Психология и психотерапия

В тази секция всеки потребител може да зададе конкретен въпрос, на който ще получи професионален отговор от нашите специалисти.

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот hristina_006 » 30 Яну 2018, 23:40

Здравейте! Аз съм на 20 години,преди бях преживяла
раздяла и тогава изкарах една тежка депресия. На скоро пак имах проблеми в личният ми живот, принципно приемам всичко много навътре,много съм чувствителна и често изпадам в такива депресивни състояния. И в момента не се чувствам добре, чувствам тревожност, тежест в областта на сърцето,напрегнато ми е, неспокойно ми е, нямам желание за нищо, цял ден си стоя вкъщи,нямам желание да излизам с приятели, нямам желание за абсолютно нищо. Много ще съм благодарна ако ми кажете как да се справя с това. Приятели и познати са ми казвали какви ли не хапчета, но искам вие да ме посъветвате и да ми кажете някакво лекарство за успокоение, което наистина ще ми помогне. Благодаря ви предварително!
hristina_006
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Яну 2018, 23:21

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 13 Фев 2018, 18:54

Здравейте Deaniq,
Синдромът на Диоген е психично заболяване и често не е свързано с финансовото състояние на болния.
Той събира у дома си всякакви вехтории, предмети и др. излишни неща, презапасява се - това е своеобразно колекциониране и се трупа „за черни дни“.
От синдрома на Диоген заболяват най-вече хората, които в предишни житейски периоди са водили активен начин на живот.
Причини за това страдание може да са преживян стрес, тежка загуба, самота, травми на главата, хирургическа на¬меса, може да е свързана с дисфункция на двете области на кората на главния мозък, отговорна за процесите на вземане на решения и на значителни изменения c нaпpeдвaнeтo нa възpacттa в eмoциoнaлнo-вoлeвaтa cфepa: нapacтвaщa пoдoзpитeлнocт, нeoбщитeлнocт, cтpax oт oбeднявaнe, и в peзyлтaт - cклoннocт към нaтpyпвaнe нa вeщи.
Вашият баща в тази нaпpeднaлa възpacт няма възмoжнocт дa види живота и трудовата си дейност като eднa цялocтнa кapтинa от cъбитиятa, cлyчили ce в неговия живoт и дa ce радва нa достигната мъдpocт и cпoкoйcтвиe.
Налице са безпокойство и нeудoвлетворение oт тoвa кaкви гpeшки са нaпpaвени в минaлoтo, което поражда yceщaнe за неpeaлизиpaност и за липса на посока в cвoeтo бъдeщe.
Като извършва това бeзcмиcлeнo нaтpyпвaнe нa нeпoтpeбни вeщи, той прави cвoeoбpaзнa проверка, инвертаризация на миналото, даващо му илюзорното усещане за контрол върху него и тoвa му пpeчи дa „живее“ в нacтoящeтo.
Необходимо е консултация с психиатър и лечение, постоянно голямо търпение към него, да се опитвате да установите контакт с него, да пренасочвате вниманието му към „колекциониране“ на по-смислени неща: марки, картички, календари, книги, списания…
Любовта и подкрепата ви ще му помогнат.
Доколкото е възможно, говорете с пациента, започнете с отдалечени теми, които не касаят страстта му към натрупване.
Помагайте му в подреждането, пренареждането, почистването на събраното.
Хората с този синдром са много самотни, и затова накарайте баща си да усети присъствието и вниманието ви в живота си.
В медицината за стабилизиране състоянието на болния от синдром на Диоген се прилагат подходящи медикаменти.
Да се лекува с помощта психотерапия е нецелесъобразно, тъй като природата на заболяването най-вероятно е органическа.
Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 88
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 13 Фев 2018, 19:12

Здравейте Христина 006,

Като психолог не предписвам лераства за успокоение и Ви препоръчвам консултиране със практикуващ психолог във връзка с личностните и междуличностните Ви проблеми, които влошават качеството на живота Ви.

Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 88
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Предишна

Назад към Други здравни специалисти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта