Психология и психотерапия

В тази секция всеки потребител може да зададе конкретен въпрос, на който ще получи професионален отговор от нашите специалисти.

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот hristina_006 » 30 Яну 2018, 23:40

Здравейте! Аз съм на 20 години,преди бях преживяла
раздяла и тогава изкарах една тежка депресия. На скоро пак имах проблеми в личният ми живот, принципно приемам всичко много навътре,много съм чувствителна и често изпадам в такива депресивни състояния. И в момента не се чувствам добре, чувствам тревожност, тежест в областта на сърцето,напрегнато ми е, неспокойно ми е, нямам желание за нищо, цял ден си стоя вкъщи,нямам желание да излизам с приятели, нямам желание за абсолютно нищо. Много ще съм благодарна ако ми кажете как да се справя с това. Приятели и познати са ми казвали какви ли не хапчета, но искам вие да ме посъветвате и да ми кажете някакво лекарство за успокоение, което наистина ще ми помогне. Благодаря ви предварително!
hristina_006
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Яну 2018, 23:21

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 13 Фев 2018, 18:54

Здравейте Deaniq,
Синдромът на Диоген е психично заболяване и често не е свързано с финансовото състояние на болния.
Той събира у дома си всякакви вехтории, предмети и др. излишни неща, презапасява се - това е своеобразно колекциониране и се трупа „за черни дни“.
От синдрома на Диоген заболяват най-вече хората, които в предишни житейски периоди са водили активен начин на живот.
Причини за това страдание може да са преживян стрес, тежка загуба, самота, травми на главата, хирургическа на¬меса, може да е свързана с дисфункция на двете области на кората на главния мозък, отговорна за процесите на вземане на решения и на значителни изменения c нaпpeдвaнeтo нa възpacттa в eмoциoнaлнo-вoлeвaтa cфepa: нapacтвaщa пoдoзpитeлнocт, нeoбщитeлнocт, cтpax oт oбeднявaнe, и в peзyлтaт - cклoннocт към нaтpyпвaнe нa вeщи.
Вашият баща в тази нaпpeднaлa възpacт няма възмoжнocт дa види живота и трудовата си дейност като eднa цялocтнa кapтинa от cъбитиятa, cлyчили ce в неговия живoт и дa ce радва нa достигната мъдpocт и cпoкoйcтвиe.
Налице са безпокойство и нeудoвлетворение oт тoвa кaкви гpeшки са нaпpaвени в минaлoтo, което поражда yceщaнe за неpeaлизиpaност и за липса на посока в cвoeтo бъдeщe.
Като извършва това бeзcмиcлeнo нaтpyпвaнe нa нeпoтpeбни вeщи, той прави cвoeoбpaзнa проверка, инвертаризация на миналото, даващо му илюзорното усещане за контрол върху него и тoвa му пpeчи дa „живее“ в нacтoящeтo.
Необходимо е консултация с психиатър и лечение, постоянно голямо търпение към него, да се опитвате да установите контакт с него, да пренасочвате вниманието му към „колекциониране“ на по-смислени неща: марки, картички, календари, книги, списания…
Любовта и подкрепата ви ще му помогнат.
Доколкото е възможно, говорете с пациента, започнете с отдалечени теми, които не касаят страстта му към натрупване.
Помагайте му в подреждането, пренареждането, почистването на събраното.
Хората с този синдром са много самотни, и затова накарайте баща си да усети присъствието и вниманието ви в живота си.
В медицината за стабилизиране състоянието на болния от синдром на Диоген се прилагат подходящи медикаменти.
Да се лекува с помощта психотерапия е нецелесъобразно, тъй като природата на заболяването най-вероятно е органическа.
Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 98
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 13 Фев 2018, 19:12

Здравейте Христина 006,

Като психолог не предписвам лераства за успокоение и Ви препоръчвам консултиране със практикуващ психолог във връзка с личностните и междуличностните Ви проблеми, които влошават качеството на живота Ви.

Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 98
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Nadinka » 04 Мар 2018, 20:06

Здравейте,много моля за мнения. Става въпрос за започване на нова работа. От 10г. работих към една фирма, но се наложи да бъда съкратена, както и други колеги. Останах в къщи 4м.,като през това се водех в бюрото по труда и си получавах доходи. Преди 3 седмици ми предложиха друга работа,започнах и от тогава не се чувствам добре. Почивните дни постоянно спа, стомаха започна да ме боли. Нямам желание да ходя на работа. На 36г. съм, имам съпруг и дете на 5г. Постоянно ми минават мисли да напусна и да търся друга работа. Аз в момента се уча,нямам много отговорнисти. Времето ми минава бавно,после в къщи едвам смогвам. На предищната ми работа излизах по късно и се прибирах по рано, Тук излизам по рано и се прибирам по късно. В депресия ли съм и как да разбера, дали още не съм свикнала на новото работно място. Да напусна е най лесно, но дали на следващата работа ще се чувствам по добре или ще е същото.
Nadinka
 
Мнения: 84
Регистриран на: 30 Май 2011, 16:26

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 08 Мар 2018, 19:46

Здравейте,
Съобщавате за обща умора, стомашен дискомфорт, повишена нужда от сън, отивате с нежелание на новата работа, минават Ви мисли за напускане и търсене на нова работа, възниква безпокойство за преживяване на тези симптоми и на следващата работа.
10-те години на предишното Ви работно място е достатъчно дълъг период, през който Вие сте приели и адаптирали към работните условия там.
Имали сте повече време за ангажиментите си извън работното време.
Сега, на новото си работно място се сблъсквате с първата видима негативна разлика, а именно тръгвате по-рано за работа и се връщате по-късно, което съответно намалява времето за личните и семейни ангажименти.
Адаптирането на новата работа изисква първо да приемете всички нейни елементи, и след това да си напомните че е необходимо известно време за овладяване на работната специфика, опознаване и включване във взаимоотношенията с другите.
Необходимо е да видите положителните страни на новото работно място - заплата, работно време, почивки, отпуски, една работна атмосфера без напрежения, възможности за развиване и израстване - тоест, да видите смисъла да работите точно тази работа на точно това работно място.
И ако равносметката на предимствата на тази работа Ви удовлетворяват, тогава е въпрос на време да се адаптирате и да се почувствате по-спокойна.

Поздрави, Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 98
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот milen.stanev » 20 Мар 2018, 18:58

Здравейте, преди седмица ми откриха вътрешни хемороиди предписаха ми детралекс, получих усложнения в здравето, безсъние, страх от рак, хранех се малко, всеки ден краката и ръцете ми трепереха, устата и езика станаха сухи, получих висок ритъм на сърцето, изтръпване на лявата част на главата и лявата ръкаи бробождане в лявата страна на гърдите, посети кардиолог при който бях 2013 година след аритмия на сърцето, след един ден в спешното заради по горните симптоми от където ми казаха да посетя невролог или психолог. Отидох при кардиолога да определи за кой точно специалист съм и ме изпрати при психолог който ми предписа след обяснение за аритмията преди 4 години и сегашните проблеми със сърцето и главата: Atarax и Есцитил и на двете пише да не се приемат ако има проблеми със сърдечния ритъм и се приемат хапчета за това а аз вземам конкор кор и магнерот( казал съм това на психиатъра) . Въпроса ми е какво да правя да вземам ли тези лекарства?
milen.stanev
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Мар 2018, 10:15

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 21 Мар 2018, 09:23

Здравейте,

Само лекуващият лекар може да прецени какви медикаменти да приемате във връзка с Вашето състояние.
Относно страха от смъртта, безсънието и другите тревожни симптоми Ви препоръчвам консултация с практикуващ психолог.

Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 98
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот alex_macleod » 05 Апр 2018, 16:22

Здравейте, от дълги години страдам от ОКР. От няколко години се лекувам. Но сега съм изпаднал в доста неприятно полужение от няколко месеца. Ще ми е приятно да си пишем с някого на лични, как се справя с това коварно разтройство, защото на мен ми отрови живота. Интересувам се от това някой използвал ли е техники за отблъскване на мислите, до колко това му е помогнало.
alex_macleod
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Апр 2018, 16:19

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 09 Апр 2018, 10:54

Здравейте Алекс,

Натрапливостите безспорно са тежко състояние!
И точно затова искате да спрете този модел на зацикляне, който се повтаря отново и отново.
Но често именно в това е проблемът - силното желание да се освободите от натрапливостите и постоянното самонаблюдение дали няма да изчезнат всъщност увеличават деструктивната им сила.
Състоянието се влошава от появата на депресивно състояние и от стресиращи събития.
Което усилва все повече тревогата и чувството за вина.

Обсесиите и компулсиите причиняват стрес, губят време (повече от един час на ден), влияят на ежедневието на пациента, на работоспособността, на взаимоотношенията, на самочувствието и самооценката му.
Често започва в края на пубертета или в началото на 20 г. възраст.
Началото е постепенно и се развива за около месец. По-рядко е внезапно.

Какво е решението?
Игнорирайте мислите и емоциите, които Ви задържат в зациклянето, докато те престанат да се появяват.
И пренасочвайте на вниманието от тях към нещо друго – отново и отново.
Не борба и отблъскване, а игнориране и незачитане на присъствието им.

За лечение на това разстройство се прилагат психотерапия и медикаменти:
1- Когнитивно-поведенческата терапия е с голяма ефективност при натрапливите мисли и при ритуалите.
2- Експозиция и превенция на отговора - многократно излагане на страха и спиране на компулсиите.
3- Хипнотерапия.

Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 98
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот alex_macleod » 16 Апр 2018, 11:42

Балгодаря за отговора, исках да попитам за транс-краниалната магнитна стимулация. Къде се провежда в София, и какви са цените. Иска ми се да опитам и тов в борбата с ОКР.
alex_macleod
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Апр 2018, 16:19

ПредишнаСледваща

Назад към Други здравни специалисти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта