Психология и психотерапия

В този фору можете да прочетете здравни съвети от лекари специалисти към потребители на форума, но не можете да задавате въпроси.

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот кроки » 18 Ное 2013, 14:33

и друго за забравих - гледам и аз да съм спокойна защото четох че те усещали - но как да се успокоя като гледам страха в очите му и целия трепери?
кроки
 
Мнения: 9
Регистриран на: 18 Ное 2013, 14:21

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 22 Ное 2013, 00:16

Здравейте,
Една от причините за страданието на детето през последните два месеца, откакто посещава детска ясла е раздялата с родителите и най-вече с Вас - майка му.
Постъпването в детската ясла е първото социално преживяване за него извън семейната среда.
Там детето попада в групата от равни - връстниците, с които трябва да общува, играе и споделя всичко.
То се озовава в ситуация, в която трябва да контактува с други възрастни, които не са от семейството и също така да изпълнява правилата в яслата.
На изпитание е поставена връзката майка - дете.
Ако Вие спокойно сте приемали другите възрастни от семейството Ви да участват в живота на детето без да се безпокоите, това принципно би помогнало за адаптиране на детето към условията на новата социална среда.
Възможно е тази трудна адаптация да е свързана с една по-висока степен на тревожност у Вас, която е предизвикана от раздялата с детето Ви.
Също така е възможно то да се чувства твърде свързано с Вас и да се страхува да се отделя от майка си като самостоятелно човешко същество.
Важно е и как детето си взаимодейства освен с Вас и така и с други деца и хора.
През последните два месеца действа двупосочен процес - стресът, възникнал в семейството се проявява като поведенческо разстройство в детската ясла и обратно.
Раздялата с мама трябва да се придружава непрекъснато с много думи, които да описват ситуацията, с думи на обич, адресирани към детето от Вас самата, от другите близки и от персонала в яслата.
Споделяте, че проблемът с адаптацията продължава и повече от два месеца остава без промяна - може да потърсите детски психолог, който с метода на игровата психотерапия ще помогне на Вас и на детето Ви да намалите нивото на тревожност.
Желая Ви успех!
Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот hrisi_didi88 » 23 Ное 2013, 17:35

Здравейте на 25 години съм,имам породени деца,ходя на лекции,на последък ме е обзел някъв страх да не умра,срах да не съм болна от нещо,някакво гадно чувство от вътре ме обзема,страх да не полудея,чудя се дали действам на децата си,как да се справя с тези неща,искам да се справя с нещата,но още немога?
hrisi_didi88
 
Мнения: 15
Регистриран на: 22 Ное 2013, 13:33

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот buba-muba » 25 Ное 2013, 19:55

Здравейте, имам си приятел от 10 месеца. Постоянно сме заедно, но понеже той родния му град е различен от този в който живеем той понякога се прибира в родния град. Аз буквално полудявам когато не знам къде и с кого е ревнувам постоянно имам чувството, че постоянно ме лъже. Докато беше извън града не ми пишеше за повече от 3 мин не бяхме говорили 2 дена и през това време аз изпаднах в депресия. Плачех по цял ден, спрях да се храня, не контактувах с никого. Ревнувам от най-малкото и тормозя себе си безпричинно.Когато нямам контакт с него за по дълго време започвам да се притеснявам и да почвам да си мисля севъзможни глупости. Искам да потърся помощ, защото мисля, че състоянието ми е сериозно. Какво мога да направя ?
buba-muba
 
Мнения: 4
Регистриран на: 04 Ное 2013, 19:03

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 26 Ное 2013, 11:01

Здравейте Хриси,
Съобщавате за страховете си и се питате дали ще се справите.
Възможно е то да са следствие от голямата Ви натовареност с децата и следването.
Или да се дължи липса на подкрепа, недостатъчно позитивни преживявания, липса на вяра в собствените сили за справяне и намаляване на общата Ви психична енергия.
От малкото информация в писмото Ви мога само да Ви препоръчам среща с психолог, с който да споделите повече детайли за своето състояние и как то да се подобри.
Поздрави, Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 26 Ное 2013, 11:38

Здравейте,
Качеството на една връзка се измерва чрез субективната оценка на двамата партньори за техните взаимоотношения като щастливи и удовлетворителни.
Върху връзката оказват влияние:
- личностните черти и характеристики на всеки от двамата, тяхното емоцижнолно здраве, отношенията с други хора.
- начина, по който си взаимодействат участниците в двойката.
- средата, в която функционират, подкрепата за връзката от страна на близки и приятели.
Споделяте за негативните последици от начина, по който подхождате към себе си и приятеля си и това е рисков фактор за поява на депресия и други разстройства.
Не е задължително любовта Ви да е съпътствана със страдание и Вие осъзнавате колко отрицателно то се отразява на доброто Ви самочувствие и състояние.
Възможно е да се безпокоите и тревожите за дребни неща и причината е чувството за страх и нуждата да получите одобрението на приятеля си.
Липсата на уверевост в себе си се проявява като потребност да контролирате приятеля си и ситуациите.
Цялата Ви енергия е насочена към привличане вниманието му и не обръщате достатъчно
такова на собствената си цялостност в тази любовна връзка.
Докато двама души са свързани и споделят любовта си, много важно е всеки от тях да запази своята собствена идентичност и самосъзнание на отделна личност - тогава връзката има повече шансове да се развие във времето.
Доверието е основата на всяка връзка, а доверието и уважениетоо към приятеля Ви започва от доверието и себеуважението към самата Вас.
Затрудненията са свързани с:
- липсата или с недостатъчно ефективно общуване между вас двамата.
- нереалистични очаквания за връъзката или партньора.
- вземането на решения и с начина, по който се справяте с възникналите проблеми.
Какво ще Ви помогне?
- по-голямо познание за самата Вас, за приятеля Ви и за взаимоотношението между вас двамата, изясняване на взаимните ви очаквания еедин от друг.
- развиване на умения за ефективна комуникация по безконфликтен начин и разрешаване на проблеми и конфликти по взаимноудовлетворителен начин.
- излизане от негативните модели на мислене и поведение.
- възприемане на по-позитивни подходи един към друг.
- разнообразяване и обогатяване на взаимоотношенията ви.
Необходимо е да се запознаете с още информация по темата за връзката или да се консултирате с психолог, за да изградите едно пълноценно приятелство.
Успех, Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот buba-muba » 27 Ное 2013, 01:39

Освен ревността страдам от ниска самооценка и мисля,че от там идва и ревността. Едно момиче дори и да не говори с приятеля ми само мисълта ,че той я има в фейсбук ме побърква. Изпадам в паника, когато нямам контрол над случващото се. Особено когато е извън града :roll:
buba-muba
 
Мнения: 4
Регистриран на: 04 Ное 2013, 19:03

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот hrisi_didi88 » 28 Ное 2013, 15:10

Изпитвам някаво гадно чувство от време на време,от вътре ми идва и ми става много неконфортно,някви гадни мисли ми се въртят в гавата,на какво може да се дължи това,на 25 години съм,с деца,уча,не си доспивам?
hrisi_didi88
 
Мнения: 15
Регистриран на: 22 Ное 2013, 13:33

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 29 Ное 2013, 15:53

Здравейте отново,
Основата, на която се крепи една връзка е доверието.
Ако всеки от вас двамата се чувства № 1 за другия, ако се чувства желан, обичан, уважаван - със сигурност има доверие между вас.
Но, ако вие двамата /или единият от вас/ не са сигурни в собствените си качества, много трудно бихте изградили доверие помежду си.
Ще виждате във всеки трети човек потенциален конкурент.
При Вас Хриси има страх и ревност, може би сте по-обидчива, или трудно приемате факта, че приятелят Ви е различен от Вас.
Затова не приемате различието във вкусовете и интересите на партньора, неговите слабости и дори хобита.
Вашият приятел има близки, приятели, любими занимания, които са съществували преди да го познавате, или нови запознанства чрез социалните мрежи понастоящем.
Имате напредък - вече знаете, че ниската самооценка причинява проблемите Ви, но също така все още не сте осъзнали, че в здравата връзка двамата партньори запазват своята собствена идентичност и автономност - те са заедно, но са две отделни личности.
Затова Ви препоръчвам да прочетете подходяща литература или да се консултирате с психолог, за да промените отношението си към връзката, към Вас самата и към партньора.
Ще се научите да приемате и харесвате себе си и приятеля си такива, каквито сте, и ще разберете, че може да бъдете щастлива, без да контролирате всичко около себе си.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 29 Ное 2013, 16:11

Здравейте Хриси,
Възможно е да се чувствате много объркана в мислите си и това да засилва паниката и тревогата Ви.
Вече Ви писах, че не разполагам с достатъчно информация за състоянието и житейските Ви обстоятелства.
Това би била една по-продължителна психологическа работа и затова Ви препоръчвам да се обърнете към психолог, за да бъдат идентифицирани причините за страховете и дискомфорта Ви, да се освободят негативните преживявания и свързаните с тях отрицателни емоции, и да се заместят дисфункционалните начини на мислене и поведение с по-ефективни позитивни модели за справяне.
Обърнете повече внимание на себе си - може да изберете да се включите в групи по танци, йога, медитиране.
Много добре може да Ви се отрази една по-системна физическа активност - джогинг три пъти седмично по двадесет минути, каране на колело - три пъти седмично по тридесет минути, или друго, което харесвате, без голямо натоварване.
Поздрави, Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

ПредишнаСледваща

Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта