква и промени в ежедневието и в светогледа Ви като цяло.
Така думата ПРОМЯНА става ключова - защото е необходимо да откриете какво Ви пречи да се чувствате щастлива и от какво да се освободите - от нещата, които не само Ви натоварват, но и налагат ограничения в живота Ви.
Важно е да заживеете в настоящия момент.
Не в миналото - защото то е непроменяемо.
Не и в бъдещето - защото то още не е настъпило.
Единствено възможно е да осъществявате контрол върху самата Вас, като в настоящия момент изберете какво и как да промените в себе си - това могат да бъдат възприятия, мисли, емоции, нагласи, убеждения ... дори светогледа си.
Тази промяна не винаги става бързо или лесно и тук може да ви помогне консултирането с психолог - да се освободите от негативните си усещания и да се научите на т.н. САМОПОМОЩ .
В работата с психолога Вие ще извървите едно нелеко пътуване към себе си, за да се освободите от страховете и другите негативни съдържания и да откриете решенията, от които имате нужда.
Тези решения вече съществуват, а ключът за тях е вътре във Вас.
Опитайте се да си представите, че досегашната ситуация е врата, която има задача да Ви води към нов и важен етап от живота Ви.
Помагащи методи са релаксиращите техники, хипноза, насочена визуализация, дихателни техники и др.
Поздрави, Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот krass67 » 11 Сеп 2013, 11:47

БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОТГОВОРА .КАТО ЧЕТЯХ ПИСМОТО НЕ ЗДЪРЖАХ СЪЛЗИТЕ СИ И ОГРОМНА БУЦА ЗАСТАНА В ГЪРЛОТО МИ .НАИСТИНА НЕ МОГА ДА ПРЕЖАЛЯ МАЙКА СИ ЗАЩОТО ТЯ МИ БЕШЕ ГОЛЯМА ОПОРА В ТРУДНИ МОМЕНТИ .НЯМА С КОГО ДА СИ СПОДЕЛЯМ БОЛКИТЕ НЯМАМ БРАТЯ И СЕСТРИ БАЩА МИ ПОЧИНА КОГАТО БЯХ НА 15 ГОДИНИ .ИМАМ СЪПРУГ И ДВЕ ПРЕКРАСНИ ДЕЦА И НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ГЛЕДАМ НАПРЕД НО НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЕ МОГА ДА СЕ СПРАВЯ.ОТНОВО БЛАГОДАРЯ И ПОЗДРАВИ ОТ БУРГАС.
krass67
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 22:04

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 13 Сеп 2013, 14:37

Половината от Вашата сигурност, от чувството , че се намирате в безопасност е било отнето когато сте били на 15г- - със загубата на баща Ви, с която е трябвало да се справяте и живеете и Вие и майка Ви.
От този момент Вашата майка е трябвало да поеме и ролята на бащата в дома и спрямо Вас - и точно затова връзката между вас двете става много близка - като начин да продължите живота си.
Независимо как се е справяла с това натоварване, тя е имала много важно и специално място в живота Ви - тя Ви е подкрепяла и помагала според силите си , а може би и въпреки тях ....
Така нейната кончина Ви отнема и другата половина от онова чувство за сигурност и безопасност, което е било подкопано преди.
Липсата на брат или сестра до Вас допълват тази празнота.
Не можете да промените миналото, но можете да направите различно настоящето, а оттам-и бъдещето.
Насочете вниманието си към следното.
Сега, когато Вие самата сте майка и то на две деца - имате една много важна задача: Да научите децата си да се обичат, уважават и подкрепят в хода на своя живот - винаги и при всички обстоятелства.
Това взаимно уважение между децата Ви ще донесе много удовлетворение и за Вас самата.
Още повече, че днес семейството Ви е пълно - необходимо е само да започнете да забелязвате и да се радвате на малките неща и да ги увеличавате с всеки изминал ден, така че радостта да стане постоянна част от живота на всички.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот SOS » 21 Сеп 2013, 10:23

Здравейте , не съм сигурна дали точно тук трябва да си задам въпроса , но се извинявам предварително. От няколко месеца баща ми не е добре психически , не знам от какво се получи това ,но и преди няколко години му се случи нещо такова , но се оправи за 1 месец. И така , преди 3 месеца , т.е. в началото на болестта му започна да говори , че е видял свръхестествени неща , че той е дошъл за някаква негова мисия и още какво ли не. Не го приехме толкова на сериозно , защото той все още си беше добре. Но с всеки изминал ден ставаше по-зле ,казвахме му , че е болен , че трябва да се лекува , но той не осъзнаваше , че е болен. Спря работа , започна да се затваря в себе си. Има и голям проблем с цигарите , преди пушеше по 1 кутия цигари , а сега искаше по 2 .Цигарите му станаха може би най-важното нещо в живота. Без тях откачаше,чупеше,заплашваше и просто нямаше как да спрем да му купуваме цигари. Започна да има проблеми със съня , понякога по цели нощи не е спал. Почти нищо не ядеше . И така като не искаше да се лекува се наложи да дойде полицията да го заведе на лекар, защото той беше опасен за хората на вън , имаше много ножове и си ги носеше в себе си. Полицията го закара на някакв лекарка , която каза , че е болен от тежка шизофрения и го закараха в болницата в Раднево , та въпросът ми е какво ще правят там с него , сигурна съм , че много се е наплашил , много се притеснявам дали ще може да живее там, и КОЛКО ще го държат там , много ли е сериозно , има ли надежда , че ще се оправи
SOS
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Сеп 2013, 09:44

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 21 Сеп 2013, 14:46

Здравейте,
Разбирам тревогата Ви - за съжаление имате основание да се притеснявате за състоянието на баща си.
Споделяте, че първите психични проблеми на баща Ви са настъпили преди няколко години, и че те са били овладяни за 1 месец.
Вероятно тогава е било началото на заболяването, заради което днес баща Ви се намира в болнично заведение.
И е възможно тогавашните симптоми да не са разпознати като психично прогресивно заболяване.
И съвсем закономерно те се проявяват отново преди 3 месеца.
Болничният престой е необходим, за да се направи комплексна оценка на настоящето състояние, да се назначи и проведе адекватно медикаментозно лечение и за проследяване на симтоматиката.
На баща Ви е изготвен индивидуален план за лечение, в който може да бъде включена психотерапия и социотерапия в хроничните преходи на болестта.
Шизофренията е хронично заболяване, така че лечението ще бъде труден и продължителен процес.
Методите на лечение и видът на лекарствата се съобразяват с вида на болестта.
Направили сте това, което не само е необходимо, но и наложително в случая със състоянието на баща Ви - той да получи професионална медицинска грижа.
Това заболяване засяга мисленето, емоциите и поведението и протича в 3 фази.
В първата фаза болестта се развива постепенно много дълго време в продължение на месеци и дори години, и промените в психиката не са значителни.
Вероятно е Вашият баща да се е намирал във втората - активна фаза преди да влезе в болницата.
Следствие на лечението ще има обостряния, последвани от ремисии в различна степен.
Необходимо е системно проследяване на показателите, прилагане на поддържаща терапия с лекарства, провеждане на психотерапия и социотерапия.
Пихо и социотерапията се прилага за:
- овладяване на емоционалните реакции на баща Ви;
- връщането му към по-правилно мислене за самия себе си и за отношението на околните към него;
- за включване в различни форми на групова психотерапия;
- постигане на ресоциализация чрез рехабилитация.
Би било добре за всички вас - близките на болния да бъде проведено психообучение как да живеете и да се справяте отсега нататък.
Трябва да наблюдавате внимателно състоянието на болния, когато той се върне отново у дома и да съобщавате на лекуващия лекар за всяка промяна в състоянието му.
Трябва да намерите сили и търпение да го успокоявате, окуражавате и подтиквате той активно да прави нещата от лечебния план.
Тази болест засяга не само баща Ви, но и всички негови близки.
На този етап в болницата за него се прави най-подходящото лечение и той ще почувства подобрение от него.
Не се безпокойте повече, отколкото е необходимо.
Следвайте препоръките на лекуващия лекар, потърсете повече информация за шизофренията и се обърнете към клиничен психолог или психиатър-психотерапевт, как да се стабилизира състоянието на баща Ви.
Желая Ви успех.
Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот gan4o_s » 24 Сеп 2013, 22:30

Здравейте,
Аз съм момче на 21г и имам симптомите на лека депресия.Много съм амбициозен и според мен от там идват моите проблеми.Имах големи очаквания от живота,а сега започнах работа на 2 места и немога да постигна и 1/3-та от целите които си бях поставил.Работя в много тежка среда и това допълнително ме стресира.Знам кои са ми проблемите,но просто немога да се справя с тях,а лошото е че не виждам как може и психолог да ми помогне.Това мое състояние от година-година и половина.Преди това мисълта ми винаги беше бистра,като цяло съм изключително разумен и бързо се справям с всички проблеми.Също така общуването ми с хората беше гладко и спокойно.Сега трудно се концентрирам,мислите ми са само негативни,постоянно съм разсеян,мисля за много неща едновременно,мисля за нещата,които не успявам да направя,когато общувам с хората се чувствам неудобно и неловко,мисля си че съм под тяхното ниво(че те са постигнали повече от мен).Освен това и при положение,че съм в перфектно фисическо състояние започнах да имам и сексуални проблеми(притеснявам се по време на секс за това как ще се представя и в повечето случеи губя ерекция.Твърде амбициозен съм и винаги ще мисля за нещата които съм можел да направя и за нещата които трябва да направя.Трябва някакси да забравя всички притеснения и просто да се пусна по течението без да я обмислям много.Искам да ми препоръчате специалист,с който да споделя проблемите и притесненията си,специалист,който да може да ми предпише и медикаменти,които да ми помогнат.Без медикаменти съм убеден,че няма да се получи.
gan4o_s
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Сеп 2013, 18:38

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 26 Сеп 2013, 10:33

Здравейте,
Пишете, че знаете кои са Вашите проблеми, но не можете да се справите сам с тях.
Същевременно не виждате как психолог може да Ви окаже помощ и подкрепа, но все пак поставяте проблемите си пред психолог.
Препоръчвам ви да се запитате какво в действителност искате и какво е важно за Вас относно бъдещето Ви.
Едва след това следва да си поставяте реалистични и постижими цели.
Този подход ще Ви помогне да се справите с вътрешния си конфликт, свързан с безпокойство, колебания и несигурност в себе си.
Бихте могли да обмислите възможността за избор на практикуващ психолог, с който да обсъдите проблемите си по-задълбочено.

Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Daylily » 12 Окт 2013, 14:36

Бих сикала да задам един въпрос.
Беше ми предписан Золофт, чиято цел е третиране на системно безпокойство и засилена тревожност. Първите две седмици дозата е 25 мг. а след това би трябвало да го увелича на 50 мг. Пия го вече 5 дни, но не бих казала, че има ефект. Лекарката каза, че ефекта ще се появи след около 2-3 седмици, така че трябва да съм търпелива. Някои от страничините ефекти са налице - загуба на апетит (отслабнах с 1.5 кг за 5 дни), аз съм 50 кг. така че загубата на тегло и липсата на апетит определено е миснус в моят случай. Надявам се да отшуми. Налице е също полудяла перисталтика и лека сънливост.

Това, което искам да попитам е дали Золофт може да се комбинира с Лексотан, тъй като взимах по 1/2 таблетка вечер. Сега го спрях, защото не съм сигурна, че могат да се комбинират.
Извън страната съм и моята лекарка не знае какво е Лексотан.

Благодаря в аванс и адмирации за чудесния форум.
Daylily
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Окт 2013, 14:31

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 14 Окт 2013, 17:51

Здравейте,
Съобщавате за състояние, свързано със системно безпокойство и засилена тревожност, което вече лекувате със Золофт.
Вашата лекарка Ви е информирала, че ще усетите ефекта от него след около 2-4 седмици.
Нежеланите странични ефекти под формата на липса на апетит и бързо отслабване, сънливост и стомашни проблеми би трябвало да намалеят в хода на лечението.
В случай, че дискомфортът е неприятен или продължителен - уведомете лекуващата лекарка, евентуално за смяна на Золофт с друг подходящ медикамент от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина.
Споделяте, че Вашата лекарка не е запозната с медикамента Лексотан - тя може да Ви предпише друг медикамент, придружаващ приема на Золофт със съответно посходяща дозировка.
За да се чувствате по-различно - бодра и жизнерадостна, е необходимо да водите по-качествен живот, който да Ви носи удовлетворение и спокойствие.
Затова е необходимо да преподредите своите приоритети относно себе си и другите хора около Вас, и Вашите ангажименти и задачи в ежедневието и да поставите на първо място себе си, да насочите вниманието си към удовлетворяване на Вашите собствени потребности и нужди.
Тази необходима промяна може да се осъществи, като осъзнато излезете от схемата на досегашния си начин на живот, т.е. от модела на възприемане, мислене, чувстване и действане, по който сте функционирали до настоящия момент.
Променяйки модела, Вие ще поддържате своята жизнена /психична/ енергия чрез позитивните емоции, които ще са следствие от един нов светоглед за себе си и за света около Вас.
До сега вероятно обстоятелствата са предопределяли нещата от Живота Ви.
Откриването на необходимите решения за промяна са вътре във Вас - позволете си да се окуражите и да ги потърсите, за да се препрограмирате за един по-щастлив и качествено различен живот.
Променете дневния си режим на хранене, натоварване и почивка, движете се активно 3-4 пъти седмично - препоръчителни са джогинг, плуване, каране на колело ..., слушайте музикални произведения, които имат отпускащо и успокояващо въздействие върху Вас, приемайте омега 3 ежедневно.
Обърнете внимание на мислите си и свързаните с тях емоции - когато откриете негативни мисли, заместете ги с по-работещи, по-ефективно позитивни, за да се породят у Вас съответно такива емоционални нагласи и настроения.
Работата с мислите и емоциите е много важна - по възможност можете да посетите психолог, за да се научите ва ги идеитифицирате, овладявате и трансформирате.
Добре е психологът да практикува техника за емоционална свобода, диафрагмено дишане, автогенен тренинг, релаксиращи и визуализиращи техники, хипноза и майндфулнес.
Тази психологическа работа ще подобри значително общото Ви състояние и себеусещане.
Тя трябва да придружава медикаментозното лечение, докато бъде прекратено, след което ще можете да управлявате успешно своите житейски ситуации.
Поздрави, Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот кроки » 18 Ное 2013, 14:31

Здравей те! Моя проблем е следния - детето ми е на 1г и 10м и посещава ясла от два месеца и не може да свикне.Не знам от лелките ли или защото до сега е бил само с мен и е много привързан към мен? Той не може да ми каже чао и аз да тръгна на някъде,дори да остава с баща си трябва да се скрия за да изляза защото види ли ме че отивам без него реве. Та за яслата - имаше два три дни добре и пак положението ставаше зле.В началото дори повръщаше, спря но през цялото време там е неспокоен,реве,почти даже да не казвам въобще не играе с децата.Според мен и аз си го виждам, че той е по затворен и явно за това.Мисля си и че лелките там не му обръщат много внимание и той още повече се ядосва.А и не говори и не може и той да ми обясни нищо. Говоря му, че там е хубаво да си играе, че мама и тати са на работа и няма кой да го гледа,че трябва да работим за да имаме парички-но той според мен въобще не слуша какво му приказвам. Моля дайте ми някакъв съвет? И друго мислите ли че мога да го заведа лично на психолог, тъй като все още не говори?
кроки
 
Мнения: 9
Регистриран на: 18 Ное 2013, 14:21

ПредишнаСледваща

Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта